Már ezerszer belebuktam! Tudtok segíteni? (beszélgetés)
Tévedsz. Nem zavar, hogy mondjuk a tejsavó fehérje gyorsan felszívódik, míg a kazein több órán keresztül? Nem veheted egy kalap alá a kettőt, mert amelyikből egy bizonyos mennyiség egyszerre felesleges lehet, addig a másikból megfelelő, mert több óráig eltart, amíg a vékonybélből szívódik. A súlyzós edzés utáni egy órában megint csak sokkal több fehérjét képes felvenni a szervezet. Ezenkívül szerinted mindegy, hogy az illető 60 kiló, vagy 100? Nem lehet ilyen általános érvényű kijelentést tenni, hogy 30 grammot lehet csak egyszerre megenni. Értelmetlen.
Eszerint, ha 3 óránkénti étkezéssel számolsz, 8 óra ébrenléttel, akkor az 6 étkezés. 6*30=180 gramm. Ennyit lehetne bevinni egy nap? Egy 100 kilós sportoló szükséglete 2 g/tskg-al számolva 100 gramm. Hogyan élhetnének így akkor 180/2=90 kgnál nagyobb súlyú izmos emberek? Kicsit logikázz, mielőtt készpénznek veszel egy ilyen elavult mítoszt.
Igen, igazad van!
Én meg pont a táblázatot nem is néztem annyira.
Nyilvánvalóan összecserélték, igen. Nekem a baromsok fehérje volt fura.
Te most miről beszélsz???????
25%+15%+60% =100% ez a napi bevitel
ebből azt tudjuk, hogy 25% szénhidrát 500g, vagyis a napi szénhidrátbevitel durván 2000kcal ergo 100% napi bevitel 8000kcal
Szerintem egyszerűen összecserélték 60% szénhidrátbevitel 500g, azaz 2000 kcal, napi bevitel megközelítőleg 3333 kcal, ebből következik 209g körüli fehérje és 56g körüli zsír.
És lásd, nem csak én szajkózom a magam igazát, rákerestem neked a triatlonisták étrendjére:
Ui: Nem csodálom, hogy elvesztél a számok, arányok, százalékok rengetegében. Nekem nem a táplálkozástudomány a területem, de a számok és táblázatok igen, valószínűleg ezért szúrtam ki ránézésből :)))
No én ezt nem fogom itt eldönteni, de nem a táblázat a lényeg, hanem a szöveg.
A táblázat nem is a szerzőé, Pucsok a hivatkozás. Lehet, hogy a Pucsok elpucskálta...Nem is néztem eddig a táblázatot annyira.
Ennek az orvosnőnek több könyve is megjelent a sporttáplálkozásról, korábban egy rövidebb, de nagyon okosan és jól fogalmazott cikkét ismertem, azt már nem lehet linkelni.
500 g szénhidrátból 2050 Kcal termelődik. Persze a sportoló testsúlyától és kalóriabevitelétől függően, a szénhidrátok arányát lehet változtatni.
A 2050 Kcal 60 %-os szénhidrát aránya, az 300 gramm lesz.
Ügyetlenül magyarázom.
A tápanyagok elégetéséből keletkezik a kalória.
Egy gramm fehérje 4,2 Kcal-t termel,egy gramm szénhidrát 4,1 Kcal, egy gramm zsír 9,3.
És ennek alapján vannak a számítások.
Tehát ha valaki megeszik 10 gramm fehérjét, abból a szervezete 42 Kcal-t fog termelni.
Ha az étkezésemnek a 60 %-a fehérje, az azt jelenti, hogy pl. 1000 Kcal-ból 600 Kcal származik fehérjéből, azaz 600 osztva 4,2 azaz nagyjából 143 gramm fehérjét eszem.
NEM! A cikk, nem a te vagy bárki átlagember étkezéséről szól, hanem sportolókéról és konkrét adatot is írt a szénhidráthoz.
Mégpedig azt írja, hogy a sportolók esetében 500g a minimum szénhidrátszükséglet. Ebből és a táblázatból egyenesen következik, amit írtam.
Egyszerűen felcserélték az oszlopok feliratozását.
Nem, nem így kell érteni!
A napi kalóriaszükséglet x százalékának kell fehérjéből, szénhidrátból, zsírból állnia.
Tehát én eszem napi 49 gramm fehérjét, ez az én pillanatnyilag beállított 1300 Kcal -omnak a 15%-a.
A fehérje egy grammjának elégetésével 4,1 Kcal-t jelent.
A zsír pedig 9,2, ezért a napi 36 gramm a én étrendemben 25%-ot jelent.
Meg az is van, hogy legalább 500g szénhidrátot kell bevinniük - versenyen kívüli időszakban ez csökken 60-70%-ra. ("Naponta minimálisan 500 g szénhidrátot szükséges felvenni ahhoz, hogy a raktárak feltöltôdjenek..." 51. oldal)
Vagyis, megeszik 25%, azaz 500g szénhidrátot és 60%, azaz 1200g fehérjét??? Kötve hiszem.
Milyen "elméletüket"?
A cikk a versenysportolók energiaszükségletét taglalja. a 60% arra vonatkozik a táblázatban, pontosabban a triatlonistákra.
A szövegben a táblázat felett ott van, hogy a nagyobb adagolású fehérjebevitelnél, ami akár 2,5 g/ttkg is lehet, már figyelni kell több dologra is.
Hm, vajon miért nem tudták megszerkeszteni az 1-es táblázatot, hogy legalább a saját elméletüket tükrözze? :)
Állóképességi sportoknál 60% fehérjét és 25% szénhidrátot ír...
No, ebben totál igazad van az első szótól az utolsóig.
Viszont amiből ez a vita kiindult az Libebncs hozzászólása, amiben nem szőlődiétázni akar, hanem ygyümölcsként szőlőt enni. Ezt nem mindenki olvasta el, Te pedig erre reagáltál, tehát ha úgy vesszük, torzult infó alapján.
Sokat számít az egyéni szükséglet, én például alig eszem húst, ezért tartok itthon olcsó fehérjeport, mert tényleg nem megy a minimális fehérje nélkül sem a fogyás, sem az erősítés. Ha éppen nem borult a tányéromba elég hús, akkor a fehérjeporból iszom egy adagot.
Ráadásul nap mint nap találkozom én is "fejfogós" kérdésekkel, mint "nem éhezem, nekem bőven elég a napi 800 Kcal, mégse fogyok!"
és: "Szoktam enni zöldségeket, a szendvicshez paradicsomot, meg salátát!"
Egyébként messze nem eszem meg a 2 g/ttkg fehérjét, a fele is a fülemen jön ki. Nem megy le több, na. Most 53 kg körül vagyok (a tavalyi 74-ről), és ha megeszem az 1 grammot/kg, akkor már ügyes voltam.
Ez a mennyiség viszont egy egészséges átlagember számára elég.
Futással foglalkozó orvos (Dr.Ulrich Strunz)ajánl 4 óránkénti fehérjebevitelt a nap során, de nem határozza meg a mennyiséget. de napi átlagban összesen 50-100 gramm közötti bevitelt tart szükségesnek.
Itt egy sporttáplálkozási szakorvos cikke, nagyon érdekes nem csak élversenyzők számára.
A 30g az elég egzakt :)
Ha megeszel egy alkalommal több, mint 30g fehérjét, a többlet megy a levesbe. Nyilván nem célszerű az alkalmakat 2-3 óránál is sűrűbbre venni, mert figyelembe kell venni a fehérjelebontás sebességét (ami egyébként ennél hosszabb).
Megjegyzem pont ezért nem mindenki van attól az ötlettől elájulva, hogy 2 óránként "kell" enni.
Csak gondold végig, hogy korábban is éltek erős izomzatú emberek és nem volt lehetőségük 2 óránként enni, de sokszor még kétszer sem :)
Félreértesz, Guruljka, én csak az ilyen eszement ötletektől fogom a fejem, mint 90 napos diéta, szőlődiéta, és egyéb szörnyű marhaságok. Nem kell szálkásra gyúrnod magad. de ha csak kicsit akarsz formásodni, akkor is ugyanazt az utat kell járnod, mint egy testépítőnek, aki romszálkássá és izmossá akarja gyúrni magát. Csak te hamarabb célba érsz.
Az alkalmanként bevitt 30 gramm fehérje meg nem túl egzakt kijelentés. Milyen sűrűn vannak azok az alkalmak? Milyen aktivitású az alany? Mi a cél, szálkásítás, vagy tömegnövelés?
Az, hogy egyszerre mennyi fehérjét tudsz bevinni, az leginkább az egész napi szükségletedtől függ. Ha azt felosztod 5-6 egyenlő részre, és egymástól olyan 3-4 óra távolságra elfogyasztod, akkor rendben leszel.
A 3 g/tskg egy szálkásító, sportoló férfi szükséglete. Egyesek szerint kicsit sok, és ilyen esetben is elégséges a 2,5 g/tskg. Én azt mondom, hogy a 3 a tuti (nőknél elég a 2), annál több semmiképpen sem kell. Egy kicsit többől nincsen gond, viszont ha véletlenül alámész a szükségleteidnek, akkor igen könnyen izmot veszítesz. Az pedig senkinek sem cél, aki hatékonyan meg akar szabadulni a zsírpárnáitól, és azt szeretné, ha a diéta végén egy feszes test lenne az eredmény, nem csak egy könnyebb, kisebb, vékonyabb, de löttyedt fizikum.
Nagyon tiszteletre méltó, hogy ennyire büszke vagy a barátnődre.
Egyáltalán nem zavar itt senkit sem, hogy sikeresen ledobott 8 kilót. Legyél is büszke rá, szeressétek egymást, és legyetek együtt még sokáig boldogok!
Az én férjemet a hideg is kirázta volna, ha szálkássá gyúrom magam, ennyire külömbözőek a férfiak is.
Ha ez és a jelenlegi, szálka nélküli 20 kg-os fogyásom szűk látókörűségre vall, akkor azt is vállalom. Én mindenféle tudományos babona nélkül fogytam le és formásodom jelenleg is még, egyedül csak a tápanyagok megfelelő mennyiségére és egymáshoz való arányára vigyáztam. Így 55 éves fejjel újra elkezdtem edzegetni is, és merem állítani, hogy az edzésben is bőven megfelel az arany középút, kivéve persze, ha valaki extra megjelenésre gyúr.
De egy szálkátlan test is jobb, mint az izomtalan, és a nagy átlag számára a mozgásképesség visszanyerése és megtartása a cél.
Ja, és nem mindenki huszonéves ám a neten...
Hm, önmagában még ez sem feltétlenül baj. Nem mindegy, hogy mit csinál mellette, eszik-e még és ha igen, mit mikor, milyen az anyagcseréje, mennyire aktív stb.
Nincs recept, ami egyformán működik mindenkinél :(
Mondjuk, ha így írta, valószínűleg nasi jellegű kajákról beszél, szénhidrátot párosít zsírral. Ha mindemellett nem túl aktív, akkor ez könnyen vezethet elhízáshoz.
Nézd, pont a múltkor olvastam a bodybuilderponthun (ha nem tévedek), hogy kontrollcsoportos mérésekkel bizonyították, hogy alkalmanként 30g fölött bevitt fehérje felesleges - olyan értelemben, hogy nem érsz el vele semmit, a szervezet nem épít be többet az izomzatba.
Ezzel együtt a cikk végén arra a következtetésre jutott az író, hogy azért csak maradjanak a megszokott 3g/ttkg bevitelnél :DDD
Ne aggódj, én értelek, és biztosan még többen is, csak ők nem akarnak belefolyni a vitába a nagy semmi fölött.
Finom lesz a szőlőhangsúlyos étkezésed, és ez a lényeg. Ak szálkásítan akar, az nem eszok szőlőt és kész.
sikertelen fogyókúrák.... szerinted nekem hány kilót kellene leadnom? 20at? 30at? nem. 5öt.
a szőlődiéta pedig csak azért szőlődiéta, mert a gyümölcsök közül azt kell benne többször enni, szezon van elvégre is. mellette van durumtészta, zab, joghurt, kefír, fehér hús, hal, citrusfélék, sok zöldség.
de persze nee, ne is olvass vissza, elég csak nézned, hogy szőlődiétázik ez az idióta csaj. azt meg, hogy miért nem tud mozogni perpill, ugyan, menj a fejed után.
mindenkinek más a jó, te a saját módszeredre esküszöl, más másra, vagy legalábbis próbálkozik. valahol el kell kezdeni, és nem biztos, hogy a te módszerednél kell azt.
de ámen, én nem akarok többet vitázni. mindenki úgy csinálja, ahogy akarja, ha meg nem ér el eredményt, akkor meg úgy kell neki. ennyi.
Nagyon jó a cikk, nagyon tetszik.
Viszont, azon én elgondolkodtam, hogy én nem osztom ennyire szét a fehérjét, hanem inkább az ebéd alkalmával fogyasztok nagyobb mennyiségű fehérjét. Akkor sokszor akár 40 deka csmfilét is betolok. Itt meg a mintaétrendben, a 60 dekát 5-6 felé osztotta.
Lehet, hogy nekem is így kellene valahogy. Mert általában 5x eszem és minden alkalommal megy a fehérje, de nem mindig hús. Sok esetben túró, mondjuk zabpalacsinta, édesítőt túróval, vagy túrós muffin édesítve
bár így mondjuk uzsira csak 15g fehérje jut
hüp-hüp
Igen, teljesen másképpen működnek, hiszen a férfiak a Marsról jöttek, a nők meg a Vénuszról...
Ne zavarjon, hogy a barátnőm is a szálkásításról szóló cikkben vázoltakkal dobott le 8 kilót, és azóta is tartja. sőt, csak alakul és formásodik, feszesedik. Jah, és nem lett egy michelin emberke.
Na mindegy, a te bajod, ha ilyen szűk látókörű vagy. További boldog életet a tagadás és a sikertelen fogyókúrák világában!
jó, most úgy érzem, beragadtam egy csomó rubint réka közé..
kira88, te kicsit sötét vagy nem? olvass már kicsit vissza légyszíves, hogy nem csak szőlőt eszek szőlővel. te meg egyél papírt bammeg vagy csak salátát. a szőlő egészséges, igen, cukortartalma van, ezért nem szabad ipari mennyiséget enni belőle, de hasonlítsd már össze a gyümölcscukrot a nádcukorral, ha már annyira okos és szakértő vagy!
Szőlődiéta...az igen :D :D :D
Ennyi erővel mondjuk kockacukrot is ehetne az ember diéta címszóval...:D
Honnan vetted, hogy 2000 kalória végzetes mennyiség? :D
2000 kalóriával is lehet fogyni, meg 1200-zal is hízni.
Az összetevők minősége, aránya a lényeg, messze nem az, hogy eléri-e vagy netalán meghaladja a 2000 kcal-t a napi bevitel.
További ajánlott fórumok:
- Hétvégére keresek egy jó sütit, amibe sok krém van, de kevés tészta. Tudtok segíteni?
- Rontáslevétel tudtok segíteni?!
- 5 kismacskát találtam - tanácsokra lenne szükségem, tudtok segíteni?
- Kutya tüzelésével kapcsolatban tudtok segíteni?
- Úgy néz ki, meddőségi központba kell mennünk:( Tudtok nekem abban segíteni, hogy Budapesten melyiket válszam?
- Adószámos magánszemélyek, tudtok segíteni?