Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
És ez lesz ami legjobban bejön majd...nem lesz bonyolítása a főzéseknek, az étkezéseknek...:)
Lesz időm végre rendesen kertezni, rendesen edzeni...stb...stb...:)
Mindig minden úszik a kaja miatt...
Mélyen egyet értek. Ha valaki nem akar zsemlézni-kiflizni, az próbáljon valami kis gluténmentes hungarocellt a kaja alá. Nekem működött.
Az is igaz, hogy a glutén függőséget okoz, mint ex-dohányos mondom. Nem látok semmi különbséget, ugyanolyan kínszenvedés volt a lisztes cuccokról lemondani, mint valaha a cigiről. Pedig vérátömlesztést kaptam két éve emiatt, és mégis. Abszolút drog. :)
Háááátt.....van amikor nekem is jólesik a rántotta reggelire, de nekem sokkal-de sokkal jobban bejön a harcos, jobban érzem magam.....és a gyümölcs reggeli is :) vagy inkább tízórai :)
És nem is vagyok éhes :)
Ez is ember függő...minthogy valaki pacsirta vagy bagoly...ilyesmi lehet.
Nem tudom, az abonetteket hogy bírod, pasi létedre lehet, hogy sehogy. Lehet abból kapni gluténmenteset. Nem is abonett, hanem Dixie a márkája. Nem paleo, de egyrészt kevesebb kalóriát tartalmaz mint a magkenyerek, másrészt elég vacak, hamar ráunsz, és egy idő után rájössz, hogy semmi értelme annak a deszkának a kajád alatt.
Egyébként meg, a gltuén meg a tej kazeinje is függőséget okoz, ezt jobb ha tudod, úgyhogy ez ugyanolyan mint mikor leszokóban van valaki a bagóról mégis néha elszív egyet-egyet, és csodálkozik, hogy nem szabadul
Én egyszer elmentettem a magyarázatot, bemásolom az lesz a legjobb (bár már egyszer megtettem, de az elég rég volt)
A növényi o3-ból (Alfa-linolénsav = ALA) a szervezetben egy enzim hatására (delta6desturáz) SDA keletkezik, abból meg EPA.
Ez az ALA -> SDA konverzió az, ami kb. 10% hatékonyságú, ezért szokták a hasznosulást hozni fő különbségnek az állati- és növényi- o3-ak közt.
Ugyan ez az enzim alakítja át az omega-6-ot (LA = linolsav) egy gyulladásfaktorrá (ARA = arachidolsav). Ha sok o6-ot fogyasztunk, ebből a gyulladásfaktorból is sok lesz, ettől káros a sok o6.
Ugyanakkor az o6-ból gamma-linolénsav (GLA) is keletkezhet a szervezetben, annak alakulásában is ugyan ennek az enzimnek van szerepe. Ez a GLA egy gyulladás-csökkentő hatású, az EPA/DHA-hoz hasonlóan fontos zsírsav.
A növényi o3 (ALA) és az állati o3-ak (EPA/DHA) különböző módon fejtik ki hatásukat:
1. Az ALA verseng az enzimért a omega-6-tal (LA), így az ALA és LA arány fogja megszabni, hogy mennyi gyulladáskeltő hatású ARA tud képződni.
2. Az állati eredetű o3 nem verseng az o6-tal, viszont képes az ARA-t a káros tevékenységében megakadályozni (nem engedi érvényesülni a receptorjainál)
Mivel a növényi omega-3 verseng az omega 6-tal, így nem csak az ARA képződését, de a GLA képződését is visszaszorítja! Az állati eredetű o3-ak nem szorítják vissza az GLA-t, viszont a fölöslegben képződött ARA-t hatástalanítják.
Azt is fontos megemlíteni, hogy ARA-ra is szüksége van a szervezetnek, csak nem túl sokra. Gyermekeknél fontos különösen az ARA, főleg csecsemőknél, ezért fontos, hogy ők ne kapjanak lenmagolajat és egyéb növényi o3-at!!!
Ha magas az o6 bevitel, jól jön a növényi o3, de ha nem csak annyit érünk el vele, hogy csökken a GLA szintünk és a még szükségesnél is kevesebb ARA lesz a szervezetünkben. Szóval a növényi o3 kétélű fegyver.
Az állati o3 viszont csak segíteni tud, ártani nem! Nem csökkenti a GLA-t és az ARA-t is csak fölöslegben kezdi gátolni.
Nekem a cocomas bejött tejföl helyett. Ha fő vagy sül egy darabig nem igazán marad kókuszíze.
De a vadasba nem teszek. Sok zöldséggel főzöm, amit leturmixolok egy kis mustár, fűszerek, szerintem nem hiányzik belőle a tejföl, finom nélküle is, a családom is megette.
Maci, olyan falu szerintem nem létezik, ahol legalább kókuszreszelékhez, dióhoz meg napraforgóhoz hozzá ne jutnál.
Nem muszáj pellet, jók a rendes magok is kávédarálón megdarálva.
Pelleteket megh szerintem nem is éedemes boltban keresgélni, azt inkább a neten kell rendelni.
Mit teszel a vadasmártásba tejföl helyett?
(A kókusz nekem sóskába nem jött be, ki kellett öntenem, innen inkább nem kísérleteznék vele)
De én nem a ch-t nézem :) a mazsolát abba tudom hagyni....a csokit nem :) könnyebb arról leszokni :D
és hát a mazsola gyümölcs :) a csoki meg...XD
Tegnap megvettem a Hétköznapi pszichológia - vagy valami hasonló nevű - újságot :)
A vágy a téma :D nagyon jó, persze az egyik cikk a csokiról szól:)
Egy másik meg elemzi mi játszódik le a női agyban amikor meglát egy jó pasit :))))
az milyen lenne, ha a lidl-s étcsokit felolvasztva ráönteném az apu házipálinkájába áztatott aszalt meggyre?
meggyes csokigolyó - házi szilvapálinkával ;D
ügyes vagy, hogy nincs csoki, de ha a ch-t nézem, akkor a mazsolában több van, mint a csokiban.
a lidlben van mazsolás-mogyorós csoki, napraforgólecitinnel :D
ne kínlaszd magad!
Nem, nem akkor még nem.
Csak akkor amikor már tudtam kontrollálni :D
:D
Most se ettem már egy hete :D ugye milyen ügyes vagyok????? ;)
Az is igaz, hogy figyelnem kell ám, mert kívánom...mint a paleo ---nem az elején--hanem kb. három hónap után :)
Ezért volt ma is a mazsola :D ez van :)
Nahát Maci :( dehogynem megy! Szedd össze magad!!!
A jelem: egyujjas kesztyű volt :)
Szia!
Nem azt mondom, hogy jobb, én nem tudnám megtenni. Lehet hogy valakinek azért sikerül. Viszont egy-két alapszabályt én felállítottam és azokat nem lépem át. Aztán "szintet lépek" :D. Új célok, de betarthatóak.
Valaki azonnal is tud váltani, én nem.
nekem is ott áll évek óta.
csak a macskák elől dugok el benne mondjuk lesózott halat, vagy mirelit olvadó husit :D
meg a benne lévő grillt szoktuk használni.
Osztom. Bosszant is, hogy miért építetem be, sokkal értelmesebb dolog is lehetne a helyén. Elég kicsi a konyhám, úgyhogy minden hely számít. De még egy beépített kávégépnek is több értelme lenne, annak ellenére, hogy nem iszunk kávét csak szököévente.
Mondjuk ételtartónak jó, ha hűtést nem igénylő kajáról van szó.
én se használom másra, csak a buci sütésére.
nekem hónapokig nincs igényem bucira, most apa miatt gyakrabban sütök bucit.
próbáltam sütőben sütni, de nagyon sok energia, míg felfűti azt a nagy sütőt, és a közepe mindig folyós marad, vagy csak laposra lehet megsütni, és mindig elbénázom.
ezért mérlegeltem, és nekem belefér ez a 3 perc mikro az életembe.
az biztos, hogy sokkal könnyebb, mert nem kell sokat konyházni :D
marék tepertő, és 1 szál újhagyma. még mosogatni se kell.
ha lesütök több kiló húst egy tepsiben, akkor az egész családnak van egész hétre, jól variálható husi. ezt esszük felvágottak helyett is. hidegen-melegen, csinálhatok mellé vadast, salátát, és a főtt tojás is mindig kéznél van.
ezek a kaják annyira magas szinten kiszolgálják a szervezetet, hogy evés után ókákig nem is jut eszedbe enni :D
Mikrót nem. És azt nekünk sem kéne... Szerintem.
Én csak befőzéskor használom az elöblített üvegek fertőtlenítêsére.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?