Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis)
Nálunk is enyhe volt a tél, viszont márciusban -18 fok volt.
Elfagyás után mindig nehezebben indul a füge, és a termésérlelés rovására erőteljesen hajt nyáron. Ennek általában az a következménye, hogy nem áll le időben, és nem érnek be a vesszők.Ekkor beindul egy ördögi kör, mert az éretlen vesszők ismét elfagyhatnak. ha megfelelő takarást kapnak, csak az éretlen hajtásvégek fognak lefagyni, ami az ő számára nem nagy veszteség. Mindig csak annyira túlzott a növekedés, hogy mielőbb egyensúlyba kerüljön a föld feletti rész a gyökérzettel. Ha rövid vessző végek fagynak csak el, azt hamar kompenzálja. Ezért takarunk a legfelső ághegyig, hogy minél kisebb legyen a kár.
idén valamit én is próbálok vele kezdeni , hátha :) tavaly nem is volt túl hideg a tél , mégis tövig visszafagyott , de az a szörnyű h tavasszal még hajtani is nehezen akart , mostanra + magasabb 2 méternél is
Én a szárat feldarabolom, és azt is komposztálom. A csutkát is. Mikor a komposztálón van, szórok a tetejére fél maroknyi pétisót. A nitrogén gyorsítja a komposztálódást.
nincsen feléd senki ? aki fával fűt ? én a kukoricacsutkát is elfűtöm :D szomszédasszony rengeteg kukoricát főzött-evett idén :) egészségére :) a csirkéknek hozza a csutkát , mindig rávetik magukat , mintha az fincsibb lenne , mint a sima kukorica :) , pedig azon már nincs is ehető :( bár még csipkedig egy db-ig :)
Köszi.
A fügét a feje búbjáig csomagolom, mert csak így van értelme. Sőt még így sem, ha nem elég jó hőszigetelő az anyag. Igaz hogy nem tövig, de idén tavaszra is elfagytak részlegesen a takart fügéim is. Nem tudtam szakszerűen takarni. Most veszek egy fóliát, amivel reményeim szerint 4 kisebb fügét meg tudok védeni. 2 réteg bubisfólia, rajta 1 réteg UV álló hőtükör fólia. nem olcsó, de a füge sem. Több éven át tudom majd használni, és így megéri, úgy számolom.
......háááát éppen nem vagyunk gazdagok ! az biztos , de annyira sóhernek se érzem magunkat , viszont mindent a legjobban igyekszünk felhasználni :) / legfőképpen azért is , mert tele a világ szeméttel , nem szaporítanám :) / én külön nem komposztálok , megy a csirkeudvarba minden csirkék-galambok-rigók-verebek..... számára ehető cucc , és nem csak tőlünk , a kertszomszéd is odaborítja nekik ami nem kell , 1 másik szomszéd is a kapunkra lógatja a csirkéink számára még ehetőt / annyival is kevesebb a szemetük , ha már nem komposztálják :) / nálunk raktak a levél mellé néhány matricát a zöldhulladékos zacsira ragasztani , de mi azt soha nem teszünk ki , ahogy nyesedéket se ami a fákról lekerül :) egyedül nálunk a műanyag ami pluszba válogatva van :) újabban havonta 2x is viszik , mióta új szolgáltató lett :)
naná,mindenre,talán még a levegőre is.
hétfő,szerda,péntek.ezek a tüzelőnapok.a kukoricaszárral mit csináljon az ember,megegye?még két kupac van,de az ráér.ott nem szánt a szántóember.
A főzeléket jó sok kaporral , saját ételízesítővel , tejfölösen , pici ecettel :)
Milyen magasan csomagolod be a fügéidet ?
Nálunk csak a szelektáláshoz osztanak ingyen 1-1 zsákot "témakörönként". Én a zöld hulladékot komposztálom. Az utcán csak falevél van, azt zsákokba szedem és füge takaráskor megy a fólia alá.
Itt Dél-Pesten meg 235,- egy zsák (én tízesével veszem, mert sokáig elég úgy), nincs ingyen osztogatás :)), de azt látom, hogy szinte minden ház előtt kint van, egyre kevesebben vannak a ...-kat is megevő sóher emberek.
Itt Budán is be van tiltva a szabadtéri lomb, és egyéb lom égetés, de tesznek rá..ha valaki balhézik, akkor abbahagyja a tulaj, aztán sötétedés után a kazánjában eltüzeli. Minden házban ott a gáz, az önkormi zsákokat oszt, abban kellene gyűjteni a zöldhulladékot, melyet ingyen elvisznek...
de nem...azért sem..inkább tüzel..de amikor bontom az épp aktuális érett komposztkonténert, akkor meg csodálkozik, hogy jééé...ez mind a lombból van?
Hogy készítetted? Édesen, vagy sósan?
nekem még teljesen zöld volt az a sütötököm , de főzeléknek is finom volt még éretlenül is :)
Na igen, csak az egyik érett, a másik meg éretlen kabaktermés.
én ugyanúgy főztem mint a spárgatökből szoktam :) tök = tök :)
Az éretlen sütőtökből a főzelék receptje ugyanaz, mint a főzőtöknél, vagy van valami extra?
bocsi nem :) még mindig cukkini :) de tavaly abból is tökfőzelket csináltam az éretlen sütőtökből :) idén csak cukkinim volt / de abból 4 féle :) jövőre lesz majd sárgadinnyém is :) Judittól kedvet kaptam :)
Éretlen, zöld sütőtökről írtad?
kupacolom a földet + a faleveleket a fügéinkhez :) hátha......+ kellene már rendelni olyan Pawpaw banánt , hátha meg is érjük , h teremjen :) / odébb még a 90 :) de még a 80 is ! :) nézegetem , de nemtom melyiket kéne :) ?
nem kell azt kidobni :) én felkockáztam és megpároltam 1 kis olajon 1 pötty sóval + pici ételízesítővel , akár tojást is lehet rádobni , v husi mellé is finom :) tegnap én is találtam még 2 db-ot egyikből lett főzelék , a másikat felkockáztam a felét a másik felét + kirántom , a leveleit megcsípte már 1 kis talajmenti fagy , de érdekes ! néhány tökkentyű megmaradt és nőtt még ! pedig a leveleinek már annyi !
nálunk tilos !!! az a véleményük h inkább komposztáljunk :)
jó sok éve 1x Bundy nekiállt elfűteni a lehullott őszi leveleket , nekem + az udvari szárító tele volt a ruhákkal :( mondtam neki akkor , h előbb nézzen már körül , jóidőbe más is kitereget , utána betiltották .......
itt is minden csontszáraz , kicsit locsoltam is , ami nagyon kókad :( annak a tövéhez öntöttem picit , úgyis még félig vannak az esővizes hordók :) / ezt tudja meg pártunk és Qurmányunk , mert már az esővízre is rátenné a piszkos mancsát !!!!
ma reggel tüzeltem.a szomszédasszony cuccai nem voltak kint,hát jó nagy füst volt.
Majd keresek valami receptet, mert sajnálnám kidobni. Aztán lehet, hogy nagy fintorgás lesz a vége...
lehet,mert az enyém nem lett olyan.viszont a dió katasztrofális,nincs rajta egy egészséges darab.
Akartam ma ásni a kertben, hát olyan kemény a föld, hogy csak megkarcolni tudtam. Eső már nem is tudom mikor volt.Kellene egy kis gyepkarbantartást csinálni, de a késes gyepszellőztető elfut a földön,olyan kemény, a fű közötti repedésekbe a kezem le tudom dugni. De érdekes, hogy a fű viszont zöld, nem száraz, talán az éjszakai pára elég neki.? Nálatok?
További ajánlott fórumok: