Középiskolai felvételi (beszélgetés)
De a tendencia nem jó! 3- 4 iskola leveszi a javát, a többieknek a “maradék” jut! Mi lesz így? Lassan atalakulnak a gimik szakmunkásképzőkké?
Szerintem lassan a többi giminek is meg kell tanulnia kommunikálnia, használnia a modern marketing fogásait. Máskép lemaradnak és a szintre hozás lesz egyetlen feladatuk.
Véleményem szerint egy jó osztályba belefér 75-100 pontig mindenki. Nem csak a 90+
Amúgy igazatok van, hogy a rendszer sem túl jó. Nagyon elhúzódik, nagyon kell figyelni, tájékozódni kell állandóan. Első gyerekkel pláne tök tudatlan az ember (én konkrétan azt hittem, majd április-május tájékán van biztos a felvételi...), sokszor az iskolák segítségére sem lehet számítani, hiszen nem szeretik a 6 osztályosba elvándorlást.
És valószínűleg az itt jelenlévő szülők mind értelmes és tájékozott szülők ( :-))!), hiszen azért vagyunk itt is, hogy tájékozódjunk, és mégis milyen kavarc volt már körünkben is a Győrbe küldendő X-dik verziójú jelentkezési lap körül. Kevésbé önálló, vagy önállóan tájékozódó családban bizony a rendszer sem segít sokat. Igaz, hogy az iskolák honlapjaikon írják, hogy nem küldenek se az írásbelire, se a szóbeli behívásra levelet, tájékoztatást, de ahhoz, hogy ezt tudd, már ahhoz is látogatnod kell a honlapot, ismerni kell valamelyest az eljárást.(más kérdés, hogy azért a vágyott iskola honlapjára egyszer-kétszer ellátogatni mondjuk nem árt...)
A tehetség utat tör, mindig ezt mondom ;)
Én tényleg hiszek ebben.
Igen, probléma lehet, hogy csak az előző évek ponthatárait nézik, nem kalkulálják bele az írásbeli átlagok és az írásbelizők számának változását, így a régi pontszámok megtévesztők lehetnek. Szívesen fogadom az ötletetek, amivel világosabbá, átláthatóbbá lehetne tenni a ponthatáros táblázat adatai és az írásbeli eredmények oldalán található értékek közötti összefüggéseket, vagy amivel hangsúlyossá tehető, hogy aktuálisan jelentős eltérések lehetnek az elmúlt évek ponthatáraihoz képest.
Nem tudom, lehet-e következtetéseket levonni a honlap látogatottságából arra vonatkozóan, hogy milyen irányú mozgások történtek a jelentkezések során, de a felvetésedre most megnéztem a honlap statisztikáját, ami azt mutatja, hogy az utóbbi 4-5 hónapban több mint 17ezren látták, ebből a visszatérő látogatók száma több mint 7ezer (a nyilvántartás a különböző IP címekről érkezőket különálló látogatókként rögzíti, természetesen anonim módon).
tény, hogy az idei év nagyon elütött az átlagtól. Ez az iskoláknak is új volt, a benne lévő gyerekeknek meg szülőknek pláne. És ez mindenképpen szerencsétlenebb eset, hogy egyszerűen ez az idei központi nagyon kevéssé volt alkalmas arra, hogy szórja a mezőnyt...
Így kieshetett egy csomó olyan gyerek, akinek bizony nagyon is a top iskolákban lenne a helye. Bár ez igaz minden ilyen megmérettetésre, ahol egyetlen lehetőség dönt el mindent. Gondoljunk az olimpiára, amikor 4 évig készül valaki, és 5689-szer csinálta meg hibátlanul a gyakorlatát, és abban a két percben elcsúszik a jégen, amikor az éremért korcsolyázik. Szívás...
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?