Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Az Árpád angolhoz tudok hozzászólni :)
A nyelvi szint valóban erős. Az én gyerekem vacak előzményekkel került oda (kísérleti QLL módszerrel tanították az általánosban előtte 3 évig, emiatt, ezalatt 1 évig járt magántanárhoz). Megugrotta a szóbelit, de nehéz volt felvennie a ritmust a csoporttal. Nem tudás alapján, hanem névsor alapján bontották őket, tehát egy csoport fél osztálynak felel meg. A jegyei ugyan nem kiemelkedőek, angolból 4-esre áll, de kilencedik elején gond nélkül letette a középfokú nyelvvizsgát 86%-ra. Az osztálytársai pont most hétvégén mennek csoportosan(ő nem akarta ezt bevárni, inkább próbálkozott előbb és bejött neki).
Az Árpádban ki is mondják, hogy konzervatívak, de a valós, mögöttes jelentéstartalmat még nem sikerült a maga teljességében felfejtenem.
Nem tanulja magát halálra a gyerek, sőt...
A szemlélet gyerekbarát, emberségesek, odafigyelnek emberileg is a csemetére.
Rengeteg a plusz közösségi program, bár ez lehet, hogy osztályfőnökfüggő (ebben óriási szerencsénk van, mert lelkes, elhivatott, lendületes ofő jutott nekünk).
Követelmény van, pl. földrajzból, de nagyon korrekt módon mindig elmondja a Tanárnő, hogy mit fog számon kérni (ezt hetedikben még nem annyira értik a gyerekek, nálunk azóta megy a szekér, amióta digitális oktatás volt: ott valahogy bekattant a gyereknek, hogy mit és hogyan kell tanulni). Ráadásul a 2024-es érettségi próbafeladatsort elnézve egyáltalán nem túlzóak a Tanárnő elvárásai...(tt érettségit esélyünk sincs fizikából, kémiából tenni, a biosz sem a kedvence, marad a földrajz :D)
Érdekes, hogy az Árpád matekban is erős valóban, (hozza a gyerek 4-esre, annál többre nem megy neki) mégis a VPnéG áll előrébb a HVG listán.
Kb. 33 fős osztály szokott összejönni, de sok dolgot csoportbontásban tanulnak.
Köszi,
Nálunk a 4. helyen van, de az a suli az ami biztos meglehet. Csajszi 63. a francián szinte tuti, persze ha nem változik drasztikusan az utolsó felvett sorszáma az előző évekhez képest, tavaly a 94. sorszámú volt az utolsó bekerülő.
Szia!
Nem semmi két gyereket menedzselni, nekem egyenként is nehéz volt, főleg most ez a második...
Köszi, nekem is van jó tapasztalatom, a motivációs levélre kérdeztem rá vmi info-s emeil címen és az igazgatónő válaszolt, meg is lepődtem.
Szerintem a lányomat nem ő felvételizette, mert azt mondta, fiatal tanárnő volt.
Ok:-)))
Látod, egy nap alatt már -2 főt összeszedtünk, már csak a másik 2 kell, és bent vagytok:-)
Upsz...
Milyen viszonyban vagytok az ofővel? Ha nem akarsz belépni a rendszerbe, mert tartasz tőle, hogy újra kell valamit nyomtatni, akkor vigye be a fiad a végleges sorrendet és nézzék meg hétfőn, hogy egyáltalán kell-e módosítani a sorrendet!
Saját tapasztalat híján a sorvadó gimiskoláról ollózva:
Árpád
"Írta: Privát #605 2020.03.09.
Nekünk nagyon bejött az iskola, korrekt, átlátható felvételivel, oktatással. Transparensek, minden fenn van a honlapjukon, továbbtanulási statisztikák is. BME, SE, BCE, külföldi egyetemekre mennek a diákok.)
Sok a kiemelkedő tudással bíró, inspiráló tanár akár reál, akár humán területen. A fevételi tájékoztató nem árul el sok mindent az iskoláról, kicsit "matekosra" sikerült. Aki igazán kíváncsi rá, az attól függően, milyen tagozatra menne a gyermek, üljön be a nyílt napon nyílt órára. Mindkét gyerekemnél ez volt a döntő. Fantasztikus matematika, történelem, nyelvi illetve biológia órákat láttunk, és ez nem csupán PR volt, a való életben is ezek a tanárok így tanítanak, tapasztalat. Igen, volt, amikor a sokat emlegetett földrajztanárnő dolgozataira az angolosok is kegyetlen sokat készültek, mert egyetemi szinten kért számon, de nekünk, szülőknek is érdekes megtapasztalás, hogy egyöntetűen imádják, és a kezdeti 3-asok után, talán a teher alatt nő a pálma esete?, nagyon rövid idő alatt képesek voltak felvenni a ritmust, hosszútávon profitáltak belőle tanulástechnika szinten.
Én a négyéves képzésű osztályt sem írnám le, a belső statisztikákat felhúzza a sok versenyeredmény a TT-s és matek tagozatokon a hatosoknál. Kicsit konzervatív, de vidám iskola, sok programmal."
VPnéG
" Írta: Privát #635 2021.01.06.
Kezdés éve: 2020.
Mindenek előtt hangsúlyoznám, hogy az elmúlt hónapok (2020/2021 tanév első félév) nem igazán klasszikus iskolai menetrendje sok aspektusban nem értékelhető részünkről. Ilyen pl. az iskolai élet, amit sajnos ezidáig nem tudtunk megtapasztalni. Sokkal inkább tudok beszámolni az oktatás milyenségéről. Ami számunkra is az év elején volt meglepő (nem ez alapján hoztuk meg a döntésünket), hogy szinte alig van olyan óra, amit nem bontva tanulnak. Biológia, kémia, magyar irodalom, nyelvtan, dráma, info, nyelv, matek mind csoportbontásban, ami óriási előny és nagyon kevés iskolában jellemző. Ennek köszönhetően az új tantárgyak (fizika, kémia) már most kedvencek lettek, mert amellett hogy nagyon jók a tanárok van hely és idő mindenkinek szemléltetni, kipróbálni, elmagyarázni. Nagyon sok a férfi tanár, ami számunkra szintén pozitív. Az oktatásban rengetegszer aktualitásokkal magyaráznak, a feladott otthoni feladatok életszerűek, érdekesek. (Pl. USA elnökválasztáskor dráma órára az volt a feladat, hogy mit tennél, ha Téged választanának meg elnöknek USA-ban.) Az én gyerekem számára (aki kitűnő volt eddig) elég nagy meglepetés, hogy középszerű lett az osztályban, igen sok az okos, tehetséges gyerek. Elég magasak az elvárások, de megugorhatók. Az egyértelműen látszik, hogy nagyon sok sportolót vettek fel, szinte minden osztálytárs sportol valamit. Mintha szándékosság lenne benne, de erre nincs bizonyítékunk. :-) Az online oktatást is pozitívan tudom értékelni. Minden óra meglett online tartva, bár ez minket csak pár hét erejéig érintett csak. Amit látunk, hogy mindenben gyerekközpontúság jellemző és nagyon rendezett, következetes vezetést tapasztalunk. A gyerekünk nagyon szeret odajárni."
Sziasztok!
Sok a meló, csak beleolvasni volt néha időm,h ki h áll:)
Gratula a szuper pontszámokhoz, rangsorokhoz mindenkinek!
Borian, - a Leöveyben nagyon jófejek, nekem többször válaszoltak e-mailekre, mindig tudtak segíteni.
Pl. iskolalátogatáson sikerült egy db helyet lefoglalni, de a lányok együtt mentek volna...este 10-kor rámírtak, h nyitottak nekünk egy plusz helyyet, menjek, foglaljam le.
Illetve pl szóbelin annyira torlódtak az időpontjaink, h kértem,melyik napra rakják a lányokat...akkor is megoldották, szóbelin az ig.nő ráis kérdezett lányomnál, h ő az, akiknek az ikertestvére szóbeli mentes?
Melyik tt-re jelentkeztetek itt? Mat-fiz v biológia-kémia? Mert lányom szt a biológia-kémián az ig.nő felvételiztetett (Ő is 50 pontot kapott itt:)
Ma egyik lányom rangsorait, meg az előző évek befutóit volt időm végignézni,listázni;holnap folytatom a másikkal...
Neki esélyesek a Leövey biológia-kémia és a töri szakok; a Szinyeiben több tagozat is, Szent Györgyi és nagyon talán a Vörösmarty tt.
A mentő Teleki Blanka technikum tuti biztos,de vszínűleg nem jutunk el idáig.
Jaaaaa, és a leszerepelt Széchenyi megy a sor végére, ők nem érdemlik meg a lányom:)))
Tesónak sztem esélyes az Eötvös, az Api és a Szent István is, meg még több tuti helyes iskola, de reméli, h az első háromból összejön vmelyik.
Azért holnap még megnézem ezeket a régebbi statisztikákat nála is.
Amiről én tudok, ott nem fogyhat el a lelkesedés, mert órarendben van és kötelező, nem leadható órakent kell vállalni....
Számomra inkább az a buktatója, hogy összejön -e 11. Évfolyamon azonos nyelvet akaró kezdő csoport a minimum létszámmal 💁♀️
Bennem azért nem merült fel, mert úgyis be kell mennem a suliba módosítani, mivel alá is kell írnom.
Egyébként miért merült fel benned, hogy lehet más a sorrend, mint ami a nálad lévő másolaton van?
Csak nem saját tapasztalat? :)
(Jó, tudom hogy az.)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?