Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

11550. laszlozsu (válaszként erre: 11548. - Akinomuj)
2016. dec. 29. 10:20

A fakultáció biztosítása a kétszintű érettségi bevezetése óta kötelező az intézmények számára.

"Fakultációk választása 11-12-13. évfolyamosoknak

2005-től bevezetésre került a kétszintű érettségi vizsga. Ezen minden diák megválaszthatja, hogy az egyes vizsgatantárgyakból közép-, vagy emelt szinten akar-e vizsgázni. Amennyiben az emelt szintet választja, javasolt az adott tárgyból emelt szintű képzésre jelentkezni fakultációs órák keretében.

Minden év májusában kell nyilatkozni arról, hogy mely tantárgyakból igénylik a következő tanévben az emelt szintű oktatást.

Az emelt szintű fakultációs órák célja: a közép és emelt szintű vizsgakövetelmények közötti tananyag átadása, ily módon az emelt szintű vizsgára való felkészítés."

A törvény előírása szerint emelt szintű felkészítést 6 tantárgyból köteles az iskola biztosítani magyar, matematika, történelem, egy idegen nyelv és két tantárgy, amelyet az iskola saját hatáskörében a jelentkezések figyelembevételével jelöl ki"

11549. akinomuj (válaszként erre: 11545. - Virgilius)
2016. dec. 29. 09:31
Nálunk sem volt ez a prioritások közt, meg is lepődtünk a tanár reakcióján.
11548. akinomuj (válaszként erre: 11547. - Laszlozsu)
2016. dec. 29. 09:30

Szia,

Persze, mindenre van példa. :-)

Nyilván sok -jellemzően nagyobb - településen van olyan iskola, ahol indítanak fakultációt idegen nyelvből, ha van elég jelentkező (és tanár). Valamint előfordulhat, hogy az erre a szakra nyelvvizsgával érkezők magántanárhoz, vagy nyelviskolába is jártak, esetleg nulladikos nyelvi osztályba.

Ettől még igaz az, hogy messze nem egyenlő eséllyel férnek hozzá ehhez a lehetőséghez a diákok. Szerintem itt pl. rettentően számít a családi háttér - a szülők mennyire nyomják, mennyire tudják támogatni a csemetét.

11547. laszlozsu (válaszként erre: 11540. - Virgilius)
2016. dec. 29. 08:30

Szia Virgilius

Nem értem, miért ne tudnának élni ezzel a lehetőséggel? Nem gondolom, hogy a hátrányos helyzetű térségekben senkinek nincs 60 % feletti emelt nyelvi érettségije.

Eleve a gimnáziumok 11. évfolyamában fakultációt kell választani a diákoknak. Minimum két tárgyból. A fakultációk célja pedig kimondottan egy adott tantárgyból az érettségire felkészítés magasabb óraszámban. Itt már kiesnek olyan tantárgyak, amelyek két évesek, pl. kémia, földrajz, stb, s ezek óraszámában tanulják az általuk választott tárgyat emelt vagy közép fakton.

Két év emelt szinten pedig igenis hozzásegítheti a diákot a megfelelő eredményű érettségihez.

Egyébként a kisebbik fiam közgazdaságot tanul, ezen belül nemzetközi gazdálkodást az egyetemen. Ez egy olyan szak, amelyhez kimeneti követelmény két szakmai középfokú nyelvvizsga, vagy egy C1-es emelt és egy szakmai középfokú. Nemzetközi, tehát a lényeg a magas szintű szakmai, tárgyalóképes nyelvismeret. Ezt most csak azért hozom fel példának, mert az egyetemi csoporttársai között az ország szinte minden tájáról vannak diákok.Egyebek között Nyíregyháza, Miskolc, Ózd.... sorolhatnám. Pedig ezek is hátrányos helyzetű térségek. Mégis már nyelvvizsgával érkeztek, mert igen magas a szak pontszáma, így szükségük volt arra, hogy minél több pontot összegyűjtsenek.

Ne haragudj, nem ellenkezni akarok Veled, de látod, hogy mindenre van példa.

Az hogy szükséges-e minden szakhoz nyelvvizsga, ahogy már korábban leírtam, rég eldöntötték helyettünk. Ettől én elfogadom a véleményed, csak a tényen nem változtat.

Mivel ez már rég így van, én azért értek egyet azzal, hogy ha befelé lesz követelmény a nyelvvizsga, akkor nem lesznek ilyen problémák, amit Te is írtál az üzemmérnök ismerősödről. No meg egy állami finanszírozású képzés esetén emiatt visszafizetni mindent. Hát nem tudom...

Aki meg az Ecserin megveszi, az simán ki tudja fizetni a nyelvvizsga díját. Bár mondjuk nagyon szűrik már a nyelvvizsgákat a korábbi botrányok miatt. A fiam angol TELC C1-ét is két hétig ellenőrizték az egyetemen, mielőtt elfogadták.

11546. Bogi11 (válaszként erre: 11545. - Virgilius)
2016. dec. 29. 07:13
Nálunk sem ez a cél. Persze sor kerülhet rá, de azt remélem hogy itthon tud majd tanulni azt amit szeretne. De azert azt is remélem, hogy lesz módja néhány félévet ösztöndíjasként valahol külföldön tölteni. A nyelvtudás elengedhetetlen ma már.
11545. virgilius (válaszként erre: 11544. - Akinomuj)
2016. dec. 28. 23:38
Igen, biztos. De az én gyerekeim egyelőre nem akarnak elmenni Magyarországról tanulni.
11544. akinomuj (válaszként erre: 11541. - Levia)
2016. dec. 28. 23:11

Aha, ezt én is megtaláltam.

Virgilius,

Az én most 9-es gyerekemet már érinti, és mi is azt beszéltük meg vele, hogy 11.-ben meg kellene csinálni azt a nyelvvizsgát.

Bár az angoltanár azt mondta az egyik gyereknek, aki 8. után letett egy komplex B2-őt- 5 év tanulás, heti 3 óra, és csak vele tanult a suliban -, hogy szép, szép, de több értelme van a nemzetközi vizsgáknak a továbbtanulás szempontjából...

11543. levia (válaszként erre: 11542. - Virgilius)
2016. dec. 28. 21:18
Igy van, és szerintem is jobb biztosra menni. Ha megtehetjük, még mindig a gyerek a legjobb befektetés.
11542. virgilius (válaszként erre: 11541. - Levia)
2016. dec. 28. 21:14
Tudom, de ha egy évet kihagy, már érinti.
11541. levia (válaszként erre: 11540. - Virgilius)
2016. dec. 28. 21:11

Már találkoztam olyan nyelvvizsgaközponttal, aki úgy hirdeti a saját vizsgáját, hogy "...a vizsga célja ... nem pedig az, hogy az esetleges nyelvi hiányosságokat próbáljuk

megtalálni..."

A mostani 10.-esek (2019-ben ballagók) az utolsó évfolyam, akiket még NEM érint a szigorítás.

11540. virgilius (válaszként erre: 11532. - Laszlozsu)
2016. dec. 28. 20:44

60% feletti EMELT felel meg a középfoknak... Teljesen reális. :S Biztos sokan tudnak élni ezzel, főleg a hátrányos helyzetű térségekben. :(((

A fiam eddig úgy tervezte, hogy csak emeltet csinál majd, semmilyen nyelvvizsgát (a pénz miatt), de bepánikoltunk, és valószínűleg mégis megpróbálja a B2-t idén, a biztonság kedvéért (10-es). Mert mi van, ha mégsem lesz meg a 60%... Vagy akármi.

És nem, szerintem elég sok felsőoktatási képzés van, amihez nem kellene feltétlenül nyelvvizsga. Nekem van olyan barátom, akinek emiatt nem lett meg az üzemmérnöki diplomája. Mások ellenben megvették az Ecserin a papírt. Fel fog lendülni ez a biznisz, ezt érik el leginkább. :S

11539. laszlozsu (válaszként erre: 11538. - Akinomuj)
2016. dec. 28. 17:23

Szia

Ebben nincs vélemény különbség köztünk. :-)

Én a magam részéről a szakgimnáziumosokat sajnálom igazán. Ők sokkal hátrányosabb helyzetbe kerültek az eddigi szakközépiskolásokkal szemben. Ez tényleg nem fair velük szemben. Hiszen nem mindenki fér be gimnáziumba, aki a felsőoktatásba készül, ahol minden tantárgyból érettségizhet.

11538. akinomuj (válaszként erre: 11537. - Laszlozsu)
2016. dec. 28. 16:47

Szia,

Persze, ebben ülünk, meg ehhez alkalmazkodunk, de attól még fontos és jó, hogy eszmét cseréljünk, véleményeket halljunk/olvassunk, információkat osszunk meg.

Az ide írók gyerekei közt valószínűleg nem nagyon lesz, aki nyelvvizsga hiánya miatt marad le az egyetemről. :-)

De attól még elpocsékolt tehetség az, aki csak emiatt marad ki.

Bár ahogy írtuk páran, sok régióban nem ez az első számú probléma.

11537. laszlozsu (válaszként erre: 11536. - Akinomuj)
2016. dec. 28. 16:02

Akkor ez előfordult már másutt is, nem csak a mi giminkben.:-)

Az én kisebbik fiam idén tavasszal érettségizett, azért vagyok még ebben annyira benne.

Az egyetemi dolgokról meg annyit, hogy ezt már régen eldöntötték helyettünk, hogy a diplomához nyelvvizsga kell, egy két kivételtől eltekintve. Nem új keletű a dolog. Ez van, ehhez kell alkalmazkodnunk.Nem tudunk mit tenni. Itt most azon ütköztetünk véleményeket, hogy ez bemeneti vagy kimeneti követelmény legyen. Hiába említjük más országok gyakorlatát, ha ebben az oktatási rendszerben ülünk nyakig. A gyerekeimnek nem volt még bemeneti követelmény, de saját érdekük volt a pontok növeléséhez. :-)

Igen, a tandíjat leszavaztuk. Nem a költségtérítésesekre gondoltam, hanem azokra, akik állami finanszírozással tanulnak. Tőlük vasalja be az állam a taníttatásuk költségeit, ha bennragadt a diplomájuk bizonyos határidőn túl.

Az, hogy ezt hogy nevezzük....szerintem igazán mindegy. A lényeg, hogy ne kerüljünk ebbe a helyzetbe. :-)

11536. akinomuj (válaszként erre: 11535. - Laszlozsu)
2016. dec. 28. 14:20

Az öcsém teljes osztálya letette 3. végén a 4. éves orosz osztályozóvizsgát, így nem kellett a felvételi évében 3 tanórát arra fordítaniuk (na most lebuktam, hogy én még vénebb vagyok :-D).

De az is ritka jó osztály volt.

Ami az egyetemi dolgokat illeti: nem tudom, még melyik országban kötik a diploma kiadását nyelvvizsgához (a nyelvTUDÁS kétségtelenül hasznos, ezt nem vitatom).

(Egyetemeinken tudtommal lenépszavaztuk a tandíjat, amit a népnyúzó kormány be akart vezetni, olyan nálunk nincs. Csak költségtérítés...)

11535. laszlozsu (válaszként erre: 11533. - Akinomuj)
2016. dec. 28. 11:08

Nem tudom, hogy megoldás-e, de lehetőség.

Igen, valóban lehet előrehozott érettségit tenni és a különbözeti vizsga szükséges hozzá.

A gyerekeim osztályában ezt nagyon sokan így csinálták. Már 11.-ben letudták a nyelvi érettségit, ezzel együtt a B2 nyelvvizsgát. Sokan TELC nyelvvizsgát csináltak. Az én gyerekeim is. Magántanár nélkül. Csak a vizsga.

Azért addigra legalább 8-10 éve tanulják a nyelvet. Ezért szükséges a nyelvoktatást megreformálni, ha már elő van írva a felvételihez a nyelvvizsga. Amit én továbbra sem tartok rossz dolognak. Sokkal rosszabb, ha nyelvvizsga hiánya miatt a felsőoktatási tandíjadat kell az államnak visszafizetni, mert benn ragadt a diplomád. Az jelentősen többre rúg, mint egy nyelvvizsga díja.

11534. levia (válaszként erre: 11533. - Akinomuj)
2016. dec. 28. 10:36
Lehet, ha előtte a diák osztályzó vizsgát tett az érettségiig visszalevő évek iskolai tananyagából.
11533. akinomuj (válaszként erre: 11532. - Laszlozsu)
2016. dec. 28. 10:31

Ez jó hír, bár nem tudom, hányan kockáztatják meg, hogy pont az érettségin dőljön el a nyelvvizsga megléte vagy meg nem léte.

Viszont talán nyelvből is lehet előrehozott emelt érettségit tenni? Ez lenne a megoldás?

11532. laszlozsu (válaszként erre: 11518. - Virgilius)
2016. dec. 28. 08:55

Az emelt szintű nyelvi érettségi 60 % felett B2 komplex nyelvvizsgának számít, amelyet az érettségi bizonyítványba bejegyeznek. A felsőoktatási felvételinél 28 pluszpontot jelent és a kimenetelnél pedig elfogadják, kivéve abban az esetben, ahol "szakmai középfokú" a diploma követelmény. Nyilván ezeknél a szakoknál mindenképpen szakmai különbözetit kell tenni.

Amíg nappali tagozatos közoktatási jogviszonya van a diáknak, addig mindez számára teljesen ingyenes.

Más kérdés, hogy hogyan jut el idáig. Igen, én is azt mondom, hogy a nyelvoktatást a gimnáziumokban szükséges fejleszteni, egységes szintre hozni ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel mindenki élni tudjon. Bár nekem, mint korábban írtam, tényleg jó tapasztalataim voltak a fiaim gimijében. Vidéki, középkategóriás gimnázium.

11531. *kisdarázs* (válaszként erre: 11505. - Anyatigris311)
2016. dec. 28. 06:57

A lányom tavaly októberben tett B2-es, idén tavasszal pedig C1-es nyelvvizsgát. 15 évesen!

Éppen 2 éve még itt izgultam én is, és az is kétséges volt, hogy vajon sikerül-e bejutnia a gimibe a kiszemelt angol tagozatra.

11530. Anyatigris311 (válaszként erre: 11529. - Akinomuj)
2016. dec. 27. 22:54

Több ilyen jó, és lelkes tanár kellene mint ő volt. Egyébként nagyon szigorú volt :-)

Fiam a mai napig ír emailt neki, ha sikert ér el angolból.

Ok, megpróbálom holnap kifaggatni. Nem tudom mennyit fog mesélni, több éve volt :-)

11529. akinomuj (válaszként erre: 11527. - Anyatigris311)
2016. dec. 27. 22:21

Ritka, mint a fehér holló. Máris eggyel kevesebb van ezek szerint... Pedig milyen jó lenne, ha megbecsülnék a jó pedagógust és nem kellene elmennie!!!

Ha a fiad még tud mesélni a tanára módszereiről, ne kímélj (akár priviben is, hogy ne offoljuk szét a topikot). :-)

11528. akinomuj (válaszként erre: 11524. - Levia)
2016. dec. 27. 22:15
Főleg, hogy voltaképpen a szülők fizetnek amúgy is be az alapítványokba...
11527. Anyatigris311 (válaszként erre: 11524. - Levia)
2016. dec. 27. 22:15

Ez új infó nekem, nálunk nincs sajnos támogatás.

Klassz, ilyen megoldással is lehet/lehetne támogatni a hátrányos régiókban. Szinte mindenhol van alapítvány, akkor ez szándék, és hozzáállás kérdése is.

Megkérdeztem a fiam a nyelvvizsga témákról...

Órán, és a topic témákban is foglalkoztak ilyenekkel, pl hogy reklamáció, szállodai helyfoglalás, stb. Hát, van ilyen tanár is. Sajnos az országot is elhagyta már...

11526. akinomuj (válaszként erre: 11521. - Anyatigris311)
2016. dec. 27. 22:13

Köszi. Rég volt. :-)

Igen, a németeseknek legalább ebből a szempontból könnyebb.

11525. levia (válaszként erre: 11524. - Levia)
2016. dec. 27. 22:00
... nem győznék p3nzzel.
11524. levia (válaszként erre: 11523. - Anyatigris311)
2016. dec. 27. 21:59

Igen, tudom. :-)

Sok suli alapítványa jelenleg még megjutalmazza a sikeres komplexen vizsgázót, és visszatérítik a vizsgadíj egy részét, jellemzően a felét.

Ez a lehetőség sajnos szintén vissza fog szorulni, ha mindenkinek meg kell legyen a vizsgája.

11523. Anyatigris311 (válaszként erre: 11522. - Levia)
2016. dec. 27. 21:37

Ezt a vizsgát a német kormány támogatja, ill. fizeti. Kint is javítják az írásbeli részt.

Remélem ez így is marad!

Ebben esélyegyenlőség van.

11522. levia (válaszként erre: 11521. - Anyatigris311)
2016. dec. 27. 21:24
Legalább ebben kedvezőbb a németesek helyzete. Soványka - de legalább értékes - vigasz.
11521. Anyatigris311 (válaszként erre: 11520. - Akinomuj)
2016. dec. 27. 21:18

OKTV első hely - ez igen :-)

Gratulálok!

A német kéttanosoknál általában +DSD vizsga van (ingyenes), angolosoknál nemzetközi érettségi lehetőség - keményen fizetős.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook