Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nem kezdő kutyások, segítenétek a csetlő-botló kezdőknek? fórum

Nem kezdő kutyások, segítenétek a csetlő-botló kezdőknek? (beszélgetős fórum)


25. pan.pan (válaszként erre: 23. - Jéghegy)
2013. nov. 18. 18:36

szia,

ha nagyon nem múlik, ki lehet majd vizsgáltatni nem szervi baj okozza-e. Meglehetősen ritka, de létezik.


Előtte viszont érdemes még próbálkozni.:)

Ahogy olvastam a kutyádról felmerült bennem, hogy talán a lakáson kívül annyira nem érzi magát biztonságban, hogy nem mer üríteni (ez sajnos nem ritka a rossz körülményekből érkező kutyáknál) A csivi egyébként sem egy drótkötél idegzetű kutyus.


A másik dolog a saját terület mérete. A kutya olyan szűk helyen élt ez előtt, hogy akkorát tekint saját területnek (pl. 1 szoba), ami azon kívül van ott üríthet. (ez sem ritka sajnos)


Mi legtöbbször ezekkel a problémákkal találkozunk, ami okozhatja a gondot. Az elsőt kicsit nehezebb kezelni, de nem lehetetlen. :)


Sok sikert!

24. pan.pan (válaszként erre: 15. - 1fbc7619c9)
2013. nov. 18. 18:24

ezt valahol hallottad és fújod :)

puszi :)

2013. aug. 9. 18:01

Hogy lesz a kutyusom szobatiszta?

Ez nekem nagy gond, mert a meleg miatt rengeteget iszik, ergo reggeltől estig pisil.

Kaja után, játék után, alvás után?! Ugyan! Állandóan, ahol rájön. Én figyelem, de napi 24 órában nem leshetem! Szobából már kitiltottam, előszoba+a konyha+a fürdő ahová mehet!

22. Zsuzsanka43 (válaszként erre: 18. - Andi6020)
2013. aug. 6. 13:46
Igen, de szokta mondani, hogy legalább egy hét múljon el, és akkor adjam csak be Rozinak:)
2013. aug. 6. 13:44

A mienk is nagyon ügyes! Ő is 2-3 hónapos kora óta egyedül van hosszú órákat...

ami kárunk eddig volt: egy ülőpárna, néhány bútor lába megrágcsálva, kibontotta a falat(de már visszahúztuk), meg a rongyszőnyegeket szedte szét. De ez még nem is durva ahhoz képest, amiket mesélnek...:)

Azt olvastam egyszer, hogy legyen a kutyának sok játéka, és akkor lefoglalja magát...

A mienk 8 játékkal elvan, ezek közül 3 kedvence van, ezeket nyüstöli. :)

20. 171925f409 (válaszként erre: 19. - Jéghegy)
2013. aug. 6. 13:30
lakásban?Nem tudom mienk kint él 10 hetesen otthon lett hagyva nem csinált semmit
2013. aug. 5. 23:42
Mennyi kárt csinál egy kutyus, ha magára van hagyva?!
18. andi6020 (válaszként erre: 13. - Zsuzsanka43)
2013. aug. 3. 22:15
Ezzel csak az a baj, hogy általában oltások alkalmával adják a féreghajtó tablettát, pedig azt mindig oltás előtt pár nappal kellene beadni.
17. andi6020 (válaszként erre: 12. - Jéghegy)
2013. aug. 3. 22:13
Persze, kapható.
16. Cygnus12 (válaszként erre: 10. - Jéghegy)
2013. aug. 3. 19:29

Szia!


Az én kutyám is sírós volt amikor kicsi volt még, én úgy oldottam meg, hogy egy régi már nem kellő pólomat hordtam egy darabig, és azt tettem mellé. Attól megnyugodott és nem ricsajozott éjszakánként. :)

A szobatisztaságra nevelés szerintem ott dől el, hogy mihelyt adtál neki enni és megette, rögtön vidd ki sétálni és ha kint végzi el a dolgát, dicsérd agyon. Nekem bevált. Most 1,5 éves a 'havababám'.

15. 1fbc7619c9 (válaszként erre: 9. - Pan.pan)
2013. aug. 3. 18:02
Majdnem :)Az első kutyaév...14 évnek számít...A többi hetesével emelkedik..A kutya már kicsiként is falkavezért keres...Ha nincs ,akkor magától szocializálódik...Vagyis kinevezi magát falkavezérnek,tesz amit akar...Fajta függő melyikkel ,hogyan kell bánni...De ,mindegyikhez erős gazda kell...Különben semmit sem ér az egész;)
2013. aug. 3. 17:56

Köszönöm a válaszokat:-)


Lenne még valami. Kutyapelus v. alom?

13. Zsuzsanka43 (válaszként erre: 12. - Jéghegy)
2013. aug. 3. 17:08
Orvos szokott adni mindíg.
2013. aug. 3. 17:06
Féreghajtó tablettát csak az orvos adhat, v. gyógyszertárban, recept nélkül is kapható?
11. Zsuzsanka43 (válaszként erre: 10. - Jéghegy)
2013. aug. 3. 14:27

Sokáig "játszottunk" ilyent Rozival, aki egy pumi....napközben a kertből is beszaladt, ha mi bejöttünk és boldogan elvégezte a dolgát. Nem keserítelek el... nem is írom meg mennyi ideig tartott:(

Nem tudtunk mit kezdeni vele, az állatorvos azt mondta, hogy kinövi....nagyon rossz körülmények között élt 7 hetes koráig, akkor hoztuk el.....és az idegei nem voltak rendben. Állítólag ettől vált "kissé" nevelhetetlenné. Teljesen soha nem lesz olyan, mint egy puminak kellene lenni, mert pl. fél a szomszéd macskájától...sikítva berohan, ha meglátja... pedig hetedik éves már és a fajt5ája szerint ő egy terelő kutya, akinek a dörgést, villámlást is el kell viselnie. (az elődje puli volt...visszaugatott a mennydörgésnek)


Rozi itt alszik bent fotelban...nem marad meg kint egyedül, mindig ott van, ahol mi.

Amúgy aranyos, kedves és nagyon játékos kiskutya, de összerezzen egy hangosabb szóra is.


Írtad, hogy a 3 hónapja alatt Ti vagytok a harmadik gazdája...:(

Lehet, hogy közrejátszik nála is valami olyan probléma, hogy összezavarodott...nem tudja hol van otthon:(

Rengeteg türelmet kívánok!!!


Tudom, ezzel nem segítettem...csak leírtam, hogy van ilyen is:(

2013. aug. 3. 14:10

Szóval a gondom.

Adott egy majdnem 3 hónapos csivava kutyus, mi vagyunk a 3.család akinél van.

Hazahoztuk, körbevezettük, megmutattuk a helyét. A kutyapelust a fürdőbe helyeztük el.

1.a kutyust nem érdekli az ágya, inkább a hűvös fürdőbe vert tábort. Oda még véletlenül sem pisil, a szobába viszont örömmel. Amint nyílik az ajtó a szobába ugrik és ürít.

A szőnyeget kitakarítom, a szag nem vonza.

A másik, sír egész éjszaka. Nappal jól elvan, de rémálom az éjszaka. SZerdától van nálam, fárasztó a nem alvás. Éjszaka kosárba tettem, de nyüszög, ott sem akar lenni. OK. kivettem, elaludt a szőnyegen, de reggelre kaki-pisi a szobába. Hát elég undorító, ne csinálja már a szobában.

Ötletek?;-)

2013. aug. 3. 11:49

Még egy "tanács" (ezért néhányan "ölni" fognak. :)


A könnyebbség kedvéért: Kutyád életének 1 hónapja, megfelel egy gyermek életének 1 évével.

1 kutyahónap = 1 gyerek év (csak az első 12 hónapra vonatkozik!)

(persze, ha a gyerekekről sem tudsz semmit, nem sokat fog segíteni...)


3 hónapos kutya nevelhetősége (kb.3 éves gyerek, óvoda, beszoktatás, kiscsoport) Játékosan, rövid ideig tartó foglalkozásokkal tanítgatjuk.. Jöhetnek az alapok. Hozzám, ül, marad, megáll, vagy ami az eszedbe jut, csak legyen egyszerű (nem összetett!)Mindig jutalmazással (jutalom falat) erősítünk. A büntetésre ilyen korban semmi szükség!

A kiskutyád ilyenkor még alapból követőre van "állítva", tehát nem fog "elveszíteni" téged. Ha nem megy oda hozzád, hátat fordítasz neki és (nem rohanva, nem sietve!)elindulsz az ellenkező irányba. Nem az a cél, hogy minél messzebbre kerülj, hanem az, hogy követni kezdjen! Mikor elindul utánad, megvárhatod, közben biztatod (a behívó szóval- hadd tanulja) és nagyon örülsz(!), mikor odaér hozzád. Jutalmazod és megsimogatod.

A nagyon elhanyagolt kiskutyáknál merül fel átmenetileg, hogy ezt a "trükköt" kell alkalmazni. A kutya (ahogyan a gyerek is) genetikailag arra van programozva (a túlélés érdekében), hogy kövesse a szüleit a csapatot....


A feladat soha!!! nem szolgálhatja, hogy "toljunk ki vele" (vicceljük meg) A bizalom a legfontosabb dolog, ne feledd és ne játszd el! Amikor azt látod (akár a már nagyobb kutyádnál), hogy belefeledkezett egy szaglászásba (de nem okoz senkinek sem kárt, nincsen veszélyben, stb) tartsd őt tiszteletben. Soha! NE tűnj el nevelő célzattal a kutya látóköréből (Főként, ha ép nem figyel rád, tehát esélye sincs követni!)


A kutya nevelése elég összetett dolog. Emiatt szoktunk inkább személyes konzultációkat javasolni, amit egy közeli kutyaiskolában megkapsz. :)


Ismét egy szabály:

Amit 8 hónapos koráig megtanítasz és megadsz neki (pl. kialakított bizalom), az lesz a legfontosabb alapotok.

8-10 hónapos korában elkezd majd határokat feszegetni. Ilyenkor csak tartanod kell magadat az addig is elvártakhoz. Nincs engedmény, viszont lehet, hogy ismét elő kell venni a juti falatokat :) Egy jó tanító mellett addigra már tudni fogod Te is a szabályokat :)


Sok sikert!

Írj, ha valami nem tiszta :)

2013. aug. 3. 11:24

Érdemes tudni!


A kiskutya 2 hónapos korától (mint a gyerek 1, 5-2 éves korától) szinte magától lesz szobatiszta. A kiskutya is jelzi az igényét (ahogyan a gyerek), az arcán, a testtartásán, stb lehet látni. Érdemes kicsit jobban ránézned és látnod őt... (egy "idegen" a gyereknél sem látja, hogy "menni kell", az anyja meg felkapja és viszi...)Szóval nézni és látni. :)


sok sikert!

Bele fogsz jönni, eddig még mindenkinek sikerült, ha akarta :)

2013. aug. 3. 11:23

Érdemes lenne tudni kicsit többet, de addig is van egy alapszabály a kiskutyákra:


Etetés után rögtön séta! Még nincsenek megedződve a záróizmai, tartani sem tudja. Egy 3 hónapos kicsi kutya még nehezen tartja vissza a pisit/kakit, de már akarja. Ilyenkor nyüszöghet, sírhat, csendben mocoroghat, stb... Etetés után rögtön séta!


Napi háromszori étkezésre van szüksége kb.8 hónapos koráig. Etetés előtt és után mindig séta van! Minél idősebb, annál több idő telik el az evés és a séta között... Így 1, 5-2 éves korára már napi 10 órát is kibír (ha muszáj) séta nélkül. Persze ez elég minimalista stílus, de lehet szépíteni az esti (akár több órás)nagy sétával és a hétvégi nagy mozgásokkal :)

6. Zsuzsanka43 (válaszként erre: 5. - Pan.pan)
2013. aug. 3. 10:59
Arra nem vagyok ismerős:(
2013. aug. 3. 10:54

Mi a kérdés?


Viszont ha már így összejöttünk (és remélhetőleg még sokasodunk) Engedjetek meg tőlem is kérdést.


Mezőszemerére került egy örökbefogadott kutyusom és szeretnék egy helyszíni ellenőrzést. Nem hiszem, hogy gond van vele, csak egy egyeztetett látogatásra lenne szükség. Valaki tud nekem segíteni?

A környező települések: Mezőkövesd, Zsórifűrdő. Szihalom, Füzesabony, Mezőtárkány,...

2013. aug. 3. 10:48
Mire vagy kiváncsi?
2013. aug. 3. 10:46
Én is szívesen ötletelek, ha tudok :)
2. Zsuzsanka43 (válaszként erre: 1. - Jéghegy)
2013. aug. 3. 10:45
Itt vagyok..ha tudok, segítek:)
2013. aug. 3. 10:43
Tanácsokkal átsegítenétek szegény kezdő gazdikon?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook