Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Szép jó napot mindenkinek :D
Én elsején leszek 8 hónapos paleos :)))) tök jó :)) örülök magamnak :)))
Azt hiszem a kenyérről én is lemondok...nem hiányzik, amit én megettem azt a fiam nem eszi, amit meg neki akartam csinálni - mint írtam - olyan lett mint a szikla.
Viszont a sütikre rákaptam :D Teljesen paleo :D Szilveszterre sütök megint piskótát :D
Én szintem mindig gyümölcsöt reggelizek. De mostánaban nagyon rákaptam a baconos tükörtojásra...plusz jó kis hagyma hozzá-persze az is sütve :D Egyáltalán nem kell hozzá kenyér! Persze tudom, át kell állni, nem olyan egyértelmű ez az elején :D
Én is úgy vagyok vele, arra már nincs energiám, hogy mindenből biot vegyek....meg hát ki látja....elég ha a szomszédban nem bio semmi....na szóval kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Hiszem ha látom, de itt meg nem látom sehol. Tehát marad a bolt. Egyetértek Lillus-M-mel, inkább arra figyelek mit eszek.
Kié ez az oldal? Ismerjük? Jó, hogy vannak, akik ilyen oldalt írnak! :)
Jut eszembe a kenyér témáról: A múltkor volt egy serpenyőben illatos sült hús zsír, és eszembe jutott a kenyér, meg a hagyma! Volt is itthon újhagyna, hát én olyan jót mártogattam vele! :D Hagymával! A zsírban! :D
Na, igen ez meg sajna zabos. Én meg autoimmunos vagyok, ezért a zabot is teljesen elhagytam, próbálom a könyvet követni. Pedig lehet, hogy ez lenne a számomra jó ízű kenyér.
Ti mit reggeliztek?
Paleo oldalakon azt írják, hogy nem az étel bio minősége az elsődleges. Nem annyira lényegbevágó, hogy bio legyen a kajánk, inkább az a lényeg, hogy mit eszünk. Persze emellett ha az ember a házi nagyjából vegyszermentes minőséget tudja magának biztosítani az még külön előny.
A paleocentrum weboldal azért jött létre, hogy biztosítsa a kiváló minőségű húst.(fővárosiaknak elérhető. Van náluk paleo felvágott is)
Nem nagyon eszek paleo kenyeret, inkább semmit, de ma nagyon megkívántam a melegszendót, és ezzel a kisbucival készítettem, még maradt bőven belőle
Menyusnak igaza van, akkor van gond, ha valamit ki akarunk váltani valami más anyaggal,pl imitálni valami kenyeret.
A gabonábát el kéne felejteni, de Te tudod. Ha elkezdesz kenyeret sütögetni, és már eddig is sok kudarcod volt, előbb-utóbb feladod, mert sosem lesz szerintem még hasonló sem. Nehéz a kajákat imitálni más alapanyagokból, sokan ezért adják fel.
Hús, zöldség, gyümölcs, tojás, kemény sajt, olajos magok. Ennyi. Nem helyettesítek, ezek nagyon finom, tápláló, jól elkészíthető, teljes értékű, és gyors kaják.
Leveskocka? Hát én sem a benne lévő cukortartalom miatt nem hsználom, hanem az adalékok miatt. (!)
Tarts ki! És szerintem ne törekedj helyettesíteni, mert megnehezíted a saját dolgod.
Már arra is gondoltam, hogy gluténmentes lisztet veszek és abból sütök, persze akkor az már nem paleolit, de legalább a glutént ki tudom zárni. Úgy is legjobban a gluténra és a tejcukorra figyelek.
Persze a szénhidrát is fontos, de ha egy leveskockában cukrot olvasok, azért még fogok enni a levesből.
Sztem az is fontos, hogy vki jól érezze magát a bőrében, de ha az étkezéssel gond van, az életminőség is romlik.
:) Szépségeket!
Engem már megszoktak a családban, és nem piszkálnak, sőőőőt, totál paleo volt a kaja miattam meg a nem diétázó, ám erősen liszt és tejérzékeny tesóm miatt, és válsztható volt a nem paleo köret és persze voltak sütik, ami végképp nem paleok, de az összes hús és leves a nagy családi ünnepen a szüleimnél gondos paleo módra készültek! :)
Ez óriási dolog! Igaz, hogy rám való tekintettel történt így, de 13-an voltunk! ;)
Talán azért nem piszkálnak, mert láttak már nagyon rosszul lenni. Szóval ennyiből jó dolgom van, nincs piszkálódás meg csodálkozás.
Én minden sütit megszagoltam, isteni illatuk volt. Pontosan tudom, milyen lehetett az ízük! :) Nekem ez a szagolgatás, olyan öröm, mint a kóstolás. Tudom, hogy megpusztulnék tőle, de az illata, az kihagyhatatlan. Nem kívánok ilyesmit a számhoz emelni egyáltalán. De csak a sok korábbi rosszullét miatt azt hiszem. Nekem nem élelmiszer, csak jószajú kreálmány, a családom munkája! :)
Én minden gabonásat el tudtam kerülni. Mivel az elején csak a gabonát hagytam el bizonyított, hogy mennyi rosszatt tett nekem.
Most karácsonykor sütöttem bejglit, mert egyébként imádok dagasztani és kelteket sütni. De csak szagoltam. Gyerekeim úgysem szeretik, a többiek akik meg kapták már felnőttek és úgysem hisznek a gabonamentességben, akkor nem az én bejglim fogja őket a sírba vinni. Eddig soha nem kívántam meg semmilyen péksütit és cukrászsütit, de mikor a friss bejglit felvágtam.... Na akkor csorgott a nyálam...
A családom elfogadta, de a kolléganőim közül van aki piszkál a súlyom miatt. Persze ő kövér és tudom, hogy az irigység és az akarat hiánya mennyire tud fájni, hiszen ő is korábban úgy nyilatkozott, hogy elkezdené, de az anyósa megsértődne, ha nem enne a főztjéből.
Én úgy látom, hogy az emberek kényelmesek, ezért homokba dugják a fejüket.
Talán nálam azért feltűnő, mert eleve vékony testalkat vagyok és ebből fogyni 4 kilót tényleg látványos. Na, mindegy, minden csoda 3 napig tart.
Nekem a bűnözést a sógornőm bejglije jelentette 2-3 szelet erejéig, de olyan vékony, leheletnyi tésztával és sok-sok mazsolás töltelékkel készíti, hogy nem lehetett kihagyni. Én ilyet sose tudtam sütni.
Egyébként a paleozás kezdetén nekem is voltak nassolási kényszereim, és ilyenkor megettem egy almát, vagy bekaptam pár szem mandulát, mazsolát. Nekem ez bevált.
Sziasztok!
Remélem mindenkinek kellemesen telnek az ünnepek :)
jajj nekem...
Úgy körülbelül rengeteget bűnöztem. Nem is részletezném, így is elég bűntudatom van. Körülbelül tavasszal kezdtem a paleot és bár szerintem teljesen talán sosem sikerült átállni, de egészen jól haladtam. Aztán november körül amikor elkezdtem pincérkedni mindig kaptuk az éttermi eledelt és én sajnos akkor is igent mondtam amikor nem is voltam éhes :( Aztán volt egy nap amikor "Oké akkor ez lesz az egészségtelen nap a hónapban" (kenyér, tej stb...) Mondanom sem kell, hogy az egy napból egy hét után lett még egy majd az "oké akkor ez az egészségtelen hétvége".
Hihetetlen. Plusz a sajt-túladagolás. Uhh, azt se nagyon kellet volna :(.
Muszáj visszaállnom teljesen holnap reggeltől, tavaszra nagyon jó lenne megszabadulni minium 5 kg-tól... Plusz,jelenleg meg vagyok fázva, fáj a fejem nem tudok koncentrálni a tanulnivalóimra, és azon kapom magam, hogy csokit szeretnék. (Erős a gyanúm, hogy az elgyengüléseimnek köszönhetem...)
Huh. Ez után a vallomás után remélem holnap tettre képesen ébredek és sikerül összeszednem magam. : D
Mindenkinek boldog,paleo-sikerekben gazdag új évet kívánok ;).
szikati
Én is a rejtett gluténérzékenységem miatt kezdtem a paleot.Én fél éves leszek január közepén. Már nekem is lecsengett az az érzés, hogy megváltoztatom a világot, mert én most megtudtam a tutit. Fél év alatt 1 netes ismerősömnek csináltam igazán kedvet, mindenki csak kifogásokat keres, és erre nekem nincs időm. Én is szívesen segítek (segítenék) akárkinek, de nem kígyóznak tömött sorokban az érdeklődők, úgyhogy köszönöm, maradok magamnak a tudományommal
Szegény anyósom, nagyon szeretem egyébként, vagyis eddig soha semmi súrlódás nem volt köztünk. De ő olyan tipródós fajta. Ő tipikusan az, aki ha most bemondanák a TVben, hogy tényleg jó a paleo, akkor megnyugodna. Addig nem.
Múltkor megint kesergett, hogy milyen rossz volt éjjel a gyomra. Akkor és utoljára elmondtam neki, többet nem fogom, hogy ne tartson paranoiásnak, de karácsony után tegyen egy hetes próbát és ne egyen semmi gabonafélét, én hiszem, hogy jobban lesz. De hozzátettem, nem fogom számonkérni, hogy kipróbálta-e, nehogy kényelmetlenül érezze magát. Az ő döntése, hogy mit akar kenyeret enni zsemlével és kiflivel, vagy más egyebet is, mert elmndása szerint neki már mindentől rossz a gyomra egyedül a kenyértől nem.
Tudod ebben mi a nagyon érdekes. (A barátnőmmel csak ritkán találkozom, de azért még nem nevezem volt barátnőmnek.)Szóval 1-2 éve ő zengett ódákat, hogy nézzem meg a Szendi Gábor oldalát. A nevet akkor megjegyeztem, de a nyitólapon Napóleon nem hozott lázba, így nem nagyon foglalkoztam vele (egyszer már azt is el kellene olvasnom, még nem jutottam oda, mindig találok érdekesebbet).Aztán mégis összehozott a sors ezzel a Szendi féle weboldallal más irányból is.
Még annak idején panaszkodtam is a barátnőmnek, hogy nem nagyon akar kenyeret enni a gyerekem. Még ő vigasztalt, hogy higgyem el mennyire jó ez így.
Úgyhogy nagy boldogan meséltem el neki most, hogy hogyan fogytam, meg persze gyógyultam... Erre ezt kapom. De ezen én nem veszek össze vele, csak igya a fogyis port
Sziasztok! Mostanában nem igen írtam, bár néha bekukkantottam olvasgatni.
Remélem, jól telt a karácsony mindenkinek. Nekem is sikerült pici bűnözéssel megúsznom.
Hamarosan jubilálok!!! Jan. 2-án kezdtem paleozni, és életem egyik legjobb döntése volt. Akkor még nem gondoltam, hogy ez életre szóló döntés lesz, a doki, aki ajánlotta, 3 hónapos időtartamra javasolta. De már valószínüleg soha nem fogok hagyományos módon étkezni.
Lillus, sajnállak az anyósod miatt, én is anyós vagyok, a menyem teljesen elfogadja az életmódomat, persze én is az övét.
Érdekes, hogy az egyik unokám (6,5 éves) szinte nem eszik kenyeret, viszont imádja a húst, a szalonnát, leginkább uborkával, paprikával eszi. Én meg nem is erőltetem rá a kenyeret. Sőt, csak tiszta vizet hajlandó inni, amin vendégségben mindig csodálkoznak, miután végigkínálták mindenféle ragacsos cukros lével. Lehet, hogy ő ösztönösen érzi, mi a jó?
Az egy év alatt már megszoktam, hogy ne foglalkozzak a különböző véleményekkel, negatív megjegyzésekkel. Gyakran már nem is magyarázkodom, csak közlöm, hogy én nem eszem ezt vagy azt. Ha nagyon erőltetik, azt mondom, hogy rejtett gluténérzékeny vagyok (egyébként ez igaz is), és ez hat.
Már leszoktam a térítésről, a győzködésről. Persze kövér kolleganőim majd megpukkadnak, hogy én még mindig nem híztam vissza, amit lefogytam, és sajnálnak, hogy mennyi "finomat" nem ehetek. Miközben nekik nincs akaraterjük a változtatáshoz, állandóan tömik magukba a sok lisztes kaját, közben panaszkodnak, hogy nem tudnak fogyni. Aki érdeklődik, annak persze szívesen adok tanácsot, de nem érdekel, hogy ki mit gondol. Nekem ez jó, és kész.
Nagyon f.sza barátnőd lehet :(
Nem értem az embereket...vmi vagy hat, vagy nem hat. Ennyi. Ha egyszer nem hat a drága Norbi kenyér...akkor nem kellene esetleg váltani???
Nekem tök jó, a közvetlen környezetemben mindenki elfogadta, anyukám pláne.
A barátnőm simán leősemberezett, ő Norbi kenyeret eszik, aztán bámult, hogy elmondtam mennyire ártalmas a szója. Nos ezek a cuccok annyira hatékonyak, hogy januártól 2 hónapig készül fogyis poron élni. El sem akarom képzelni abban mi minden sz@r van. És akkor ki a hülyébb én az ősember, vagy ő a civilizált
Anyósom az egyenesen belebetegedett, hogy én megbolondultam, és a gyerekeket is magammal akarom rántani. De tartja magát, mert tudja, hogy különben nem is mehetnének az unokák. MOst délután vittem el a gyerekeket. Ideges volt, hogy mit nassolhatnak majd szilveszterkor....Ja és már kínálta is őket üdítővel, a 10 éves kisfiam olyan édes volt és mondta neki, hogy tudod mama, hogy mi már nem isszuk az udítőt. (na persze ezt anno úgy értem el náluk, hogy felolvastam az üdítőkről 1-2 borzalmat)
Nem foglalkoznak vele, csak látják, mit eszek és mit nem. Itthon meg elfogadták.
Én nem fogytam mostanában a paleoval, de nem is híztam. Ami jobb, az a közérzetem. A munkabírásom, a kedvem. Állandóan zenét hallgatok itthon, főzés közben táncolok. Furi dolgok ezek. Régen alig vártam, hogy kész legyen a kaja, a takarítás. Most meg megy minden.
Ami most bajom volt, egy tüszős mandula gyulladás. 26-án magas lázzal indult, másnap még mindig láz, tegnap még délelőtt, mára nincs láz.
Lehet, ez a gyors javulás is a peleónak köszönhető?
Semmennyire......simán meggyőzök mindenkit, hogy ők csinálják rosszul :D És még sajnálom is őket :))))
A végén még ők érzik magukat rosszul....mikor simán és higgadtan megjegyzem amikor "le akarnak hülyézni", hogy nincs igaza, és térjünk vissza rá 10 év múlva, amikor ő már infarktust kapott, izületes, és cukorbeteg...én meg még mindig laza harmincasnak érzem magam, és annak is nézek ki :D és persze mosolygok hozzá.
De mint írtam, még a főnököm is tök jó fej volt, mert miattam mentünk másik étterembe :D
a 3dl tej baromi sok!
Felejtsd el, nagyon sok bajt okoz!
Ha nem állsz át fejben, és mindent helyettesíteni akarsz, akkor nagyon nehéz lesz az átállás! Napi 3 deci mandulatejet, vagy kókusztejet is sok elkészíteni! Mondjuk ezek sokkal töményebbek, tuti nem tudsz annyit meginni belőle.
Én általában csak vizet iszok, néha teát. A tej egyébként is inkább kaja, mint ital.
Ha a férfinép lehurrog, akkor szerintem hagyjad, és kezd el csak te. Ha majd látja az eredményt, könnyebb lesz meggyőzni.
Ha "csak" fogyókúrának fogod fel, szerintem akkor is baromi nehéz lesz. Azért a régi dolgok nagyon működnek ám! Ha nem tudod, mit miért nem szabad, akkor küzdelmesebb, mintha azért nem eszed, mert tudod, hogy mi minden rosszat tesz veled!
Én is azért tudtam átállni egy nap alatt, mert elborzadtam, hogy miket ettem eddig.
Ma a helyi kis bioboltban a tulaj elkérte az emailcímem, mert sokan érdeklődnek, csak nem mernek belevágni :D Én leszek a promoember :D Mondtam adja ki nyugodtan a címem, szívesen válaszolok bárkinek :))))
Azért az is milyen, hogy a bioboltnak a nagy részét mi meg nem ennénk semmi pénzért---más meg azt hiszi, milyen tuti jót csinál magával.....Én lenmagpelyhet vettem, meg xilitet és hársfateát.
Mindjárt sütöm a következő adag vaníliás kiflit, bejött a fiamnak, viszi vissza a koliba :D
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?