Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Slambuc bográcsban vegyes tésztával recept

Slambuc bográcsban vegyes tésztával recept

Elkészítési idő 150 perc

A Slambuc bográcsban vegyes tésztával hozzávalói:
30 dkg száraz lebbencstészta, 10 dkg burgonya, 15 dkg házi füstölt kolbász, (vagy lángolt parasztkolbász), 15 dkg házi füstölt szalonna, 1 kis fakanál disznózsír (vagy 2 evőkanál napraforgó olaj), 70 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál csemege fűszerpaprika, 1 db csípős hegyes zöldpaprika (vagy 1 kiskanál csípős fűszerpaprika). Ízlés szerint: só, őrölt fekete bors. A felöntéshez: 8-9 dl víz.


A Slambuc bográcsban vegyes tésztával elkészítési módja:
A bográcsot tűzre tesszük, előmelegítjük és benne a zsiradékot megolvasztjuk, majd a tepertőt kiszedjük. Ezután beleszórjuk a kissé összetört lebbencs tésztát, de vigyázzunk, hgy az apró törmelék ne kerüljön bele, mert könnyen leéghetnek. Mindig annyi tésztát rakjunk bele, hogy mindegyik tudjon egyformán megpirulni. Akkor jó, ha elveszítette már fehér színét, és barnás lesz. Ekkor kiszedjük, és belerakjuk a következő adagot. Ha a tészta a zsiradékot felszívta volna akkor azt pótoljuk disznózsírral vagy olajjal. A tarhonyát a bográcsban megmaradt zsiradékon megpirítjuk és kiszedjük. Ha még marad zsiradék akkor az apróra vágott vöröshagymát beleszórunk, kevés sóval meghintjük és a hagymát benne megpároljuk üvegesre Levesszük a tűzről, és ízlés szerint 2-3 evőkanál paprikát feloldunk beleszórunk, és kevés vizet is aláöntünk. A meghámozott, s 2x2 centis darabokra vágott burgonyát most bográcsba rakjuk minden hozzávalóval együtt, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, lefedjük, és kb 30-40 percig főzzük. Közben nem árt folyamatosan megnézegetni és kavargatni. Ha elfogyna a víz, akkor azt mindig pótoljuk, mert a tarhonya és a lebbencs sok vizet szív fel. Ha nem figyelünk oda, könnyen odaéghet. Ha az étel majdnem kész, a felkarikázott száraz kolbászt is hozzáadjuk, és készre főzzük. A legtöbb idő a burgonyának kell. Ha több lével szeretjük, öntsünk hozzá kevés vizet. Tálaláskor, ha szükséges, sózzuk újra és borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk kovászos uborkával, vagy idény szerinti savanyúsággal és hideg sörrel.

Aki csípősen szereti, a tegye bele a karikára vágott hegyes paprikát is az összes többi hozzávalóval együtt. A csípősségét a mennyiség csökkentésével szabályozhatjuk.


Kategória: Egytálételek receptjei

A receptet beküldte: , aug. 31. 11:35
A slambuc bográcsban vegyes tésztával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook