NÉVADÓ Hogy működik az egész? Hogy kell intézni? Hogy történik az esemény? (tudásbázis)
Szerintem sem idejétmúlt dolog!
Igaz, hogy nekünk 5 éve volt a kisfiam keresztelője, de nagyon meghitt, aranyos dolog volt! Igen, névadó szülők vannak, de mi "Keresztanyunak/apunak" szólítjuk őket. Azért döntöttünk a névadó mellett, mert én pogány vagyok, nem vagyok megkeresztelve. Ettől nem érzem magam sem többnek, sem kevesebbnek azoktól, akik meg vannak keresztelve. A fiam, majd ha elég érett lesz hozzá eldöntheti, hogy melyik vallást választja, ha egyáltalán választ valamit.....
Szűk családban ünnepeltük, nagyszülők, dédszülők, keresztszülők voltak ott. Az anyakönyvi hivatalban kellett időpontot kérni. Kellett a személyi igazolványunk, a házassági anyakönyvi kivonatunk és a gyerkőc születési anyakönyvi kivonata. Ugyanaz a nő tartotta, aki minket is összeadott..... Szép szöveget mondott, megható volt, volt vers, ének, pezsgő. Alá kellett írni egy nagy könyvben (mint esküvőn), kaptunk egy szép emléklapot.
Utána egy étterembe mentünk, kajáltunk, beszélgettünk és persze kisfiunk volt a középpontban, kézről kézre járt, jól éreztük magunkat.
Lehet, hogy nincs nagy jelentősége, de mi örökre emlékezni fogunk rá!
Senkit sem akarok megbántani, de ez elég idejétmúlt szokás...
Nekem is volt annak idején névadóm, mert a keresztelés nem nagyon volt divat a 80-as évek vége felé... Kisdobosnyakkendőt is kaptam, bár mire oda jutottam volna, hogy hordjam is, "leváltották" a rendszert... 18 évesen döntöttem úgy, hogy megkeresztelkedem, szóval valahol jó is, hogy nem "erőltették" rám a szüleim a vallásukat, hanem én dönthettem. (Ők reformátusok, én katolikus lettem, bár ez mindegy a téma szempontjából.)
Pár éve még szavaltam névadókon, de úgy tapasztalom, hogy a szülők megint a keresztelések mellett döntenek.
Félre ne értsen senki, még egyszer hangsúlyozom, hiszen mindkettőnek van jó és rossz oldala is. De ha már hagyomány, akkor inkább a keresztelés. Szerintem.
Mi meg akarjuk tartani az ősszel, míg még tűrhető az idő. Lehet pár hét múlva...:) MEGLEPETÉS!!!:DD
Nem akarunk nagy felhajtást.
Olyanok, mint a kersztszülők, csak névadószülők:)
Mi is akarunk majd tartani a tavasszal! Igaz, hogy akkor már másfél éves lesz a Bogyó, de gondolom az nem akadálya ennek a dolognak.
Kell hozzá valami irat? Kerezstszülő helyett valaki?
Ja, egyébként van. A pogány ördögök gyermekeinek szokás tartani keresztelő helyett.:DD
További ajánlott fórumok:
- Mi történik, ha valaki nem hajlandó a népszámlálással kapcsolatos kérdőívet kitölteni?
- Nem értem, mi történik
- Mi történik a lélekkel a test halála után?
- Mi történik, ha akinek autóra van hitele, nem tudja fizetni? Ezért elvehetik?
- Hol található Kishíja, ahol annyi borzalmas esemény történik?
- Mi történik, ha rövid időn belül kell kétszer is eseményutáni tablettát bevennem?