Noch einmal Robinson! :)) (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Nekem nincs kocsonya-gondom, nem szoktam főzni. Nem nagyon szeretem.
Van, hogy megeszem, de nem mindegyiket. Valamikor a hatvani vasútállomáson árultak olyat, amit szerettem.
De elmondani nem tudom ám, hogy az milyen! Nem sok hús, elég bőrke, de lehetőleg felvágva. Zöldség van-e benne, az mindegy.
A leve sem kell, hogy átlátszó legyen.
Azért egyetlen késnél szuperál, mert azt le kell tenni az asztalra, és annak a nyílásába rakod bele az élezni való kést.
De ha egy másik kést veszel a kezedbe, és a kettőt fened össze, ugyanúgy élezik egymást.
Emlékszem, nekünk otthon volt fenőkövünk, a késeket is azon éleztük, a férfiak pedig az ásót, lapátot, baltát, de aztán elkeveredett valahová.
Azóta csak 2 kést összefenve. Azzal is meg lehet élezni annyira a kis késeket, ami kell a konyhában.
No erre mondom én, hogy "mennyi ész! és mind a másé!" Hogy a nagy db. húst körbe-körbe forgassam, hogy nagy, hosszú szeletet kapjak??? Életemben eszembe nem jutott volna!
Viszont erről eszembe jutott egy régi-régi recept. Majd megpróbálom visszaidézni, hogyan is csináltam.
Igen, habár kicsit alaktalan egy húsféle.
Régen egyszer egy olyan szép darab húst kaptam, hogy sajnáltam felszeletelni. (Valószűleg csont nélküli tarja lehetett.)
Felvágtam egy nagy, éles késsel egyetlen nagy szeletté.
Nehéz elmagyarázni, de a kés élét elfektettem a hús hosszán, picit megdöntve, és csigavonalban egy centis vastagságban vágtam, a másik kezemmel a húst forgatva-igazítva, míg a közepéig nem jutottam, azaz a húst teljesen fel nem vágtam. Tényleg nagyon éles kés kellett ehhez, mert nyeszetelni ezt nem lehetett volna.
Bekentem a hússzeletet olajos, fűszeres páccal és visszatekerve, becsomagolva másnapig hagytam a hűtőben.
Másnap vöröskáposztát készítettem elő, picit meg is pároltam, a szokott módon fűszereztem, majd a széttekert hússzeleten szépen eloszlattam, kisujjnyi vastagon.
A káposztával együtt ismét összetekertem és összetűzködtem a húst, majd tepsibe téve, forró zsírral meglocsolva, a sütőben puhára pároltam.
Amikor felszelteltem, csodaszépek voltak a hússzeletek, a káposzta piros csíkjával roláddá alakítva. Nem utolsósorban, együtt készült a hús a körettel. Habár krumplit még pirítottam hozzá.
Én Horváth Ilonán nőttem fel, kb. ugyanaz. :))
Persze én arra gondoltam, hogy a lányodnak megmondod, hogy csirkét, vagy sertésnek melyik részét. Gondolom, már megtanulta tőled, mit érdemes, mit szabad megvenni. :))
Akciós sertéslapocka, 1090 Ft volt kilója.
Még nincs vele tervem, hacsak egy sűrű zöldséges ragu nem lesz egy részéből.
Én ma rántott karfiolt készítettem. Felturbózott nokedli tésztában forgattam meg és "Krumplisaláta melegen" módra volt a köret. Ebből maradt még holnapra is.
Majd pénteken akarom a hűtőben szenvedő felszelt káposztákat serpenyőben párolni, egy kis db-ka répával, ill. hagytam 2 rózsa karfiolt is, lesz egy hagyma is bele. Így az is elég lesz 2 napra.
Vasárnap-hétfőre resztelt májat tervezek, van még egy adag a fagyóban.
No ezek után jó ötlet a rakott krumpli... ezzel a menütervvel a jövő hét közepéig el is leszek. :)
Most jövök rá, hogy nem nálatok van a coop, hanem Guruljkáéknál.
Talán ha szólsz a lányodnak, hogy amikor kocsival olyan helyen jár, tankoljon fel neked ilyen-olyan tartalékot beraksz a fagyóba. Minél közelebb kerülünk a karácsonyhoz, annál nehezebb lesz elfogadható áron vásárolni bármit is.
Mi tegnap frisset vettünk tegnap, mert keddenként van szállítás. Egyébként jól is tárolják általában.
Majd a hét vége felé amit vesz az ember, azt érdemes gyorsan feldolgozni.
Én már tegnap szétadagoltam és lefagyasztottam, mert legfeljebb holnap főzök, mára van még rakott krumpli.