Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Pszichológia fórum

Pszichológia (beszélgetős fórum)


1 2
32. virgilius (válaszként erre: 29. - Jennyvagyok)
jan. 21. 20:45
Én is ezt mondom :) Peace-love :)))
31. sanyinak (válaszként erre: 30. - Timmy0520)
jan. 21. 20:33

Jobb minőségben tölthet még 20 évet nyugdíj előtt?

Azért azok a neves pszichológusok kevesen vannak, akik ebből jól élnek. Végzés után először lehet menni iskola pszichológusnak közalkalmazottként, aztán ki tudja még, hány évtized lehet egy praxis kiépítése...

jan. 21. 20:25

A "pszicho" szakmák hierarchiájában a legalsó szinten foglalnak helyet a mentálhigiénés szakemberek és coachok.

Fontos ismérvük, hogy nem diagnosztizálnak, nem folytatnak terápiát, mindössze segítő beszélgetést. Azt is mondhatnánk a mentálhigiénéről, hogy a "lélek vitaminja". Leginkább preventív célzatú.


Én azt mondanám neked, hogy az ilyesmi (ugyan némely esetekben elvégezhető előképzettség nélkül) inkább ráépítésnek alkalmas. Ez természetesen nincs kőbe vésve, csak a személyes tapasztalatom/véleményem.

Én mesterszakos+ mentálhigiénés szakirányú diplomára szeretném építeni a coach képzést, de gyakorlat nélkül ez még így is csak egy erős alap, semmi több.


Ugyanakkor: nem gondolom, hogy "késő" lenne bármihez, mindaddig, amíg életben vagy.

Arra, hogy a jövőben hogyan alakul a nyugdíjazás, nincs garancia- de ha van még legalább 30 aktív éved a munkaerőpiacon, amiből 10-et tanulsz, 20-at pedig ennek következtében jobb minőségben tölthetsz el, mint most- akkor így is jobban megéri most elkezdeni tanulni (akkor is, ha ez kihívásokat tartogat), mint ha benne maradsz abban a helyzetben, amiben nem érzed jól magad.

29. jennyvagyok (válaszként erre: 28. - Virgilius)
jan. 21. 17:49

Ez teljesen rendben van. De ne vitatkozzunk gyerekek!

Béke! 🤗

28. virgilius (válaszként erre: 27. - Jennyvagyok)
jan. 21. 13:48

És te tudsz? :)

Leírtam, hogy milyen képzést lehet elvégezni a segítő beszélgetéshez: pl mentálhigiénés segítő, a Károlin, bármilyen diploma után elvégezhető szakirányú továbbképzés.

[link]

jan. 21. 12:39

Tudtok olvasni?

"Néztem a life coach képzéseket, és igazából tudom hogy nem ugyanaz a szakirány, de mégis érdekelne, hogy tudtok e ezen kívül valami hasonló “szakmát” vagy egyáltalán Magyarországon van e jövője a life coachnak? Érdemes e foglalkozni vele? Vagy valami más ötlet, javaslat, ami hasonló területen mozog? Bocsi, hogy hosszú lett… és köszönöm a válaszokat!"

26. jennyvagyok (válaszként erre: 25. - Sziget)
jan. 21. 12:37

Szó sem volt ilyesmiről. Én a kérdező kérdésére válaszoltam. Ti meg belém köttök.

És nem hétvégés tanfolyamot ajánlottam. Ő kérdezett a life coach-ról, erre reagáltam. Semmiféle összehasonlítás nem volt.

(szövegértelmezés kérlek!)

25. Sziget (válaszként erre: 12. - Jennyvagyok)
jan. 21. 08:26
Kérlek, azért ne akard már összehasonlítani a pszichológust, szakvizsgával, Ph.D-val, pszichoterapeuta vizsgával, évekig tartós és sokféle módszerspecifikus képzéssel egy középiskolát végzett kineziológussal, hétvégi gyorstalpalón végzett coach-csal.
24. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 23. - Virgilius)
jan. 21. 07:45
Köszönöm szépen, ezzel nagyon sokat segítettél! Ha sikerül akkor azzal meg is lesz a pontom! 🥰
23. virgilius (válaszként erre: 22. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 20. 21:22
De lehet duplazni is, csak akkor legalabb 80-85% kell legyen mindket emelt. Ne add fel :)
22. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 17. - Virgilius)
jan. 20. 20:50
Az a helyzet, hogy a kettő emelt szintet bele számolva sincs meg a min 400 pont ami a levelező szakhoz kellene, tehát sok esélyt nem látok arra, hogy valaha ez legyen a szakmám…
21. jennyvagyok (válaszként erre: 16. - Virgilius)
jan. 20. 19:39

Az állami vizsga az, amit a magyar állam elfogad. (nyilván, ha ő vizsgáztat)

(OKFÖ)

20. jennyvagyok (válaszként erre: 16. - Virgilius)
jan. 20. 19:37
Szerintem nem ez volt a kérdés, így nem kívánom folytatni az okfejtést. Mindenki járjon utána.
jan. 20. 19:07

Ez érdekes lehet:

[link]

jan. 20. 18:54
Tanulni sohasem késő, én pl 40 évesen érettségiztem le . Úgy , hogy HAJRÁ!!!
17. virgilius (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 20. 18:41

Akkor hogyan gondolod? Ha két emeltet szeretnél, akkor egyéb többletpontot már nem tudsz elszámolni. A nyelvvizsgáért járó plusz pont vagy/vagy. Ha két emelttel számolsz, akkor az kimeríti a plusz 100 pontot.

Pszichológia képzés nem csak nappalin van 450 pontos bejutási küszöb közelében, hanem levelezőn is, úgy talán kicsit kevesebb pont kell.

Angolból a képzés elvégzéséhez legalább középfok kell, de inkább C1 szint. A mester diplomához két középfokú nyelvvizsga is kell majd.

16. virgilius (válaszként erre: 12. - Jennyvagyok)
jan. 20. 18:36
A lélekgyógyászat a pszichoterápia tükörfordítása :) Pszichoterápiát pedig csak a fent írt végzettségekkel szabad csinálni. Állami okleveles sarlatán, vagy milyen vizsgára gondolsz pontosan?
15. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 14. - Bichi)
jan. 20. 17:38
Igen sajna. Még az emelt történelem és emelt magyarral sem érem el a szintet. Még legalább 100 pont kellene, hogy szóba álljanak velem, tehát jelenleg nem látom sok esélyét annak, hogy felvesznek bármelyik egyetemre is a közeljövőben… :(
14. Bichi (válaszként erre: 13. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 20. 14:47

Ez nem egészen így van, mert a most érettségizők is beadják a szeptemberi egyetemi képzésre, utána be lehet írni a pontokat, a jelentkezéshez még nem kell.

Mondjuk szerintem is kemény lenne már idén, hacsak valamelyik tárgy nem megy extrém jól alapból. Meg általában olyan magasak a pontok, hogy igazából mindkettőből emelt szint kéne, hogy legyen esélyed, és akkor még nem beszélek az igencsak szükséges plusz pontokról, mint nyelvvizsga, stb...

13. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 7. - Channa*)
jan. 20. 14:29
Nagyon köszönöm a biztatást! Addig nem tudok jelentkezni sajna amíg nincs emelt szint, mert az eredményt meg kell írni nekik. Most igyekszem az emelt szintre koncentrálni, aztán meglátjuk.
12. jennyvagyok (válaszként erre: 6. - Virgilius)
jan. 20. 10:15

Ismerem a törvényt, de itt nem ez volt a kérdés. Nyilván, amilyen végzettséget szerez, annak fogja hívni magát, illetve azt a tevékenységet hirdeti.

A természetgyogyasz is terapeuta, de nem pszichológuskent hirdeti magát, tehát nem teveszthet meg. Tehát, hogy mondjak egy példát, nem pszichoterapeuta, hanem lélekgyógyasz, vagy kineziológus, ami ugye természetgyógyaszati szak. Állami vizsgával.

11. Channa* (válaszként erre: 10. - Bichi)
jan. 20. 09:58

Ha "csak" érdekel a téma, akkor olvasgass róla;)

Ismerkedj olyan emberekkel, akik ebben dolgoznak, hogy figyelhesd mi történik.


Ja, és jól teszed, hogy nem keseregsz emiatt!:D

10. Bichi (válaszként erre: 9. - Channa*)
jan. 20. 09:52

Én 50, mire elvégzem az egyetemet, utána jönne még a gyakorlat, szóval annak már nincs értelme. Egyébként meg nem dolgozni szerettem volna az adott végzettséggel, csak nagyon érdekel, és nagyon sajnálom is, hogy mikor aktuális volt, még csak eszembe sem jutott...

De hát van pár ilyen dolog, amit "vén" fejjel már máshogy csinálnék. De szerencsére egyik sem olyan, ami miatt keseregni kell :DDDDD

9. Channa* (válaszként erre: 8. - Bichi)
jan. 20. 09:44

Én kb. 6 év múlva mehetek a nők 40-el nyugdíjba és már pont erre az időszakra készülök.


Már most nehezen vesznek fel bárhová, nagyon bízok benne, hogy a jelenlegi munkahelyemen maradhatok amíg nyugdíjba nem megyek, de ha még sem, akkor is kell dolgoznom, és teljesen őszinte leszek, nem szeretnék olyan munkát végezni, aminek semmi köze a szakmámhoz...


Tehát, hosszas bevezetőm lényege: 54 éves vagyok, szeptemberben elkezdtem egy tanfolyamot, ahol frontend fejlesztőnek tanulok. Nyár végén végzek.

Az a tervem, hogy ezzel könnyedén fogok tudni vagy plusz jövedelmet szerezni vagy majd nyugdíj mellett kényelmesen lesz kiegészítőm;)


Szerintem sosem késő semmi!

Régen azt gondoltam, hogy mire nyugdíjas leszek addigra elvégzem egyetemen azt a szakot, amivel pszichológus lehetek és majd én csak ücsörgök a rendelőmbe, a páciensek meg majd mesélnek és lazán meg lesz a nyugdíj kiegészítésem.


De annyira távol áll a szakmám ettől, hogy meggondoltam magam, így arra feküdtem rá, hogy még frissebb tudást halmozzak fel, hogy tudjak munkát vállalni itthonról;)

8. Bichi (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 20. 09:16

Pont ugyanígy vagyok vele, csak még sokkal később ébredtem rá. De ha a te korodban lennék, biztos "nekimennék".

Magam már nem, mert mire meglenne az emelt érettségi meg az egyetem, meg a szakirány rögtön mehetnék is nyugdíjba...

jan. 19. 22:43

Igen, kb. 2 évet rá kell szánnod, mert jó lenne, ha pl. leérettségiznél emeltszinten vagy úgy, hogy jobb eredményed legyen. Szerintem most még tudsz jelentkezni és májusba kezdheted!

Annyira nem nehéz, hogy ne legyen elég 3-4 hónap felkészülni. Valamennyi tudásod van már, így csak ki kell dolgozni a tételeket és megtanulni.

Most azonnal cselekedj!

Sok sikert hozzá!


Az is lehet, hogy a pandémia miatt egyszerűbb lesz most érettségizni;)


És már most jelentkezhetsz egyetemre. Február 15-ig kell?


Kiszámolhatnád így a pontjaidat, ahogy van az érettségid, lehet, hogy elég a pontszámod és nem kell újra vizsgáznod.

Felvi.hu


Ha nem vesznek fel, akkor jelentkezz valami szakmunkásszerűbe, ahol ezt tanulod, ez plusz pontszám lenne!


Mindent bele!!!!


Ne gondolkodj, hanem cselekedj!

Nincs veszteni valód. Jelentkezz egyetemre és érettségire is, ha nem jön össze, akkor lehet jövőre újra próbálni, ha meg össze, akkor fél év alatt letudtad az előkészületeket és már tanulhatod is, amihez kedved van.


Én így tennék. Sosem szerettem sokat tipródni semmin. Bele a közepébe,

Nem fognak kivégezni, ha nem jön össze idén!

6. virgilius (válaszként erre: 5. - Jennyvagyok)
jan. 19. 22:06

Ő magát terapeutának nevezi, de hivatalosan nem az. Valójában büntethető lenne mindenki, aki úgymond terápiának hirdeti a kezelését. Hivatalosan terápiát csak klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter csinálhat. A coachok, mentálhigiénés tanácsadók csak segítő beszélgetést csinálhatnak.

Ezeket a képzéseket is érdemes elvégezni, mert erre is szükség van, csak nem szabad keverni a fogalmakat (mert ez pár éve már büntetőjogi kérdés). Bár akik ezeket elvégzik, nagy többségében maguk miatt végzik el, de van, aki utána valóban folytat segítő beszélgetéseket. Sajnos sok olyan is van, aki ezt terápiának nevezi, de ez vagy jóindulatú tévedés vagy megtévesztés.

jan. 19. 21:56

Van lehetőség hasonló szakmákat tanulni, ami nem egyetem, de lelki segítő szakma.

Ilyen pl a lélekgyógyász (terapeuta) jártam hozzá, meg tudom kérdezni, mit tanult.

Aztán van a modern kori pszichológia, itt is terapeuta végzettség, ez a metafizikai egyetemen van. A kineziológiának is van pszichológiai ága.

Tehát van lehetőség bőven, nézz körül ezeken a területeken is.

4. sanyinak (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 19. 21:49

Azért egy coach tanfolyam és egy egyetemi végzettség elég messze van egymástól.


Nem lehet, hogy később egy újabb területet találsz, ahol szívesen érvényesülnél?

jan. 19. 20:48

Egyetértek az előttem szólóval.

A pszichológus és a choach is segít az embereknek, igaz más a módon. Saját tapasztalatom is van, mindkettőről jártam már. Szerintem az choach munkájára egyre nagyobb az igény és ezt megtanulni is könnyebb, mint a pszichológus szakmát.

Persze a legnagyobb hajtóerő a tanulásban és a munkában nem a szomorkodás, hanem a szívből jövő segíteni akarás.

Hidd el, hogy az álmodat meg tudod valósítani! Hajrá!

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook