Látogatnád az alkoholista szülődet, ha ő arra az időre sem mellőzi az ivást? (beszélgetés)
Gyakorlatilag igen. Megnézik a szülő anyagi, jövedelmi helyzetét, egészségi állapotát és ha megállapítják, hogy önhibáján kívül nem képes magáról gondoskodni, más tartásra kötelezett nincs (pl. házastárs, élettárs) akkor a gyerek nyakába varrják. Mentesülhet a gyerek ha önhibáján kívül képtelen a tartásra, pl veszélyezteti a saját gyereke, családja eltartását.
Másrészt lehet a szülő érdemtelen is a tartásra, de olyan extrém peldákról hallottam csak, hogy pl a szülő bűncselekményt követ el a gyermeke sérelmére, vagy ő maga mulasztotta el anno a gyermeke tartását, egy "snassz alkoholbetegség" szerintem nem üti meg a mércét, hogy mentesülhessen a gyerek.
Pont az alkoholizmus a kivétel. Ha alkoholista bármelyik szülő nem vagy köteles gondoskodni róla.
pirgáld végig, megtalálod az ide vonatkozó jogszabályt.
Igen! A jogszabály kötelez! Éppen most akarják még szorosabbra fogni a rászorulók környezetében élőket, hogy az állami ellátás mindinkább háttérbe szoruljon.
Ha van másik örökös is, és ő fog örökölni, akkor az ő elsődleges kötelessége az idős szülőről való gondoskodás.
Itt valóban: gyámság alá helyeztetni, és befektetni egy elvonóba. Utána lehet olyan elhelyezést keresni neki, ahol a napi ellátását biztosítják.
Hallottam már olyat is, hogy idősotthonok lakóingatlan + havi nyugdíj fejében vállalják élete végéig a teljeskörű felügyeletet, és ellátást.
Tehát ezt a két lépést kell megtennie annak, aki egyébként örökös lenne: gyámság alá helyeztetni. Ehhez ha jól tudom orvosi szakvélemény kell és elvonó! Utána idősotthoniba elhelyezni. Ott már lehet úgy látogatni, hogy nem piás.
Minden esetben kötelez a jogszabály? Csak kérdezem, mert szerencsére nem vagyok ebben a cipőben, sőt.
Sajnálom, hogy rossz irányba mennek a dolgok, ezzel nagyon nem értek egyet.
Ha egyáltalán van/lesz örökség.
Életében még eladhatja, elajándékozhatja, köthet eltartási szerződést, stb.
Így teljesen vagyontalanként hal meg.
Rà áldozod a hétvégéidet, aztán csak a szart kapod! 😑
Se pihenni, se szórakozni, semmi. Hazamész és a vasárnapod abban a hangulatban telik el, amiben otthagytad. Mert agyalsz. Gondolom agyalsz.
Nagyon nehéz helyzetben vagy 😔 Őszintén sajnálom. Nálam kb ugyanez volt, annyi különbséggel hogy az én apámnak volt egy élettársa, aki gondozta, ápolta mikor már rottyon volt.
Én nagyon haragudtam apámra azért amilyen, ahogy bánt velem, hogy mennyire semmibe vett és megnyomorított. Nincsenek is róla pozitív emlékeim, mindegyik vele kapcsolatos emlékemben ott az alkohol. Mikor hívtak, hogy meghalt (egészségileg még nem volt indokolt, váratlan volt) megkönnyebbültem 😕 Ez már 10 éve volt.
Csak pár éve van az, hogy el tudom engedni, hogy harag nélkül tudok rá visszagondolni és hogy nem szégyellem magam azért mert megkönnyebbülés volt számomra a halála és egy könnycseppet sem hullattam érte azóta se.
Az amit látsz az már nem az apukád, az az alkohol. Nem tudom, hogy neked vannak-e szép emlékeid apukádról, azokra emlékezz! Ha úgy döntesz meglátogatod, mert úgy érzed neked ez kell, magadért teszed, készülj fel minden látogatás előtt és utána is vezesd le a stresszt. Mert ez vitathatatlanul stressz. Valahogy hitesd el az agyaddal, hogy ez nem is igazi, csak egy film, engedd el a rossz érzést, mert megmérgez és magával ránt.
Tényleg őszintén sajnálom, hogy ezt kell megélned, de ő menthetetlen, légy önző és védd magad!
Sajnos anno én ezekre már csak későn jöttem rá. Nekem az volt a szerencsém, hogy a férjem mellettem volt és ő segített feldolgozni, elengedni ezt az egészet.
Szerintem olyat vársz egy alkoholistától, amit nem tud teljesíteni. Tudom, hogy nehéz, meg az ember hajlamos azt hinni, hogy ez a kötelessége, de nem ez. Szerintem ne menj többet, nem fog megváltozni, lévén ő azt sem érzékeli, hogy baj van, még ultimátumot sem tudsz neki adni.
Én nem mennék többet. De elkezdenék utánajárni miként tudom akár erőszakkal is bejuttatni egy elvonóra úgy, hogy gondnokság alá helyeztetem...
Nem látogatnám, ha érzelmileg nem fűz hozzá semmi.
Még akkor sem, ha a lakás amiben él a sajátja és nem én örökölném.
Nem engedném magam zsarolni.
Nagyon nehéz lehet.
Nem tehetsz jóformán semmit.
Talán a legjobb az hogy csak minimálisan látogatod.
Ha ez a saját életed, lelki állapotod rovására megy, akkor én a helyedben minimalizálnám a látogatást...
Épp egy könyvet olvasok, Susan Forward: Mérgező szülők. Van benne egy fejezet az alkoholista szülőkről is, hogy milyen hatással van a már felnőtt gyerekekre.
További ajánlott fórumok:
- Ti mit tennétek ha a párotok alkoholista, agressziv, lenne és bántalmazna?
- Egy 37éves alkoholista, dohányzó nő terhes, 14 hét kb. Megszakitani meddig lehet? Tud valaki valamit? És a párja agressziv...
- Szerinted alkoholista az a személy, aki minden nap megiszik egy vagy kettő doboz sört?
- Hol lehet elhelyezni egy 58 éves alkoholista családtagot, akinek minimális jövedelme van?
- Ki is az alkoholista?
- Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan tűntethetném el alkoholista, agresszív apámat az életünkből?