Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Diéta & Fitness témák » Mit együnk szénhidrát napon? cikk

Mit együnk szénhidrát napon?


A 90 napos diéta során nekem a szénhidrát nappal vannak gondjaim. Gondoltam összegyűjtök egy pár receptet és megosztom veletek is. Igaz sokatoknak ez nem jelent problémát, de hátha van még egy-két olyan ember, akik bajban vannak, ha ki kell találniuk, mit is egyenek ezen a napon.
Mit együnk szénhidrát napon?

Zöld tészta

Hozzávalók:

• 5-6 bazsalikomlevél

• fél csokor petrezselyem

• 2 gerezd fokhagyma

• kevés parmezánsajt

• só

• bors

• olívaolaj

• pár szem fenyőmag (kihagyható)

• spagetti

Elkészítés: A tésztát felteszem főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágom és megpirítom. Az összes hozzávalót mixerbe teszem, a pirított fokhagymát is hozzáadom és összedarálom, amíg zöld masszát kapok. Ezt összekeverem a kifőtt tésztával és átmelegítem.



Tagliatelle al pesto

Hozzávalók 2 személyre:

• 25 dkg friss tagliatelle tészta

• 3 dkg friss bazsalikomlevél

• 1 gerezd fokhagyma

• 60 ml (kb. 5 evőkanál) extraszűz olívaolaj

• 3 evőkanál reszelt parmezán (ha van, fele arányban pecorino romano sajt)

• 2-3 evőkanál fenyőmag

• só

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) turmix ill. aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá aprítjuk. Utána belekeverjük (nem turmixoljuk) a reszelt parmezánt és 2 evőkanál forró vizet. Belekeverjük a tésztát, jól átforgatjuk és találjuk.



Pórés spagetti

Hozzávalók:

• 25 dkg spagetti,

• 4 gerezd fokhagyma,

• 1 póréhagyma,

• 4 dkg margarin,

• 4 evőkanál zöldségkrém (vagy ételízesítő),

• őrölt bors,

• só

Elkészítés: A spagettit kifőzzük, úgy, hogy a vízbe két gerezd fokhagymát is dobunk. A megtisztított póréhagymát zöldjével együtt karikákra vágjuk és a margarinon megpároljuk, végül a zöldségkrémet belekeverjük. Sóval, borssal, a maradék két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük, megvárjuk, míg egyet forr. A mártást a spagetti tetejére öntjük, és az újhagymából hasított csíkokkal díszítjük.



Mediterrán tészta

Hozzávalók:

• 1 csomag penne tészta

• 1 db közepes cukkini

• 1 db padlizsán

• 4-5 szem paradicsom

• 1 fej hagyma

• 1 gerezd fokhagyma

• olívaolaj

• só

• bors

• bazsalikom

• kakukkfű

Elkészítés: A pennét sós vízben kifőzzük. A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A padlizsánkockákat megsózzuk, állni hagyjuk. Közben a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ezalatt a padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze. Majd a cukkinivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget kap. Ha kész, összekeverjük a kifőtt pennével. Jól behűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.



Káposztás kocka

Hozzávalók:

• 1 kg fehérkáposzta,

• 5 dkg zsír,

• 1 kávéskanál só,

• 0,5 dl víz,

• 1 csapott evõkanál cukor,

• 25 dkg száraztészta kocka

Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Rátesszük a zsírt és a vizet, kevergetés közben megpároljuk. Mikor már a káposzta megpárolódott, de még holtsápadt, akkor félretoljuk a káposztát és a lábas alján a cukrot megolvasztjuk, mikor megbarnult összekeverjük a káposztával. Étvágygerjesztõbb lesz a szine. Ez a káposztapárolás 40 percig tart. Érdemes elõre párolni káposztát és adagonként lefagyasztani, akkor felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és forrósítani. A kockatésztát bõ forrásban lévõ sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfõtt, leszürjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.



Pizzás csiga

Hozzávalók 4 személyre:

• 1/2 kg liszt

• 2,5–3 dl tej

• 2 tojássárgája

• 5 dkg margarin

• kevés cukor

• só

• 3 dkg élesztő

• 1 pizzakrém

• oregánó

• reszelt sajt

• olaj a kenéshez

Elkészítés: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, kicsit megsózzuk, cikcakk alakban rányomjuk a pizzakrémet. Megszórjuk oregánóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az oldalukat is megkenjük olajjal. Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot. Kicsit kelesztjük még, majd pirosra sütjük. Nagyon finom például gulyásleves mellé.



Fűszeres tészta

Hozzávalók 4 személyre

• 1 csomag spagetti

• 1 csipet só

• 2 gerezd fokhagyma

• 1 csipet összeaprított petrezselyem

• 1 mokkáskanál Erős Pista

• olívaolaj

Elkészítés: Felteszem a tésztát főni olajos vízben. Sót csak akkor teszek bele, ha már forr. Közben közepes lángon, egy nagy serpenyőben olívaolajon megpirítom az összezúzott fokhagymát, beleteszem a sót, a petrezselymet és legvégül az Erős Pistát (ez utóbbi egy kicsit csapni fog a víztartalma miatt). A már kifőtt és leszűrt tésztát ráöntöm, összekeverem, és a tésztával együtt pirítom egy kicsit. Csípős!



Valami Olaszország :-))

Hozzávalók:

• 1 zacskó olasz farfalle tészta

• 2-3 közepes fej hagyma

• 2-3 gerezd fokhagyma

• frissen őrölt bors

• só

• oregano

• kakukkfű

• 2 db hámozott darabolt paradicsomkonzerv

Elkészítés: Tésztát felteszem főni sós vízben.Az igazi olasz tészta kb. 10 perc alatt fő meg. A levét leöntöm, vissza a főzőlábasba, fedőt teszek rá. Az olaszok nem öblítik le a tésztát !!!! Közben apróra vágom a hagymát, pici olívaolajra teszem. Kicsit pirítom, amikor üveges, rádobom a konzervparadicsomokat, belezúzom a fokhagymát, fűszerezem oregánoval, kakukkfűvel, borsot őrölök rá. Ráöntöm a szószt, esetleg reszelt sajttal megszórom. Akkor igazán finom, ha a hagyma még kissé ropogós marad, nem fő túl.



Zsályás gnocchi

Hozzávalók 4 személyre:

• 2 fej vöröshagyma

• 8-10 friss zsályalevél

• 8 dkg vaj

• 50 dkg gnocchi

• kevés parmezán sajt

Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk. Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gnocchit, és közepes tűzön kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk. Munka: kb. 15 perc Fogyasztható: kb. 15 perc múlva 1 adag: 555 kcal




Írta: norci78, 2007. október 7. 06:03
Fórumozz a témáról: Mit együnk szénhidrát napon? fórum (eddig 22 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook