Legyünk Barátnők! (beszélgetés)
He-he! Nem magamra gondoltam, hanem az idősebbekre! Ők jól tudták mi kell a gyerekeknek!
Jaja. Mielőtt terhes lettem elmentünk Kehidára, pár napra. Olyan jól esett a meleg vízbe tespedni, aztán a csendszobába relaxálni, és elterveztük hogy azon az éven megyünk pár helyre. De mint utóbb kiderült akkor már terhes voltam, így ez kimaradt. Csak sápitoztam, hogy mikor megyünk már egy áztatóba.....hááát a csendszoba kimarad:), de így is remek lesz szerintem.
Most jutott a gombócról eszembe,van a hűtőben lefagyasztva üres gombócom,valamelyik nap megcsinálom.Még az anyuval szoktunk olyat csinálni,hogy felszeletelni,és nagyon kevés zsirban megpiritani.és utána jó hideg tej hozzá,valami isteni finom
Ojjaajjj, már csentem párat:)
Most néztem tőlünk milyen messze van! :( Nagyjából félúton vagytok.
A welness szállóba mentek?
Mazsolázhatsz a receptjeim között,ott is van néhány leves!Meg más is!
Jaaa mindig elfelejtem, hogy lassan mankóval jársz már:))))
Óóóóó köszi!!!! Le is mentem gyorsan a hoxás recepjeim közé:)))
Az "öregek" is tudják ezt! Látod tanultam, de nekem is anyu javasolta! ;DDDD
Bácskai burgonyagombóc-leves
Hozzávalók
a gombóchoz:
30 dkg burgonya
só
15 dkg liszt
3 tojás
5 dkg zsír
õrölt bors
reszelt szerecsendió
a leveshez:
5 dkg füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma
1 evõkanál pirospaprika
20 dkg sárgarépa
1 csomó leveszöldség
20 dkg füstölt kolbász
1 csokor petrezselyem
1 kiskanál Vegeta
õrölt bors és reszelt
szerecsendió
o 3 gerezd fokhagyma
Elõkészítése: a burgonyát meghámozom, és nagyon kevés sós vízben puhára fõzöm. A fõtt burgonyát áttöröm, majd liszttel, tojással, zsírral, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval jól összekeverem, és megvizezett tenyérrel gombócokat gömbölyítek belõle. Közben a kockára vágott füstölt szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt benne hagyom, majd a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítom rajta. A pirospaprikával meghintem, és 1 deci vízzel felengedem. Jól összeforralom. Elkészítése: a megtisztított zöldségeket kockákra vágom, és a paprikás lében puhára párolom. Külön 1 liter vízben felforralom a karikákra vágott kolbászt, majd beleöntöm a párolt zöldséget. Vegetával, borssal, szerecsendió-reszelékkel meg a zúzott fokhagymával ízesítem, és a gombócokat belefõzöm. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel meghintem.
Szia! Kis lusti, nem szeretsz utánolvasni? :DDDD
Jó volt a névnapi buli?
Biztosan szép lesz. Mi Egsrszalókot tűztük ki célul, van egy törökfürdőszerű hely, oda megyünk nyaralni, először hármasban. Izgi lesz!
Úgy örülök, hogy te ezekhez a dolgokhoz értesz, és tanácsokat adsz, úgy irigylem a tudásodat!
Csak beköszönök holnap dolgozok hétfőn jövök .Ne termeljetek túl sokat.Mindenkinek jó hétvégét!
Gombócokról: tervezzük, hogy valamikor tavasszal elmegyünk Prágába. Ott úgy beknédlizek, hogy egy életre elég lesz! :)
Persze, mert azok "erjesztettek", könnyebben feldolgozza a pocija.
Van egy ilyen szakácskönyvem: Gombócok, knédlik a címe. Költözködés óta keresem.... Megtetszett egy ismerősömnek, de nem találom sehol. Még a T..coba vettem.
Valószínű, bár tejkészítményt kap, pl joghurt, vagy túró, de attól nem nagyon volt még baja, de a tejtől mindig.
ÁÁÁ figyeltem rá, meg csak egy fél palacsintát evett. Itt a hoxán olvastam, hogy nem mindegyik szerevezet tudja feldolgozni ilyen korban, pláne ha csak anyatejes.
13448-as hozzászólás vége. :)
Nem nézünk hülyének!Amit egyébként a savanyú káposztából szoktál csinálni.
Lehet, hogy elég "zsíros" volt neki a palacsinta!
Az is nagyon finom.krumplis gombóc van benne,meg egy kis füstölt kolbász!De ha újítani akartok,érdemes a grizgombócot megcsinálni húslevesbe.Isteni finom.
Ne nézzetek nagyon hülyének, de ezzel a kovászolt káposztával mit lehet kezdeni????
Szegény kisfiam, totál lekiismeretfurdalásom van. Párszor adtunk neki tejberiszt meg grizt, hogy kezdje el szokni a szervezete, de mindannyiszor ahánysor adtunk neki, iszonyat görcsei voltak az éjszaka. De anyu szerint nem a tejtől.
Na mondom ma akkor megpróbáljuk a palacsintát, hát 7 óra óta kínlódik már megint a pocakjával. Ennyit a tejról, mostanában egy jó ideig nem kap, az fix.
Köszi Ági! Pont az volt a másik recept, amit küldtél! Gyors leírom azt is!
Én az élesztőst szoktam csinálni.
ÓÓ de édi vagy, azt nagyon megköszönném. Mint kezdő háziasszony szívesen venném a tanácsaidat. Ez a gombócleves is nagyon felkeltette az érdeklődésemet.
Ezt találtam:
Elkészítés: 1-2 fej édes fehérkáposztát megmosok, négybe vágom, torzsáját kivágom, vékony csíkokra szeletelem. Egy nagy üvegbe teszem, kevés köménymaggal, babérral, egész borssal, kaporral. Tetejére kenyérszeleteket teszek, sós lét öntök rá forrón (1 evőkanál só/liter).
Három-négy nap alatt (meleg helyen, árnyékban is, letakarva, de lezárás nélkül) elkészül. Igen finom, pikáns ízű székelykáposztát, káposztalevest „hamisíthatok” vele.
Van élesztős receptes is, arra több nap "érési" időt írt.
További ajánlott fórumok: