Leendő kismamák!! Ti mennyi Folsavat szedtek? (tudásbázis)
Vashiányom nekem sem volt, pedig nem szedtem külön vastablettát.
A folsavval tényleg vigyázni kell, különösen az első hónapokban, mert ez felelős az idegrendszer kialakulásáért. Ezért nem mindegy a napi mennyiség (mama + baba).
Emlékszem nagymamám mesélte, mennyi zöldséget fogyasztottak, húst csak vasárnap és tésztát is csak 1x egy héten ettek. Ma már ritka, aki így étkezik, teljesen megváltoztak a szokásaink.
Régen nem volt ennyi túlsúlyos ember sem. Mások voltak az általános betegségek...nem szerencsés a kettőt összehasonlítani.
De félre ne érts, nem azt írom, hogy az a jó, amit írok...ez csak a saját véleményem. Ettől még ugyanúgy elfogadom a tiédet is, mint bárki másét. Mindenki döntse el, mi a jó neki.:)
Én Gravidát szedtem, amennyi abban van, nekem és a babámnak elegendő volt. Mindkét lányom egészségesen született.:)
Amiben biztosan van (de nem tudsz annyit enni, hogy a napi szükségletet fedezze):
csirkemáj
marhamáj
lencse
csicseriborsó
spárga
spenót
feketebab
vese
paradicsomlé
kelbimbó
narancs
brokkoli
búzacsíra
élesztő
persze persze én is szedte vitamint,csak a mérték miatt írtam, mert hallottam olyat is hogy kétféle terhesvitamint vagy többfélét egyszerre szednek...ami zsírban oldódik azt már túl lehet adagolni.
A hányás érdekes, hogy ez a mellékhatása lehet.Ezt elteszem magamnak,a sógornőm sokat hányt emiatt is sok vitamint szedett, lehet hogy a túl sok folsav miatt nem akart neki múlni a hányás?nagyon érdekes ezt még nem hallottam.
de azért eszik is mellette az ember, szóval ha kevesebbet is visz be tabival még az étellel kipótolja.és sok anyag vitamin a szervezetben is van(tartalék).
a sógornőm azt mondta többet nem fogja agyonvitaminozni magát, terhesvitamin+folsav+magnézium mert csak az lett hogy jó nagy babája lett, és császárral riogatták.
Én is napi 1-et szedek a 3mg-osból. Néhány hete kezdtem.
Az előző babánál is napi egyet szedtem.
nekem sem az első terhességi naptól ajánlotta a védőnő, mivel nem tudtuk rögtön hogy van baba.De úgy hallottam az első napokban hetekben szükséges leginkább a folsav.Természetesen az hogy én nem szedtem csak vitamint, tudott az orvosom és a védőnénik is.De semmilyen indok nem volt nálam nagy adag vitaminra, és a vérkép leletek mindig rendben voltak, még vashiányom sem volt.Szóval nem teljesen
egyedül döntöttem el hogy nem eszem, az orvos is rábólintott,ha lett volna indoka akkor természetes beveszem(pl. a vasat is mindig nézték).
Ez azt jelenti, hogy akkor ennyi az ajánlott napi dózis, ha már előfordult ez a probléma korábban. De akkor is többet ajánlanak, ha a családban valakinél fordult elő. Normál esetben elég a napi 1 milligramm, a terhes vitaminok nagy részébe 600 mikrogrammot tesznek, de ehhez még eszel mást is. Egy nem terhes felnőtt napi folsav igénye 400 mikrogramm lenne.
Félreértés ne essék, aki nem akarja, ne szedje. (A kérdés az volt, szedném, de mennyit.) Számomra ez a minimum, amit megtehetek a babám egészséges fejlődéséért és a terhességi vérszegénység elkerüléséért. Aki szerint felesleges, lelke rajta.
Szia!
köszi a válaszod!
Egyébként a betegtájékoztató ezt írja:
FElnőtteknek 4,5-6 mg/nap (1,5-2 tabletta) terhességi előzményben szereplő velőcső-záródási rendellenesség megelőzésére.
Szia!
Ne aggódj, valóban nem lehet túladagolni, mert a vese kiválasztja a felesleget és csak folsavfüggő daganatok esetén jelenthet problémát a túlzott bevitel, olyanod meg biztos nincs.
Ezzel együtt napi 1 tabletta elég, sőt, ha félbetöröd, és csak felet veszel be, az is OK. Az ajánlott mennyisége kismamáknak napi 1 milligramm.
Nagyon fontos a koraterhességben az embrió idegrendszerének a fejlődéséhez, és az anyuka vérképzéséhez, ugyanis megnő a vértérfogat is. Tulajdonképpen mindenhol szükség van rá, ahol sejtosztódás zajlik és új sejtek képződnek, de a legfontosabb pozitív hatása a velőcső záródási rendellenességek kiküszöbölése. Ikres terhességnél nagyobb dózist szoktak alkalmazni, mert felmérések szerint segíti a babák megmaradását.
Nagy butaság, ha valaki azért nem szedi, mert utálja a bogyókat, érdemes utánanézni, mennyire fontos a folsav a fejlődő embrió számára. És hogy alkalmazásával mennyire le lehet csökkenteni bizonyos fejlődési rendellenességek esélyét.
Egy tanulmány szerint egy paprika vitamin tartalma 1%-a a 20 évvel ezelőttieknek. Tehát ahhoz, hogy annyi vitamint vigyél be a szervezetbe paprikából, mint egy 1989-ben termettből, 100 darabot kellene megenned.
A sok mesterséges anyag, műtrágya egyéb hormoncuccok, a talaj termőképességének tönkretétele mind-mind indokolja a vitaminok és ásványi anyagok pótlását. És ez csak rosszabb lesz. Csernobil hatásai meg ki tudja mikorra is derülnek ki igazán...
szerintem meg nem.Túl sokat várunk a bogyóktól.Mindenre van bogyó!Régen nem volt, mégis ugyanúgy születtek gyerekek.Amúgy meg szedtem vitamint,gyerekvitaminból fél adagot.
Nem mondtam hogy nem kell a folsav, de egy egészséges ember aki rendesen eszik, egészséges babát fog szülni.
Nem szeretem azt sem, mikor az egészséges babákkal multivitamint etetnek.
Én csak elevitet szedek, és sok gyümölcsöt és tejterméket eszek. Szerintem a banán a legtutibb.
Legalábbis a múlt hónapban én minden nap megettem egyet, és a vérvételkor a folsavam a maximumon volt.