Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi az a 20 alapétel, amit kezdőknek megtanítanál? fórum

Mi az a 20 alapétel, amit kezdőknek megtanítanál? (tudásbázis kérdés)


1 2
2011. júl. 31. 13:12

Rántás, habarás, főzés ,párolás,sütés, pácolás,Tálalás!!!!

mert a nem túl jól sikerült sütemény porcukkorral álcázva is mennyei lehet

53. camillavica (válaszként erre: 52. - P.marianna)
2011. júl. 30. 20:38
Szakács szakoktatóként vallom, az alapokat kell elsajátítani, utána már minden megy! Ha azok nincsenek meg, kár megtanulni fasírtot készíteni meg gulyáslevest stb, mert 20 étel nem lehet egy ember folyamatos menüje! kísérletezni mindenkinek kellene, így ismerhetünk meg új ízeket! Nem szabad elzárkózni attól sem, hogyha rossz emlékünk fűz a napközis koszthoz pl, soha többé ne együk azt az ételt!
2011. júl. 30. 20:33
Nem ételeket tanítanák, hanem eljárásokat. Hihetetlen, hogy milyen amatőrök a magukat gyakorlott háziasszonyoknak vallók közül sokan.
51. Anka71
2010. nov. 8. 17:14

Nekem ezeket tanította anno első körben anyukám:

1. Paprikás krumpli

2. Rakott krumpli

3. Pörkölt (marha, sertés)

4. Zöldbabfőzelék

5. Krumplis tészta

6. Krumplifőzelék

7. Jókai bableves

8. Töltött paprika

10. Rizskoch

11. Tökfőzelék

12. Töltött káposzta

13. Fasírt

14. Töltött csirke

15. Borsos tokány

16. Sült tarja

17. Kolozsvári rakott káposzta

18. Lebbencsleves

19. Lencsefőzelék

20. Tojásleves

2010. nov. 8. 17:06

1 rántott leves

2 köménymadlaves

3 tojásleves

4 piritott tésztaleves

5 paradicsom leves

6 papritáskolompir

7zsirbasült kolompit

8 törtburgonya

9 tésztanyújtás

10 tészta reszelés(reszelttésza)

11lebbencstészta kinyujtása

12 grizgaluska elkészitése

13 galuskatészta elkészitése

14 kumprislaska

15 káposztáslaska

16 fasirt elkészitése

17 csirkepaprikás elkészitése

18 sertéspörkölt elkészitése

19 húsleves elkészitése

20 piskóta elkészitése


ezek csak azt alapok de az igazi alapok nem itt kezdődnek. anyagismeret élelmiszerismeret .és még sorolhatnám még.a rántás elkészitése a leves behabarása is ide tartozik nem egy egész étel elkészitése az már haladóknak ajánlott.

2009. dec. 7. 16:57

l. lecsó (tojással/rizzsel/tarhonyával/cukkinival/kolbásszal/virslivel),

2. paprikás krumpli (kolbásszal/tojással/erős zöldpaprikával),

3. tojás (rántottának, szalonnával/sonkával /gombával/zöldpaprikával/omlettnek),

4. pörköltek,

5. brassói,

6. gulyás/bab/raguleves,

7. túrós csusza,

8. sült oldalas (borsosan/fokhagymával)

9. krumplifőzelék (kolbászos-fokhagymás-töröttpaprikás változat)

10. töltött paprika/káposzta

11. csipetke készítés

12. nokedli

13. palacsinta

14. borsó-zöldbabfőzelék

15. rizs v. rizibizi

16. sült szalmakrumpli

17. Újházi tyúkhúsleves

19. krumplis/tojásos tészta

20. meggyes pite

2009. aug. 16. 13:47

A férjem aztán igazán örök kezdö a fözésben,a 30 év alatt ezeket tudtam mégis megtanítani neki:

fasírt(sütöben sütve)

halászlé(bográcsban,kint tüzön)

tojásrántotta(esetleg bonyolítva hagymával,szalonával)

házi tészta gyúrása és vagdalása(kifözése NEM!)

nokedli(keverni és kifözni is)

krumplipaprikás

pörköltek(gyakran nem sikerülnek,de néha igen)

palacsinta(ugyanígy,hol sikerül,hol nem)

kávéfözés(néha túl gyenge lesz)

Hát ENNYI.

Többet nem is szeretne tudni.

47. Kmeli
2009. aug. 15. 20:51
Ja,a rizst kihagytam a listából.
46. Kmeli
2009. aug. 15. 20:50

20 ?? Nem sok az egy kicsit tanitás céljából?Szerintem az alapok,és pár étel elsajátítása után a többi már magától értetődő.


-Panírozás,rántás,habarás


-Paprikás krumpli

-Pörkölt

-Töltött káposzta

-Töltött paprika

-Lecsó

-Fasírt

-Bármilyen főzelék

-Húsleves

-Palacsinta

45. gerna (válaszként erre: 44. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 19:05
Én talán holnap ebédhez... maradt még gulyásleves, csak a levét kell kipótolni.
44. zebracsikó (válaszként erre: 43. - Gerna)
2009. aug. 15. 19:04

:)

de rég ettem! bizony: ma grízestészta lesz :)

párom nincs itthon :)))

(bár ő is szereti)

43. gerna (válaszként erre: 42. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 19:03
Csak nem???
42. zebracsikó (válaszként erre: 40. - Gerna)
2009. aug. 15. 19:02
:) én viszont már tudom, mi lesz a mai vacsorám ;)
41. gerna
2009. aug. 15. 19:02
Kimaradt a hagymás krumpli (tepsiben), a krumplipüré és a héjában sült petrezselymes újkrumpli.
40. gerna (válaszként erre: 38. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 19:00
Nem csinálok itthon - de az iskolai kosztban szokott lenni úgy kéthetente, szerencsére.
39. emagdi (válaszként erre: 30. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 18:59
az is fincsi:))
38. zebracsikó (válaszként erre: 37. - Gerna)
2009. aug. 15. 18:57
úú, ne is említsd! Volt egy grízestészta-korszakom! Anyám már hülyét kapott.
37. gerna
2009. aug. 15. 18:56
Grízestészta - mindenki kiröhög, de imádom.
36. zebracsikó (válaszként erre: 33. - Gerna)
2009. aug. 15. 18:53
én köretnek szoktam adni
2009. aug. 15. 18:53

az én 20-ad listám (én úgy válogattam össze, mintha kezdő háziasszonyoknak kellene megtanítanom)

1. húsleves

2. pörkölt

3. főzelékek

4. rakott kel ill -bab

5. paprikás krumpli

6. székelykáposzta

7. káposztás tészta

8.krumplis tészta

9. gyümölcsleves

10.rakott krumpli

11.sólet

12. gulyásleves (babgulyás is)

13.lebbencsleves

14.sajtos hús

15.rántott szelet

16. lecsó

17. fasírt

18. palacsinta

19. piskóta

20. köretek (rizsfőzés, sült krumpli, főtt krumpli, petrezselymes krumpli)

34. gerna
2009. aug. 15. 18:52
És ráadásnak: karfiol-brokkoli majonézes saláta, fokhagymásan, tetején füstölt sajttal (hidegen)
33. gerna (válaszként erre: 32. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 18:49
Köretnek is jóóó!
2009. aug. 15. 18:47

A Mátra saláta is nagy kedvenc! csak én vaon átpirított füstölt sonkacsíkokkal gazdagítom (így ismertem meg)

És trappista helyett gouda, vagy valamilyen minőségibb sajtot szoktam használni

31. gerna (válaszként erre: 30. - Zebracsikó)
2009. aug. 15. 18:47
Most nemrég kezdtem... szerencsém van vele, mert senki más nem eszi meg itthon :)
30. zebracsikó (válaszként erre: 28. - Gerna)
2009. aug. 15. 18:46
avokádókrém!!! azt én hetente csinálok!
29. gerna
2009. aug. 15. 18:45
Hogy került ez oda? az uborkakockás dolog a Mátra-saláta.
28. gerna
2009. aug. 15. 18:44

Rakott kel

Frankfurti leves

Kelkáposztafőzelék,

ehhez pörkölt kell,

Gulyásleves

Palacsinta

Zöldségleves (karalábé, sárgarépa, zöldbörsó)

Zöldséges fűszeres rizs (önmagában vagy köretnek)

Bableves,

Lencseleves,

Fasirthús,

Igazi hamburger feltétnek,

Saláták!!! pl. Mátra-saláta:


Persze lecsó,

Töltött paprika,

Töltött karalábé,


uborkakockák, almakockák, ananászkonzerv kockák, enyhén majonézes mártásban, csíkozott jégsaláta alul, reszelt trappista felül.


Rizses hús sok borsóval, répával

Rakott krumpli

Padlizsánkrém

Avokádókrém, az új kedvencem

2009. aug. 15. 18:30

Na ide se nézek be többet, mert így olvasással is híztam 10 kilót!

Csupa finomságok! :))))

26. emagdi
2009. aug. 15. 18:19

ja, meg a másik ami fontos: mindenk azt tanulja meg leghamarabb főzni, amit ő is szeret:))

szóval mindenkinek más az alapétel:)

25. emagdi
2009. aug. 15. 18:18

1. borsóleves

2. borsófőzelék

3. palacsinta (különféle ízesítéssel)

4. gombás-tejszínes penne

5. tojásos nokedli

6. rántott karfiol

7. rakott brokkoli

8. töltött cukkini

9. bundáskenyér

10. bármilyen muffin (ez is könnyen variálható)


többet most nincs kedvem írni:)

de egyébként szerintem nem is konkrét ételeket kell megtanítani, hanem konyhai alapműveleteket, és onnan már az ember tudja variálni a recepteket egyrészt kísérletezéssel, másrészt annak alapján hogy mi van éppen otthon.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook