Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Sziasztok,
Nagyon elgondolkodtató amit írtok itt a "lemarad, kimarad" témában.
A gyerekem egy viszonylag erős bp.-i iskolába jár, azon belül is emelet szintű matek csoportba és még így is az előkészítő mellett döntöttünk. Kérdem én, aki egyáltalán nem jut el előkészítőre, csak úgy, simán jelentkezne annak semmi esélye??? ( jó tanulóról van szó) annak semmi esélye?? elszomorító :-(
A szakmunkákkal az a baj, hogy hiába lehet jól keresni, ez is relatív. Bejelentve, szabadságokat kiadva nem lehet munkát találni, a vállalkozói lét meg külön téma.
A szakiskolák színvonala mélyrepülésben van.
Nálunk ugyan nem játszik még gondolat szinten sem a szakiskola mert a gyerek elmerülős, tanulós, de aki nem annak milyen szakképzés jut??
Bocs, ha hosszú voltam
Szia,
Köszönöm ezt a hosszabb hozzászólást.
Személyesen, mint vidékről származó első generációs értelmiségi, megtapasztaltam én - és a férjem is -, hogy mennyit számít, ki honnan jön. Kinek a szülei milyen körökben forognak, milyen íratlan szabályokat szívtak magukba. És nem mindegy az sem, hogy mennyire készíti föl az iskola a gyerekeket - az egyetemen TTK-n meglátszott, ki jött matek tagozatról és ki nem, és előbbiekhez szabták a tempót.
A mi gyerekeink egy átlagos lakótelep suliba járnak/jártak, semmi tagozat, semmi válogatás (horribile dictu, bevándorló osztálytársak, sőt már ovistársak is). Nincsenek elzárva a valóságtól.
Volt idejük - a nagynak 6, a következőnek 8 év - hogy átlagos gyerekekkel legyen együtt az iskolában.
Igazad van abban, hogy nem kell erőltetni azt, aki tényleg nem akarja. A szülő felelőssége is, hogy fölmérje, mire képes a gyereke, és afelé terelgesse.
Azonban, ha a gyerek képességei és az érdeklődése azt indokolják, igenis érdemes segíteni abban, hogy gimibe, akár elit gimibe is kerüljön egy idő után.
Az is igaz, hogy később is lehet korrigálni, és néha a gyerek későn kap észbe - ekkor meg kell fizetni az extra árat a munka melletti tanulással.
Valóban nem kell mindenkinek diploma.
Igen, vannak olyan szakmunkák, amik nagyon jól fizetnek és keresettek. Ugyanakkor a fizikai munka hamarabb elhasználja a testet.
Sok oldala van ennek a problémakörnek.
"az a tapasztalat, hogy aki lemarad, kimarad" Tényleg így lenne? És megéri a plusz erőfeszítés ilyen fiatal korban? Annyit gondolkodom ezen. Tényleg abszurd a rendszer!
Sok gyerek tanul zenét, de csak kevésből lesz zenész. Így nem meglepő hogy egy idő után abbahagyják a zenélést. Ugyanez igaz a sportra is, mert a tömegsport sehol sem cél, sajnos. Ha egy gyerek nem túl motivált a tanulásban akkor másban még jó lehet.
Nincs értelme erőltetni a gimis felvételit ha a gyerek még nem érett meg rá. És ha csak pár év múlva lesz érett akkor se marad le semmiről, hiszen negyedikben, hatodikban és nyolcadikban is tud váltani. (Oké, elméletben mert vidéken nem biztos hogy mindegyik képzési forma elérhető.)
És végül: akkora nagy tragédia az, ha a gyerek nem lesz diplomás? Szerintem mindannyian kerestünk már megbizható villanyszerelőt, gázszerelőt, stb. Egy ilyen szakma ma kincset ér, és húsz év múlva is jól megél majd belőle aki megbízhatóan, jól csinálja. Saját maga osztja be mikor és kinek dolgozik. És talán végigfocizta a gyerekkorát és soha nem görcsölt a gyomra dolgozatok előtt.
A gimiknek szerintem jelentős hátránya hogy nem túl gyakorlatorientáltak, inkább elméletben képeznek. A szakgimik a rossznyelvek szerint még úgy sem. Az elitgimikben található válogatott gyerekanyag (sokszor befolyásos szülőkkel) később hátrány lehet. De a valóság nem ilyen idilli, kiszámítható. Nem minden ember okos, kedves, támogató de együtt kell működni velük és akkor az elitgimik képezte burok hátrány.
Bocs a hosszúságért, de szerintem ez nem ilyen fekete-fehér hogy lemarad aki kimarad. Aki lemarad, és kimarad valamiből, annak nem biztos hogy rosszabb élete lesz. Az élet hosszú (remélhetőleg) és semmire sincs garancia.
Azért ilyenkor fölmerül az emberben a rendszer abszurditása.
A gyerekek járnak iskolába, van heti 25-30 órájuk. Ezekre valamennyit készülnek is. Van, aki sportol, zenél.
És akkor a felvételihez még heti 4 óra plusz utazás plusz otthoni készülés.
Tudom, Ázsiában ez sokkal durvább ( [link] de akkor is...
És önmagát erősítő folyamat, amíg az a tapasztalat, hogy aki lemarad, kimarad.
Igen, most már én is látom. Tegnap szerintem még nem volt fent.
Nem mi vagyunk az érdekeltek, csak az egyik barátnőmnek próbálok segíteni, aki a megfelelő iskolát keresi a 8-os fiának, és viszonylag közel laknak a Szerb Antalhoz. Megköszönném, ha írnál egy kicsit róla. Tanárok, oktatás színvonala, diák közösség, hangulat..:)
Az én gyerekem 6 osztályos gimibe ment és a Szent Istvánba járt előkészítőre 6. osztályban. A matek hatékonynak bizonyult,a magyar sajnos nem...
Volt osztálytársa,aki 5-ben is járt a Szt.Istvánba és sajnos elég rossz írásbelit írt.
Mai eszemmel a Szt. Istvánba járattam volna matekra és a Trefortba magyarra a gyereket.
Szilvih, ha jól értettem, nem a gimis jelentkezési lapok korai leadását nehezményezte, hanem az írásbeli vizsgahelyszín kiválasztását. Ugyanis ennek a határideje dec. 7.
De az is igaz, hogy az áltsulik mielőbb szeretik tudni az iskolalistát is, pont amiatt, amit írtál.
Szia!
Én látom a honlapon a 2018/2019-es felvételi tájékoztatót is a felvételi menüpont alatt.
A képzési formák tekintetében a 2012/2013 szerintem arra vonatkozik, hogy akkortól más a nyelvi órák száma.
Egyébként két hatosztályos osztály van, egy négy osztályos és egy négy+1-es. Én ez utóbbit ismerem jobban. Ti melyikben vagytok érdekeltek?
Köszönöm a választ a "hol írjak" kérdésemre. A régebbieket is elolvastam, köszönöm! Akkor lehet, hogy az álomsuliban írja, jár oda előkészítőre is, így nem ismeretlen környezet, viszont elég messze van, a metró is pótlódik szombaton. :( A kicsi is oda jár, hátha jóindulatot tudunk csiholni: :)
Más suliban is az általános iskola gyűjti be a nyolcadikosok írásbeli jelentkezési lapját? Olyan dühítő, hogy két héttel hamarabb le kell adni, mint dec. 7.
Sziasztok!
Olyanok segítségét kérném, akiknek a gyereke(ik) járt(ak) a Szent István Gimi előkészítő(i)re. Van értelme már 5.-ben és 7.ben is járni? Köszönöm előre is a véleményeket.
Sziasztok!
Az én gyermekem a Szerb Antal Gimnáziumba jár, így én is árnyalnám az összképet. Nekem ugyanis egyáltalán nem az a tapasztalatom, hogy teljesíthetetlen követelmények és leki sanyargatás lenne jellemző, sőt épp ennek az ellenkezője! Kell tanulni, gyakoriak a számonkérések, de a tanítás színvonala nagyon jó. Az én lányom nem szakad bele a tanulásba, mellette sportolni/zenét tanulni is van ideje és a jegyei is jók. Szeret ide járni, mi azt kaptuk ettől a sulitól, ami vártunk. A nyelvek tanításában szerintem kifejezetten hatékonyak. Persze biztosan itt is ki lehet fogni jobb és rosszabb tanárokat, de én csak ajánlani tudom a sulit.
Csak egy hozzászólás a múltból (elvacakolódott a fórumon belüli keresés, az átalakítás előtt prímán ment) :-(
"30022. vircina
márc. 11.
(válaszként erre: 30015. - Aquarius76)
A Szerb Antal nagyon is tanulós suli. Ismerősök gyerekei járnak oda. Rengeteget kell tanulniuk, de nem ez a legnagyobb gond, hanem sokszor az, hogy teljesíthetetlen a követelmény. Nyilván ez tanárfüggő is, de nagyon sok a panasz az észszerűtlen követelmények és a gyerekek lelki sanyargatása miatt. A környéki magántanárok erről nagyon sokat tudnának mesélni,ahogy a szülők is. Sokan vagyunk olyanok, akiknek logisztikailag nagyon jó lenne, de mégis inkább a belváros felé mozdulunk, mert a jobb/top/ gimikben valahogy mégis egyenletesebb a terhelés, a hozzáadott pedagógiai értékről már nem is beszélve. Nem elrettentésként írtam, inkább csak az összképet árnyalandó."
Sziasztok!
A csepeli Jedlikben volt valaki esetleg nyílt napon? A maira voltunk regisztrálva, de betegség miatt kihagytuk. Még lesz két alkalom, érdemes menni?
Volt esetleg szó a felújításról, bővebben mint a honlapon?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?