Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Mennyi napsütésre van szükségünk télen?

Mennyi napsütésre van szükségünk télen?


A minimálisan szükséges dózis függ a földrajzi helyzetünktől és a bőrünk típusától. Minél több melatonin van a bőrben (minél sötétebb a bőrtónus), annál több napozásra van szüksége a szervezetnek a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéséhez.
Mennyi napsütésre van szükségünk télen?

A D-vitamin a bőrben a napfény vagy a szoláriumból származó UVB sugárzás hatására termelődik. A bőrkárosodás elkerülése érdekében azonban fontos fenntartani a napozás egészséges egyensúlyát.


Télen persze nehéz túlzásba vinni a napozást, hacsak nem utazunk el valami távoli egzotikus szigetre. :)


A testünk nagyobb részét ruházattal takarjuk, ezért eleve kevesebb felületet ér a napsugárzás. De jó tudnod, hogy minden apróság segít. Jótékony hatású, ha sétálsz egy fél órát, amikor kisüt a nap. Ha csak az arcod éri, már akkor is számít. Ezzel két legyet is ütsz egy csapásra, hiszen a vitamintermelés mellett még a depressziós tünetek csökkentéséért is tettél.


Az is számít, ha az ablakon keresztül ér a napfény, autózás közben vagy a munkahelyeden, otthon. Ezért érdemes úgy helyezkedni, hogy élvezhesd a jótékony hatását, amikor teheted.


D-vitamin

Szükség lehet étrendkiegészítő alkalmazására is. Sok vita folyik arról, hogy mennyi D-vitamint szabad/kell/érdemes naponta szedni a téli időszakban. Általánosságban nem érdemes erről beszélni. Érdemes vérből egy vizsgálatot elvégeztetni, hogy kiderüljön, nálad pontosan mi a helyzet, ezután a háziorvos már tud kiegészítést és dózist javasolni.
Írta: fülemüledal, 2024. február 27. 09:35
Fórumozz a témáról: Mennyi napsütésre van szükségünk télen? fórum (eddig 5 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook