Nyilvános megszégyenítés? (beszélgetés)
Persze. A pedagógus is ember. De a feldobott témában éppen nem az emberség tükröződik a tanító nénin.
Senki nem vonja kétségbe, hogy sok nehézséggel küzdenek a tanítók, tanárok. Igen, tudunk olyan esetekről, amikről írsz. De most nem erről van szó.
Adott egy szituáció, amikor a tanító néni hibázott. Eleve nem lett volna szabad feltennie azt az osztályképet. Kizárólag csak zárt csoportba, nem a nagy nyilvánosság elé tárva, hogy esetleg olyan emberek is kommenteljenek, akiknek semmi közük a csoporthoz. Ez komoly vétség, nem kellene elbagatellizálni.
Azt honnan veszed, hogy a roma fiút magatartásbeli problémái miatt szólta meg a tanítónő ismerőse? Mi az, hogy ennyi joga legalább legyen?! Nincs joga.
Még ha úgy lenne is, ahogy írod, hogy a fiú egy nehezen kezelhető gyerek, akkor sincs joga a tanárnak ahhoz, hogy a gyereket megszégyenítő kommentet lájkoljon. Ez pedig független a gyerek származásától. Megszégyenítő kommenteket ne lájkoljon a tanító.
A pedagógus is ember. Sajnos vannak olyan gyerekek, akik kezelhetetlenek, mert otthon semmit nem tanultak abból mit is jelent a tisztelet. Mi annak idején, még hátratett kézzel ültünk az iskolába. Talán gimnáziumban volt olyan eset először, hogy az akkor 17-18 éves lány visszaszólt a tanárnak. De az, hogy kezet emeljünk rá, meg sem fordult bennünk. Most nem egy és nem két alkalommal hallottunk és olvastunk ilyenről a médiában.
A tanárnak tanítani kellene, de egy gyerek az alapokat otthon szerzi meg. De, ha azt látja, hogy az apa egy tuskó, az anya pedig egy elkényeztetett rib@.nc, ő is ilyen lesz az iskolába, mert nem volt, akinek a viselkedéséből példát meríthetett volna.
Ma pedig már úgy gondolom nem olyan egyszerű, egy osztályfőnöknek a gyerektől megszabadulnia. Most már, ha jók az információim a szülőnek is áldását kell arra, hogy megbukjon a gyerek alsóbb osztályokban.
Mit tehet akkor egy tanár? Semmit! Ennyi joga legalább legyen, ha a magatartásbeli problémák miatt egy ismerőse megszólja ezt kölyköt.
Maximálisan ugyanez az én vélemenyem is - miutánelolvastam az eddigi hozzászólásokat.
A tanítőnő adjon hálát az égnek, ha ezek után nem lincselik meg a botlása miatt.
Egyedül abban látok problémát, hogy a tanár felrakja a képet, de a hozzászólás, az utalhat bármire.
De én továbbra is kételkedem abban, hogy ez igaz lenne.
" Azt mondaná a tanár, hogy egy olyan hozzászólás, amit csak ők ketten értenek, senkit nem akartak ezzel megbántani. Senki nem tudná bizonyítani az ellenkezőjét"
Egy "alsóközépkategóriás kirendelt ügyvéd is két perc alatt szedi szét ezt a mondatot.
De ott kezdődik, hogy ki se rakhatta volna nyilvánosan a képet szülői beleegyezés nélkül. Az arckép személyes adat, gyerekek esetében még szigorúbban kezelik, mit felnőttek esetében.
A rasszizmus szerintem se releváns, nem bizonyítható, hogy a roma származásnak szólt.
Amíg, te elküldheted itt a halál f@.szára azt, akivel konfliktusba kerülsz, addig ezt a tanár nem csinálhatja meg azzal a gyerekkel, aki állandóan visszapofázik neki, zavarj az órát.
Én ettől függetlenül, még továbbra is azt mondom, ez a fórum is csak kedélyek felkorbácsolása végett jött létre.
Egyre tudok esetleg gondolni, hogy ez a kisfiú olyan testalkatú és arcberendezésű, mint a ,,szia Uram ! " képben szerepelő jóllakott napközis.
Ma már azt sem hiszem, hogy belekötne valaki, ha egy cigány kisfiú van a képen. Szinte minden osztályban van egy, van ahol az osztály nagyobb része ezekből a személyekből tevődik össze. Ma már egy cigánynak a látványa sem hiszem, hogy akkora meglepetést okozna, hogy valaki csak azért, mert ilyen a származása, kipécézi magának. Továbbra is tartom, hogy valami nagyon, a megszokottól eltérő kellene, hogy legyen azon a képen, hogy így nyilatkozzon valaki.
Rubint Réka gyerekeire kitérve. Én nem hallottam ezt a sztorit, de sajnálom őket. Ők sajnos a szüleik sok-sok hülyesége miatt bűnhődnek. Amit egykor Norbi és Réka nyilatkozott vagy csinált.
A posztindító roma kisfiúról szól. De van akinél kislány lesz belőle, akit a szülei ízléstelenül öltöztetnek.
Aztán ott van az ezerbocs és anymedve sorvezetőnek, mivel hogy a megszólítás: szia uram! Szőrös barna mellény nem érdekelne? - szimplán érthetetlen egy kívúlálló számára.
Ami érthetetlen, az nem pozitív, nem bizalomgerjesztő, kőnnyen hihetné az ember, hogy rosszindulatú.
De mi van akkor, ha ez egy játékos beszólás volt, aminek a hátterében a kommentelő és a gyerek bizalmas, baráti kapcsolata sejthető?
A tanító néni a legnagyobb szégyenfolt, a se.gfej után, aki a kommentet írta. Őket követi a többi szülő, aki nem figyelmeztette őket, hogy álljon meg a menet!
Iskolai zárt csoportba tette fel legalább azt a képet? Nem mintha enyhítené azt, hogy lájkolta, de máshova nem is szabadna feltennie.
További ajánlott fórumok:
- Miért zavar ilyen sokakat a nyilvános szoptatás?
- Erkölcstelen némberek, avagy a női nem megszégyenítői
- Szájak mozgásban, avagy szoptatás nyilvános helyen
- Amatőr próza és vers-írók nyilvános naplója
- Milyen szoknyát engednél felvenni egy férfinak nyilvánosan?
- Szerintetek ciki, ha nyilvános wc-ben hallani, ahogy csurgatsz? :)