Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mi/k lesz/nek a gyerek/ek farsangon? fórum

Mi/k lesz/nek a gyerek/ek farsangon? (beszélgetős fórum)

1 2
2015. febr. 9. 00:10
Királylánynak öltözik.
52. anya4005 (válaszként erre: 51. - B00d33e65c)
2015. febr. 8. 23:29
Sajnálom! Átérzem,az én fiam is lázas...:(
2015. febr. 8. 17:17
Influenzás lett a lánykám,így neki idén kimarad a farsang,ahogy mostanában minden ünnepség... :(
50. anya4005 (válaszként erre: 47. - Trapiti)
2015. febr. 2. 15:39

Nálunk eddig mindkét alkalommal volt bábozás,meg beöltözött Mikulás is. Értetlenkedett a gyerek kicsit,de nagyon élvezte.

Mondjuk,tavaly majdnem lebuktam az ovis csomagokkal,mert kijött éjjel a konyhába,hogy szomjas,az asztalon meg 25 kupac mogyoró...

Anya,mit csinálsz? Mogyorót számolok,kicsim!

Átgondolta,ivott (szerintem magában megállapította,hogy nem vagyok normális),és lefeküdt.:-)

Bár nem tartom szükségesnek,azért megcsináltam a csomagokat. Volt bennük egy kis karácsonyfa dísz: bár a fa már nem áll,az egyik szobanövényre kellett neki akasztani,mert ragaszkodott hozzá! És ettő máris értelmet nyert a fránya ovis Mikulás! :-)

49. Hoxa
2015. febr. 2. 15:29
Ja és ha valamelyik ovis szülő kinevet, mert én is beöltözöm, hát pont... nem érdekel. :P A lányom örül, hogy megyek és büszke, hogy beöltözöm vele. Jó buli lesz!
48. Hoxa
2015. febr. 2. 15:24

A farsang olyan, amilyenné varázsoljuk. A fiam is volt pókember és láttam már idén a boltban drága jégvarázsos jelmezt. És akkor mi van? A gyerekeimnek sosem kritizálom mások jelmezeit, sem a farsangot. Amúgy sem tudják megállapítani, melyik jelmez sk, melyik turis, melyik tízezres. Ez még az én szememnek is nehéz néha, ha nem a boltban látom lógni a vállfán. ;)


Szeretem a farsangot, sőt tavaly még én is beöltöztem az ovis alkalomra szülőként, csináltam papír szárnyakat és lepke voltam. Idén is benézek és pirosorrú rénszarvas leszek! Csak fejfedőm van hozzá, de elég, mert nem arról szól, hogy ki mennyiért... Amelyik szülőnek meg arról szól, hogy mi mennyi, meg mi a menő, az sok mókáról és muriról marad le a saját ostobasága miatt. :DDDD

47. trapiti (válaszként erre: 45. - Anya4005)
2015. jan. 30. 22:18

Amin tudtunk részt vettünk mi is a gyerek kedvéért, egy farsangon nem volt a 4-ből valóban, de nem azért mert baromságnak tartom.

Most meg már jobban értékeli ha aktívkodnak valamint mintha 3 órára felvehet egy boltban vásárolt göncöt.


Az ovis mikulásozások közül nekem az tetszett legjobban amikor az óvónénik előadtak egy mesét a gyerekeknek a tornateremben, és amíg az összes gyerek ott volt, azalatt belecsempéstéka cipőkbe az ajándékot. A beöltözött Mikulást nem tartom én sem jónak, így a varázslat megvolt, az öröm megvolt és zavar sem keletkezett :)

Ebben az oviban egyébként karácsonyi ünnepség se volt, azon a véleményen voltak, hogy az a család ünnepe, mindenkinek otthon. Az oviban advent volt, karácsonyvárás, ami teljesen helyénvaló volt és illet az óvodai mindennapokhoz.

46. macs77 (válaszként erre: 42. - Trapiti)
2015. jan. 30. 21:59
Köszi a választ :) Egyszer Ausztriában (kint tanultam 1 évet gimisként) volt szerencsém farsangon részt venni, ott tényleg húshagyó kedden tartják (ugye az a farsang napja), nincs tanítás az iskolákban sem. Egy kisvárosban (inkább falu) laktam, és ezen a napon egész falu beöltözött és felvonult! Nekem, pesti lánykának fantasztikus élmény volt! (Este meg buli a koleszban, na az nem épp a hagyományokhoz kötődik. :P)
45. anya4005 (válaszként erre: 37. - Trapiti)
2015. jan. 30. 21:55

Az én fiam Pókember lesz idén,pedig még egyetlen részt sem látott sem a rajzfilmből,sem a filmből,de a csoporttársai emlegetik,utánozzák.

Mivel kb 3 órán keresztűl van a jelmez a gyereken,nekem is fájna 10 ezreket kiadni érte,de 2700ért találtam,csak nézelődni kellett. Oké,pókhálót kilövő szupe kesztyű nincs hozzá,de így is akkora az öröme,hogy hihetetlen.

Elképzelni nem tudom,hogy a saját ellenérzéseim miatt a gyerek ne vegyen részt valami rendezvényen,még így sem,hogy szerintem írtózatos baromság az óvodai farsang,karácsony,Mikulás,húsvét és egyéb,ugyanis csak összezavarják a gyereket: ha azt mondjuk,a Mikulás hozza a csomagot,és ugye egyetlen estéje van a feladat végrehajtására,akkor hogy van az,hogy mindenhol hagy valamit különböző időpontokban?! Ezt nem csak én nem értem,hanem a fiam sem,de mindig kitalálok valami magyarázatot,hogy Neki ünnep legyen az ünnep!

44. trapiti (válaszként erre: 43. - Fincsi5)
2015. jan. 30. 21:46

Hű ezt biztosan nem volt egyszerű kigondolni... :)


A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Az a fórum egy 14 éves lányról szólt, akinek az egyházi iskolája bálján kellett volna részt vennie, és az egész úgy lett beállítva mintha "éjszakába nyúló" dorbézolásról lenne szó, az anyukának meg semmi normális érve nem volt a dolog ellen azon kívül hogy azért nem engedi, mert csak.


Annak ehhez nem sok köze van, hogy miért kell vajon egy 4-5 éves gyereket felnőtteknek szóló akciófilmek szereplőinek öltöztetni (pláne miért tekintjük normálisnak ha az óvodás korosztály "divatos" figurái korhatáros akciófilmek főszereplői...).


Örülök hogy ennyire tisztában vagy az életemmel, a motivációimmal stb. igazán érdekes olvasni a melyreható elemzésedet :)


Bár akkor is ki tudtam volna fizetni a több tízezer forintos menő jelmezt amikor a lányom óvodás volt, nem tartom jónak és követendőnek és nem értek egyet vele, ha a szülők egymást túllicitálva versengenek ebben. Akinek ez tetszik, vagy összeegyeztethető az elveivel, az tőlem nyugodtan csinálja.

Bár nyilvánvalóan nem az alapján döntöttük el hogy hol szeretnénk élni, hogy ünneplik-e a farsangot, de tény, hogy nem bánom hogy itt másképpen van, jobban egyezik az elveinkkel mint az ami egy-két magyar oviban divat. Nem hiszem hogy ezen éppen veled fogok vitatkozni :)

Amúgy nem kell aggódni a gyerekem lelkivilágáért, hála Istennek nagyonis rendben van.

43. fincsi5 (válaszként erre: 39. - Fincsi5)
2015. jan. 30. 21:16

Erre a hozzászólásomra gyógyszert küldtél nekem, Trapiti. Először nem értettem, és komolyan kérdeztem, hogy te vettél be?

Aztán eszembe jutott M. I. fóruma, mikor nem akarta hogy 14 éves lánya éjszakába nyúló bálon vegyen részt. Egyrészt sokallotta a belépőt és a fogyasztást, másrészt nem akarta, hogy 22: után bálozzon a még valóban nem idős lánya.A nyitótáncban részt vett a kislány, ez természetes volt a szülőnek. Még gyűjtést is szerveztetek volna, hogy ki ne maradjon már pár rongyos ezres miatt a buliból.:(

Te nagyon örülsz, hogy elmentetek olyan helyre, ahol nem tartják a farsangot, nem hajszolják bele a szülőket a pénzköltésbe, lentebb ott van a véleményed.

Örülök, hogy lányod már óvodásként rájön, melyik a drága pénzen vásárolt-kölcsönzött jelmez, és elszomorítja, kedvét veszi, ha a most gyerekek közt divatos hősöknek többen is beöltöznek.

Lehet,nem ártott volna, mielőtt leírod véleményedet / és főleg a hogyan írodon van a hangsúly / , eszedbe jut a 14 éves kislány bálja, és amiket ott írtál!

Te nem gázoltál a lelkivilágába azzal sem, hogy volt farsang, amire el sem mentetek. Egy ÓVODÁSRÓL van szó, aki még nem értheti amit te annyira tudsz.

Te a pénz miatt mentél el, de ez végigkíséri minden megnyilvánulásodat.


És lehet, az életedet is.Te voltál az egyik, aki lerohanta: hogy képzeli, mit érezhet az a kislány, hogy a többiek igen, ő nem.Még gyűjtöttetek is volna, hogy ne viselje meg kasszáját a belépő, és a báli ruha. Mondanám, ez a kislány részt vett a nyitó keringő táncolásában, ez természetes volt a szülőnek. :))

42. trapiti (válaszként erre: 41. - Macs77)
2015. jan. 30. 20:52

Farsang hétfőn (azaz a húshagyó keddet megelőző hétfőn) régi szokás a jelmezes felvonulás, a gyerekek hagyományosan saját készítésű jelmezbe öltözve vonulnak fel az utcákon és adományokat gyűjtenek a farsangi fánkra. Ennek megvan természetesen az iskolai megfelelője is, tanulnak farsangi énekeket, csinálnak maszkokat, jelmezeket, sütnek fánkot stb. A játékboltokban ugyanúgy kaphatóak a kész jelmezek, de olyan hogy minden óvodás gyereknek be kellene öltöznie mint nálunk, nincsen.

A húshagyó keddet ünneplik a családok közös vacsorával.

Megvannak a kereszténység előtti népszokásaik is, hasonlóan a mi busójárásunkhoz. A jelmezbál, jelmezverseny nem olyan központi kérdés mint a magyar óvodákban, iskolákban.

41. macs77
2015. jan. 30. 19:38

:) Képzeljétek, ezt le kel írnom. Ma délután az oviban ki volt írva, hogy az idei farsang témája a Magyar népesék lesz, és kérik a szülőket, hogy amennyiben lehet, magyar népmesei állatoknak (ló, malac, cica, liba stb), vagy népmesei alakoknak öltöztessék a gyerekeket (pl. Lúdas Matyi stb).


Még az jutott eszembe, hogy olyan oviról is hallottam, ahol kifejezetten kérték a szülőket, hogy készítsék a jelmezt. Egyszer meg, mikor egy osztrák barátnőmnek küldtem ovis farsangi képet, megjegyezte, hogy milyen jó h nálunk saját készítésű jelmezek vannak, mert náluk (Bécs mellett élnek), mindenkinek vett jelmeze van, és kénytelen ő is venni, h ne maradjanak ki a fiai.


Trapiti, Norvégiában nem ünneplik egyáltalán a farsangot? Vagy ott milyen szokások vannak ilyenkor? (Bocsi, az utóbbi időben kicsit elmaradtam a naplók olvasásával, de mindjárt olvaslak :) )

2015. jan. 30. 15:20
Mi van, Tramp? Fáj valamid, és gyógyszert vettél be?
39. fincsi5 (válaszként erre: 37. - Trapiti)
2015. jan. 30. 13:35
az a fránya pénz! Az óvodai farsang felemészti a családi kasszát.hmm
2015. jan. 30. 12:33
Ma hallottam egy jó ötletet: fába szorult féreg jelmez: :) Nyertek is vele!
37. trapiti (válaszként erre: 36. - Macs77)
2015. jan. 30. 12:22

A legtöbb helyen ahogy hallom sajnos ez utóbbi a "menő"...

Az első ovis farsangon nagyon cuki pillangót csináltam neki, örült is neki amíg meg nem látta, hogy a csoportból szinte minden kislány készem vásárolt hercegnő jelmezben volt.

A Pókemberes és hasonló szuperhősös jelmezeket meg eleve nem szeretem, mert egyáltalán nem gyereknek való filmek, történetek ezek, mégis a legtöbb 4-5 éves már mindet látta... Aki meg nem így nő fel, az nem "menő" :( Tesóm tavaly kiscsoportban ugyanígy járt a fiával, csináltak egy szuper polipot, aminek nagyon örült a kisfia egészen addig amíg ki nem derült hogy a Pókember meg a Transformers a menő jelmez, aki meg "csak" kutyusnak, vagy polipnak vagy más normális gyereknek való dolognak öltözött, az béna. Több keserűséget okozott az egész mint örömet.

Emiatt mondom, nagyon függ az ovitól, én nagyon szerettem amikor a gyerekek kreativitásán volt a hangsúly és nem a szülők pénztárcáján...

36. macs77
2015. jan. 30. 11:48

Szerencsére a mi ovinkban a saját készítésű jelmezek a "menők", kislányom idén madár lesz, tavaly csiga volt, azelőtt méhecske, bölcsiben cica... Általában én ügyeskedek össze vmit, de nagymama is segít :)


A drágán vett, kész jelemezktől a falhoz megyek, láttam olyan fényképet (más oviban), ahol 5(!) pókember volt, a lányok meg egytől egyik királynők-hercegnők! Pedig annyi, de annyi ötletes dolgot lehet(ne) készíteni...

35. trapiti (válaszként erre: 32. - Fincsi5)
2015. jan. 29. 17:50

Az egyik oviban pl. egy hétig állt a bál, két jelmezt kellett előteremteni, az egyik a "kedvenc jelmez", egy másik napon egy meghatározott mese szereplőjének kellett beöltözni. Tényleg, lehetett volna hogy kiveszem az oviból arra a hétre, de nem engedhettem meg magamnak ezt a luxust.

A másik oviban nem mentünk.

A harmadikban pedig olyan farsang volt amin szivesem résztvettünk.

2015. jan. 29. 17:30
Legó kocka :) (keresztfiam)
33. Miss Poppy (válaszként erre: 31. - Fincsi5)
2015. jan. 29. 17:27
Én se,,csak ittasan:)
32. fincsi5 (válaszként erre: 25. - Trapiti)
2015. jan. 29. 17:18
Miért mentetek? Nem kötelező .
31. fincsi5 (válaszként erre: 25. - Trapiti)
2015. jan. 29. 17:17

Tudod, én sem szeretek táncolni, de az attól még része a buliknak,báloknak, lakodalmaknak.És itt nem tartjuk baromságnak, ha 5 királykisasszony van, azt sem.


Sőt; M.o. on a felnőttek sem maguk készítik az álarcukat. Valahogy úgy alakult, hogy vesszük.


De itt az óvodákban festenek ki álarcokat az óvodákban.

2015. jan. 29. 16:50

Anno mikor gyerek voltam én sem remegtem ezért a farsangért!De látom a saját gyerekem örömét és azt hogy mennyire várja...

Ez mindent megér.Ő boszi akar lenni az is lesz,és nem fog zavarni ha több is lesz!

Az ő öröme az ami engem érdekel.

29. Miss Poppy (válaszként erre: 28. - Trapiti)
2015. jan. 29. 16:40
Nem tudom,hogy mi folyik manapság,de ha kölök jól érzi magát...
28. trapiti (válaszként erre: 27. - Miss Poppy)
2015. jan. 29. 16:38
A farsangi hagyományokhoz semmi köze annak ami az óvodákban-iskolákban folyik farsang címmel... de akinek tetszik, csinálja örömmel :)Én nem bánom hogy kimaradunk belőle.
27. Miss Poppy (válaszként erre: 26. - Trapiti)
2015. jan. 29. 16:36
A farsang nem hagyomány?
26. trapiti (válaszként erre: 24. - Miss Poppy)
2015. jan. 29. 16:35
Nem, a hagyomány nem ez.
25. trapiti (válaszként erre: 23. - Idhikai)
2015. jan. 29. 16:34

Ó én nagyon vevő vagyok mindenre ami széppé és játékossá teszi a gyerekek napjait...


3 óvodában 4 farsangot volt szerencsém végigcsinálni. Annak semmi értelmét nem látom, amikor a szülők egymást taposva-túllicitálva vonultatják fel a drágábbnál drágább jelmezekben a gyerekeket, és amikor már kiscsooprtban is az számít, hogy kinek jutott eredeti Aranyhaj (akkor épp az volt a menő) most Jégvarász stb. jelmez... na meg amikor van 8 Pókember meg 5 Batman egy csoportban. Na ez az ami visszataszító és fölösleges.

A legjobb farsangunk abban az oviban volt ahol az óvoda egyáltalán nem rendezett farsangi jelmezbált. Rendeztek viszont családi álarckészítést, és néptáncos-élő zenés farsangi mulatságot és batyusbált. A gyerekek pedig saját maguk készített álarcokban-jelmezekben ünnepelték meg a farsangot. Na ennek láttam értelmét, azóta is emlegeti a lányom. Szemben az többi jelmezversenyes baromsággal ami semmi különös emléket nem hagyott benne...

24. Miss Poppy (válaszként erre: 23. - Idhikai)
2015. jan. 29. 14:36

Így van.

És ez egy hagyomány is,mind emellett:)

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook