Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Mi újság a kiskertemben? cikk

Mi újság a kiskertemben?


Mi újság a kiskertemben a rekordokat megdöntő hőség és az azt követő özönvízszerű esőzések után?

Az élővilág csodákra képes, azt hittem soha nem lesz már fű az udvarunkban, de a szürke száraz fűcsomók kétnapos eső után zöldülni kezdtek, ma már füvet kell nyírni, de gyorsan.

Mi újság a kiskertemben?

Tennivalók


Nézzük először a "haszonnövényeket".


- A málnabokrok letermett ágait el kell távolítani.

- A földiepret sem szabad magára hagyni, eddig sem hagytam elgazosodni és az indákat is leszedtem, hogy ne legyen belőle dzsungel, de most új feladat az alsó megbarnult, rothadásnak indult levelek eltávolítása, mert az nagyon jó táptalaja a gombabetegségeknek. Apropó két epertő mellett szép csiperke(?) és laskagomba(?) telepet találtam, ha elég bátor lennék, ma gombapörkölt lett volna az ebéd, de nem vagyok bátor és gombaszakértő sem, ezért a kukába landoltak.

Ha szeretnénk új töveket telepíteni, meg kell hagyni az indákat és a megerősödött növénykéket majd augusztus végén–szeptember elején ültethetjük a helyére.

- Az elmúlt évben 3 bokor cukkini annyi termést hozott, hogy nem győztük elfogyasztani. Az idén két zsenge és két főzeléknek való méret volt mindössze, azért remény még van, levágtam a száraz, peronoszos-lisztharmatos leveleket, és látszik, hogy a tövek megújulásra készek.

- Tavasszal szép spenót termésünk volt, a fagyasztóba is került belőle, a baj csak az, hogy a családból nem sokan kedvelik. Néhány tövet hagytam, hogy magot hozzon, nos ez lett a másodvetés, szépen kikelt.

- A borsó és zöldbab nem hozott rekordtermést ebben a szélsőséges időjárásban, de lehet próbálkozni másodvetéssel.

- A paradicsom és pritaminpaprika tövek elég jól átvészelték az elmúlt hónapot (locsoltuk folyamatosan). Lecsónak jó lesz.


Kedvenceim, a kerti virágok igencsak megszenvedték a hőséget.


- Sajnos a szép fehér és sárga liliomok nagyon gyorsan elnyílottak a nagy hőségben.

- A kardvirágokat "Anna napi" virágnak ismerem, július végén szoktak pompázni. Mostanáig a közel húsz hagymából egyetlen egy virág született, néhány elsárgult és vannak magas nyúlánk szárúak virág nélkül, a cikk elején csodát emlegettem, talán még néhány hoz majd virágot, ha kissé megkésve is.

- Az évelő virágok (margaretta, írisz, nőszirom és még sokan mások...) szintén megszenvedték a időjárás szeszélyeit. Nem tehetünk mást, visszavágjuk őket, hogy a tövük megerősödjön és lehessen szaporítani, illetve a helyükön jövőre virágaikkal újból örömet szerezzenek nekünk.

- Nagyon csúnyák lettek a dáliabokrok levelei, érdemes leválogatni őket, őszig még hozhatnak új hajtásokat, szép virágokat.


Szomorkodnunk azért nem kell, hátra vannak még a nyár végi és őszi virágok, például a magról vetett őszirózsák, a krizantémok végtelen sokféle formájú és színű változatai, próbáljuk megóvni a csigáktól (nagyon szeretik) a levéltetvektől és egyéb kártevőktől.


Az éltető nap és a víz, a jó gazda gondoskodása, az élni akarás ösztöne mindig célt ér.
Írta: judit47, 2011. augusztus 18. 10:08
Fórumozz a témáról: Mi újság a kiskertemben? fórum (eddig 37 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook