Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Miért kell puhán maradó anyag, alsó fogsorokba cikk

Miért kell puhán maradó anyag, alsó fogsorokba


Egy naplót végigolvasva, gondoltam, hogy segítségül leírok egy rövid cikket, az alsó fogsort viselők szenvedéseinek enyhítésére. Bár az általam is leírt megoldásra jutottak néhányan, véleményem szerint feleslegesen szenvedtek hetekig, hónapokig. Egy jó gyakorlattal rendelkező fogorvos, vagy fogtechnikus, egy-két nap alatt elkészíti a kívánt művet.
Miért kell puhán maradó anyag, alsó fogsorokba

PUHÁN MARADÓ ANYAG HASZNÁLATA


Mikor?


• Csontos kidudorodások a maxilláris vagy mandibuláris íven. (Felső, és az alsó állcsontot jelenti) A csontos kidudorodások, általában foghúzás utáni időszakban, eltérően leépülő csontállomány következtében jönnek létre.

Jobbára egy idő után eltűnnek, vagy szájsebészeti korrekcióval szüntethető meg. Idősebb korban, amelyben a sebészeti beavatkozás rizikó faktor lehet, vagy a túlzott félelem okán bennmaradó csontdudorok esetében, jelentős szolgálatot tesz a puhán maradó anyag-akrilát.

• Jelentősen alámenő részek a gerincen, ahol a fogsornak egy bizonyos területe, szinte karom szerűen akad be a szájképletbe.

• Ha a mandibuláris (alsó állcsont ív) gerinc széle éles. Sorvadás következtében, a vastag csontbázis veszít mennyiségéből, és csak egy vékony, éles gerinc marad a helyén.

• Bármilyen esetben, ha megnövelt szívóerő

szükséges. A puhán maradó anyag természetesen rugalmas is, így a merev akrilát bizonyos esetekben csekélynek mondható szívóerejét, megtöbbszörözi.

• Implantációs technikáknál a szövet gyógyulási

szakaszát követően. Egyértelműen tehermentesíti a rugalmas, puha anyag, ezen területet.


Miért?


• A nagyon vékony és felszívódott mandibuláris

gerincek (idősebb pácienseknél gyakori) feletti

nyálkahártya is nagyon vékony, és a kemény

fogsoralapok könnyen felsérthetik. A nyálkahártya vastagsága jelenti a rugalmasságát. Idősebb korban ennek a keresztmetszete is jelentősen csökken, ennek következtében, a fogsorral átvitt rágóerőt, szinte közvetlenül a csontos bázisra közvetíti. A nagyon vékony nyálkahártya, ezt a komoly erőt csak egy csekély szintig képes elviselni, ezek után a felszínen a feltörés jelei mutatkoznak.

• A komolyan felszívódott alsó gerinc (amelyen a fogsor nyugszik, avagy nyugodott), a fogsor hosszan tartó - 4 éven túli is lehet már!! - viselése alatt kialakult helyzet (4 évente gondolni kell új készíttetésére), illetve annak nyomásának jele lehet - ez a terület is puha alábélelést igényel majd.
Írta: Tendor, 2011. január 14. 10:08
Fórumozz a témáról: Miért kell puhán maradó anyag, alsó fogsorokba fórum (eddig 731 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook