Magyarok Németországban (beszélgetés)
1 ev munkaviszony utan kapsz munkanelkulit(ALG 1) [link]
en 2 honapig voltam munkanelkuli nemetorszagban,mivel ferjem norvegiaba ment ki munkat keresni.igy sajnos nem tudtam tovabb dolgozoni a szallodaban es fel kellett mondanom.a lanyom akkor 4 eves volt es en fel 6-kor kezdtem(neha szombaton es vasarnap is)...ilyenkor persze az ovi meg zarva van.
Sziasztok!
Most szólt egy ismerősöm,hogy nagyon gyakorlott varrónőt keres:-)minimális nyelvtudással.Ha van valaki akkor jelezzétek,köszönöm.
Szia!
Nekem itt javasolták a VHS tanfolyamot :-)
100 óra 200 Euro heti négy nap,napi 5X45 perc :-)
Délután is vannak tanfolyamok.
A közelben én sem találtam,mert minimum 3 hónapot kellett volna várni.
Én most tőlünk 70km-re járok
Hát, a TB mgszünik miután senki sem fizeti otthon. Azt, hogy mi van azután az aóddal, ha hazamégy, jó lesz, ha egy könyvelöt kérdezel meg.
Elvileg az itteni biztosításod otthon is érvényes lesz, amíg itt az. Mivel a kártyán már eu-s rész is van.
A többit nem tudom. (remélem, nem is fogom megtudni, elvileg én ásó-kapa-nagyharangot fogadtam, így kerültem ki).
Nagyon drága egyébként, mert 320 Euro 10X1,5 óra. Kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán milyen lesz.... Plusz a tankönyv csomag 20 Eu. Persze ez utóbbi jön tovább, a következő tanfolyamra is.
Ez most csak heti egy alkalmas, hétfőnként fél 5-től 6-ig van. Ezt ajánlották, ez indult. Nyilván ez annak függvényében is változik, mennyi rá a kereslet. Van hétvégi is, igen.
Ha még valaki tudna konkrét dolgot a németországi munkavállaláshoz, azt szívesen fogadom!:)
Albérletem van és Identifikazionsnummer -em is.Csak azzal nem vagyok tisztában, hogy mi lesz a magyarországi dolgaimmal (adó,tb, nyugdíj)ha ismét haza megyek.
A németországi munkaügyi központhoz be kell jelentkezni, kell ott valamit jelezni?
Szia!
Már laktam kinn fél évet egy magyar cég által kiküldetésben voltam. Most a környéken német cégnél szeretnék elhelyezkedni. Az albérletem is megvan még.Csak ezekkel a dolgokkal nem voltam, vagyok tisztában. Köszi a segítséget!
Óóó :(
Sajnálom. Egyébként az ilyen tanfolyamok mennyibe fájnak? Vannak errefelé ócsó tanfolyamok...amik du. vagy hétvégén vannak? Vagy ez itt nem divat?
Ja igen...én még csak most kezdtem dolgozni...tőlem ezeket kérték,h intézzem el. Ha vki tud még tegyen hozzá egészítsen ki, ill. kérdezz nyugodtan ha ezeknek a menetével kapcsolatban akármit szeretnél tudni,h mit hogyan, mifélét érdemes, és hol...stb. :)
Levonás: ha egyedülálló vagy és nincs gyereked,mint nekem,akkor többet vonnak...pl. az 1000-1100 euros fizuból kb. 800-850-re lehet számítani a kacsóba.
Szia!
Az első kérdést passzolom,de nem hivatalosan...azt mondanám,h ha nem fizetsz haza semmit...akkor kétlem,h bármire is jogosult lennél.
Elintéznivalók,ha munkát akarsz vállalni:
- német telefonszám
- német bankszámla
- bejelentett német lakcím (Rathaus)
- Krankenkasse und Rentnerversicherung (amelyik intézményt választod...nekem az AOK-t javasolták,ezért ott kötötöttem)
- Stuerklasse (Finanzamt)
- Persönliche Identifikazionsnummer (kiküldték postán miután bejelentkeztem a lakhelyemre)
Milyen munkát keresel? Van kint ismerősöd ahol tudsz lakni? Kezdőtőke?
Sziasztok!
Képzeljétek, hogy mi történt. :(
Tegnap kezdődött volna el a német nyelvtanfolyamom. Egész nap úgy paráztam, azt hittem, meghalok. Délután lekocogtam a sulihoz, ahol senki és semmi nem volt. Végül egy irodistával beszéltem, és kiderült, hogy beiratkozáskor félreértettük az egészet, a szomszéd kisvárosban vannak az órák. :( Persze nem tudtam oda átmenni, mert azt sem tudtam hová kell, nincs kocsim, a buszjáratokat még kevésbé ismerem.
Szóval jó frusztrált voltam. Azt hittem, végre elkezdődik valami, aztán meg elbénáztuk... :(
Kedves Mindenki!
Olyan jellegű kérdéseim lennének, hogy ha külföldön szeretnék munkát vállalni hosszabb távon, akkor Magyarországon megmarad az egészségügyi biztosításom, ha nem fizetek semmit?
Illetve jogosult leszek ellátásra pl 2év Németországban tartózkodás után is?
Milyen teendőim vannak Németországban ha munkát szeretnék vállalni, hova kihez kell fordulnom, jelentkeznem, milyen papírokat kell elintéznem, beszereznem? Hogyan történnek ott a levonások?
Nagyon fontos lenne ha valaki tudna informálni!:)
Köszike előre is!!!!
Szép estét mindenkinek!
ááá otthon nincs ennyi tejtermék.
van a túró,a tejföl a kefír,a főzőtejszín azt csók.
Ja én meg rosszul írtam a Schlagsahne a tejszín,a fedőfólián rajta is van a tejszín fotója.
Én ezt a raktam a zellerkrémlevesbe. :-)
Ahogy nézegettem a táblázatot, szerintem elég sok féle van otthon is, csak valahogy nem annyira ismertek.
Nem eszik/isszák őket.
Én is ki akartam másolni, de aztán végül úgy döntöttem, inkább berakom a linket. ;o)
A táblázat is érdekes az oldalon. :oD
a ugyan az a kettö, hol igy, hogy nevezik. Azt meg eltudom kepzelni hogy kicsit mas a zsirtartalmuk. De a a tejszin az Schlagsahne. Ezek a mi forditasunk szerint tejfölök.
de itt egy kis olvasnivalo a különbsegekröl :
Saure Sahne oder Sauerrahm (crème aigre) ist Sahne, die mit Milchsäurebakterien versetzt wurde, wodurch sie neben einem leicht säuerlichen Geschmack eine festere, cremige Konsistenz annimmt. Zur Bindung von warmen Gerichten ist saure Sahne mit hohem Fettgehalt besonders geeignet, da sie nicht ausflockt. Gehandelt wird saure Sahne in verschiedenen Varianten unter diesen Namen:
Saure Sahne, Sauerrahm enthält mindestens 10 % Fett
Crème légère ist eine fettärmere Variante der Crème fraîche mit einem Fettgehalt von meist um die 20 %.
Schmand ist eine fetthaltigere saure Sahne mit einem Fettgehalt von meist 20–29 %. Ein Zusatz von Bindemitteln (meist Stärke) ist erlaubt.
Crème fraîche (crème fraîche épaisse) enthält mindestens 30 % Fett, ein Zusatz von bis zu 15 % Saccharose ist erlaubt. Crème fraîche darf nach der Fermentation nicht mehr wärmebehandelt werden.
Aus Crème fraîche wird Mascarpone mit einem Fettgehalt von bis zu 70% hergestellt, der eine ähnliche Konsistenz wie saure Sahne hat, dieser zählt aber zu den Frischkäsen.
Hát én mindig is imádtam enni,azért hiányoznak a magyar ízek. :-)
Azt még elárulhatnátok,hogy mi az a Sauer Rahm?
Saurer sahne az a főzőtejszín vagy tejszín,azt már tudom,de ez a másik ez mi?
Juhtúró csak nagyon kevés helyen van, inkább bioboltban lehet kapni.
De elég drága.
Kecsketúró van több helyen. Szintén nem olcsó, de ha mindenképp hasonló ízre vágysz, ki lehet bírni.
Ananke, bocsi, nem kötözködésből, de: Schafsfrischkäse
További ajánlott fórumok:
- Kismamaként Németországban:-)
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Hogyan tudnék Németországban dolgozni? Mi kell hozzá?
- Magyarok társkeresője Németországban!
- Sürgős és fontos a németországi magyaroknak!
- Tudja valaki a németországi hitelfeltételeket kint élő magyaroknak?