Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Osztályzóvizsgák (=jegyek) és megírt központi + szóbeli nélkül nem vehet részt a normál menetben.
Mindenképpen valamiféle speci elbírálásra van utalva.
Top suliba is be lehet kerülni. Az egyik gyerekemnek van olyan osztálytársa, aki a 8-at Amerikában járta. S rendben bekerült a 4 osztályosba kezdéskor, de nem tudom, hogy intézték, mert nem plusz létszámként jelent meg, hanem belefért a meghirdetett keretbe. Ha az ig. partner ebben, biztos megoldható valahogy.
Ja, és az Apáczai is ír a honlapján a különbözeti vizsgás bekerülésről, szóval nagyon utána kell járni.
Az itt a baj, hogy ha akarna, sem vehetne részt a normál felvételi eljárásban, nem?
Akiket mi ismerünk, azok mind bekerültek ugyan gimibe, de valóban nem top sulikba. Ha ez utóbbiak a cél, akkor könnyen lehet, hogy idejekorán történő jelentkezés esetén biztosítanak lehetőséget egy különbözeti írásbeli megírására, pl a Fazekasban ilyen mindig van a 8.-osok számára, még a specmatra is, Berzsenyiben is be lehet kerülni a specmat osztályba utólag, stb stb. Kérdés természetesen, hogy van-e hely az adott osztályban. Az induló új osztályok nehezebb ügy, mert ahol tízszeres a túljelentkezés, ott nyilván nehezebb lesz bekerülni annak, aki messziről jön ugye. :) Főleg, ha nincs ismeretsége.
Ha még szeptemberben nem is, október-novemberben érdemes elkezdeni megkeresni a sulikat. Elvileg pont az ilyen és egyéb méltányossági esetekre lenne az igazgatói keret, s akkor nem lenne hátrányban. Itt elég szabad kezük van az igazgatóknak. Amúgy nem minden iskola kér írásbeli felvételit sem (jellemzően gyengék vagy szakközépiskolák). Mindig vannak, akiknek nem sikerül feltölteni az osztályt. Érdemes megnézni majd tavasszal a végleges lista környékén megjelenő üres helyek listáját is. Néha még a legjobb iskolák is elszámolják magukat a szóbelire behívott diákok számára, s marad üres hely. S van olyan iskola, ahol viszont rendszeresen marad. Élesbe nem szabad ezt megvárni, de most tudsz előre készülni.
Úgy gondolom a magyar oktatási rendszerhez egészéhez képest egész igazságos próbál lenni s rendben lévő a felvételi rendszer (tökéletes megoldás eleve nem lehet), s ha a külföldön járó gyerek könnyedén besétál abba a középiskolába amelyikbe szeretne, azzal az összes központit megíró gyerek kerül hátrányba. Egyéb esetben hogy hasonlítod a többséghez? Igen, mindig lesz, akinek nem jó.
A nyelvtudás mindenképpen előny.
De ha haza is jönne központizni és jól is sikerülne, még mindig gond lenne a hozott pontokkal, ha nem jár haza osztályzóvizsgázni, mint magántanuló. Anélkül hiányoznak a magyar irodalom és nyelvtan jegyei a számításhoz.
Vagyis mindenképpen lobbizniuk kell a szülőknek az igazgatóknál.
De sok működő példa van, ha időben kezdik a tájékozódást, jól is elsülhet a dolog.
Ők legalább már tudják, hogy alternatív úton kell bejutnu gimibe. Sokkal nagyobb gond, kapkodás az, ha az itthon tanuló gyereknek sikerül nagyon félre az írásbeli, és nem írtak be mentősulit.
Szerintem sajnos a magyar iskolákban mindenki hátrányba kerül ha eltér az átlagostól. Nagyon kevés a kivétel.
Hosszú távon biztos hogy könnyebben boldogul majd a stabil nyelvtudásával. A beiskolázás pillanatnyilag problémás, (ez akkor is stresszes ha a gyerek itthon él) de még mindig könnyebb helyzetben vagytok mintha pl. SNI-s lenne. Persze tudom hogy más baja nem vigasztal.
Én is körbeudvarolnám a szóba jöhető sulikat előre, mert arra is számítani kell hogy nem mindenhol fogadják a gyereket szimplán az utcáról betérve ha az igazgatói keretre pályáztok. Érdemes ennek is utánajárni.
Köszi!
Nem gondoltam volna, hogy hátrányba kerül a gyerekem, csak mert külföldön tanul, a cél pont az volt, hogy könnyebben boldoguljon egy stabil nyelvtudással...
Megnézem, köszönöm.
Most 8.-os, nyelvi előkèszítőt nem akar.
A Leövey az elsődleges cél, nagyon tetszett neki a nyílt napon. Teleki Blanka, Szinyei van még, esetleg a Szerb Antal - de akkor vonat helyett busszal járna.
Gondoltam hátha tudtok javasolni valamit, amire nem gondoltunk.
Lányom örült, hogy a magyar volt előbb. A fogalmazás nem okozott neki gondot, max. pontos lett, viszont más feladatokon vesztett pontot rendesen.
A matektól tartott, ami viszont hát ugye tavaly könnyű volt :), azt jobb eredménnyel írta meg.
Szerencsére idén az órákon az érvelés is jól ment neki, szerintem jövőre sem azon fog pontokat veszíteni. :)
Leövey ? Bár Keletitől arrébb van.
Szia !
Bár lányomnak tavaly nem sikerült a hatosztályos gimi (nem is olvastam, hogy hányadikos a gyereked, bocs), de mivel otthon én gyakoroltam vele, van némi tapasztalatom. Ő tavaly 43 pontot írt matekból, de tavaly könnyű volt a matek. Viszont tényleg sok feladatsorban, sok feladatban versenyfeladat jellegűek a feladatok, illetve olyan tudással lehet hamar megcsinálni, amit azok tudnak jól, akik versenyeznek, vagy matekos suliba járnak. Én gyakorlásnál pl. az egyik feladatot próbáltam valamiféle egyszerű egyenlettel magyarázni neki, így számolni, de ő erre nem volt vevő. :) Viszont volt olyan síkgeometriai feladat, amit azért tudott, mert tavalyi matektanáruk az egyik feladatot a könyvben két másik módon "továbbgondolt" és azt adta fel házi feladatként. Azért az elmondom, hogy gyerekeim matekos suliba járnak, de lányom ott a 3. csoportba jár a 4-ből. Igaz, csoportjában ő a legjobb, idén mehetett volna a 2. csoportba, de nem akart. Szóval nem kiemelkedő matekos.
Ó, a Hajóst csak hallomásból ismerem, de én biztos hagynám ott a gyereket nyolcadikig. Vagy nem annyira jó a suli/közösség? Vagy azért szeretnétek hatos gimibe, mert most talán még könnyebb "megcsípni" egy erős gimit?
Gyerekeim a Hermannba járnak. Nagyobbik tavaly próbálkozott hatosztályossal, de csak egy helyt jelöltünk, az nem jött össze, de nem volt dráma.
Majd jövőre. Viszont akkor valószínűleg a kisebbik is megpróbál hatosztályos gimit.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?