Mi a véleményed arról ha egy érettségi után álló diák szakmára megy tovább? (tudásbázis)
Azért az autókereskedésbe értékesítőnek jelentkezőnek is előny lehet a diploma, (a megjelenés és kommunikációs készség mellett)
A nagyobb fiam 2 diplomával kitörölhette,most egy autókereskedésben értékesítő,de a diplomáiról hallani sem akarnak:(((Nem ez volt élete álma és még mindig itthon akar maradni,pedig lenne külföldi munkára lehetősége.
Ahogy elnézem megoszlanak a vélemények.
Elhelyezkedni szakmával és diplomával is egyformán nehéz. Viszont ha sikerül munkát találni, általánosságban elmondható, hogy diplomával magasabb jövedelemre lehet szert tenni ugyanannyi, vagy kevesebb, kényelmesebb munkával.
Az én nagyfiam is nagyon jól érettségizett, a fősulis, netán egyetemi tovább tanulásról hallani sem akart, ott maradt a volt sulijába autószerelőnek, de a gyakorlati képzés csapnivaló volt, mire végzett nem volt kereslet a szakmára, de szerencsére elvégezte még a technikusit. Sikerült elhelyzekednie egy autóalkatrészeket gyártó külföldi cégnél, mint meós, a csoportba a vezetőt leszámítva neki van a legmagasabb végzettsége. A tanultakból is hasznosít dolgokat, de még nem tett le a tovább tanulásról sem, most ért oda agyba. Érdemes valamilyen szakmát tanulni érettségi után, én úgy vélem.
azt, hogy a legnagyobb hülye.
én ugyanígy jártam, pedig anyuék mit könyörögtek hogy fősulira menjek. Nos neem, elmentem egy okj-t végezni, amivel nem tudok elhelyezkedni (bár a suli hibája is és az enyém is, mert a nyelvoktatás a béka segge alatt volt) mert mindehova főiskolai végzettséget, friss diplomásokat várnak. Most meg szenvedek,hogy távoktatásba elvégezzem valahogy a főiskolát, mert ugye nekem ezért már fizetni is kell.
Most én is így csinálnám! A diplomámmal úgyérzem csak kitörölhetem...
Erről beszélek!Saját környezetemből merítkeztem:) Igen! Szó szerint vérszívók és képesek az anyjuk nyakán élősködni még 30 éves korukban is:)
Na igen. A mi időnkben tényleg volt még értéke a diplomának, valamint a szakmunkást is megfizették, és az érettségi sem volt a nullával egyenlő.
Nekem a kedvencem az amikor valaki beiratkozik a főiskolára, aztán rögvest halaszt éveken át, és ki meri jelenteni, hogy ő főiskolára jár. Az ilyenek valóban 10 év alatt talán elvégzik, de mit ér az a diploma. Mégis jobban felveszik őket dolgozni, mint egy érettségizettet, vagy egy idősebb diplomást, szakmunkást.
És igen, munkanélküliségem alatt sokmindent megpróbáltam, köztük a biztositás értékesitést. Az egyik tréningen elhangzott a 35 éves pályakezdő fogalom. Hát én mondtam, hogy őket én vérszivóknak szólitanám inkább. kicsit viccesnek találom. Ezekhez képest én is kezdőnek számitok:)
Addig se kellett autót mosnia. :)
Hogyne, Pesten egy nevesincs autómosóban.Nagy karrier:(((
Akkor legalább jól érezte magát. Az ilyesmi egy életen át elkíséri az embert.
A koszon kívül nem sok minden ragadt rá és az én pénztárcám teljesen lenullázódott...:(((
A lényeg hogy jól érezte magát, és azért gondolom ragadt is rá valami.
Természetesen mindenki szívesen emlékszik a gondtalan diák évekre,de tudom a" bezzeg a mi időnkben",igenis volt tekintélye egy diplomának.Persze biztosan most is vannak akik megbecsülik és tanulnak és nem az u.v.-kat gyűjtik.Véleményem szerint az a diák nem oda való?Lébecól a szülő pénzén és jól érzi magát a világban.Bocs a plagizálásért,lehet rám haragudni, két diplomás srácom van,az egyik 6 évig járt fősulira és marha jól érezte magát....
Manpaság egy érettségi semmit nem ér, hiszen hiába szakközépiskolai érettségi, szakma nem társul hozzá, így úgymond nem értenek semmihez az érettségizettek.
A szakma nagyon fontos, sajnos nem fizetik meg őket.
A diploma jó, de sajnos valóban telitett a munkaerőpiac, és ráadásul a mai munkakörökre igazán nem is megfelelő az adott végzettség. Már nem keresnek közgazdászt max. pénzügyi asszisztenst, számviteli asszisztenst, banki ügyintézőt.
Valaki írta, hogy a diplomásokat takarítani sem veszik fel. Hát ez így igaz, de ha letagadjuk akkor talán igen. Azt is írta az illető, hogy azért nem, mert a diplomás minimálbér több és nem éri meg a munkáltatónak. Hát ez nem így van. A diplomás minimálbért csak akkor kell megadni, ha adott szakmában helyezkedik el. Pl. tanítónéni, tanárként valóban a diplomás minimálbért kell, hogy kapjon, de ha ugyanez a tanítónéni takarítónőnek megy, akkor ott bizony nem érvényes rá a diplomás minimálbér.
Ha van rálehetősége, akkor inkább tanuljon.
(Hülye szöveg, hogy sok a diplomás.)
Ha szakmát tanul, akkor a szakma milyensége a nem mindegy.
Jól teszi, ha van konkrét elképzelése.
Nem könnyű az biztos,de lehet olyan akit nem vesznek fel /és csak kevés pont hiányzott/csak a következő évben ,elmegy dolgozni és belevág levelezőin.Nem kell rohangálnia meló után,mert már van munkahelye még diploma után is,ez persze attól is függ hol dolgozott,mit csinált.
Nem csak erről szól, de ez is belefér, sőt kell. Ezért élünk, hogy jól érezzük magunkat a világban. Én nem hagynám ki az egyetemi éveket. :)
Sajnos az utóbbi években szinte csak erről szólnak a főiskolás évek."Jó buli".
Később, munka és család mellet nehéz tanulni.
Ráadásul a főiskola vagy egyetem "jó buli", feledhetetlen évek.
Lesz egy szakmája,később még meggondolhatja magát és tanulhat,ha ideje engedi.
Nincs ebben semmi különös,bár a z egyik ismerősöm mindig azzal fenyegette a lányát,hogyha nem tanul kozmetikus lesz belőle,hát a leányzó 6 év alatt elvégezte a főiskolát,de diplomája nincs,mert nem tudja letenni a nyelvvizsgát.Jó kiszúrtak a gyerekkel...:)))
Jól teszi, ha jó a szakma. :))
Én is okj-tem egy évig utána mentem egyetemre, sok volt osztálytársam, akik befejzeték a sulit, most próbálnak vmi melót találni...sajnos nem sok sikerrel...
Nálunk a városban van óvónő képzés. Dunát lehet velük rekeszteni.
Tanuljon addig, amíg van lehetőség rá!! Munka/család mellett már sokkal nehezebb!
egyértelmű, hogy szakmát kell tanulni. Sokkal többet ér, mintha felsőfokú végzettséged lenne. Most én is szakmát tanulok, idén érettségiztem.Sok ember esetében, életútjában, szerintem sokkal jobb a szakma, mint egy diploma. Persze, arra még tovább képezheti bármikor magát az ember.
Aki érettségi után áll, az már nem diák.
További ajánlott fórumok: