Mit eszünk ma? (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Jó reggelt!
Köszönöm a felvételt. :)
Ma gyereknap alkalmából kirándulni megyünk, így csak szendvicset fogunk enni. Este már bepácoltam medvehagymás joghurtba csirkemellet, most pont azt sütöm, saláta, paprika, paradicsom, uborka, ezek kerülnek a majonézzel megkent zsömlébe.
Estére zöldségleves lesz, hogy valami meleget is együnk.
Szép napot Nektek! :)
Nem hiába mondtam, Hmv. egy kincs! ;)
Felpezsdült a klub!
Megcsináltam és bevált, mindenki oda volt érte!!! :D
A kukoricás rizsből, amit a biztonság kedvééert csináltam, senki sem evett!
Ma. Kolbászos paprikás krumpli volt.
Holnapra meggyleves, sült csirkecomb, rizs és vegyes párolt zöldség lesz.
Köles. Az hogy szívódik vajon fel? :))
A mákos izgat...
S mit főztem ma?
egész csirkéből levest, sok zöldséggel.
A kifőtt hús "megpörgettem" egy kis sóval, majd felforrósított zsíron körben megsütöttem a csirkét.
Finom meggymártás főztem hozzá.
Ehhez jó a bolti fóliás csirke is, gyorsan megfő, és nem drága. Most akciós a pe..yben. Hatszázvalahány forintból jóllakik egy négytagú család.
Nagyon szeretem a mákos kölest is.
Enyhén sós, cukros tejben főzöm meg az alaposan megmosott kölest, majd cukrozott darált mákkal szórom meg.
Dióval is nagyon finom!
Keresem, de nem találom a gyümölcsös kölest, pedig úgy emlékszem, tettem be fotót is.
Enyhén sós, cukros, vaníliás, reszelt citromhéjjal ízesített vízben vagy tejben főzd meg a kölest. Bármilyen gyümölcssel lehet gazdagítani, citromfűvel dekorálni.
No nem egy somlói lesz, de ehető, főleg egészségesebb.:)
Most csak a köleskrokettet találtam meg, 185.bejegyzés a főzős naplómban.
Bármilyen zöldséglevesbe szórhatsz kölest levesbetétként, talán úgy kellene először próbálkoznod vele, nem olyan tömény köles ízű.:)))))
Ne pirítsd, csak alaposan mosd át. Vegeta kell bele sztem- elég jellegzetes íze van, majd ha megőzted, meglátod mire gondoltam :)
Mivel pasiknak főzöd, én csinálnék mellé B-tervet is.
Nagyon köszönöm!!!
Desszert ötleted is van??? :)
Manna74,
igaz, hogy nem tőlem kérdeztél, de remélem nem baj, ha válaszolok.
3-szoros mennyiségű vízzel főzd a kölest, előtte nagyon alaposan át kell mosni. Mivel nagyon apró szemű, úgy praktikus, hogy szűrőbe teszed a magokat és folyó vizet csurgatsz rá jó sokáig, közben mozgatod a szűrők, hogy nehogy szennyezett maradjon a köles.
Nem kell főzés előtt megpirítani, legalábbis én nem szoktam.
Sót feltétlenül tegyél a főzővízbe még akkor is, ha desszertként akarod elkészíteni, úgy finomabb lesz a végeredmény.
Sósan elkészítve nagyon megfelel köretnek, sőt....!
De jobb lesz, ha előtte dinsztelsz egy kis vöröshagymát, arra teszed a kölest és felengeded a vízzel, vagy húslevessel, stb.
Ha nagyon hozzá vagytok szokva az ételízesítőhöz, ebbe is tehetsz, én nem vagyok híve.
Inkább só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint.
Küllemre az apró szemű tarhonyához fog hasonlítani.
Vettem kölest! :)
Meg kell pirítani és úgy felengedni vízzel vagy csak simán rá a vizet?
Valami ételízesítőt szoktál beletenni?
És mennyi víz kell rá?
És készülhetek úgy, hogy ez a köret vagy inkább biztosítsam be magam valami mással is? :)
Ezek mind jók...
spárgát nagyon ritkán főzök, valahogy az kevésbé jön be nekünk.
Hogy készíted?
Köles, hal :)
Finomfőzelék.
Párolt spárga.
Tisztára, mint egy kecske család....
Molyka,
attól tartok ez nem lesz mindig így!:)))))
Nálam a rakott krumplin nincs pirospaprika sem bors, de így is nagyon finom lehet. Véleményem szerint sem árt neki a zsír, inkább, minthogy száraz legyen:) Viszont egy kis füstöltkobász csak javít rajta! Attól már a szaftja is piros lesz.
Ma sima paprikáskrumplira éheztem, életemben először főztem így önmagában. Mifelénk úgy természetes, hogy galuskát szaggatunk bele, de arra most nem vágytam.
Nagyon szép újkrumpliból így is nagyon tetszett mindkettőnknek, egy kisebb paradicsomot és egy tv.paprikát főztem még bele.
Mellé fejessalátát ettünk.
Ma fagyasztóból szedtem elő csülkös bablevest és hozzá sütöttem palacsintát. Holnapra csirkecombot akartam, de nem kaptam, így rakott krumpli lesz.
Azt mi zsírral és tejföllel csináljuk, elég szaftos.
Aki nem szereti a szírt, annak elrettentő is lehet, de ahogy esszük, egyáltalán nem tűnik zsírosnak.
Főtt krumpli, arra pár evőkanál olvasztott zsír, majd só, tojás, tejföl, pirospaprika, bors... megint krumpli, zsír, tojás, tejföl, ameddig el nem fogy. Régebben tejföl volt a tetején, de apósom úgy készít hogy rápirítja a krumplit. Isteni finom úgy.
Kb. 1 órát sütöm.