Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Így van. Viszont a Major a különböző tagozatokra külön-külön felvételiztet. Szerintem az E5 így nyomja fel az egekbe a saját behívási pontjait, hogy gyakorlatilag "ingyen" be lehet írni az összes tagozatot.
És nem véletlen, hogy a humán osztályból 10-15 gyerek reál irányban tanul tovább, ha ők a felvételikor is gyakorlatilag a matek osztályból maradtak le, és jobb híján írták be a humánt. Kérdés, minek akkor humán osztály egyáltalán. Lehetnének általános osztályok, különböző faktokkal...
Van még pár ilyen suli :) Saját példából a Corvin pl., pedig nem topgimi. Kb. az összes tagozatra esélytelen bejutni, ha valaki pont a behívási ponthatáron érkezik szóbelire, max ponttal és max szóbelit csinál.
Biztos van ebben logika, hogy alacsonyabb a behívási ponthatár, csak nem értjük :)
Igen, hatosnál is azt néztem, hogy valóban picit túlpánikolták a ponthatárhúzást, tényleg 85-86 körül lett volna reális, s ugye 82-re lementek.
Előző évek alapján 83-mal max szóbelivel sem lenne igazán matematikai esélye fiamnak bekerülni, ennek fényében pedig örülök, hogy nem maxos a szóbelije, mert így egészen biztosan nyugodtan visszatérhetek a sima online sakkhoz a különböző listák kisakkozgatásának idegörlő próbálgatása helyett :) S legalább láttunk még egy szóbelit, az is biztos jó lesz valamire :)
Az "utána szomorkodna, hogy nem jött össze" gondolatcsíra sok esetben szerintem sokkal inkább a szülő fejében születik meg, mint a gyerekében. Mi csak 4 gimit írtunk be, és mindegyikben látok pozitívumot, mindegyikben mást, és mindegyikben látom a lányomat magam előtt, el tudom ott képzelni. Mivel sok helyen nyílt napok sem voltak, és van ahol szóbeli sincs, így a gyereknek benyomása se lehet mindegyik helyről - így aztán elvárása sem lehet igazán, csak a szülő által elmondottak alapján, hogy "na, ez egy erősebb gimi, ide nehezebb bekerülni", és akkor már ő is ezzel a mércével mér.
Nekem személy szerint igazi fejlődés és tanulás volt ez a felvételi folyamat saját magam számára is, hogy mikor hogyan lehet és kell és érdemes a gyereket kezelni, és még nincs vége, mert szerencsétlen esetben ki is pottyanhatunk a pótfelvételis körbe. De ha az lesz, akkor abból is legjobbat meg kell próbálni kihozni, lehetőleg úgy, hogy a gyerek ne úgy kezdje a gimit/középsulit, hogy neki szomorkodnia kell. A rendszer meg nem tökéletes, ezt tudjuk, de azzal sem nyerek semmit, ha azt mantrázom, hogy "bezzeg ha másként lett volna a felvételi, mert ez így nem elég igazságos".
Magadra miért?
A rendszer valóban nem tökéletes, bár alapvetően az elvet nem tartanám rossznak. Csak a felvételibe tényleg belejátszik az oktatás általános helyzete, a tanárhiány, vagy akár a különböző tankönyvek, bár nyolcadikra azok is összeérnek, ennek a negyedikeseknél és hatodikosoknál van jelrntősége. Tanárhiány: tudok olyan belvárosi általános iskolát, ahol egy apuka tartja a kémia órákat - oké, apuka vegyészmérnök, kérdés, hogy mennyi pedagógiai érzéke van, mert tanulni azt nyilván nem tanulta. De itt olvastam, nem tudom ki írta, hogy a felvételi bizottság rácsodálkozott, hogy van, ahol egy tanár tanít öt szaktantárgyat. Pedig milyen szerencsés helyzet, van, ahol se apuka, se hozzáértő más szakos nem jut a szaktantárgyra. S itt jön be az, hogy a felvételi begyakorolható, már az alsóbb évfolyamoké is, csak nagyon nem mindegy, hogy milyen alapokról indul az a begyakorlás.
Persze, a nyolcadikos feladatsort be lehet gyakorolni, de azért némi tudás nem árt hozzá. :)
A krémek krémjét úgy értem, hogy aki szuper felvételit írt ÉS nagyon jó tanuló.
A fiam noha 90 pontot írt (matek 48 és igen tudom, az idei könnyű volt), jó szóbelivel az Istvánban lett volna talán esélye meg esetleg Api nem matekos tagozatán. A többi topgimiben nem. Mivel ő nem jó tanuló.
Nincs is ezzel bajunk, az előbbi hszmmel senkit nem akartam bántani vagy "beszólni", mert általánosságban jó véleménnyel vagyok az okos, jó tanuló gyerekekről.
Hát szerintem a 90 pont feletti gyerekek is teljesen normálisak:-) Egy okos, szorgalmas gyerek képes rá..
Öket nyilván érdekelte, hogy jó suliba jusson be..
Nekem a nagy igencsak laza gyerek, és nagyon magas pontot írt. Élvezte az egész folyamatot, annak ellenére, hogy azért komolyan vette. Tudta, hogy hova szeretne bejutni és ahhoz mit kell tennie..Nagyon szereti is a gimis éveit.
Sokkal jobb, mintha utána szomorkodna, hogy nem jött össze...
Ez a "krémek krémje" jópofa, attó függ honnan nézzük :)
Én nem szeretném ha a csajszika olyan lenne, mint az osztálytársa, aki 92 pontot írt...
Szerintem ez szuper dolog!
Nálunk csak a kisebbeknek van az általánosban, már ezt is kiváltságnak érzem.
A nagynak megvettem egy évben, hogy majd mellé nézi, de az úgy meg sok lett volna (vagyishát izébizé, nem tanul ő annyit). Másképp halad az a könyv, nyilván célszerű végig abból tanulni. Azért néha 1-1 témánál a kezébe nyomom.
Jó hír az Ady, hajrá a többihez!
Előszóban, a lányom az EJG matek osztályában végzett 2 éve, az ő felvételije óta követem a fórumot.
Csak biztatásként...az én lányom a legkevesebb vitt pontszámmal jutott be, szóbelije lett maxos. Matek...szerint azért vették fel, mert a felvételiztető tanár unokájára emlékeztette.:) Sosem volt egy matek zseni, mégis tisztességgel végig ment a 4 éven. Volt olyan osztálytársa, aki a lista elején volt, mégis eltanácsolták második év végén, mert nem tudta felvenni a ritmust.
A feladatok matekból is verseny szintű feladatok.. Aki még előtte áll matek szóbelinek nagyon nagyon javaslom a Varga Tamás-Kalmár de Bolyai stb versenyeken való indulást, és sok sok gyakorlást, felveteli szintű tudassal eselytelen a matek(ahogy én láttam). Gyerek pl evek óta csinalja az internetes matek versenyt-az havi 1 feladatsor de azon kívül is sok mindent..
Ezek a felvételiztetők nagyon rutinosak, simán kiderülnek a hiányosságok:)
Olyan magas a behívási ponthatár, hogy akik itt bekerülnek szóbelire, matekból, magyarból is nagyon jók.
Én pont a Fazekasnál gondolkodtam el( utólag) azon, hogy társtud-ra esélyes lett volna a bejutás, ha ott is a matekot választja szóbelire. Egy ismerős kislány pont így tuti befutó ott.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?