Nyugdíjas élet - ügyek-bajok, tapasztalatok, praktikák (beszélgetés)
Készítsél bármilyenből, csak áztasd be hogy megpuhuljon. Egyszer próbáld ki a királyt is (azt nem kell áztatni), és olvassál róla, megéri.
Pár szem datolyát beleteszek egy bögrébe (a magas fala miatt), pici vizet amivel már viszi nehezen a botbixer. A sűrű pépet átkaparom egy kis tálba, a bögrét az ujjammal kinyalom. A péphez apránként annyi szőlőmag őrleményt teszek, hogy kissé vizes kézzel formálható legyen a massza. Most kevés dió is volt benne. A golyókat kókuszba forgattam és a felét máris jól megettem.
Kóstolás után kezdessz variálni. Elképzeled majd datolya helyett aszalt szilvával, sárgabarackkal, vagy valamilyen lekvárral. Bármi ami finom és összefogja a masszát, amibe bármilyen darált magot, mazsolát, vagy más aszalványt is tehetsz. Ha beteszed pár percre a fagyóba a golyókat, könnyebben rádermed a csoki ha abba akarod mártani.
Még egyszerűbben:
A kész masszát ami jó öreg, belenyomkodod egy kis tepsibe, amit előzőleg kibéleltél folpakkal. Ha akarsz az erősebb megkeményedés érdekében tehetsz bele olvasztott kókuszzsírt keveset. A tetejére olvasztott csokit öntesz. Mikor kezd rákeményedni, késsel bejelölöd a pici kockákat ahol fel fogod szeletelni, így nem törik a csoki. De készíthetsz lágyan maradó csokit is rá.
Rumos diós kockát szoktam így készíteni. (Mondjuk a "szoktam" enyhe túlzás), de volt rá példa.😀
A vörös szőlőmag őrleményből naponta teszek a müzlibe, sőt, a vörösszőlőhéj őrleményből is !
Ezt a receptet leírod nekem ? Nem királydatolyám van, de attól még készítenék ilyen golyókat ! :)
Ma egy nagyon finom, és igazán egészséges édességet készítettem. Vörös szőlőmag- király datolya golyót. Kevés dió is van benne.
Szaloncukor és bonbon formában is készíthető. Ez valóban minőségi.
A király datolya kiváló vitamin és ásványianyag forrás. A szőlőmag őrleménynek magas a rezveratrol tartalma ami hatásos az oxidatív sressz ellen, támogatja a szív és érrendszer működését, javítja az agyi vérkeringést és az inzulin érzékenységet. A gyulladások visszaszorításában is nagy szerepe van. Csökkenti a koleszterin szintet is.
A hasznos tanácsokat én se utasítom vissza. Nekem jár a Szendi hírlevél is. Volt vele személyes kapcsolatom is, mikor a csontsűrűségem már nagyon súlyos állapotba került. Részben neki köszönhetem a gyógyulásomat.
[link] Szendi Gábor oldalán a hír archívumban a legtöbb kérdésedre valószínű megtalálod a választ, vagy legalábbis elindít az úton.
Én szeretek sütni, de csak akkor, amikor főzni nem kell. Egyszerre a kettő nekem nem megy.
Ma főzés lesz, holnap meg sütök kókuszos csigát.
Nézd milyen mennyei szaloncukrokat lehet készíteni házilag. Esetleg cukormentesen, egészséges hozzávalókból. Ha párat megnézel, utána ötletelsz magadtól is.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától?
- Holnap lesz életem legfontosabb randija! Praktikákra, tanácsokra lenne szükségem, hogy laposabb legyen a hasam.
- Tudna valaki egy olyan biztosítót ajánlani, ahol rokkant nyugdíjasokkal is kötnek életbiztosítást, ami nem túl drága?