Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

15630. levia (válaszként erre: 15624. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:39
Igen, ez nekünk is komoly szempont volr az iskolaválaszték összeállításánál. A cicababaképzőkből hamar kilógott volna a sarj. :-)
15629. Poppy11
2017. febr. 19. 18:39

Nekünk amúgy azt mondta az igazgató, hogy az menjen nyolc osztályosba, aki a sima általánosban unatkozik, kevés neki és jeles tanuló magántanári segítség nélkül! Ezért gondolom, hogy normál esetben úgy kéne kinéznie, hogy elmegy a sok tényleg kimagaslóan okos gyerek a felvételire, megírják, rangsorolják. Semmiképp nem úgy, hogy feltúrbozzák, fél évig feladatlapoznak, előkészítőre hordják, magán tanárhoz stb.

Nyolcadikban is ez lenne a jó szerintem, aki matek zseni, vagy szakkörre jár belőle, jobban érdekli az átlagnál az úgyis jobbat írni ezzel a módszerrel is.Csak ott már benne van a kényszer, hogy muszáj gimibe menni, meg talán tudatosabb a gyerek részéről is a vágy egy-egy suli iránt.

15628. schmo
2017. febr. 19. 18:37

Saját tapasztalatom: közepes gimiben voltam jótanuló. A tanárok nem voltak támogatóak, az osztálytársak pláne nem. Rettentő hosszú négy év volt. Így utólag nem tudom, miért nem jutott eszembe, hogy váltani kellene.

A legnagyobb gyerekkel most azt az utat próbáljuk, hogy milyen erős osztályban "átlagos"-nak lenni.

15627. Katang71 (válaszként erre: 15624. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:36
Egyetertek virgiliussal.
15626. levia (válaszként erre: 15620. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:35

A top iskolákban sokszor a rendes tanárok helyett kistanárok tanítanak. Ekkor a szárnyalás sokszor kissé megtorpan..:-)

Nem vitatim, nekik is meg kell tanulniuk a tanítást, azt meg csak gyakorolva lehet.

15625. Katang71 (válaszként erre: 15622. - Poppy11)
2017. febr. 19. 18:33
Nem csak a legelitebbekbe palyaztunk, de a kozlekedest is figyelembe vettukna Belvaros kozepebol.
15624. virgilius (válaszként erre: 15622. - Poppy11)
2017. febr. 19. 18:32
Bárhol talál szellemi társat? Ebben biztos vagy? Na itt van az én nagy aggodalmam, mert ha erre garanciát vállalsz, akkor tényleg mehetnénk akármelyik gimibe. :))) Csak akkor miért van az, hogy csomó ismerős gyerek kínlódik a gyengébb suliban, mondván, a társait semmi nem érdekli, csak a szelfizés meg a csücsörítés, és nekik ez nem pálya? ...
15623. virgilius (válaszként erre: 15619. - Poppy11)
2017. febr. 19. 18:30

Még ez sem lenne baj, mert ugye azért van így összeállítva a feladatsor, hogy csak nagy legyen a szórás. Ha mondjuk úgy lenne, hogy a specmat osztályokhoz kell a minimum 42 pontos matek mondjuk, odáig oké. A többieket pedig szépen szórni tudná. Csakhogy humán osztályba is kell az a 40 akárhányas matek, különben esélyünk sincs. Itt van a gond, hogy az "edzések", különtanárok stb miatt a színvonal olyan tempóban emelkedik az élbolyban, hogy ezek nélkül labdába sem lehet már rúgni.

Pláne ha az emberke az általánosban beszedett 1-2 nem ötös érdemjegyet. Hát akkor lehet olyan okos, mint Einstein, mégsem fog bejutni a szuper iskolákba. :)

15622. Poppy11 (válaszként erre: 15618. - Katang71)
2017. febr. 19. 18:29
Akkor nektek egyértelműen mennetek kell 😊 Ez tényleg személyiség függő. De a lényeg, hogy sok választási lehetőség van és biztos, hogy bármelyik gimiben talál szellemi társat, nem csak a legelitebben, és ez a lényeg 😉
15621. Katang71
2017. febr. 19. 18:28

Gimibe, ahol a tanar nem erzi es hangoztatja hogy a gyerekem tudasvagya zavarja ot az oktatasban es visszaveti a butakat.

Ha nem velunk tortenik, el sem hiszem,hogy ilyesmi elofordulhat egy jonevu bp-i altalanosban.

15620. virgilius (válaszként erre: 15617. - Lara47)
2017. febr. 19. 18:27

...csak az a baj, hogy egy ilyen 86 pontos határnál még a legjobb felvételi sem tudja kiegyenlíteni az esetleges rosszabb osztályzatokat. :( Ez már olyan szintje a válogatásnak, amit nem tudom, indokol-e valóban, amit az iskola nyújt.

A Fazekas specmat az egyetlen tagozat, ahol ismerős odajáró gyerekek tapasztalata alapján tényleg szükséges a brutális szórás, mert tényleg olyan szinten oktatnak, hogy még a 40-45 pontos matekosnak is magas lenne.

De a többi iskola is nyújt ilyen pluszt? Én a Radnótit nem ismerem, nem tudom. Az Eötvöst sem. Valamiért nagyon népszerűek, de tényleg olyan jók is?

15619. Poppy11 (válaszként erre: 15617. - Lara47)
2017. febr. 19. 18:25
Nem a központi létjogosultságát vitatom. Hanem azt, hogy olyan feladatok vannak, hogy előkészítő, magén tanár, előző évek összes feladatsorának kitöltése nélkül nem lehet jól megcsinálni.Én ezt tartom rosszak. És ez sajnos nagy üzlet is, nézve az előkészítők árait.
15618. Katang71
2017. febr. 19. 18:23

En is erre jutottam.

De a gyerekem racafol.

Szenved a jelenlegi suliban, ahol O a legjobb az osztalyban es nincs szellemi tars.

Az ofo meg ratesz egy lapattal. Sajnos o sem az.

Ezert mennenk gimibe.

15617. Lara47 (válaszként erre: 15611. - Poppy11)
2017. febr. 19. 18:19

A vizsga azert kell pl., hogy egy okos gyerek, aki nincs jóban az iskolai tanarral es mindig rosszbb jegyet kap, ahol lehet, tényleg tudása szerint menjen gimnáziumba és nem huncut természete miatt.

Ez az egyik ok, a másik, sajnos az alt. iskolak nagyon mások. Az egyikneknél egy jeles tanuloja masik suliban lehet hogy csak 3-4lenne. Gondolom talalkoztazok ezzel...

15616. virgilius (válaszként erre: 15615. - Katang71)
2017. febr. 19. 18:18

Én már 2 éve ezen gondolkodom. :)))

Amire jutottam, az az, hogy ez is egyéniségtől függ. Van, akinek jobb, ha húzzák a többiek felfelé, van, aki meg elkallódna az erős gimiben, míg máshol remekül ki tudna teljesedni.

Amúgy én személy szt arra hajlok, hogy jobb jónak lenni gyengébb suliban, ha a tanárok támogatók, mert akkor sokkal több figyelem juthat a gyerekre ez esetben.

15615. Katang71
2017. febr. 19. 18:13
A felveteli kapcsan elgondolkodtam; mi jobb a gyereknek: ha kozepszeru egy eros gimiben vagy az elmezonyhoz tartozik egy gyengebb suliban?
15614. to6mi (válaszként erre: 15608. - Mikornyicki)
2017. febr. 19. 18:10
Nem hibáztatlak, igazából még nekünk is kész csodának tűnik a saját történetünk. A fiunk hatására idén több gyerek jelenkezéről tudunk, hasonló kiváló vizsgaeredménnyel, bizakodással! A mi gyerekünk nem zseni de hozzáállása, akarása minden elfogultság nélkül példaértékü és ebből lehet építkezni.
15613. anni9273 (válaszként erre: 15610. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:08
Pont a Radnóti tájékoztatóján mondta azt az igazgatónő,hogy kb. az első 50 gimnázium között nincs szignifikáns különbség szerinte, úgyhogy senki se keseredjen el,ha nem veszik oda fel. Mi is beírtunk gyengébb gimiket is,mert mindenképp el szeretnénk menni az ált.suliból, de ez az áltsuli hibája.Különben egy negyedikesnél még nem kell,hogy felvételi kényszer legyen.Ha gyengébbe jut be,az is jó.Egyikben jó a hangulat és a sportkör, a másikban meg lehet valamilyen érdekes nyelvet választani.Ezen nem kell kétségbeesni. Van aki egy ranglista végén levő lesajnált gimiben teljesedik ki.Ha kellően támogató a környezet, és a tanulni vágyó gyereket támogatják,akkor jól érezheti magát bárhol és tovább tud tanulni.Sok elit gimi mellett is járnak hozzám magántanítványok, akik nem buták, csak valahogy az alapokat elfelejtik néha lerakni a sok versenyeztetés mellett...
15612. levia (válaszként erre: 15610. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:04
És sokkal nagyobb valószínűséggel marad ideje/ereje/kedve a hobbijára, vagy bármire, ami nem a sulival függ össze. :-) Persze van olyan fiatal is, aki a legelitebb sulit is könnyedén veszi, de a döntő többség ott sem mindenben zseni.
15611. Poppy11 (válaszként erre: 15610. - Virgilius)
2017. febr. 19. 18:00
Igen, így van. Én eleve nem értem, hogy miért olyan a felvételi, hogy külön készülni kell rá, gyakorolni, mert különben esélytelen elég jót írni, még egy jeles tanulónak is.Miért nem simán azt nézik, hogy az általános iskolai tanulmányai alatt mit sajátított el? A nagyoknál sem tartom jónak én sem, de a kicsiknél meg végképp értetlenül állok az egész jelenség előtt.
15610. virgilius (válaszként erre: 15609. - Poppy11)
2017. febr. 19. 17:47

A sima 8.-os felvételinél ugyanez van, nem csak a kicsikre értettem, amit írtam.

Akkor se marad le semmiről az ember gyereke, ha 6.-ban vagy 8.-ban SEM a legelitebbe megy... :) Legalábbis szeretném ezt hinni. :)

15609. Poppy11 (válaszként erre: 15569. - Virgilius)
2017. febr. 19. 17:35
Ezzel nagyon egyet kell értsek, már a szülők generálják a túl erős versenyt dologgal. 😊Mi a sima nyolcadik utániban vagyunk érintettek, de itt óhatatlanul is olvasom a 8 osztályos gimis történeteket. 85 pont sikertelenség? Negyedikes gyerek oda van, mert nem vették fel? (Nekem is van harmadikosom, max azt tudom elképzelni, hogy nekem akarna megfelelni, az én elvárásaimnak ilyen helyzetben, nem azt hogy valóban az ő legnagyobb vágya lenne bármilyen suli).Kicsit nyugodjon le mindenki 😊 Semmiről nem marad le a kis negyedikes, ha nem a legelitebbe megy, vagy ha majd hatodikban vagy nyolcadikban megy a legelitebbe. Mert ha igazán jó, úgyis be fog kerülni és pl Eötvösbe járni vagy Fazekasba nyolcadik után sem rossz 😊
15608. mikornyicki (válaszként erre: 15603. - Bogi11)
2017. febr. 19. 17:27
Úgy látszik Te még hiszel a mesékben...Mégha igaz is lenne Kukorica Jancsi története, akkor sem lehet ebből építkezni, hiszen ez annyira egyedi megismételhetetlen , hihetetlen stb...
15607. Miett74 (válaszként erre: 15602. - Karott)
2017. febr. 19. 16:15
Köszi, ez jól hangzik.
15606. anni9273 (válaszként erre: 15592. - Sikati)
2017. febr. 19. 15:55
Szerintem ez jó eredmény.Mást nem írtatok be, csak a Radnótit?Ezzel a Szilágyiba, Szent Imrébe biztos felvennék.Oda behívják szóbelire, számítanak a versenyeredmények, stb., kiderül,hogy okos gyerek.Egy ismerős zseni kisfia, akinek mindenki csak a Radnótit ajánlotta csak 80-at írt.Látva a pontszámukat,beírták most a Szilágyit meg a Szent Imrét és a kisfiú alig várja,hogy valamelyikbe járhasson.
15605. folt (válaszként erre: 15594. - Andi2014)
2017. febr. 19. 15:55
Köszi az infókat.
15604. kissj (válaszként erre: 15599. - Andi2014)
2017. febr. 19. 15:47
Nagyon szépen köszönöm.
15603. Bogi11 (válaszként erre: 15580. - To6mi)
2017. febr. 19. 15:34

Fantasztikusan ügyes a gyerkőcöd, gratulálok! Ami különösen imponáló , az a céltudatossága, de főleg az önállósága. Szerintem nagyon ritka ebben a korban. Enyém is céltudatos, szorgalmas, de azért nekem kell számontartani az időpontokat, hogy hova mit kell beadni stb. És az utat is azért mi mutatjuk még neki, amit el is vár. Azt már tudja, hogy mit nem szeretne, de azt hogy mit igen, azt még kevésbé.

Gratulálok még egyszer! Nem lehetett könnyű elengedni ebben a korban olyan messzire. Ahonnan valószínűleg már csak látogatóba fog hazajárni. :(

15602. Karott (válaszként erre: 15598. - Miett74)
2017. febr. 19. 15:18
Igen, mi kértünk és kaptunk igazolást szó nélkül délutánra is. Nem tudják, mikor kell nektek elindulni, ráadásul 4-ig suli van, ki kell kérni. Az első helyeken lévő sulinál nem vittem be reggel sem, a hátul lévőknél csak dél körül hoztam haza.
15601. Andi2014 (válaszként erre: 15596. - Kissj)
2017. febr. 19. 15:17
Füzetet nem kértek tavaly egyikben sem-szerencsére.Az ellenőrzőjét kérték, és vitte a versenyeredményeit.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook