Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Nőnap a világban cikk

Nőnap a világban


A nemzetközi nőnap a nők szerepének gazdasági, politikai és társadalmi fejlődésének megünneplésére és a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében létrejött globális nap. Ez a nap jó alkalom arra is, hogy elgondolkodjunk a nemek közötti egyenlőségre való törekvésen és előmozdítsuk azt.
Nőnap a világban
Kép: Pixabay

1857 februárjában a New York-i textilipari munkások nagyszabású sztrájkba kezdtek jobb fizetésért, rövidebb munkaidőért, jobb munkakörülményekért és a szavazati jogért. Egy német nőjogi aktivista, Clare Zetkin javasolta a Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciáján Koppenhágában 1910-ben, hogy a nap nemzetközileg elismertté váljon. .

Az első nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték. Magyarország 1913 óta emlékezik meg róla.


A nemzetközi nőnap számos helyen hivatalos ünnep és sok helyen széles körben celebrálják. Attól függően, hogy melyik országról van szó, az ünnepségek az ajándékozástól egészen a tüntetésekig terjednek.


Olaszország

Március 8-án a nők hagyományosan sárga mimózavirágokat kapnak. Ez a nemzetközi nőnap választott szimbóluma ebben az országban. A nők is gyakran megajándékozzák egymás a női erőt szimbolizáló virággal, vagy valamilyen élénk sárga süteménnyel, tárggyal.


Románia

Romániában a nemzetközi nőnapot az anyák napjához hasonlóan ünneplik, ilyenkor a férfiak képeslapokkal és virágokkal lepik meg édesanyjukat és nagymamáikat.


Amerikai Egyesült Államok

A nőnap nem hivatalos ünnep az Egyesült Államokban, bár a március hónapot a nők történelmének hónapjaként ismerik el. Ilyenkor felhívják a figyelmet a nők a múltbeli és a kortárs történelem során elért eredményeire. Március 8-án gyűléseket, konferenciákat szerveznek, ahol a témával kapcsolatos beszélgetéseket tartanak.


Kína

Kínában a nők gazdasági, politikai és társadalmi eredményeinek megünneplésének eredeti céljától némileg eltérően a nőnap egyszerű alkalommá vált a férfiak számára, hogy kifejezzék a nők iránti szeretetüket. Ebben az országban március 8-án a munkaadók is megajándékozzák a nőket, fél napos szabadsággal, wellness belépőkkel, így elismerve a teljesítményüket.


Ausztrália

Az ausztrálok évtizedek óta ünneplik a nemzetközi nőnapot, bár a felvonulások leginkább az 1970-es évek eleje óta terjedtek el. Nőnapon prominens nők szerepelnek, szólalnak fel, hogy nagyobb képviseletre, egyenlőségre és sokszínűségre szólítsanak fel a nők érdekében.


Spanyolország

A 2018-as spanyolországi általános sztrájk váratlanul nagyarányú sikere után, amely során több mint 5 millió ember vonult ki 24 órára, az ország továbbra is az utcára vonul. Noha a jövőbeni Nemzetközi Nőnapok nem feltétlenül a tömeges sztrájk lesz a középpontjában, a spanyol emberek egyértelműen azt a célt tűzték ki, hogy egyre inkább a nők és lányok jogaira összpontosítsanak.


Egyesült Királyság

A nemzetközi nőnapot is beleértve, három napon át Londonban megrendezésre kerülő Women of the World fesztiválon előadók, aktivisták és előadók lépnek fel, hogy megküzdjenek a nők globális problémáival. Az Egyesült Királyságban alapított WOW ma már a világ más részein is tart testvérfesztiválokat, ahol beszélgetések, beszélgetések és kiállítások kapcsolódnak egymáshoz.


Szaud-Arábia

2017-ben tartották Szaúd-Arábiában első ilyen jellegű rendezvényt, amely nagyon hasonlít a nemzetközi nőnaphoz. Szaúd-Arábiában február elején három napon át tartanak gyűléseket a nők jogaival kapcsolatban.


Törökország

Törökországban az elmúlt években a nemzetközi nőnapot a nők a nemek közötti egyenlőtlenség, a családon belüli erőszak és a zaklatások ellen tiltakozó nők ünnepelték. 2016-ban erőszakkal feloszlatták a nemzetközi nőnapi tüntetést. 2019-ben és 2020-ban is könnygázt használtak a feminista tüntetőkön a nemzetközi nőnap alkalmából.


Nepál

Nepálban hivatalos ünnepnapként ismerik el a nőnapot. A nők munkaszüneti napot kapnak. 2017-ben az ország fővárosában, Katmanduban nagygyűlést tartottak, az emberek munkaruhában vonultak ki az utcára, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy a nők átlagosan 24%-kal kevesebbet keresnek.


Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért érdemes még mindig ünnepelni a nemzetközi nőnapot? Hiszen már oly sok minden megváltozott a nők számára. Még mindig szükségünk van erre a napra, hogy megünnepeljük a nők eredményeit és felismerjük, hogy további lépéseket kell még tenni a nemek közötti egyenlőség érdekében.


Boldog nőnapot! 🌸🌻🌼
Írta: hmmm.ez.érdekes, 2023. március 8. 09:35
Fórumozz a témáról: Nőnap a világban fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook