Mifelénk, egyszerűen a petrezselyem a fehérrépa levele, zöldje! (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
A levesbetét grízgaluska másik neve a daragaluska, a nokedli másik neve meg a galuska, ezeket így szokták írni a receptekben is, de hívja mindenki úgy ahogy akarja, meg ahogy feléjük szokás, verés pláne nem jár érte:)
Én ha meghallom a galuska nevet, csak a lisztes nokedli jut eszembe:)
31 éve főzök,tudom a különbséget.A galuska nekem grízgaluska,de senkit nem verek meg csak kérésre. :D
Tehát, ha valaki téved, kibírom, hogy nem javítom ki. A nagypapám sokat hívta a nokedlit galuskának, nekem inkább kellemes emlék. :)
Amúgy, ja, énis régen petrezselyemnek hívtam, meg petrezselyem ződgye és annyi,
Néha szoktam én is fehérrépának mondani,,de mindeggy is,
A netes receptek is fehérrépat írnak,
Nicsak"
Mifelénk nem használja senki a fehérrépa szót.
Az, ami másfelé "fehérrépa, az itt "zöldség". Azaz, bocsánat, zőccség. A zöldje meg a "zőccségzőggye".
Előfordult már h miután a feleségem meghalt, főztem húslevest, az édes gyökérrel, a levesen nem lehetett érezni.
Még több kép.
Az az itteni fehér répa, ami éseskés mint a sárga.
A feleségem minden alkalommal azt mondta, h vigyázzak melyiket veszem, mert az itteni nem a magyar húslevesbe való. Annak csak a gyökerét árulják, a levele le van vágva.
Mijafene, a fene vigye el, ezt linkeltem. Vagyis akartam.
Érdekes h a gyökerük milyen hasonló, a levelük pedig milyen különböző. Itt Amcsiban van fehér répa, ami olyan édes mint a sárga.
Boltokban írják ki úgy, hogy: gyökér.
Én fehér répának hívom.
A családom meg zöldségnek.
A zöldjét meg: zöldség zöldje. De én azt meg petrezselyemnek.
De. A családom petrezselymet is használja mint szót. 🤔
Nekem ugyanaz a véleményem, de a parasztságtól menekültem, miután aratáskor markot szedtem, és folyt a vér a lábszáramból, mert lenyúzta a szeder szár tüskés szára.
A disszidálás nagyon jó ötletnek nézett ki, 25 és fél éves koromban.
Hát ez az.
A zőccséges krmpl lánykori neve petrelymes burgonya 🙂
Háát akkor mondok zőőőccssségeket.
Ahol én születtem, ott a józan-parasztok éltek. A fehér répát, csak egyszerűen zöldségnek nevezték, a levelét is használták, a sárga répát pedig sárga répának. Annak a levelét eldobták, mint ami semmire sem jó. Persze a disznók, meg a csirkék legelésztek rajta.
Na, akkor az, amit többnyire fehérrépának nevezünk, az tulajdonképpen a petrezselyemgyökér.
Hű, de kacifántos! Szívem, hozzál már a levesbe egy kis zöldséget! Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, meg minden más belevalót. Hát ki beszél így, hogy vegyél petrezselyemgyökeret? 😀
Hát ez olyan, mint a retek.
Nahát!
További ajánlott fórumok:
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Kibeszélnéd a problémáid, társaságra vágysz vagy egyszerűen csak unatkozol? Gyere, beszélgessünk. :)
- "Aludik", "fürödik", "szihlógia", "a autó" stb. - az egyik fél primitívsége, megöli a kapcsolatot? Egyszerűen nem tudom megszokni....
- Szerintetek sok anya szül azért második, harmadik gyereket mert egyszerüen nem hajlandók visszavenni a munkahelyére?
- A törölközőket egyszerűen nem tudom jó illatúra mosni. Már sok mindent kipróbáltam. Mit tegyek?
- Fogyásom egyszerűen és eredményesen