Középiskolai felvételi (beszélgetés)
okosodott a pontszámító készség, lehet már iskolákra szűrni (mert már jó sok van benne, áttekinthetetlen volt), ill. egy gombbal felvenni alapból mindent ötösre és onnan igazítgatni.
Ha valaki tud valamit, még iskolákról info, szívesen felveszem a rendszerbe (jelenleg csak az van benne, ahonnan van pontszám információ, ill. 4-évfolyamosokból még mindig nincs minden, és egyelőre Illyés az egyetlen nem budapesti, persze az is majdnem....)
Sziasztok!
Az Apáczai feltette az ideiglenes listát!
Ok, bocsi, azt hiszem elveszitettem a fonalat... Megviselt mar kisse ez a felveteli hercehurca...
Meg jo, h a gyerekemet nem.😀
Szia, igen ez az átvétel klasszikus esete, amikor gyerek egyik suliból átkéredzkedik egy másikba, ahova - igazgatói engedéllyel - átveszik... ha van üres hely, ha....
Szerintem itt most a legtöbben azon gondolkodnak, hogy központi felvételivel, azaz ugyanolyan feltételek mellett, mintha általánosból jönne a gyerek, hogyan tud átjelentkezés helyett felvételizni adott esetben...
Az OH GYIK alatt irjak:
10.
Nem kell tanulói adatlapot és jelentkezési lapot kitöltenie a 8 vagy a 6 évfolyamos gimnáziumi oktatásban a 8. évfolyamot végző tanulónak, ha:
a tanuló nem vált iskolát, vagy
iskolát vált ugyan, de a fogadó középfokú iskola igazgatója a KIFIR rendszeren kívül kívánja átvenni a tanulót.
Ez alapjan en ugy ertelmezem, nem zarjak ki a gyereket a jelentkezesbol.
Azért ne húzzátok le annyira az egyházi sulikat. A Deáktéri érettségi átlaga 4,95 körüli, emelt szintű érettségiből 5 egész!!! Bejutni is iszonyat nehéz ám, 84 pontocskánkkal csak reménykedünk!
Tény, hogy van, ahol nem jól csinálják, vagy csak negatív spirálba kerültek. Ami nehéz nekik ebben a világban, az a fegyelmezés, különösen, ha van pár "élénkebb" tanulójuk, akiket jobban érdekel a mozgolódás, mint a tanulás. Ezekkel nem mindig tudnak mit kezdeni, és egyre csökken a színvonal.
Akkor hát ha ilyesmit tervez az ember (gyereke) akkor először körbe kell udvarolni a kiszemelt gimi(k) igazgatóját?
Ez a technika? A győri központ ilyenkor hogyan kezeli a jelentkezését? Ha átvesz valakit az igazgató saját hatáskörben akkor azt is jelezni kell nekik?
Igen, erre most már én is nagyon kíváncsi vagyok.
Pl. a Veres Pálné tájékoztatójában áz áll, hogy hatévfolyamosba azok jelentkezhetnek akik a hatodik évfolyamot végzik, 4-5 évfolyamosba akik a nyolcadik évfolyamot végzik vagy a 8.utáni nyelvi előkészítőt végzik. Nincs kikötve hogy általanosba járjon, a nyek nem is az.
Marmint a mateknal (ttud
osztaly).
A matekos osztalyba jelentkezoknek tobb matekfeladat van.
Szent Istvan szobelin voltunk.
Valoban szervezetlen, a segito kilencedisek nincsenek topon, bar nagyon kedvesek.
Az egyik teremben a magyar, masikban a matek felveteli zajlik.
Magyarbol van egy feladtatlap szoveggel es kerdesekkel, a gyerekek buzgon irtak.
Volt olvasas es szovegertes valamint 4+1 allomason jatekos kerdesek, feladatok. Az allomasos feladatok eredmenyei kozul a 3 legjobban sikerultet veszik figyelembe a pontozasnal.
Ttudomanynal is allomasos feladatok vannak, fentiek szerint.
Es van egy beszelgetes az ofo-vel.
A magyar 1,5 a matek 0,5 ora volt.
Szia Eleonóra 123!
Azt írtad: "Mehet központit írni... A tájékoztatókban felsorolják kik felvételizhetnek és az, hogy már gimis az nem kizáró ok."
Átnéztem a tájékoztatót, OH-sat, és csak azt látom, hogy általános iskolával tanulói jogviszonyban állókra vonatkoznak a 6, 8, 4 osztályosba jelentkezések.
Szóval, te hol láttál ilyesmit?
Mert azt ugyan tudom, hogy van olyan, hogy másik gimiből, pl. 8-osztályosból felvételizik sztenderd módon 6-osztályosba, központival a gyerek, de ennek a módija sehol nincs leírva, mármint, hogy ez egy bevett út lenne.
Kb 2 héttel ezelőtt pont emiatt hívtam fel az Oktatási Hivatal Ügyfélszolgálatát, ott azt mondták, az általános iskolai jogviszonnyal rendelkezők felvételizhetnek, de aztán meg a végén oda lyukadtunk ki, hogy adott esetben (???) be lehet adni központi előtt decemberben a jelentkezést gimiből, de ez az ÁTVÉTEL egy bizonyos módja, hogy ezt leegyezteted az adott gimibe, ahova ÁT AKARSZ JELENTKEZNI.
Magyarul, hogy ez az ÁTVÉTEL egy módja tk.
Szóval, aki tudja ennek a jogszabályi hátterét, jelezze, hogy a gyakorlatban hogyan megyenhet ez mostanában...
"A jelentkezés feltételei:
Hatosztályos képzés:
Általános iskolák 6. osztályos tanulói
Nyolcosztályos gimnáziumok 6. osztályába járók
Hatosztályos gimnáziumok nyelvi előkészítőjének diákjai
Négy- vagy ötosztályos képzés:
Általános iskolák 8. osztályos tanulói
Nyolc, illetve hat évfolyamos gimnáziumok 8. osztályos tanulói
Nyelvi előkészítő osztály tanulói (csak 4 évfolyamos osztályba)" idézet az EJG honlapjáról
Viszont a diákok felvétele az igazgatók kompetenciája. A fenti gimi ebből a szempontból toleráns.
Tudok olyanról, aki a TOP gimnázium nulladik osztályát (nyelvi előképző) kezdte úgy, hogy 8 osztályos gimiből jelentkezett át, szabályos felvételi eljárás keretében. Olyanról is tudok, ahol a nulladik osztályból ment át a gyerek egy TOP gimibe elsőbe, természetesen szabályos felvételi eljárás keretében.
Hatosztályos átjelentkezésről nincs infóm, de jó lenne ezt is tudni, hiszen amennyiben a gyereket csak egy gyengébb gimnáziumba vennék fel, ez komoly szempont lehetne a beiskolázási döntéshozatalnál (menjen a gyengébbnek ítélt gimibe vagy maradjon az általánosban). Többek között azért is, mert úgy tűnik, hogy a gimnáziumi férőhelyek száma ismeretében 8. osztályban sem lesz egyszerűbb a mostani hatodikos gyerekek helyzete...
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?