Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nekünk amúgy azt mondta az igazgató, hogy az menjen nyolc osztályosba, aki a sima általánosban unatkozik, kevés neki és jeles tanuló magántanári segítség nélkül! Ezért gondolom, hogy normál esetben úgy kéne kinéznie, hogy elmegy a sok tényleg kimagaslóan okos gyerek a felvételire, megírják, rangsorolják. Semmiképp nem úgy, hogy feltúrbozzák, fél évig feladatlapoznak, előkészítőre hordják, magán tanárhoz stb.
Nyolcadikban is ez lenne a jó szerintem, aki matek zseni, vagy szakkörre jár belőle, jobban érdekli az átlagnál az úgyis jobbat írni ezzel a módszerrel is.Csak ott már benne van a kényszer, hogy muszáj gimibe menni, meg talán tudatosabb a gyerek részéről is a vágy egy-egy suli iránt.
Saját tapasztalatom: közepes gimiben voltam jótanuló. A tanárok nem voltak támogatóak, az osztálytársak pláne nem. Rettentő hosszú négy év volt. Így utólag nem tudom, miért nem jutott eszembe, hogy váltani kellene.
A legnagyobb gyerekkel most azt az utat próbáljuk, hogy milyen erős osztályban "átlagos"-nak lenni.
A top iskolákban sokszor a rendes tanárok helyett kistanárok tanítanak. Ekkor a szárnyalás sokszor kissé megtorpan..:-)
Nem vitatim, nekik is meg kell tanulniuk a tanítást, azt meg csak gyakorolva lehet.
Még ez sem lenne baj, mert ugye azért van így összeállítva a feladatsor, hogy csak nagy legyen a szórás. Ha mondjuk úgy lenne, hogy a specmat osztályokhoz kell a minimum 42 pontos matek mondjuk, odáig oké. A többieket pedig szépen szórni tudná. Csakhogy humán osztályba is kell az a 40 akárhányas matek, különben esélyünk sincs. Itt van a gond, hogy az "edzések", különtanárok stb miatt a színvonal olyan tempóban emelkedik az élbolyban, hogy ezek nélkül labdába sem lehet már rúgni.
Pláne ha az emberke az általánosban beszedett 1-2 nem ötös érdemjegyet. Hát akkor lehet olyan okos, mint Einstein, mégsem fog bejutni a szuper iskolákba. :)
Gimibe, ahol a tanar nem erzi es hangoztatja hogy a gyerekem tudasvagya zavarja ot az oktatasban es visszaveti a butakat.
Ha nem velunk tortenik, el sem hiszem,hogy ilyesmi elofordulhat egy jonevu bp-i altalanosban.
...csak az a baj, hogy egy ilyen 86 pontos határnál még a legjobb felvételi sem tudja kiegyenlíteni az esetleges rosszabb osztályzatokat. :( Ez már olyan szintje a válogatásnak, amit nem tudom, indokol-e valóban, amit az iskola nyújt.
A Fazekas specmat az egyetlen tagozat, ahol ismerős odajáró gyerekek tapasztalata alapján tényleg szükséges a brutális szórás, mert tényleg olyan szinten oktatnak, hogy még a 40-45 pontos matekosnak is magas lenne.
De a többi iskola is nyújt ilyen pluszt? Én a Radnótit nem ismerem, nem tudom. Az Eötvöst sem. Valamiért nagyon népszerűek, de tényleg olyan jók is?
En is erre jutottam.
De a gyerekem racafol.
Szenved a jelenlegi suliban, ahol O a legjobb az osztalyban es nincs szellemi tars.
Az ofo meg ratesz egy lapattal. Sajnos o sem az.
Ezert mennenk gimibe.
A vizsga azert kell pl., hogy egy okos gyerek, aki nincs jóban az iskolai tanarral es mindig rosszbb jegyet kap, ahol lehet, tényleg tudása szerint menjen gimnáziumba és nem huncut természete miatt.
Ez az egyik ok, a másik, sajnos az alt. iskolak nagyon mások. Az egyikneknél egy jeles tanuloja masik suliban lehet hogy csak 3-4lenne. Gondolom talalkoztazok ezzel...
Én már 2 éve ezen gondolkodom. :)))
Amire jutottam, az az, hogy ez is egyéniségtől függ. Van, akinek jobb, ha húzzák a többiek felfelé, van, aki meg elkallódna az erős gimiben, míg máshol remekül ki tudna teljesedni.
Amúgy én személy szt arra hajlok, hogy jobb jónak lenni gyengébb suliban, ha a tanárok támogatók, mert akkor sokkal több figyelem juthat a gyerekre ez esetben.
A sima 8.-os felvételinél ugyanez van, nem csak a kicsikre értettem, amit írtam.
Akkor se marad le semmiről az ember gyereke, ha 6.-ban vagy 8.-ban SEM a legelitebbe megy... :) Legalábbis szeretném ezt hinni. :)
Fantasztikusan ügyes a gyerkőcöd, gratulálok! Ami különösen imponáló , az a céltudatossága, de főleg az önállósága. Szerintem nagyon ritka ebben a korban. Enyém is céltudatos, szorgalmas, de azért nekem kell számontartani az időpontokat, hogy hova mit kell beadni stb. És az utat is azért mi mutatjuk még neki, amit el is vár. Azt már tudja, hogy mit nem szeretne, de azt hogy mit igen, azt még kevésbé.
Gratulálok még egyszer! Nem lehetett könnyű elengedni ebben a korban olyan messzire. Ahonnan valószínűleg már csak látogatóba fog hazajárni. :(
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?