Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Az késő nekünk sajnos.
De valóban, egyes ablakok mutatnak ilyen távoli időpontokat, az 1-2-12 kerület meg csak a jövő hetet.
A Puskástól busszal 10-12 perc vagy a Blahától villamossal 15 perc, vagy vonattal a Nyugatiból 10 perc. Plusz egy kevés gyaloglás. Azt éppen nem mondom, hogy ez a világ közepe, de fura vagy sem, a kormanyablaktól 100 meterre van Budapest mértani közepe.
Mi Érdre megyünk, Budai út, június 11-én. Most Megnéztem, már csak június 14-től vannak szabad időpontok.
Én azon lepődtem meg, hogy személyit lehet itt nálunk a helyi okmanyirodában csináltatni, de a diákigazolványhoz át kell menni Érdre. Ennek logikájára még nem sikerült rájönnöm 😁
" A cselekvőképtelen kiskorú esetén a törvényes képviselője köteles biztosítani azt, hogy a kiskorú rendelkezzen személyazonosságot igazoló hatósági igazolvánnyal." eszemelyi.hu
A fiam a cserénél, már betölti a 14 életévét, így akár már egyedül is intézheti.
Csodálkoznék, hogy ha fel lehetne használni a képet és az aláírásokat, mert így akkor bármit, bármikor tetszőlegesen legyárthatnának "önszorgalomból". Szerintem az az adott okmánnyal összekapcsolódik, hiszen annak elkészítését kérvényeztétek.
Mi személyit csináltattunk a szóbeli előtt két gyereknek, mindkét szülőnek meg kellett jelennie, alá kellett írnia, fel sem merült, h csak a gyerek menjen be.
Még annak szeretnék utánanézni, h esetleg ezeket a februárban készített fényképeket, aláírásokat nem lehetne-e felhasználni és akkor a gyerekeket sem kéne vinni, ha már akkor nem jutott ezembe a NEK.
Nem tudok vitatkozni veled :), minden pont úgy van, ahogy írod. Talán annyival egészíteném ki, hogy a Szilágyi (ha már a példánál maradunk) mindig meghirdeti, mely évfolyamokon van hely egyáltalán átvételre. Én itt rögtön esélyesebbnek érezném a gyerekemet, ha eleve van hely abban az osztályban, ahova menni szeretne és eléri az iskola által elvárt tanulmányi átlagot.
Nekem(!) ez szimpatikusabb - és nem a Szilágyi szemben a Toldyval, hanem a tájékoztatás módja.
Nem a vita - és a Toldy :) (megj.: toldy szülő vagyok, nyilván elfogult) - érdekében, de megnéztem a két említett iskola eljárását:
Szilágyi:
"A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba való átvétel feltétele:
5-8. évfolyamon 4.5 tanulmányi eredmény az utolsó befejezett évfolyamon, 9-12. évfolyamon legalább 4,00 átlag.
Az átvételi vizsga tárgyai:
-írásbeli: magyar nyelv, matematika
-szóbeli: magyar irodalom, történelem, tanult idegen nyelv/nyelvek.
Elbeszélgetés az osztályfőnökkel."
Toldy:
"A külföldről jelentkezők, illetve a más iskolából átjelentkezők felvételéről, illetve átvételéről a jelentkező korábbi tanulmányi eredményei és meghallgatás alapján az igazgató dönt. Indokolt esetben a tanuló különbözeti vizsga letételére kötelezhető."
Én ezeket a különbségeket látom:
1. A Szilágyi feltételekhez köti tkp. már a jelentkezést is, a Toldy nem.
2. A Szilágyiban mindenképp vizsgát kell tennie az átjelentkezőnek (5/6 tantárgyból), a Toldyban nem feltétlenül.
Hasonlóság:
Mindkét eljárás része egy beszélgetés (alighanem a Toldyban is a leendő osztályfőnökkel).
A Szilágyié részletesebb és egyértelműbb az elvárásokat tekintve. Ezt lehet nagyobb átláthatóságnak is nevezni (leszámítva a beszélgetést, ez a rész aligha tud átlátható lenni). Abban viszont már nem vagyok biztos, hogy melyiknél érezheti a tájékozódó nagyobbnak az esélyeket.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?