Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Én még a nutival és dzsemmel együtt sem érzem olyan töménynek...gondoltam már rá, hogy habszifonból fújok rá még cocomast.
De mi tényleg, pl pörkölt hármónknak másfél kiló húsból van, és akkor gondolkodom mi legyen a vacsora..
Sztem, hogy állandóan mozgásban vagyunk, azért eszünk ennyit. Gesztenyelisztes palacsintából párom 8at evett, azért nem sütök nekik olyat, mert az kissé húzós lenne..:))
Ja a második (lila) paleolit szakácskönyvben részletesen foglalkozik a betegségek diétáival, így a crohnosokéval is.
Menyus említette a napi banánevést, és ami még fontos, hogy gyorsan kezdj el szép adag D vitamint szedni. Szerintem amíg el nem múlnak a riasztó tünetek napi 15-20 ezer NE sem fog ártani, pláne ha eddig nem szedtél, akkor úgy is nagyon alacsony lehet a szinted. Ha normalizálódni látod a helyzetet 10 ezer NE is elég lesz naponta fél egy évig is. Később 5 ezer.
A párom és a fiam ők hagyományosat esznek.:)
De én igen, simán. Paleo nutellával és meggydzsemmel töltve..:)))
Atyaég,te már ettél gesztenyelisztes palacsintát?
Én abból már egyet alig bírtam megenni, holott kettőt töltöttem meg magamnak. (Igaz diókrémmel, mert gundel palacsinta volt)
De hogy ebből 3-at kaja után!!! Ti tényleg meg bírtok enni ennyit ????
:DD
Még csak hárman eszünk belőle..:))) De ha azt számolod, hogy a fiam reggelire eszik 4et, a párom vagy 10et, akkor napközben rohangálva szintén bekapnak egyet egyet, aztán egyb tartalmasabb leves után, és még délután is nasiként meg még a vacsi után...szóval így nem sok.:))
Palacsintát én nem úgy sütök, hogy na a leves után jut mindenkinek 2 darab, aztán ennyi..hanem egy nagy adagot, és ameddig tart, addig tart. Amerikaiból szoktam keveset, ha az a reggelijük.:)
így csak magamnak csinálom paleósan a palacsintát. Vagy, ami jellemzőbb, hogy én nem eszem, mert nem is vagyok nagyon palacsintás.:))
Gondolom a tények tévhitek oldalon olvastál chronosoktól gyógyulástörténeteket. Szépen javultak.
Ne ragaszkodj a kenyérhez, próbáld meg nélküle, a paleo kenyerek nem a paleo alapját jelentik. Akik igazán tartósan és komolyan csinálják, azok nemis esznek kenyeret.
De azóta azért rengeteg kenyér recept született pl. keress rá a Paleovitalon. De a kenyér és magsüti sütögetés nem a legpénztárcakímélőbb alternatíva.
Hús zöldség gyümölcsebben gondolkodj, nézegesd a naplóinkat, rengeteg elkészített és kipróbált egyszerű ételt találsz.
Jobbulást és ne add fel, pláne ilyen kicsi gyerek mellett nem lehetsz beteg.
Háát nem csak neked fura izűek a kenyerek:) Én már kb másfél hónapjak isérletezem a kenyér készítésével, minden a neten fellelhető paleó kenyeret megcsináltam (még gesztenyeliszteset is, igazad van ne ruházz be rá).
Szóval szinte mind a kukába landol, talán megtanulok kenyér nélkül enni, addig viszont vétkezem ebben az egyben, bár nem minden nap. Igyekszem úgy összeválogatni az étkezésem, hogy ne kelljen kenyér, de ha végképp nem megy, akkor bizony eszem 1 szeletet (bár le van fagyasztva, tehát meggondolandó az elővevése)
Igaz most vettem paleo kenyeret, még nem kostoltam meg, mert 48 dkg 1.000,- Ft volt:(
Szia
Szerintem is ott rontottad el, hogy teljesen változtatni akartál. Nem kell bonyolítani.
Most a betegségedtől függetlenül írom, hogy én mit hogy szoktam, mert semmit nem tudok a Chronról.
Anno mindennap sütöttem kenyeret, péksütiket..stbstb..aztán amikor átálltam, akkor nem. Mindent főztem, amit azelőtt, csak a tiltott dolgokat hagytam ki belőle..szóval kenyeret például egyáltalán nem ettem. A tepertőkrémet karalábéra kenem, a szalonnát almával eszem..tényleg finom, és kis idő után elmúlik a hiányérzeted is. Az a lényeg, hogy mindent egyszerűen, szinte úgy ahogy ezelőtt..adtam magamnak az átállásra egy hónapot, és addig nem fektettem maglisztekbe..egy hónap után sütöttem, talán 2 vagy 3 alkalommal, de nem volt valami megnyerő, úgyhogy hagytam a fenébe..nem is hiányzik, neked sem fog, hidd el.
Sütik vannak nagyon jók viszont. Menyus meggyes pitéjének a tésztáját használom nagyon sok mindenhez. Mariann63-nak vannak paleos naplói, azok is nagyon jók.
Én is egy 7 évessel és egy 6 hónapossal vagyok itthon, segítség nincs, így előre főzök.
Ha a linket nagyjából átfutod, láthatod, hogy miket eszünk...ez tökéletesen megfelel a nem paleo családtagoknak is. Ami főtt ételen kívül mindig van, azok a magvak, a tepertő, szalonna, kolbász, sonka, na meg zöldségek, de azok most a kertből. (de nem tudom neked miket szabad, szóval ezek tényleg csak útmutatásként írom)
Szóval ne változtass totálisan azon, ahogyan eddig főztél, ahogyan eddig ettetek. Csak azt, ami tiltott belőle.
A maglisztekből készült kenyér fura, persze, mert nem olyan, mint a megszokott..én nem is tudtam megszokni. :)) Ami mindig lesz nálam, az csak a mandulaliszt, mert sütikbe is nagyon jó, meg sűríteni is, és nincs hülye mellékíze.:)
Gesztenyeliszt drága, abból palacsinta az finom, de ha egy egész családnak csinálod (én ezt 50 darabra értem), akkor piszok drága. Ha egy egy kaja utánra mondjuk mindenkinek csak 3 darabot csinálsz, akkor úgy viselhető. Állítólag jó nokedli van belőle, habár kicsit édeskésebb, mint a sima liszttel..nem tudom, nem próbáltam.
De majd jön Menyus és útba igazítást ad a betegséggel kapcsolatban is, hogy mit érdemes és mit nem.:)
Egyetértek az előttem szólóval. De majd, ha nézegeted Mariann63 paleós receptjeit, van abban egy útifűmaghéjas verzió. Talán az elég jó kenyérnek.
Egyébként meg felejtsd el a kenyeret :(
De Menyus meg tudja mondani, lehet, hogy kis mennyiségben gluténmentes kenyérrel próbálkozhatsz. Igaz, nem paleo.
Szia! Valahogy attól a gondolkodástól kell elszakadni, hogy mindent helyettesíteni kell valamivel. Nem kell - más ételben kell megtalálni az étkezés örömét. Két éve, hogy vettem egy kis zacskó mandulalisztet - több, mint fele megvan. Ennyi volt a spec. beruházásom :-)
Saját tapasztalat: ha a tojásból hagyományos rántottát készítek, akkor zsírosabb érzetem van, mintha a palacsintasütőben omlettnek sütöm ki. Ha nincs gond a tojással, akkor rngeteg változatban tudtok omlettet enni: sósat és édeset is. Tegnap a mélyhűtőből vettem elő a fiamnak sült oldalast, de muszáj volt még hidegen beleennem, miközben a cukkinit kavargattam - annyira finom. Pedig csak zsír, só, bors és fokhagyma volt a húson kívül a vaslábosban, amikor sütöttem.... semmi extra hozzávaló.
Kicsi mellett nagy segítség, ha nagy adag ételeket készítesz egyszerre és lefagyasztod adagonként. Nálam mindig van valami életmentő a hűtőben és jól fagyasztva, tárolva sosem hűtőízű.
Háát, aminek fura íze volt, és elképzelhető, hogy én csináltam rosszul, azok a kül. lisztekből készíthető kenyerek voltak. Kb. mint a cipőtalp...A gesztenyelisztre sajnáltam a pénzt, így volt itthon zabpehely liszt, meg lenmagliszt, és ezekbe raktam-recept szerint- ha jól emlékszem összedarált szezámmagot, meg szotyit.
Igen, sajnos a helyzet tényleg komoly, és szinte már-már csodát várok ettől a kajálástól...remélem nem koppanok nagyot.
Szerinted mikortól lehet némi javulásra számítani.
Egyébként köszönöm, közben olvasom látogató írását. Tényleg hasznos, és jó dolgokat ír.
MENYUSSAL meg jó volna mindenképpen beszélni, csak a kislányom mellett elég nehéz időt szakítani a netre.
Na, ha ilyen komoly a helyzet, akkor a tiszta étkezés lesz neked a jó kezdés.
Nézd meg, mit javasol Látogató, ő direkt összerakta, hogy könnyen meg lehessen érteni. Ő ugyan nem Chron-beteg, "csak" mindenre allergiás. Szóval komolyan veszi a kajálást (velem ellentétben).
Ha holnap jössz, akkor itt lesz Menyus is, aki tud veled tapasztalatokat megosztani a Chron-nal kapcsolatban, mert fia révén képben van.
Jobbulást!
Azért kíváncsi vagyok, hogy mi mindennek volt fura íze. Elvileg neked húst, tojást, zöldséget, néha gyümölcsöt, esetleg ritkán érlelt sajtot lehetne enned. Ezek közül egyik se fura (legalábbis nekem).
köszönöm beverly
Szóval a lényeg, hogy crohn beteg vagyok 3 éve, illetve már régebb óta, csak akkor diagnosztizálták. Pár hónapos gyógyszer szedés után terhes lettem, és a terhesség felétől nem is szedek gyógyszert. Most 16 hónapos a kislányom és kb. 2 éve gyógyszerek nélkül vagyok, voltam...egész jól. Most viszont kezdek rosszul lenni. Fáj a hasam, jelentkeznek a hasmasok. És több helyen is olvastam, hogy ez a diéta segít a crohnosokon is.
az elején, amikor kiderült a betegségem, már próbáltam, aztán mikor már nem tudtunk mit enni, mert mindennek fura íze volt, feladtuk a párommal. De most megint nagyon félek, hogy visszaesek, és megint itt kötöttem ki. Igazából pénztárcakímélő gyakorlati, könnyen elkészíthető receptek is jól jönnének, amit hamar meg tudok csinálni az én rosszcsont kislányom mellett. Sokat olvastam már magáról a paleoról, és azt hiszem ez lesz az én utam is, nem szeretnék ismét gyógyszereken élni és kórházba kerülni.
Kérdezz, de mindenképpen olvasd majd el ezt:
sziaszok
látom, itt már mindenki vér profi paleo ügyben...én most kezdenék hozzá...és hát nem megy valami jól. Segítség kéne a kezdéshez. Van még itt valaki
Általános iskolában dolgoztam, sajna nem kell bemutatni őket..már 10-12 évesen javában benne vannak. Sőt!
Olyan 90%...aztán van az 5%, aki azért nem, mert nem fér bele a szülőknek az internet előfizetés, és van a másik 5%, a ritka, aki azért nem él bűvöletben, mert jobban érdekli a valóság, mint az, hogy ki milyen fotót rakott fel, meg ki mit lájkolt, és ilyen játék, olyan játék..
Én a tökfőzibe még tejfölt teszek. Az nem jött be cocomassal. ÉS olyan kevéske kell hozzá, hogy megadja azt az ízt, hogy azt beleteszem.
A meggyszószt régen meggyjoghurttal csináltam..most összeturmixolok egy kis adag meggyet, és cocomassal csinálok belőle meggyes "joghurtot"..és azzal sűrítem be, mandulaliszttel. Az olyan finom ízt ad neki..mondjuk nekem az a finom csak, na jó meg a gesztenyeliszt.
De vettem szezám, len meg tökmaglisztet..hát nem vagyok oda értük...a pizzára elhasználom, mert ad neki egy plusz fűszerezést, de amennyiszer én pizzát kívánok...szóval utána nem veszek, csak a mandulalisztet.
Most vacsoráztam..még most lett kis csend..:)))
Ettem egy adag gyrost, egy adag székelykáposztát,egy kevéske sárgadinnyét, és egy kis tálkányi jégkrémet.:)))
Én nem voltam fagyis sosem..vagyis, még a csavaros fagyi idejében igen..azt még most is szoktam, ha arra tévedünk, mert eléggé kiesik az a rész, ahol olyat árulnak..én inkább jégkrémes vagyok..pálcikás jégkrémes.:))
Na nézzük hányan gondolnak másra...:DD
Nagyon rendes nagyik! :)
Már csak a túlélőcsomagon kell alakítani.
Szerintem a süssinának nincs mellékíze,vagy pár nap és hozzá lehet szokni.
Bár én egyszer egy kétkedőt édesítős (süssinás) pudinggal etettem és nem tűnt neki fel, hogy nem cukor van benne, csak utólag árultam el neki. Ebből gondolom, ogy nincs mellékíze
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?