Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Recept alapján sem megy jól a sütés-főzés. 😭 Rettegve... fórum

Recept alapján sem megy jól a sütés-főzés. 😭 Rettegve... (beszélgetős fórum)


Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2
60. Franc22 (válaszként erre: 56. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 15. 22:24

Ez ismerős.

Én mamámtól tanulgattam alapokat. Mikor meghalt, gondoltam ha anyám konyhán dolgozik, akkor tőle is tanulhatnák. Na hamar lemondtam róla. Ha vmi nem úgy következett ahogy ő akarta ordított és odébb lökött, átvette. Szóval inkább nem főztem.

Majd 2008ban összeköltöztem párommal és netröl kezdődhetett a főzés tanulgatása.

Most már olyan jól megy, hogy anyu sokszor tőlem kér tanácsot.

Sose szabad feladni, ha vmit akarunk.

59. syria (válaszként erre: 56. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 14. 19:28
Magyarul: nem volt kitől megtanulnod a főzés alapjait. Nem értem, hogyan lehet bármit úgy csinálni, hogy valaki közben mantrázza a kudarcot. Valami azt súgja, hogy nem csak a konyhában nem volt meg köztetek az összhang ...
58. syria (válaszként erre: 54. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 13. 17:49

Anno én is hasonlóan voltam, azt leszámítva, hogy sose stresszeltem miatta. Szombaton elkészítettem a reggelit (akkor még csak hármunknak) és evés után kimentünk a kertbe a férjemmel „kapirgálni”. 2-3 órai munka után dél körül megszólalt:

- Nyuszikám, nem kéne valamit ebédelnünk?

- Menj be, és készíts kaját! – én pedig megkönnyebbülve folytattam a kert munkát, amit legalább annyira utálok, mint a főzést. Már nem emlékszem, mit főzött, de biztosan jó volt, mert még megvagyunk mindketten. 😀 Más alkalommal hasonló történt egy nyári vasárnapon estefelé. Inkább zabáltattam magamat a szúnyogokkal kerti munka közben, minthogy vacsorát főzzek. 😁

57. 820e00bff1 (válaszként erre: 35. - Epresturmix)
2022. júl. 13. 17:32
Erről eszembe jutott egy jó kis történet . A családból egymás után jöttünk be a házba kis időkozzel, ès mindenki megkérdezte,-Ki fingott? Senki, csak anya emelgette a fedőt a töltött káposztáról. Azóta èn a töltött káposztát -Ki fingott ?káposztának hívom.
56. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 55. - Globus)
2022. júl. 13. 17:26
Igen, de mindig nagy kínok közt alkotott. Kiabált, hogy úgyis ki lesz dobva, biztos a macska eszi meg ... stb... kb bármit tud főzni és finom is de engem telefonon tanított néha,mert sose türtük meg egymást a konyhában. 5 perc alatt oltári veszekedés lett.
55. globus (válaszként erre: 52. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 13. 17:16

Kóstolgatni kell főzés közben és apránként tenni bele addig, míg finom lesz. Fűszerezéshez szükséges némi fantázia, de legtöbb receptben ezeket felsorolják.

Anyukád jól főzött?

54. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 53. - Syria)
2022. júl. 13. 17:12
Legszívesebben feladnám, nekem jó volt a bármi pár napig / hét másik felében menü rendelés. Mégis elő kell teremteni, hogy ő is és én is tudjak vinni ebédre valót munkanapokon, vagy este enni valami meleget. Ő is szokott főzni, most is 3 fajtát alakított mert szabin van. Nem ebben dolgozik, mégsem várhatom el tőle, hogy mindig főzzön. Minden főzési kísérletem egy stressz, remegés. Hamarabb álltam neki sódert lapátolni.
53. syria (válaszként erre: 52. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 13. 16:15

Nyugalom, nézz szembe a ténnyel! Nem tudsz főzni, mert sajnálatos módon nincsenek meg hozzá az alapjaid, amiről nem feltétlenül te tehetsz. Van több lehetőséged is (mindig legalább két választás van):

1: a saját mentális egészséged érdekében feladod a küzdelmet

2: szembenézel a hiányosságaiddal, és könnyek nélkül nekifutsz az újabb kihívásoknak

3: előveszel egy papírt, és két oszlopba felírod, hogy mi szól a küzdés mellett, ill. ellene, aztán már könnyebb lesz a döntés

4: elfogadod a helyzetet és az energiáidat más, sikerélményt hozó tevékenység(ek)re fordítod

5: stb.

Gondolom, a párod bízik benned, azért veszi a fűszereket, zöldségeket. Tőle miért nem kérsz segítséget? Mondjuk az elég hülyeség lenne, hiszen akkor hazavinné a szakmáját, ami nem szokott jóra vezetni. Uh!

52. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 51. - Globus)
2022. júl. 13. 09:54
Az utolsó kajának pont az lett a baja, hogy ehetetlenül sós lett. Amint bekapartam a komposztba, sírattam 1 órát. Csak a só bors paprikát ismertem. Erre a párom hozott ide egy csomó majoranna meg bazsalikom? Azt sem tudom melyik mire jó. Sokáig hagymát se raktam semmi alá, ő meg kiló számra veszi. Nagyon nem egy az alap, és így baromi nehéz. Bőven megelégedtem szingliként egy fagyasztott nutellás gombóccal, morzsa nélkül is. Egyszer adtam neki ilyet, persze hogy nem szerette. Volt, hogy a fagyasztott fasírtot is vissza kellett szedni a tányérról, összedaraboltam és újra sütöttem mert nyers maradt. Ha századjára csinálok valamot azt is meg kell néznek mi a recept, nem bírom megjegyezni a paprikás krumplit se
51. globus (válaszként erre: 50. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 13. 09:49

Nem tudom elképzelni, hogy mi baja lehet az ételnek, amire te is ezt mondod, hogy nem sikerült :)

Nincs olyan, amit ne lehetne kijavítani, kármenteni. Max. ha nagyon elsóztad. Használsz fűszereket?

50. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 49. - Syria)
2022. júl. 13. 09:45
1 hónapig nem fogok főzni semmit, max öregtésztát vagy tükörtojást. Nagyon fáj, hogy egyik új se sikerül amit próbálok. Van az a 5-10 meleg kaja amit meg birok csinálni, valahogy. Evekig a sütőt se mertem begyújtani, se kivenni belőle a meleg kaját. Nekem nincs erre igényem, csak meg akartam felelni itthon de nem birok.
49. syria (válaszként erre: 21. - Fórumnyitó (anonim))
2022. júl. 12. 14:08
Hová tűntél? Feladtad? A hozzászólásainkból se tudsz profitálni? 😢
2022. júl. 11. 17:35

Amikor kolbászhúst gyúrtam, csak kissé sósabbra, mint azt szoktuk, és a külsejét csípős őrölt paprikába forgatva megsütni tepsiben, vagy akár olajban. Majd 1-1 fogpiszkálót bele. Jó sör/bor korcsolya. No én ezt nem győztem sütni a pecás haveroknak.

Előző nap begyúrtam a 3 kg darált húst, összeértek az ízek. Akkor este már csak a kis Raffael-méretű golyókat formáztam és sütöttem, csak sütöttem... :))

47. Napsugár8 (válaszként erre: 46. - Syria)
2022. júl. 11. 17:31
Öt főre a 20 db, gyakorlatilag ugyanaz a fejadag, = 4 db/fő. Persze nem sok az, csak megsütni. Nem csodálom, hogy 2 serpenyővel csinálod egyszerre. :))
46. syria (válaszként erre: 45. - Napsugár8)
2022. júl. 11. 17:17
Egy embernek persze, hogy elég. De én csak akkor sütök, ha vagyunk legalább öten, hatan, akkor pedig simán elfogy húsz db. 😀
45. Napsugár8 (válaszként erre: 44. - Syria)
2022. júl. 11. 07:01
Nálam a 8 db palacsinta 2 napra elég. 😁
44. syria (válaszként erre: 39. - Napsugár8)
2022. júl. 10. 20:57
Igen, jobb híján ilyet szereztem be. De azért nem jó, mert az olajat nem porlasztja, hanem fújja, így sérül a morzsás bunda. Mindegy, már rendeltem egy olajsprayt; ha minden igaz, holnapután ideér. 🙂 A palacsintát úgy sütöm, hogy olajat teszek a tésztába (ezt anyukámtól tanultam), így csak az első palacsintához kell olajozni a serpenyőt, ahhoz meg szükségtelen kenőtollat koszolni, elég egy löttyintés a serpenyőkbe. Ugyanis egyszerre kettővel dolgozok, így hatékony. Mire megsütöm a nemtudomhányadik palacsintát, addigra a kosztosok megtöltik és fel is falják majdnem mindet. 😋 3771. bj. [link] 😁
43. globus (válaszként erre: 42. - Syria)
2022. júl. 10. 19:05
Jól tetted :)
42. syria (válaszként erre: 41. - Globus)
2022. júl. 9. 09:47
A „botlásom” anno úgy történt, hogy matekot korrepetáltam hetente kétszer egy tündéri házaspár lányának. Nem tudtam olyankor menni (a heti egyik alkalom többnyire hét végére esett), hogy az anyuka ne lelkendezett volna a fritőzről. Volt, hogy meg is mutatta, hogyan használja, volt, hogy meg is kínált egy szelet rántott hússal. (Szerintem Marcsi pályát tévesztett, varrónő helyett marketingesnek kellett volna lennie. 😀) Hatására vettem meg a cuccot, amiről hamar, kb. a 4. használat után kiderült, hogy utálom. Összeszorított fogakkal kitakarítottam, becsomagoltam, és évekig vártam egy balekra, aki örült neki. (Annál drágább volt, semhogy a kukában végezze.) Utána pedig készítettem a rántott húsokat úgy, ahogy addig is: a nagyimtól örökölt, vastag falú, zománcos lábosban.
41. globus (válaszként erre: 40. - Syria)
2022. júl. 8. 15:44
Na, a fritőz tényleg egy baromság :) Energiazabáló, olajat pazarló, takarítása katasztrófa, utána meg mit csináljak a másfél liter használt olajjal. Sima serpenyőben egyszerűbben megsül, és egyáltalán nem rosszabb. Amikor utoljára kihabzott belőle az olaj, ki se takarítottam, kuka pozitív. Háztartási méretben fritőz felesleges, szerintem...
40. syria (válaszként erre: 37. - Globus)
2022. júl. 8. 14:48
Én is erre jutottam kb. 15 évvel ezelőtt, amikor sikerült végre új gazdát találnom a hülye fritőzömnek. Tartottam is magamat a döntésemhez egészen tavaly nyárig, amikor a hőség miatt megvettem azt a halogén sütőt. Isten bizony, az az utolsó csetresz ami betehette a lábát a konyhámba. 😃 Na jó, egy olajspray még kell a kicsikének; de aztán tényleg slussz! 😁
39. Napsugár8 (válaszként erre: 36. - Syria)
2022. júl. 8. 14:24
Fél literes műanyag flakon szórófejjel. Régen 100-asban vettem, de szerintem már a kínaiban is lehet találni. Az más dolog, hogy szerintem palacsinta sütésnél egyszerűbb a kenőtoll. :))
38. loch ness (válaszként erre: 36. - Syria)
2022. júl. 8. 13:30

Ez nagyon jó, meg a forrólevegős sütő is! Nekem az utóbbi van, szuper benne a rántott étel, minimális olajjal.

Ha olajsprét veszel (többször használatosat), delimanósat vegyél, a többi nem nagyon jön be senkinek. Nem olcsó, de csak egyszer kell megvenni.

37. globus (válaszként erre: 36. - Syria)
2022. júl. 8. 11:40
Már semmilyen csetreszt nem óhajtok venni, amim van, kiszolgál.🙂
36. syria (válaszként erre: 32. - Globus)
2022. júl. 8. 11:00

Kivéve, ha így készül a rántott csirkecomb: [link] 😀

Na jó, a palacsintánál nem lehet megúszni az olajszagot, de én kibírom. Van a konyhán ajtó, és nagy ablak is, hamar kiszellőzik a konyha, s nem terjed át a szag a lakás többi részére.

35. Epresturmix (válaszként erre: 32. - Globus)
2022. júl. 7. 23:46
+káposzta. Olyan, mintha körbefingotta volna valaki az egész lépcsőházat! Na meg a lakást! Brrr….nem sűrűn van! 😒😀
34. Epresturmix (válaszként erre: 11. - 5236d12e25)
2022. júl. 7. 23:43

A kevergetésen van a hangsúly! Ne kevergesd! Attól lesz mászkos! Tudom, mert tapasztaltam. Mindig ott rontottam el!


Ja és a legeslegjobb rizs amit Imádok az a Riceland! A többi nekem sem mindig finom!

2022. júl. 7. 18:06

Kb. 12-13 éves voltam, amikor édesanyám megtanított paprikás krumplit főzni. Ott a lényeg, hogy mennyi hagymát+zöldpaprikát teszünk alá, és mennyi vizet öntünk rá, amikor felengedjük. Amikor már nem leve volt, hanem szaftja, akkor mondta édesanyám: a pörköltet ugyanígy, csak a krumpli helyett húst teszed bele! És tessék, és csináld! Persze ott volt, (közben csinálta a saját dolgát), de oda-oda nézett, figyelt rám.

Hogy a pörkölthöz tésztát kifőzni, később nokedlit kavarni és akkor még kézzel szaggattuk... lépésről, lépésre.

És a sóról: pótlólag bele tenni mindig lehet, de kivenni nem! Arany igazság. Inkább többször kevesebbet, mint egyszer, de túl sokat. :))

32. globus (válaszként erre: 31. - Syria)
2022. júl. 7. 17:31

Az olajszag olajszag. Próbáltam házi zsírban is, mindkettőtől fuldoklok.

Egy kis nőismerősöm hasonlóan van vele, megveszi a sült halat, hazaviszi. Otthon nem bírja megsütni.

Nekem mumusom még a hurka, karfiol, fokhagyma is 🤣

31. syria (válaszként erre: 30. - Globus)
2022. júl. 7. 17:24
Vasalásra nem tartok igényt; ritkán van rá szükségem, akkor simán megoldom. De mire megpucolnád nálam az ablakokat, vihetnél haza 20 palacsintát, és 6 rántott csirkecombot. 😁 És biztosan nem kellene nálam emiatt 2 napig szellőztetni.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook