Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Paleolit táplálkozás fórum

Paleolit táplálkozás (beszélgetés)

5921. garamond (válaszként erre: 5920. - Kicsithamis)
2012. jan. 23. 10:15
Hát igen, az emberi butaság és lustaság. Talán ki kellene ordítani egy nagy ablakon a világba: nem lennétek betegek, ha nem az étkezéseteket szolgálná az egészségetek!
5920. kicsithamis (válaszként erre: 5919. - Lillus-M)
2012. jan. 23. 09:53

2004 óta dolgozom a mai szakmámban. Két hete fordult elő, hogy elveszítettem a türelmemet és emelt hangon szinte kiosztottam anyukát. Mert "nem használ semmi, csak hízik, hízik a gyerek".

- Szedi a port? issza a présleveket? elhagytátok az étrendből x, y, z ételeket?

-Ja, azt nem.

És itt elpattant a cérna.

Öt alkalommal voltak nálam, ötször kötöttem a lelkükre, hogy mit kell csinálni.

És akkor ott ül előttem a kisfiú szürke arcbőrrel, véresre berepedt szájjal (allergia-intolerancia egyik markáns jele), korpásan smirglis bőrrel.

A tehetetlen düh kontrollvesztést hoz elő. Nálam is. Ahogyan egyik oktató orvosom mondta: Senkit nem gyógyíthatsz meg akarata ellenére.

Csak borzasztó nehéz látni az értetlenséget. Vagy nemtörődömséget? Nem is tudom mi ez.

Főleg, ha gyerekről van szó.

5919. Lillus-M
2012. jan. 23. 09:40

Köszönöm az olajos válaszokat, most csak rápillantottam, majd este alaposabban átolvasom Tk. nem is akartam netezni most délelőtt, de le kell írnom, teljesen ki vagyok.

Intéztem a dolgom a városban most reggel, szembe jönnek fiam osztálytársának szülei, köszönök nekik. AZ osztálytársnak súlyos bélgyulladása van november óta. Hirtelen azt hittem a nagyobbik fiuk van velük. Képzeljétek el, nem ismertem fel azt a 12 éves gyereket, akit 3 éves kora óta ismerek. A gyógyszerek olyan szinten eltorzították az arcát, felfújták.... Kérdeztem tőle hogy van, szegény csak mutatott magára, hogy hát így. Én teljesen belebetegedtem.

Hány és hány emailt írtam, nekik, mennyi mindent elmondtam, lemásoltam, hogy legalább valami minimális diétába kezdjenek bele. Anyukának csak annyi jött le az egészből, hogy akkor nem használnak étolajat meg margarint, a többit nem nagyon tudnák betartani.

Na most voltak vércseppanalízisen. (Nem tudom az mi). Ott kaptak valami diétát. Mondta, hogy majd megírja ha lesz rá ideje, (elhiszem hogy 100 felé kell szakadnia de akkor is). Egyszerűen nem tudom megérteni, ha a gyereke ennyire beteg, hogy a fenébe nem kapaszkodik minden kis reménysugárba. Az orvosok több mint két éve(sőt akkor már valami kisebb műtét volt) semmit nem tudnak felmutatni, csak a gyógyszerekkel tömték már korábban is, amiktől az iskolai teljesítmény leromlott. Most meg aztán volt gyógyszer dögivel. De hogy tényleg ilyet művelnek egy gyerekkel a gyógyszerek, nézzétek el, hogy itt panaszkodom, de teljesen magam alatt vagyok.

5918. doriicu (válaszként erre: 5915. - Kicsithamis)
2012. jan. 22. 21:46
Köszönöm - köszönöm. Megfogadom, bár túlzásaba azért nem vittem, de likvidálom!
5917. BuksiCica (válaszként erre: 5913. - CoBhc)
2012. jan. 22. 21:11

Sütéshez: kacsazsír

Pácolás: repce/szezámolaj

Ha semleges ízt akarok : kókuszzsír

5916. BuksiCica (válaszként erre: 5905. - Lillus-M)
2012. jan. 22. 21:08

Én mostanában bio repceolajat használok. Rá van írva, hogy sütni is lehet benne. Ez elég drága volt, ca. 1500 Ft fél liter. Vagy van még szezámolajam is.

Nemrég volt az egyik német "multinál" is bio repce kb 700 Ft-ért , na annál nem egyértelmű, hogy bírja-e a sütést, de azért vettem.

Én paleó előtt majdnem mindig olivaolajat használtam,és nem volt vele semmi problémám. Akkor épp azt mondta nekem valaki, hogy az olivaolajat kell pácolásra használni.

Lehet, hogy kicsit pszichés dolog is volt, hogy rossznak érezted ? Oliva olaj is van aztán rengeteg fajta.

5915. kicsithamis (válaszként erre: 5914. - Doriicu)
2012. jan. 22. 20:58

Kedves Doriicu,

használj nyugodtan sütőzacsi helyett zsírt. Részben a zsírban oldódó vitaminok (A,D,E,K) jobb felszívódása, részben pedig az epe működésének segítésére. Sokat teszel ezzel az esetleges epehomok vagy epekő kialakulása ellen.

5914. doriicu (válaszként erre: 5905. - Lillus-M)
2012. jan. 22. 20:23

Néha ha engedi a pénztárcám veszek paleolajat és olajessimot és ezekkel spórolósan pácolok. Egyébként kacsa és libahájat szoktam kisütni és főzéshez azt használom.

A húsok sütéséhez pedig a sütőzacskót és ahhoz nem teszek zsiradékot.

5913. CoBhc (válaszként erre: 5905. - Lillus-M)
2012. jan. 22. 20:03
Nem tudom ti mennyire használtok zsírt ... én legutóbb mangalica zsírba pácoltam a húst (kicsit felmelegítettem úgy öntöttem rá), nagyon finom lett.
2012. jan. 22. 18:23

Paleo-eredmény:

Drága Férjecském igencsak hajhiányos koponyáján új, babahajak jelentkeztek kb. 2 hónap paleo után. A régi haja pedig fürtösödik :)

= javul a felszívódása, ill. a hormonális állapota :)

5911. f3000dc5ef (válaszként erre: 5908. - BuksiCica)
2012. jan. 22. 18:07
Igen, én sem erre gondoltam. Nézem a naplót.
5910. f3000dc5ef (válaszként erre: 5907. - Doriicu)
2012. jan. 22. 18:07

Köszönöm!

Ki fogom próbálni!

5909. kicsithamis (válaszként erre: 5908. - BuksiCica)
2012. jan. 22. 17:41
Kukkantsatok a naplómba, ott részleteztem.
5908. BuksiCica (válaszként erre: 5904. - Lillus-M)
2012. jan. 22. 14:30

Én nem egészen erre gondoltam, és szerintem Menyus72 és Kicsithamis se.

Nem az O3 tartalomra, hanem a fitoösztrogénes(??) témára.

Közben végigfutottam már a Szendi blogot de nem találtam, lehet , hogy tavaly év végén volt.

5907. doriicu (válaszként erre: 5893. - F3000dc5ef)
2012. jan. 21. 22:05
Ime az én verzióm 2 főre: l egész tojás, pici sóval kikeverni, kb. fél deci viz és annyi lenmagliszt, hogy fakanállal még tudd keverni. Pár perc után bekeményedik kézzel kis cipót formálsz belőle, és nagylyuku reszelőn lereszeled. Forrásban lévő vizbe tenni, és ha feljön a tetejére kész. Kicsi olajat rá, vagy azonnal fogyasztani a pörivel.
5906. doriicu (válaszként erre: 5892. - Lillus-M)
2012. jan. 21. 21:57
Ez sokkal keményebb mint a nokedli tészta. A szine valóban sütét barna "kakaó" szinü. Hát igen a gyerekek időnként gondot okoznak ilyen szempontból. Bár az unokáim ált. mindent megkóstolnak.
5905. Lillus-M
2012. jan. 21. 21:49

Hús pácolással kapcsolatban kérdeznélek benneteket.

Régebben a húst úgy pácoltam, hogy napraforgó étolajban elkevertem a fűszereket.

Múltkor olvastam egy klassz szűzpecsenye receptet olívában pácolt. Ki is próbáltam, meg is sütöttem, bár már az gyanús, hogy olívában nem szokás sütni, mert annak nem tesz jót a sütés.

De olyan rosszul esett nekem ez az étel, a gyerekeknek is, hogy egyszerűen megfordult a gyomrom tőle, és ez az olívaolaj miatt volt.

Ti milyen olajban pácoljátok a húst?

5904. Lillus-M (válaszként erre: 5902. - BuksiCica)
2012. jan. 21. 20:07

Én ezt a szóban forgó magyarázatot ki is másoltam magamnak, ha nem bánjátok ide beillesztem

A legjobb megoldás szerintem, ha alacsonyan tartjuk az omega-6 bevitelünket (10g/nap alatt, 5-6g tűnik optimálisnak) és állati eredetű omega-3-ból (EPA+DHA) min. 2g/nap veszünk magunkhoz. A növényi eredetű omega-3-at (ALA) pedig messziről elkerüljük! Ha az omega-6 fogyasztásunk optimális, akkor a növényi omega-3 kifejezetten ártalmas! (Kivéve SDA, de az csak az echium olajban van sok, ami beszerezhetetlen és arany árban van).

Ha az omega-6 bevitelünk magas (min.10g), akkor érdemes csak növényi o3-at (ALA-t) is fogyasztani az állati mellett (pl. 1ek lenmagolaj/nap).

Kifejtem bővebben, hogy miért:

A növényi és állati o3-ak közt nem a hasznosulásokban van a lényeges különbség.

A növényi o3-ból (Alfa-linolénsav = ALA) a szervezetben egy enzim hatására (delta6desturáz) SDA keletkezik, abból meg EPA.

Ez az ALA -> SDA konverzió az, ami kb. 10% hatékonyságú, ezért szokták a hasznosulást hozni fő különbségnek az állati- és növényi- o3-ak közt.

Ugyan ez az enzim alakítja át az omega-6-ot (LA = linolsav) egy gyulladásfaktorrá (ARA = arachidolsav). Ha sok o6-ot fogyasztunk, ebből a gyulladásfaktorból is sok lesz, ettől káros a sok o6.

Ugyanakkor az o6-ból gamma-linolénsav (GLA) is keletkezhet a szervezetben, annak alakulásában is ugyan ennek az enzimnek van szerepe. Ez a GLA egy gyulladás-csökkentő hatású, az EPA/DHA-hoz hasonlóan fontos zsírsav.

A növényi o3 (ALA) és az állati o3-ak (EPA/DHA) különböző módon fejtik ki hatásukat:

1. Az ALA verseng az enzimért a omega-6-tal (LA), így az ALA és LA arány fogja megszabni, hogy mennyi gyulladáskeltő hatású ARA tud képződni.

2. Az állati eredetű o3 nem verseng az o6-tal, viszont képes az ARA-t a káros tevékenységében megakadályozni (nem engedi érvényesülni a receptorjainál)

Mivel a növényi omega-3 verseng az omega 6-tal, így nem csak az ARA képződését, de a GLA képződését is visszaszorítja! Az állati eredetű o3-ak nem szorítják vissza az GLA-t, viszont a fölöslegben képződött ARA-t hatástalanítják.

Azt is fontos megemlíteni, hogy ARA-ra is szüksége van a szervezetnek, csak nem túl sokra. Gyermekeknél fontos különösen az ARA, főleg csecsemőknél, ezért fontos, hogy ők ne kapjanak lenmagolajat és egyéb növényi o3-at!!!

Ha magas az o6 bevitel, jól jön a növényi o3, de ha nem csak annyit érünk el vele, hogy csökken a GLA szintünk és a még szükségesnél is kevesebb ARA lesz a szervezetünkben. Szóval a növényi o3 kétélű fegyver.

Az állati o3 viszont csak segíteni tud, ártani nem! Nem csökkenti a GLA-t és az ARA-t is csak fölöslegben kezdi gátolni.

Összefoglalva: Növényi o3-at mértékkel (és csak ha sok o6-ot fogyasztunk), állati o3-at bőséggel.

Az omega-6 bevitelt 10g alatt tartani nem nehéz:

- Zsiradéknak használjuk alacsony o6 tartalmú zsiradékot (kókuszzsír/pálmazsír/teavaj/ghee)

- Olajos magokból csak a mandula/törökmogyoró és kesu tartalmaz relatíve kevés o6-ot (100g-ban 10g), a többi ezek többszörösét, illetve a makadámi dióban csak 2g/100g van, ez a legjobb (illetve pár hét múlva kijövök egy új termékkel az omegamaggal, ami egy csupán 1% omega-6 tartalmú nagyon jó ízű speciális napraforgómag)

Amikor az olajokat és magokat nézzük, hogy mi mennyire paleo, ne az o6:o3 arány érdekeljen, kizárólag csak az o6 tartalom! Minél kevesebb benne az o6, annál jobb. Az arány teljesen mindegy! (a föntiekben kifejtettek miatt) A diónak 4:1-hez az aránya, így tök jónak tűnik (kis mennyiségben jó is), mégis 100g-jában (ami nem sokkal több, mint 1 marék) van közel 50g omega-6!!!

Remélem érthető, amit írtam és segít rendet tenni a témában…

5903. f3000dc5ef (válaszként erre: 5902. - BuksiCica)
2012. jan. 21. 15:09

Köszi, majd megnézem. De szerintem is olyan mennyiség kellene ami csak elméletben van, vagy ha vki azon él...de az meg megint nem életszerű....

tudsz adni egy linket? mert én valahogy sosem találok oda....jöhet privátban, hogy ne szóljanak be a moderátorok....

5902. BuksiCica (válaszként erre: 5901. - F3000dc5ef)
2012. jan. 21. 13:37

A teljesség igénye nélkül :

Volt erről szó Szendi blogon többször is , van benne valami, de ahhoz rengeteg lenmagot kellene enni. Nekem úgy rémlik , hogy idén is volt róla szó egy-két héten belül, ha van kedved olvasgatni...

5901. f3000dc5ef (válaszként erre: 5898. - Kicsithamis)
2012. jan. 21. 13:04

Helló! Engem érdekelne...mert az az igazság, hogy én meg azt nem tudom elhinni, hogy egy növényi hormon sok mindent befolyásolni tudna. Ezért vagyok kíváncsi arra mit tudsz, és milyen forrásból. Én sok lenmagot eszek, és szeretem is.

Nagyon érdekel a biológia, és még az állatok is annyira különbözőek, nagyon kevés olyan van akinek/aminek a hormonjai ránk is hatással lehetnek, lásd malacka, inzulin stb. De azok sem azzal , hogy megeszem a malackát. Kíváncsi lennék, hogy egy növényi bármi, hogyan képes ennyire direkten hatni. Azt már ugye tudjuk, hogy ezt mondták a szójáról is, sőt ugye ajánlották a változó korú nőknek. Ennek utána néztem, erről tudok. Ott bebizonyosodott, hogy azonkívűl, hogy szója kifejezetten nem jó, de a lenhez hasonló hormonjai sincsenek semmilyen hatással az emberi szervezetre. Nem lehet, hogy ugyanez a helyzet a lennel is?

Tényleg nem kötözködés, egyszerűen kíváncsi vagyok!

5900. BuksiCica (válaszként erre: 5895. - Lillus-M)
2012. jan. 21. 11:54

Mint írtam, én zablisztet használok, de legutóbb beleszórtam egy kis zabkorpát is, hogy fogyjon el, meg régebben is a rendes lisztet rétesliszttel kevertem.

Most pedig olyan zabkorpát vettem, amire az van ráírva, hogy "Finomszemű" és tényleg elég aprók.

5899. BuksiCica (válaszként erre: 5897. - Kicsithamis)
2012. jan. 21. 11:47

Szia!

Paleó óta én is zablisztből csinálom a nokedlit, mivel van egy-két kaja, amit én csak nokedlivel tudok elképzelni. (Pl. marhapöri, bakonyi sertésszelet)

Előszőr csak zablisztből csináltam, én többet csinálok - az én szakácskönyvemben 50 dk liszt egy adag - és lefagyasztok 2személyes adagokat, így kevesebbszer kell pepecselni, és ha kell csak előveszem.

Próbáltam már elvenni a zab színét és ízét úgy, hogy kókuszlisztet tettem bele. Nem lett rossz, kicsit világosabb lett, és se zab se kókusz íze volt.

A legutóbbi probálkozásomhoz talán tettem mandulalisztet is.

Már az első verziót is komment nélkül ette a férjem, most legutóbb is falta mint kacsa a nokedlit. Persze mikor emlékeztettem, hogy ez s..r paleonokedli amit így falsz, akkor azért megjegyezte, hogy azért a rendes az igazi...

2012. jan. 21. 07:58
Nekem van egy kis averzióm a lenmaggal szemben. Sok gyógynövényhez hasonlóan sok ösztrogénaktivitású vegyületet, a köznyelv szerint fitohormon-t tartalmaz. Ezt a magot teljesen kiiktattam az étrendből. Hiszen fejlődő kiskamasz leánykánk van, és én magam sem szeretném terhelni vele a szervezetemet. Ha érdekel valakit bővebben, szívesen megosztom, amit tudok.
2012. jan. 21. 07:52

Tehát nokedli zabkorpából:

15dkg zabkorpa,

1 tojás,

1, 5dl víz,

2 evõkanál olivaolaj,

só.

fél órát állni hagyni, majd lobogó sós vízbe szaggatni.

Ha ízlésetek szerint módosítjátok a receptet, légyszi osszátok meg velem is :)

Egyébként nálunk néha palacsinta is készül zabkorpából. Persze nem olyan, mint a nagyi palacsintája, de legalább feltekerhető és ez a fő szempont :)

5896. jujiabf (válaszként erre: 5891. - Doriicu)
2012. jan. 21. 07:32
Ezt a receptet én is kérem!!!
5895. Lillus-M (válaszként erre: 5894. - Kicsithamis)
2012. jan. 21. 07:29
A gyerekeimébe bármi belefér(ne) ha hagynám, úgyhogy kérlek írd meg, megpróbálom elkészíteni. Tehát zabkorpa, nem zabpehely, nem mindegy ugye. Nekem zabpehely van itthon most, de ha korpa kell hozzá majd beszerzem.
5894. kicsithamis (válaszként erre: 5892. - Lillus-M)
2012. jan. 20. 22:43

Lillus,

ha belefér a lelkivilágotokba, próbálj nokedlit zabkorpából. Nekem nagyon bevált.

Szólj, ha kérsz receptet, előkotrom.

5893. f3000dc5ef (válaszként erre: 5891. - Doriicu)
2012. jan. 20. 20:46

Leírod nekem, hogy pontosan hogyan csináltad?

Köszönöm!

A tyúkpörkölt nagy kedvencem :D biztos jó lett a reszelt tészta!

5892. Lillus-M (válaszként erre: 5891. - Doriicu)
2012. jan. 20. 20:44

Úgy készült mint a hagyományos nokedli? Milyen a színe? Gondolom az barna. Nekem mindig az a bajom, hogy a gyerekek semmi gyanúsat nem kóstolnak meg, vagy ha hajlandóak is a megkóstolásra odáig már nem jutnak el, hogy meg is ízleljék, rögtön kifordul a szájukból mert rosszzzzz

De következőleg főzök pörköltet kipróbálom

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook