Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mikor, hol és ki készítette az első farmernadrágot? fórum

Mikor, hol és ki készítette az első farmernadrágot? (tudásbázis kérdés)


6. SF
2008. okt. 25. 14:02
Persze, hogy strapabíró volt, mert vitorlavászonból készítették! Akkor még csak valami színtelen változatból, csak később lett kék.
2007. dec. 11. 22:44
Az USA-ban készült az első farmer nadrág és farmrer ing, egy Levis nevű férfi készítette bányászoknak, hogy abban dolgozzanak. A bányászok kedvelték, mivel nagyon strapabíró volt.
2007. okt. 23. 12:13
Én úgy olvastam és hallottam még gyermekkoromban, hogy a munkások abban dolgoztak. Mivel strapabíró anyagból készült, és nem látszott azonnal a kosz sem rajta. Könnyű volt mosni, hiszen akkoriban a patakban, kisikálták és száradt a napon. Sokáig kitartott, majd valamikor később ez is divat lett. Az első igazi farmert Levis Strauss nevéről kapta, Ő találta ki a fazont és anyagot. A szegecselések csak erősítették a szabást, és a dupla erős cérnás varrások is. Én ennyit hallottam róla. Ma már rengeteg fajta és fazon létezik. Sosem megy ki a divatból.
2007. júl. 24. 22:08
Egyetértek! a Levi's nadrágok voltak az első farmernacik, tudom, mert ebből írtam házi-dolgozatot. :)
2007. júl. 8. 06:49

Az 1870-es évek elején Jacob Davis San Francisco-i szabónak sok fejtörést okozott, hogy kuncsaftjai időről-időre leszakítják nadrágzsebüket. Kitalálta, hogy ha szegecsekkel megerősíti a zsebek felső sarkait, azok masszívabbá válnak. A módszer bevált. Davis aggóni kezdett, hogy ötletéből esetleg mások fognak meggazdagodni, ezért szabadalmaztatni szerette volna a szegecselt zsebet.


Ehhez azonban 68 dollárra lett volna szüksége. Mivel Davis nem rendelkezett ezzel az összeggel, felkereste Levi Strausst, aki rövidáru-kereskedőként dolgozott, hogy társuljanak. Strauss felismerte a nagy üzlet lehetőségét, és beleegyezett. Davis és Strauss 1873-ban kapták meg a szabadalmi jogot a szegecselt zsebekre. Érdekes tény, hogy a farmernadrág mind a mai napig nincs szabadalmaztatva, kizárólag a zsebei.


A szabadalom évében a két férfi megnyitotta „Levi Strauss & Co.” nevű vállalkozását, melynek keretében szegecselt zsebű, farmeranyagból készült nadrágokat gyártottak. Ez az anyag a francia eredetű denim, azonban magát a nadrágot jeans-nek nevezik.

2007. júl. 5. 23:50
Mikor, hol és ki készítette az első farmernadrágot?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook