Milyen "álneveken" szerepelhet a cukor a termékek csomagolásán? (tudásbázis kérdés)
Jah..elég kér hétig kibirni, azán már az ember nem kivánja annyira :)
További kitartást a fogyihoz, lassan én is összeszedem magam ,-)
Engem csak a csoki hoz lázba :)
Szerencsére a keserűcsokit szeretem...de azt nagyon... :(
Cukort szinte nem is használunk itthon, a kávét is simán iszom.
fél évben egyszer vagy kétszer, ha eszem édességet, akkor is csak ezt a fajta csokit :),
amúgy a cukor ki van zárva az étrendemből, bármilyen formában, kivéve némi édesítőt a reggeli kávéba, de nem veszek kész ételeket, sütiket (én sem csinálok, vagy ha igen nem eszem belőle, amúgy eleve az édesség nem hoz lázba :D)
persze tudom sem a light sem a diet nem fogyisoknak való... :), csak az bosszant, hogy sok fogyozó elhiszi, hogy nekik készülnek...
nem amiatt kedvenc, hogy diétás :) az a csoki...
Egyébkén egészségesnek számit az a termék, amelyikben 100 grammra nézve 5 gramm vagy attól kevesebb cukor található.
A többi szemét.
Diétás alatt cukorbetegknek valót értenek (nem fogyókúrás; valamint: a diéta nem egyenlő a fogyókúrával).
Előnye (cukorbetegek számára), hogy a vércukorszintre kevésbé hatnak ezek a cukoralkoholok. Édességük különböző, a maltité viszonylag közel áll a cukoréhoz. Energiatartalma azonban majdnem ugyanannyi.
Aham... de akkor valamit nem értek, a kedvenc étcsokimban maltitol van, mégis rá van írva (merészelik a szenyák), hogy diétás, de kalóriáját nézve ugyanannyi, mint cukorral készült társai...
mitől diétás? csak, hogy megvegyék? bár mondjuk hidegen hagy, hogy rá van írva, hogy diétás, nem azért szeretem (bár az egyetlen, amit megeszek csokiban)
Szívesen:-)
Maltóz = malátacukor.
Azért nem malátából csinálják, mert keményítőből (kukoricából kivont keményítő) olcsóbb. A keményítőt részlegesen bontják maltózzá (malátacukorrá), majd hidrogénezik.
Utánanéztem
maltitol (rosszul tudtam, nem malátából van ezer bocsánat)
- A maltitol kukoricából készülő cukorpótló.
Köszi :)
szőlőcukor: glukóz, glükóz, dextróz
gyümölcscukor: fruktóz, levulóz
répa- vagy nádcukor: szacharóz (1 szőlő- és 1 gyümölcscukor-molekula összekapcsolódva)
malátacukor: maltóz
tejcukor: laktóz
invertcukor: szőlő- és gyümölcscukor 1:1 arányú keveréke (= lebontott szacharóz)
oligofruktóz: számunkra emészthetetlen (vízben oldódó élelmi rost), fruktózmolekulákból álló viszonylag rövid (max. 50 fruktózmolekula) szénhidrát, édes, a bélbaktériumok hasznosítják
De pl. az amilóz nem cukor, hanem egyenes láncú keményítő.
Szia!
Le tudnád írni azt is, hogy melyik micsoda pontosan??? :-)
Minden ami -óz végű. Pl.: glükóz, fruktóz, dextróz, szacharóz, laktóz, maltóz.
Aztán van még maltodextrin, ami glukózmolekulák alkotta rövid lánc.
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményetek a csomagolásmentes boltról?
- Találtam a hűtőben 20dkg gyári csomagolású trappista sajtot, 4napja lejárt a szav.-ja. Ti mit kezdenétek vele?
- Svájci borotva csomagolás költségért?
- Atkins diéta alatt lehet-e bacon-t enni? Ma megnéztem a csomagolást, és van benne glükóz szirup.
- "Sérült csomagolás " ez pontosan mit takar?
- A termékek csomagolásán mit jelent a tömeg mellett feltüntetett 'e'-hez hasonló jel (a jobb és bal széleken kicsit meg van vastagitva)?