Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Öt egészségvédő étel cikk

Öt egészségvédő étel


Vannak olyan táplálékok, melyek jótékonyan hatnak szervezetünkre. Rendszeres fogyasztásukkal betegségeket előzhetünk meg.
Öt egészségvédő étel

Brokkoli:


Gazdag vitamin-, ásványianyag-, rost- és fehérjeforrás. Kitűnő C-vitamin, béta-karorin és folsav forrás is. A brokkoliban található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott működését. Jótékonyan hat az ízületi gyulladásra, csökkenti a vérnyomást és még rákmegelőző hatású is.

Tipp: főzd 3-4 percig és így megőrzi vitamin tartalmát, egy kis sajt rá, tejföl, ízlés szerint fűszerezheted is és már kész is az egészséges ebéd.



Áfonya:


Az áfonya jótékony hatása a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Segít leküzdeni a szervezetnek a káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztása segíti megelőzni a rák kialakulását és jótékonyan hat az emésztőrendszerre, de a memóriaműködésre is. Segít megakadályozni a húgyúti fertőzéseket és bőrszépítő hatással is rendelkezik. Napi fél csésze ajánlott.

Tipp: Szórd meg a reggeli zabkását vagy palacsintát áfonyával! Nyersen fogyaszd, mert antioxidáns hatása így érvényesül.



Lenmag:


A lenmag a benne található fitoösztrogéneknek és a lignánoknak köszönheti jótékony hatását. Ezek által segít nekünk, hogy a különböző hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedéseket elkerülhessük. Mindezek mellett gazdag alfa-linolénsavban, segít a szervezetbe bevinni a szükséges omega-3 zsírsavakat. Még jótékony hatása, hogy vér hígításával segít meggátolni a vérrögök kialakulását, csökkenti a szívroham és a stoke kockázatát.

Tipp: Fogyassz naponta 1-2 evőkanálnyit őrölve és védd a szervezeted.



Bab:


Magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az összkoleszterin szintet, ezzel védve szervezetünket a szív és érrendszeri betegségektől. Segít a méregtelenítésében, stabilizálja a vércukorszintet.

Tipp: fogyaszthatod főzelékként, de egy babgulyás fel is melegíthet a téli időszakban.



Zab:


Jelentős mennyiségű fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Erősíti az idegrendszert, a csontok, a fogak és az erek épségét. Rostjai segítenek az optimális koleszterint elérésében, de a táplálék gyorsabb lebontásában is segítségünkre lehet. A rostok segítenek még a vércukorszint stabilizálásában, a vastagbélrák és az elhízás megelőzésében.

Tipp: Naponta minimum 10 grammot kellene a szervezetbe jutatni, edd reggelire zabkásaként gyümölcsökkel, de nassnak is megállja a helyét vagy akár desszertnek.




Írta: tm21, 2014. október 16. 09:08
Fórumozz a témáról: Öt egészségvédő étel fórum (eddig 32 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook