Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Én azt javasolnám, hogy egyszerre egyet csinálj mert ez így, elég nagy összevisszaság. Valóban nem tudod felmérni mi miért történik, mivel ki akarsz dolgozni egy saját rendszert, nem fogod érteni, hogy miért nem úgy történik valami, ahogy te kigondoltad.
Szerintem csináld a Harcost, ott több minden megengedett, és egy kipróbált rendszer, ha valami nem stimmel, akkor tudni fogod az okát. De akkor azt meg tartsd be rendesen!
próbálgass nyugodtan, nem kell mindenkinek egyik napról a másikra átállni, lehet fokozatosan is.
a harcos nagy változtatátás,
a paleo szintén.
a kettő egyszerre biztos, hogy nem egyszerű.
Aki régebb óta paleózik, megvan a bevált rendszere, kajái, mi jó, mi nem,onnan egy lépéssel könnyebb a harcos.
Értem az érvelésed. A Norbit is csináltam legalább egy évig, egyrészt drága azokon a cuccokon élni, másrészt egy idő után úgy éreztem, hogy műkajákat eszem, és egy idő után, ha nem tornáztam, akkor azért, ha tornáztam, akkor azért, de nem fogyasztott.
A gabonaféléket rögtön feladtam (gluténmentes étrendet ajánl a harcos is), a tejtermékeket is (ezt engedi a harcos), a hüvelyes más tészta. Tudom, hogy a paleo nem tolerálja azt sem, a harcos étrend azt írja, hogy időnként ehető és én is csak heti 1 alkalommal enném. A harcos határozottan csak a gluténos gabonafélét, a szóját és a cukrozott ételeket nem eszi, de megnegedi, hogy egy-egy alkalommal pizzát, vagy bármilyen rossz szénhidrátot együnk. Nos, a pizza nem vonz, az újkrumpli viszont igen. Még nem biztos, hogy lesz ezt követően még egy alkalom, hogy eszem keményítőset, ezt először tesztelem a mai nappal, illetve a holnapi éhségérzetre való hatásában.
A szintentartáshoz napközben paleozok, a fogyáshoz pedig csak este. Ezt a két ritmust változtatom a szerint, hogy mikor hogy bírom a böjtöt. Nincs ebben semmi ördöngősség, semmi extrém dolog. Ha bejön a keményítő, akkor heti 1-szer eszem (kizárólag akkor, ha napközben böjtöltem), ha nem válik be, akkor ezt is kihagyom mindenféle szívfájdalom nélkül. Ez az egy étel, ami nem paleos, és ezt is hajlandó vagyok lecserélni a maglisztekre, ha az jobban beválik (ha jobban bírom tőle a napközbeni böjtöt).
És ha lefogytam egy adott szintig, akkor tartok egy kis szünetet és napközben eszem a paleos ételeket.
Szerintem neked nem fogyókúrában kellene gondolkodnod, hanem életmód változtatásban. A fogyózás után mi lesz? Nem bántásból írom..
Ha meg diéta, akkor neked én igazából a Norbi féle kajálást tudnám elképzelni, hiszen ott lehet mindenfélét enni, csak az időszak van meghatározva. Állítólag azt elég könnyű életmódként megszokni is.
A paleora nehéz átállni, főleg, ha kényszerből teszi az ember. Én pl világéletemben vékony voltam, zabáltam rengeteget, rosszullétig, mindig jött a heves szívdobogás, a remegés, a fáradtság, stb...és így találkoztam először a paleoval..amikor a gyerekem 4 éves volt..én pl híztam tőle akkor 3 kilót, de rám az kimondottan rám is fért, mert úgy lettem 42 kiló.
Aztán persze jött egy süti, egy pizza, egy kis ez egy kis az, aztán a paleo csak amolyan tessék lássék módon volt jelen az életemben. És vissza is estem 40 kilóra.
Most a második gyerek születése után vagyok 3 és fél hónappal, és piszokul zavar, hogy ugye csak úgy tudok kajálni napközben, hogy rohanásban, sokszor állva, jól teletömve magam, nem tudom miért, valahogy az van bennem, hogy ki tudja mikor eszem legközelebb...és persze rosszul is vagyok sokszor...mégis hülye vagyok, mert jelenleg hiába tudom, hogy nekem jó a paleo, kényszerként fognám fel, lemondásnak venném sok "jó" dologról...így várok..ma, épp ezekben a percekben érzem először azt, hogy besokallt a szervezetem, úgy igazán, elég volt neki egy szelet túrós kocka..és dobog a szívem ezerrel, és lehangolt vagyok..pedig mielőtt ettem volna nagyon jól ébredtem. Szóval még egy pár ilyen, és tudom, hogy megint lesz egy paleos időszakom, talán végre örökre..de nem kényszerből, hanem mert akkorra fogja fel a hülye agyam, hogy nem mondok le semmi jóról..
Szóval fogyókúrához én egyáltalán nem javaslom neked, ennyi a lényeg, amit mondani akartam.
Azért kezdtem a Harcost is a paleo mellé, mert megállt a fogyásom, és jónak tűnt.
Nem tartom napra pontosan számon, de szerintem az utolsó öt kg emiatt ment le.
Paleót :) Tudniillik attól Harcos, hogy este eszem, ill. hogy hivatalos legyek, mert úgy látom arra vágysz: az aktív napom végén. DE csak paleosat, ettől lesz Harcos-Paleos :)))) Napközben ha nagyon úgy érzem, hogy szükségem van rá, akkor gyümölcsöt :) keveset, és természetesen nyersen.
A túlevés fázisa maga az esti evés, mert akkor (kb. egy óra alatt) ehetsz amennyi jólesik :)
próbáld ki krumpli helyett az édesburgonyát.
ha attól félsz, hogy gyorsan fogysz (bár szerintem az eleje nagyrészt vízvesztés, nem lesz az olyan rohamos) süssél pl. gesztenye lisztből palacsintát.
ha belejössz, lehet paleón belül is kalóriadúsabban étkezni.
ha esetleg nem megy a harcos, ott van még az IF diéta, ami 16 óra böjtölés, a napi kalóriamennyiséget 8 órában kell megenni.
??? hát ez még mindig nem harcos - paleo :))) de nagyon nem. Milyen keményítős kilengés??? milyen ne fogyjak túl gyorsan?
Hidd el nem bántani akarunk, de ez a te saját rendszered, nevezd annak :))) ahol tudatosan és naponta kilépsz egy keretből, mert szerinted az úgy "rugalmas", nos az már nem az a rendszer :D Én két év alatt fogytam 20 kg, nem hiszem, hogy olyan veszett gyors volt, hogy naponta/hetente keményítőt kellett volna ennem :))))
Nem igazán értelek, de ez legyen az én gondom.
Ez így nekem zagyvaság, bocs, hogy ezt írom.Egyrészt nem biztos, hogy fogysz, az se, hogy gyorsan.Így meg össze-vissza nehéz lesz.
De ahogy gondolod, csak ez nem paleo táplálkozás lesz.Mindenki érti, hogy fogyni szeretnél, de akkor valamihez tartani kéne magad, nem naponta új módszereket összekeverni.
Ha elolvasnád a paleoról szóló könyveket, eszedbe se lenne enni gabonát, krumplit, stb.
Nem, a paleoban nincs kukorica,krumpli, stb.Ha hetente kilengést tartasz, be se indul a fogyásod.Van, akinek hónapok betartott paleoja után megy le az első kg.Nálam 3 hét kellett, mire a negyediken lement az első.3-4 hónapig nem ettem egyetlen falat maglisztes kenyeret, sütit és gyümölcsöt.
Amit leírsz, annak semmi köze a paleohoz.Azon meg ne csodálkozz, ha itt nálunk furcsán veszi mindenki, ahogy áradozol az újkrumpliról,. kukoricáról.Mi ezektől betegedtünk meg,nem eszünk ilyesmiket, legalábbis nem rendszeresen.
4 nap alatt nem lehet fogalmad a paleoról, harcos paleoról.
Lehet, hogy a harcosok étrendje jobb lenne neked.
Elolvastam a naplódat és látom, hogy te bizony csakis fogyókúrában gondolkozol. Fontos lenne, hogy sokkal jobban elmélyülj a paleolit táplálkozás alapjaiban. Kölcsönözd ki a "szakirodalmat" - nem kell feltétlenül pénzt költeni a vásárlásra. Olvasd el, mert most te még a kibúvókat keresed illetve csakis a fogyásban gondolkodsz: majd jól lefogysz és visszatérsz a "teljes értékű" tálálkozáshoz...így írtad.
Sajnálom, hogy ilyen keményen írok, de a fogyás csak egy út az egészséged elérése felé.....és ugyebár az a fő cél.........
Én sok diétát ismerek ahol ehetsz krumplit, kenyeret, tejet... momentán a paleoban nem.
Másrészt a paleo az nem fogyókúra, inkább életmód.
Nem semmi! Négy napja kezdted a paleot!
Nem mondanám egy sikertörténetnek.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?