Miért hízunk? (beszélgetés)
A fehér liszttel az az egyetlen baj, hogy a hiányzik belőle a megfelelő mennyiségű B2 vitamin. A lehántolt részekkel együtt elveszik ez is. A cukorlebontó enzimek előállításához viszont ez a tápanyag szükséges. Nem gyógyszer a teljes kiűrlésű liszt, egyszerűen csak benne van minden, hogy a következő adag is jól fel legyen dolgozva.
A kristálycukor a fent leírtakkal egyezik. Ezen kívül az érrendszeri betegségek kialakulásában van szerepe. Ha tényleg érdekel a téma, érdemes elolvasni Az édes-vészes cukor c. könyvet. Jól elmagyarázza, és hiteles forrásokra alapoz.
A finomított cukor és a fehér liszt hosszú távon okozhatja a belek sejtjeinek lazább egymáshoz simulását. Emiatt a felszívódás megváltozhat, és allergiás tünetet okozhatnak olyan élelmiszerek, amik másként probléma mentesen emésztődnének.
A burgonyát valami összemosott tévhit miatt üldözik. Igaz, hogy egyszerű cukrok vannak benne, de a természetes kötésből való kioldás egy egészséges szervezetben nem okozhat gondot.
A stresz valóban nem létezik önmagában, a stresz a lelkünkben van. Vagy nevezhetjük pszichének. Kikerülni nem lehet, és nem is kell azokat a helyzeteket, amik streszt okoznak, de a reakciónkat igenis meg lehet változtatni. Például jön a főnök, tudom, hogy le fog szúrni akkor is, ha minden tőlem telhetőt megtettem, akkor nem kell felhúzni az agyam.
A stresz nem feltétlen negatív dolog, és hogy annak hatására mit cselekszünk, az tanulható, ezen kívül a felesleges forrásokat le lehet építeni az élet velejárója szintjére.
Hajlamos vagyok a stressz zabálásra, tudom, hogy miről beszélek.
A májban a napi harmad energia szükségletünk van elraktározva, ennyit nem emészt fel a főnök üvöltése. Nem visszaraktározunk, ha stresz helyzetben eszünk, hanem valami kellemessel lecseréljük vagy kiegészítjük a tevékenységünket. A stressz zabálók általában nem egy fél káposztát gyűrnek be, hanem egy fél tábla csokit. Gyors örömforrás. Az alkoholos bánat űzés is ilyen. A hasnyálmirigy csillagokba rugása mellett endorfin is eláraaszt. Máris vissza jutottunk oda: viselkedés, stressz kezelés.
"Mi a fogyókúra megoldása: nem viszel be zsírt."
Nem értem, mire gondolsz.
Nem akartam furkó lenni, bocs.
Az egyszerű cukrok annyira feldogozott állapotban vannak, hogy gyakorlatilag nem nagyon van rajtuk mit emészteni. A gyomor nem válogat, ami készen áll az felszippantásra kerül. Ezeknek valóban tovább kellene jutniuk, de gyakorlatilag előemésztettek, pont ezért okoznak gondot.
Összeségében csak annyi, hogy egyszerű szénhidrátot tartalmaz ami nagyon hirtelen megnyomja a vércukor értéket. Ennyi én nem azt mondtam, hogy méreg.
Igen régen mázsa számra etteék a krumplit de azért főleg vidéken az én nagyszüleim jócskán le is dolgozták. A fórum témája miért hízunk, én erre válaszoltam az én meglátásom és tudásom szerint.
Szénhidrát és szénhidrát között is van külömbség. Ezek egyszerű szénhidrátok amik nagyon magas a glikémiás indexük ami azt jelenti, hogy mennyire emeli meg a vér vércukor értékét. Minnél magasabb a rost tartalma egy addot dolognak annál lassabban szívódik fel és jobban eltelít.
Ott a pont!!!
Méghozzá az utolsó 2 mondatodnál!!! :)
Nem értem, hogy mi a bajotok a fehér liszttel?
Hajlamosak vagytok kvázi méregként beállítani.
A teljes kiőrlésűből se veszi ki senki ezt a MÉRGET, azt mégis gyógyszerként reklámozzátok!!
Vajon miért?
A finomított kristálycukor is répacukor, ugyanúgy, mint a többi!
Az is mitől méreg?
A krumpli, ha olyan káros lett volna, mint amilyennek mostanában tartják, akkor már régen kihaltunk volna.
Szüleink, nagyszüleink mázsaszámra fogyasztották.
Egy család átlagos évi krumplifogyasztása, kb. egy "rövid-szekérre" való volt. Mégse halt tőle senki éhen! :)
Igaz amit leírtál, hoghy a sressz hízlal. De zsíradékot a fogyókúrák alkalmával is be kell vinni, hiszen akkor a zsírban oldódó vitaminok D,E,K,A nem tud felszívódni. Ezért erre is figyelni kell.A legújabb kutatások szerint nem is a zsiradékok a legynagyobb gond, hanem az egyszerű szénhidrátok. A cukor, fehér liszt, krumpli stb. Ugyanis ezeknek nagyon magas a glikémiás indexük ami 1-2 órára csíllapítja az éjséget de utána falási rohamot oko. Ilyenkor jön az, hogy eszünk egy sütit.
Másik ami ugyan úgy összefügg az inzulin sznttel, hogy sokan nagyon rendszertelenül esznek. Sokan kérdezik, dehát alig ettem valamit ma. Ami lehet, hogy igaz is, de ha nem eszi meg az ember a megfelellő kalóriát ami az alapanyagcseréhez szükséges lenne akkor a szervezet amit megesz elkezdi raktározni.
Nem bántani akartalak csak kicsit kiegészítettelek, mert talán ez is oda lehetne csatolni. Mert vannak olyanok akik stresszes helyzetben nem csak utána tudnak enni. Mikor hazaértek. :)
Egy egyszerű példa: A stressz
A stressz mint olyan nem létezik önmagában. Van egy reakció amit a szervezeted ad bizonyos általa veszélyesnek nyilvánított szituációra. Ez az evolúció során a túlélés érdekében fejlődött ki bennünk. Mit is jelent ez: Ezek a helyzetek hirtelen többletenergiát követelnek, régen jött a mamut, futni kellett. Ma jön a főnök megint leüvölti az agyam stb. Ennek a többletenergia igénynek a kielégítésére a tested gyors hozzáférésű energiaraktárat tart fenn. Ezt a májban tárolt cukor formájában teszi, a cukor a leggyorsabban energiává alakítható vegyület a test számára. Vége a stressz helyzetnek, elment a főnök. A raktár kiürült, a feltöltése kb 3-4 órát vesz igénybe. De a főnök megint jön és üvölt a raktár meg üres. A tested az energiát leghatékonyabban (térfogat/energia) zsírként tudja tárolni, ilyenkor ezért kell nyúlnia. Azt hiszem érthetővé válik hamar hogy miért modják azt hogy a stressz hízlal. Mindnél többször élsz át ilyen helyzetet a stresszraktáraid annál nagyobbak lesznek. Mi a fogyókúra megoldása: nem viszel be zsírt. A tested a zsírt sokmindenre használja pl. az idegpályákat is ezzel szigeteli, a rajtuk futo elektromos impulzusok miatt, hogy ne legyen zárlat. Érdemes belegondolni mi lenne zsír nélkül. Egy másik megoldás, hogy kerülöd azokat a helyzeteket, amiket stresszként élsz meg.Ez szintén kivitelezhetetlen, hiszen ha csak kilépsz az utcára máris ezer impulzus ér, amik veszélyt is rejthetnek. A megoldás az ha megtalálod annak az okát, miért élsz meg bizonyos szitukat streszként, amit mások nem. Ilymódon sikerül ezeket a helyzeteket csökkentened és már elég lesz egy sokkal kisebb raktár is. Fiziológia is meg nem is.
Én már számos fogyókúrán túl vagyok. Sokszor fogytam 20-25 kilót is, mindíg több jött vissza. Ebből lett elegem, ezért kezdtem el kutatni az okát.
Létezik egy olyan program, ami egy kétnapos, különféle gyakorlatokkal teletűzdelt foglalkozás. A célja, hogy megtaláld magadban annak az okát, miért teszed tönkre a testedet. Én végig csináltam. Azóta mindent eszem, nagyon jól érzem magam a bőrőmben, és a testem lassan visszaáll a normál súlyához. Ez azt jelenti, hogy kb. 1-2 kilótól szabadul meg havonta. Én azóta csak ezzel foglalkozom. Csak olyan emberek jönnek, akik már túljutottak a fogyókúrás, csodakapszulás, koplalós részeken. Mindíg az aranyközépút a helyes választás. Téved aki csak a zabálást, csak a mozgás szegény életmódot vagy csak lelki okokat hibáztat. Ez a Strucc politika, amikor mindenáron külső okokat keresünk. Mindenki számára létezik megoldás, és csak Ő, csak is magában tudja ezt a dolgot megtalálni. Kaptam már kritikát egy másik fórumon , hogy el akarom kerülni a sportolást. A mozgás jó, a mozgás örömet ad. Nekem sajnos sok is lett belőle, mert szét koptak a térdeim, ilyen helyzetben nehéz lenne fitness programokat iktatani az életembe, amikor néha örülök hogy menni tudok. Minden ember más és más okok miatt kerül olyan helyzetbe, hogy túlsúlyossá válik. Éppen ezért nem helyénvaló általánosítani, sem a megoldások ,sem az okok terén. A fogyókúrák mindíg hiányt ébresztenek a szervezetben, ezzel kényszerítve a tartalékainak felélésére. Persze a hiány megszüntével a tested újra tartalékolni fog, és mivel az előző tartalék kevésnek bizonyult, mert elfogyott, (addíg fogyókúráztál, míg volt rajrad háj) még többet fog felhalmozni. Ezért hízol vissza a fogyókúra után. Arra kell ráébreszteni a szervezetedet, hogy nem kell raktároznia, mindíg van elég, mindíg van minden amire szüksége van. Továbbá saját magadnak kell megértened azokat a problémkat, ami a helytelen étkezési szokásaidat kikényszeríti belőled. Amint ezen túl vagy, nem kell arra figyelned tudatosan, hogy mit és mennyit egyél, mert a tested jelzései pontos útmutatást adnak. Érezni fogod, mire és mennyire van szükséged. Ez nem egy elmélet, ezzel csak vissza térsz abba a helyzetbe, amikor a testedre figyelsz, nem a médiából folyó reklámokra, és különböző üzleti érdekeket szolgáló "egészséges" termékekre, amiknek a mellékhatásaira alkalmazható gyógymód, hogy-hogy nem ugyan annak a gyártónak a terméke. Ha zabálsz ha fogyózol ugyan annak a körnek az ügyfele vagy. Van ez a csodálatos testünk, aminek a hangját túlüvöltik a csapból is folyó reklámok, fogyókúrás etetések. Egy kicsit csendben kéne maradni hogy hallani lehessen a tesed mit akar.
Ideje lenne felébredni már!
Semmi más ok nincs a túlevésre. Az élvezet kedvéért túllövünk az észszerű határokon. Idővel több féle függés is kialakulhat, pl. az édesség esetében az endorfin termelésen kívül a vércukor igása is fizikai függőséget okoz. Ha kicsit belegondolsz, egy hosszas tudományos leírás konyhanyelven szummázva, annyit tesz: jó. Egy érzés. Valamikor egymástól nagyon távol eső érzéseket kelt egyszerre az evés, mert mondjuk rossz, hogy ég a gyomrunk, de a csípős íz is felszabadítja a hormonokat, ami egy fajta pozitív érzést kelt, egy fajta elégedettséget. Vagy már kellemetlen a teltség foka, de jó az íze.
Lehet, hogy kényszeres vagy pótcselekvés is egyben, ill. előfurdul, hogy a szituáció is közre játszik, de ez a tényező soha nem marad ki.
Vagy szerinted mi más oka lenne?
Ennek számos oka van (ahogy már írtam is)
- Kevés a tápanyag, vitamin az ételeinkben, ezért a szervezet által igényelt mennyiség beviteléhez sajnos mennyiségileg is többet kell zabálnunk.
- A környezetünk elvárja, hogy "tisztességes" adagot elfogyasszunk abból, amit direkt a mi kedvünkért főztek, készítettek.
- Legtöbbünk nem akkor ehet, amikor éhes, hanem akkor, amikor erre ideje van. (Ezért aztán ebédidőben burkolunk tisztességgel, mert ki tudja, mikor jutunk ismét kajához)
- Nem áll rendelkezésre napi 5x 1-1 óra arra, hogy kényelmesen étkezzünk, alaposan megrágva minden falatot, élvezve annak minden ízét, illatát, aromáját. (Helyette "lehömbölgetjük" 1000-rel, aztán már rohanunk is a tennivalóink után)
Soroljam még?
Azért eszünk többet, mert enni jó.
Orvosi értelemben nincs túlsúlyom, pusztán hiúságból fogyok le pár kilót. Kb. 5-öt szedtem fel, mert elhagytam a sportot, és eszegettem feleslegesen.
Egyelőre én még nem tartok a fogyásnál, inkább az ellenkező folyamat játszódik le nálam.
De jön a tavasz és a kerti, ház körüli munkák! :))
Meg a jó idő beköszöntével talán már azt is meg tudom majd tenni, hogy gyalog járok a melóhelyre.
Aztán talán arra is rá kellene térni, hogy sokkal lassabban étkezzünk. Az alapos rágással nem csupán emészthetőbbé tesszük az elfogyasztott ételeket, hanem időt is biztosítunk a szervezetünk "jelzőrendszerének" arra, hogy a jóllakottságot "időben közölje" velünk.
A kapkodó, gyors evés során, ez "késik" így mindig sokkal többet fogyasztunk el, mint amennyire az éhség csillapításához szükségünk lenne.
Így van, nincsen szükségem gluténre, meg nicsen szükségem idegen tejfehérjére, meg inzulinrezisztenciára sem:-D.
Számomra a lényeg, hogy az endometriózisom ne jöjjön vissza, és ne legyen fájdalmam meg gyulladás a szervezetemben.
További ajánlott fórumok:
- Fejtsd ki, minek örültél ma és miért!
- Mi bántja most a lelked a legjobban és miért?
- Fogyni kéne, de hiányzik a kitartás. Miért nem bírom megállni? Érezted ezt Te is?
- Le fogunk fogyni!!!Az utolsó fogyókúránk, nem hízunk többé vissza!
- Milyen gyumolcsoket, zoldsegeket fogyaszthatunk dietazaskor korlatlanul, amiktol nem hizunk?
- Hogyan hízunk?Napról napra kicsit, vagy egy ideig stagnál, és utána hopp, jönnek a kilók?