Mit tett tönkre a közösségi média? (beszélgetés)
Azok esetében, akik nem tudatosan élnek, csak sodródnak, pörgetik az infót, kapcsolnak egyik sorozatról a másikra, biztosan igazad van. Én is sokat lógok a neten, de a legtöbbet nyelveket tanulok, a facebookról évekkel ezelőtt kicsekkoltam. Még az első években regisztráltam, nem is volt magyar nyelv, és akkor még tényleg arról szólt, amire Mark és csapata megalkotta.
Mindenkinek az a dolga, hogy a személyes életében a helyén kezelje, a gyerekeknek mutasson példát, és akkor a világ is rendben lesz.
Nagyképűen hangzik.
A családomban nem okoz gondot.
Könnyebben egymásra találnak hasonló érdeklődésű emberek. Ami nagyon jó, vagy nagyon rossz attól függően, hogy pontosan mi is az az érdeklődési kör. Én is úgy találtam rá a mostani hobbimra, hogy előtte a létezéséről sem tudtam. De úgy látszik, hogy az algoritmus nagyon jól kiismert engem, ezért feldobta nekem, és betalált.
Viszont vannak olyan csoportok, amiknek a tagjai szítják egymásban a dühöt más embercsoportok ellen. Az algoritmus őket is egy helyre tereli, ahol erősítik egymásban az érzetet, hogy igazuk van.
Ugyanezt akartam írni, szerintem aki úgy érzi, hogy tönkretette az emberi kapcsolatait, az önértékelését, stb. annak át kell gondolnia, hogy biztos a megfelelő módon használja-e.
A kapcsolattartás szerintem nagyban javult, mondjuk én facebookot úgy nem igazán használok, de pl. az instagramot nagyon szeretem. Jó hogy egyből látjuk, merre járnak a barátaink, hogy rögtön lehet bármire küldeni egy hozzászólást, jókívánságot stb. meg lehet osztani egy apró kis dolgot amit éppen láttam, ilyenek...
Arról nem is beszélve, hogy minden barátom tök elfoglalt, sokat dolgozunk, sok elfoglaltságunk van, ha nem tudnánk messengeren írkálni, akkor a havi 1 találkozáson kívül biztos, hogy nem beszélnénk egymással.
Persze van az a globális jelenség, hogy tele van álhírekkel, manipulált képekkel, meg mostmár AI generált szarokkal stb. de egyrészt már a csapból is az folyik, hogy nem szabad hiszékenynek lenni, másrészt a közösségi média előtt is voltak álhírek meg manipulált fotók. Én már az internettel nőttem fel, így reflexszerűen jön, hogy ha olvasok/látok valamit akkor azt nem hiszem el azonnal, hogyha felkelti az érdeklődésem, akkor utánanézek bővebben. Ezt az idősebbeken, pl. a szüleim korosztályán látom igazán, hogy nekik minden alapból igaz, amit a tévében/neten látnak, és nagyon nehezükre esik szelektálni, vagy egyáltalán csak megkérdőjelezni valamit.
Gondoltam, hogy nem volt ott, hiszen bővebben fejtette ki.
De szinte ua.vŵlenényünk.
Ment a szívecske.
Eskü, amikor elkezdtem a mondandómat, még nem volt ott a hozzászólásod.
Amit írtál, akár én is írhattam volna. 🙂
Most kapásból - egyelőre - csak a magam érzéseit közvetítem. Azt, hogy a világban globálisan mit tett tönkre a közösségi média, arra most nincs válaszom.
Szerintem az én életemben a közösségi média semmit nem tett tönkre. Sem az emberi fejlődésemben, sem semmi másban. Helyén tudom kezelni a médiát.
Már ha jól értem a kérdést...
Egyébként nem azért írom mindezt, mert az hű, de menő, ha valakit nem befolyásol negatívan a közösségi média - hanem azért, mert így igaz.
Ha az ember helyén kezeli a dolgokat, tud szelektálni, utánanéz dolgoknak, akkor nem is olyan nehéz ez. Tanulni pedig még a médiából is lehet, csak mondom: okosan kell szűrni a tartalmakat.
Vagy a képeslap fel sem lett adva,,veled ment haza:))
Ma már elképzelni sem tudom,,pedig így nőttem.
Mindig csodálkozom, hogy anyu nem kapott frászt.
Persze kapott tudom,,de nem volt mit tenni.
Szerintem semmit.
Összességében a közösségi média használata kicsit olyan, mint egy kétélű penge: lehet előnyös vagy hátrányos, attól függően,
hogyan alkalmazzuk. Tudatos és mértékletes használattal lehet a legtöbbet kihozni belőle, miközben minimalizáljuk a negatív hatásokat.
Tájékozottság függő.
Hát igen, régen ha valaki elutazott egy hétre, arról egy hetig nem tudtak semmit.
Emlékszem a tábori képeslapokra: " szerencsésen megérkeztem, üdvözletem küldöm stb" Mondjuk a posta nem ilyen lomha volt.
Praktikusabb,,és nagyon jó.
Viszont jócskán lecsökkenti a személyes találkozókat.
Tudom mi van vele ,,oszt kész.
Persze nyilván én is hálát adatam amikor elkerültek a gyerekek,,hogy nem nem kell hetekig találgatni mi van vele.
Elidegenedés, a személyes kommunikáció csökkenése.
Volt olyan a családban aki köremailt írt ha találkozni akart a rokonaival.
További ajánlott fórumok:
- A média, a fogyókúra, a light cola és az aszpartam tették tönkre az életem!
- Tényleg én tettem tönkre egy férfi életét?
- Milyen okból / miért takarják ki egy smile-val minden egyes fényképen egy 2 hete született baba arcát a közösségi oldalon?
- Ha töröltetted magad az Iwiw és egyéb közösségi portálról, azt miért tetted?
- Csatlakoztál a közösségi oldalakon meghirdetett 3 napos kampányhoz?
- Közösségi média előnyei és hátrányai: