Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mennyi idővel a kiköltözés előtt kell jelezni a lakás tulajdonosának? fórum

Mennyi idővel a kiköltözés előtt kell jelezni a lakás tulajdonosának? (beszélgetős fórum)


21. Napsugár8 (válaszként erre: 17. - Aszparagusz)
jan. 23. 14:14

Azért írtam, hogy amikor még én költöztettem az irodámat ide-oda, mindig igyekeztem olyan megállapodást kötni, hogy ami költség nem kapcsolódik a lakás használatához, azt ne én fizessem.

Ilyen az ingatlan felújítási alap, vagy ahogy valaki említette, a helyi adó, és hasonlók. Ezeket a költségeket a tulaj akkor is köteles kifizetni, ha a lakást éveken keresztül nem használja senki. Nehogy már még ezeket is a bérlőn hajtsa be.

20. LionQueen🦁 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 23. 08:38

Ha határozatlan idejű a szerződés, akkor a szerződésben megjelölt felmondási idő kezdetekor. Nem vagy köteles hamarabb szólni, de van aki örül neki, mert nem mindig egyszerű pár hónap alatt új (elfogadható) bérlőt találni.


Nézd meg a szerződést, abban le van írva minden. A fontos az, hogy a felmondási időt tartsd be.

19. forrest2010 (válaszként erre: 4. - C85d1d200b)
jan. 22. 15:28
... bocsi ! igazad van ! mert minden oldalon vannak meredek alakok is !!!
18. rabankari (válaszként erre: 14. - Napsugár8)
jan. 22. 14:09

Arra,amit írtál....


"A legtöbb tulajnak esze ágában sincs írásos szerződést kötni. Bebiztosítja magát a kaucióval, és így leginkább feketén adják ki a lakásokat, nem adóznak utána. Ha a bérlő ragaszkodik az írásos szerződéshez, akkor inkább annak a jelentkezőnek ki sem adja."

17. aszparagusz (válaszként erre: 7. - Napsugár8)
jan. 22. 13:50

Az, hogy mit fizet a tulajdonos, és mit a bérlő, a kettejük között megállapodás része.

A legtöbben már nem szarakodnak a közös költséggel, egyszerűen hozzácsapják a bérleti díjhoz. Főleg, ha nem része a fűtés a vízhasználat.

16. Scherlock (válaszként erre: 11. - Napsugár8)
jan. 22. 13:48

Ez azért nagyon nem így van, mert a szerződés mindkét felet védi úgymond.


Mert pölö albérlő feketén lakik ott, kinyír valakit, elsétál, aztán a tulaj mit csinál? Ki hiszi el neki, hogy nem ő tette?


Sarkított a példa direkt.

15. aszparagusz (válaszként erre: 11. - Napsugár8)
jan. 22. 13:47

Ezt honnan veszed?

Szerintem nincs ma olyan épeszű bérbeadó, aki szerződés nélkül adná ki a lakást.

A bérlő meg főképp ragaszkodik a szerződéshez, hisz az őt is védi. Szerződés nélkül milyen jogon tartózkodhatna a lakásban.

A szerződésnek semmi köze az adózáshoz, mivel lakásbérletnél nem kötelező az ügyvédi ellenjegyzés, vagy a közjegyzői szerződés.

Megírhatod te magad is, két tanúval.

14. Napsugár8 (válaszként erre: 13. - Rabankari)
jan. 22. 13:44
Milyen hülyeségre is gondolsz pontosan?
13. rabankari (válaszként erre: 11. - Napsugár8)
jan. 22. 12:56
Ezt a hülyeséget honnan veszed?
jan. 22. 12:55
Szerződés szerint.Benne kell lenni a felmondás módjának és a felmondási időnek.
11. Napsugár8 (válaszként erre: 9. - Scherlock)
jan. 22. 11:15
Ha egyáltalán készült írásbeli szerződés. Mert a legtöbb tulajnak esze ágában sincs írásos szerződést kötni. Bebiztosítja magát a kaucióval, és így leginkább feketén adják ki a lakásokat, nem adóznak utána. Ha a bérlő ragaszkodik az írásos szerződéshez, akkor inkább annak a jelentkezőnek ki sem adja.
10. Channa* (válaszként erre: 9. - Scherlock)
jan. 22. 10:53
😍
jan. 22. 10:16
Ami a szerződésben van. Nyilván bele lett írva.
jan. 22. 08:02

Nézd meg mi van a szerződésben, és annak alapján cselekedj.

Felesleges hónapokkal előtte szólni.

Arra ügyelj viszont, hogy inkább pár nappal előbb, mint később jelezd. Illetve mindenképp írásban.

jan. 22. 07:15

Ami határidő a megkötött bérleti szerződésben rögzítve van. Általában 30 napot szoktak megjelölni.

És a kaució is akkor jár vissza teljes összegben, ha semmi közüzemi tartozást nem hagy a bérlő maga után, tehát a tulajjal együtt olvassuk le az utolsó óraállást, és vele együtt járjuk végig a szolgáltatókat, hogy az összeget befizetni. Annak a végén tartottam a markomat, a kaucióért.


A helyi adó nem része a lakás használatának, tehát fizesse a tulaj. És ugyanígy a társasházak esetén is a közös költségnek az a része, ami a felújítási alapba megy, az sem függ össze a lakás használatával.

Közel 20 évig költöztettem néhányszor az irodámat ide-oda, sehol nem volt gond, ha ezeket mind-mind belefoglaltuk a szerződésbe, amit természetesen ügyvéddel csináltattunk.

6. simple (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 22. 07:08
Van a szerződsében egy felmondási idő, jogilag akkor kell szólni. Viszont ha korrket vagy, és nem akarsz kibabrálni a tulajjal, akkor már most szólsz neki. Jelenleg nem olyan könnyű bérlőt találni, így lenne ideje rá.
5. c85d1d200b (válaszként erre: 4. - C85d1d200b)
jan. 22. 02:41

Ja, és az elsőre említett helyről pár napja kaptam egy levelet, hogy fizessem be az egy éve elmaradt helyi adómat buntetessel, mert a tulajnak annyira volt esze és ideje, hogy mikor már nem laktam ott, azt nyilatkozta, hogy az én saram.

Be kellett mutatni a lejárt szerződést, és én an új cimemen fizettem a helyi adót, tisztaztam magam, de azért bazmeg vastagon...


És a régi szomszédainknál mind ezt játszotta. Valaki 5 évig bérelt tőle, a másik lakásban 2-3 évig voltak. Fizettek rendesen, és jártam a lakásukban, láttam mennyire tartjak rendben a kinti részt. Barátságosak, illemtudoak. De mikor kikoltoztem, egy potch volt mindenkivel.

4. c85d1d200b (válaszként erre: 3. - Forrest2010)
jan. 22. 02:31

Én voltam olyan jófej, hogy hónapokkal előbb szóltam. Annyi volt a hála, hogy be akarta adni nekem, hogy így (a fix bérleti idő előtt csak szóltam, nem felmondtam) plusz díjakat kell fizetnem.

Aztan hazudott valami mást, hogy plusz hónapokat fizessek, amikor már nem lakok ott. Fél évig ült a kauciomon, nem igazolta vissza, hogy időre kikoltoztem ( a pénzt használni sem tudta, mert harmadik félnél volt, ott kellett utanajarkalnaom, hogy megkapják a pénzt), és se hívásra, se SMS-re, se e-mailre, se levélre nem reagált.


A másik helyen egy év után kaptam vissza a kauciót, mert "nem tudtàk" a számlákat rendezni. Profi szőnyeg tisztítást számoltak fel, ami se a beköltözésem előtt, alatt vagy után nem történt meg. És egy rohadt foltot nem csináltam, viszont én mostam ki az összes bútor kartipot meg függöny. De szartam rá, csak kapjak vissza valamennyit végre.


Én értem mind a két oldalt, mert adtam is ki. Épp elég akkor szólni, mikor kell, mert ha most szólsz, és valami elromlik, talán nem kapkodjak magukat, vagy találnak előbb mást, és felmondanak.

3. forrest2010 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 22. 00:10
... nem árt , ha időbe jelzed felé , nem az utolsó pillanatban .
2. andi6020 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 21. 23:16

Én most szólnék.


Holnap menjek közértbe, vagy csak hétfőn?

jan. 21. 22:56

Új bérleménybe szeretnénk költözni legkésőbb nyárra, mikor kell szólni a jelenlegi tulajdonosnak?

Már most, vagy csak a felmondási idő kezdetekor?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook