Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Mert egy sznob környéken lakunk, és a helyi gimi teli van full gazdag gyerekekkel, akik ruha meg telefonmárka alapján értékelik a társaikat. :S
Bár ezt lehet, hogy priviben kellett volna :D
Kérdés, ki min aggódik. :) A tanulmányi rész miatt én igaziból sehol nem aggódnék, mert aki akar, az szinte mindenhol tud tanulni. Én is külvárosi noname gimiből értem el, amit. Erősen aggódom viszont a közösség miatt, a kiközösítés, kilógás miatt. Sajnos itt, ahol mi lakunk, ez garantált lenne a lányom számára kb, ezért az alap verzió, hogy menjen a legközelebbibe, akkor legalább lesz ideje zenélni stb, kiesik. :(
A többi iskolát viszont pont ebből a szempontból nem simerjük, max a nyílt napon lehet picikét belelátni...
Hát igen, ebben is van valami. Nálunk a legnagyobb 6.-ban váltott, saját kérésre, ő választott sulit, innen kezdve csak rajta múlott.
Most a következőnél kicsit nehezebb, de mivel mindketten vidéki, a budapesti elitekkel össze nem vethető gimiben tanultunk, aztán mégis összejött az egyetem meg a doktori, annyira nem aggódunk.
Most még... ;-P
Sziasztok!
Ha megengedtek 1-2 jó tanácsot...
Egyetértek Poppy-val, minden verzióra legyen iskola a jelentkezésnèl. Ha a vártnál rosszabbul sikerült a központi arra is, de ne adjátok alább - az álomsuli is mindenképp kerüljön fel, ha kicsi az esély, vagy sok suli lesz így a listán, akkor is!!! Mi csak 4 sulit vettünk fel, jól ment a felvételi, és lehettünk volna bátrabbak is. A szóbelit is meg tudtuk oldani, max. a központi eredmény ismeretében már lehet kihagyni is :-)
Nyelvi tanulmányról;
A 0. nyelvi év nekünk bejött, leginkább új nyelvnél ad sokat, szerintem igazán így éri meg. Fiam nulláról indult németből, 1 èv múlva elboldogult a cserediákkal itthon és kint is, cèlnyelvi környezetben is. Ugyanazt a nyelvet folytatni, egy plussz évvel, szerintem nem az igazi...
Gyakorolni otthon - nekünk ez vált be.
Sok sikert mindenkinek!
Nálam mindig félig tele a pohár, tehát nem vagyok pesszimista, de ebből csak az elsőt tudod belőni :(
Nálunk indult média szak is, hát 2 évre rá kiderült, hogy ez csak csalogató volt, az olyan érdeklődésű gyerekeknek, mert konkrétan nincs is olyan órájuk.
A szellemiség a jelen, de elég egy igazgatóváltás, és máris vége, a közösségről nem beszélve, hisz 25-30 új gyerek közé kerül, akikről semmit sem tudni...
A nyelvről annyit, hogy ez olyan mint egy nyelviskola, hiába a leghíresebb, ha az ember vacak tanárt fog ki. Nálunk németből 3 év alatt egy alap mondatot nem tudott összerakni a gyerek, most 2 hónap alatt az új tanárral többet haladtak, mint a másikkal 3 év alatt :(
Mondjuk ez az iskolaválasztál olyan, mint a gyerekszülés, az elsőnél még mindent fertőtlenítünk, a többinél már elég ha "lenyalja a kutya" :)
Összefoglalva:
- elérhető (nem túl sok utazás)
- passzol a gyerek érdeklődéséhez
- jó szellemiség, közösség
- jó nyelvtanítás
Készüljenek a gyerekek és legyen szerencséjük. :-)
És legyen jó a nyelvoktatás.
Már a jelenlegi kilencedikesek is csak akkor jelentkezhetnek egyetemre, ha érettségijük ÉS középfokú, B2 nyelvvizsga bizonyítványuk is van.
Nem tudom, erre mennyire hívják fel a figyelmet, pedig nagyon fontos.
Egy érettségire készülő fiúval szerencsére már nem kell ezen a témán problémázom, de azért leírnám a gondolataimat, hátha valakinek segít, vagy legalábbis kevésbé pörög rá a témára.
4 éve mi is rengeteg nyílt napon voltunk, rengeteg vélemény olvastunk, próbáltuk a lehető legoptimálisabban felmérni, hova is menjen a "gyerek". Végül megtaláltuk, és hiába a körüljárás, nagyon nagy csalódás lett. Az iskola 4 év alatt hatalmasat süllyedt a szemünkben, a szemében egyaránt. Most ott tartunk, hogy a matek tagozatos, matek fakultációs fiamnak az érettségi évében több matekórája maradt el, mint ami meg volt tartva, azt hiszem az 5. osztályfőnököt fogyasztjuk. Már-már olyan történetek vannak, amin már idegeskedni sem lehet, csak röhögni, és a szülőin megállapítani, hogy mindegy, mindjárt vége :)
Ha egyszer újrakezdhetném, akkor tized ennyi energiát sem fecséreltem volna az iskolaválasztásra.
Ami egy jó tanács, ne válasszatok olyan sulit, ahova a gyerek nem tud önállóan eljutni, mert 4-5 év elkötelezettség a hurcolására nagyon sok. Nekünk pl ez is szempont volt. Az ugyan nem, hogy 7.15-kor kezdődik az első óra, de még így is 3.10 mire végez...
És írogatja a letöltött feladatsorokat? :)
Amúgy ha az lenne a helyzet, amit vázolsz, akkor is nehéz lenne dönteni, hogy a legjobbak közül melyik a neki legjobban tetsző. :) Meg hát biztonsági tartalék mindig kell, a szóbelin beüthet sajnos bármi még akkor is, ha 90 pontos lesz az írásbeli.
De mondjuk ha 75 pont alatt sikerül, akkor Eötvöst, Fazekast, Apáczait, Városmajorit nem nagyon érdemes beírni pl. Szóval az írásbeli után mindenképp okosabbak lesztek. :)
Nem könnyű összehangolni Pomázt és Kistarcsát, az tény, mert ha csak Kistarcsa lenne, akkor én mondjuk gödöllői gimit néznék leginkább. Ha meg Pomáz, akkor Szentedreit. De így... Hát sok erőt és agyalást.
Gyerkőcnek amúgy van álomsulija? Fiú, ugye?
Minden gyereknek van egyéni azonosítója, amit a suli meg is ad. Ez alapján a szülő megnézheti a gyerek eredményét, mikor földolgozták (cca egy év).
Feltételezem, az azonosítókat tudják konkrét gyerekhez kötni a központban, és statisztikai célokra - vélhetőleg pénzért - ki is adják az adatokat, de név nélkül.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?