Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

36000. kicsiVero (válaszként erre: 35999. - Ridamama)
2019. jan. 22. 21:47
Nagyon hasonló nekünk is, matekból megcsinált mindent, ő inkább reál, szerinte az jól sikerült, de a magyarban volt több minden, ami nem ugrott be neki. És nem tudom a savanyú szőlő helyett savanyú szilva kap-e pontot :) Összességében szerintem is nehezebb volt, mint a korábbiak.
35999. ridamama (válaszként erre: 35985. - KicsiVero)
2019. jan. 22. 21:43
Fiam szerint nehéz volt. Nehezebb, mint amiket az előző évek feladatsoraiból megcsinált. De becsülettel végigcsinálta, magyarban hagyott ki részfeladatokat, szerencsére nem időzött sokat olyanon, ami nem ment. Fogalmazást így be tudta fejezni. Matekot is megcsinálta, az összeset, pontokat pénteken fogunk tudni. Nálatok mi a helyzet? Hogy sikerült?
35998. rozalinda (válaszként erre: 35997. - Minpins)
2019. jan. 22. 21:11
Ők hatodikosok voltak mind állítólag...de nem voltam ott.
35997. minpins (válaszként erre: 35995. - Rozalinda)
2019. jan. 22. 21:04
Radnótiban hatodikos mellé negyedikest ültettek, nem lehetett lesni.
35996. kicsiVero
2019. jan. 22. 20:52
Köszönöm, akkor nagyon hasonló, a magyar volt nekünk is a nehezebb, így azt gondolom általánosságban talán mindenkinek... Ez az eszperentés feladat nálunk is elvitte a pontokat..
35995. rozalinda
2019. jan. 22. 20:52
Most hallottam egy anyukától hogy a Rákócziban olyan sűrűn ültették a gyereket hogy egymásról másolták a megoldásokat a gyerekek. Az ő gyermeke sem tudott egy példát de egy 5 pontost le tudott másolni a padtársáról. Igazi élelmes gyerekek ... fel is venném őket ... de tényleg. Mi ahol írtuk mindenki külön padban szétültetve max 16 gyerek egy tanteremben. Na mindegy csak gondoltam leírom hogy ilyen is van.
35994. Aquarius76 (válaszként erre: 35952. - Sim simma)
2019. jan. 22. 20:44

Gyerekem pont a "hiába tanultam ha semmit nem értem el vele" típusba tartozik. Néha nehéz meggyőzni bizonyos dolgokról.

Viszont azt tudom, hogy jövőre, "muszáj"-helyzetben oda fogja tenni magát. A top gimiknek nem mi vagyunk a célközönsége, a nem annyira topba meg így is be fog kerülni.

Én egyébként sem vagyok nagy híve az orrba-szájba gyakoroljunk egy évig című dolognak. Biztos sokat profitál belőle a gyerek, sok praktikára szert tehet, de tőlem távol áll.

35993. anni9273 (válaszként erre: 35990. - Szilvih2)
2019. jan. 22. 20:40

Én erre a szomorú esetre azt mondanám a gyerekemnek jó sokszor, hogy a tudást nem fogják tőle elvenni.A hozzáállásáért, szorgalmáért dicsérd meg nagyon, s mondd el neki sokszor, hogy a következő évek felvételijén is nagyon hasonló feladatokkal kell szembenéznie, s neki már alig fog kelleni tanulni,mert sokat fog már tudni hozzá. S ez igaz is!Kitartást nektek!

Van olyan, hogy nem jön össze, de ettől ő még jobban tudja,mint mások, s legközelebb ez meg fog térülni. Nagyon nehéz:(

35992. Kfl (válaszként erre: 35985. - KicsiVero)
2019. jan. 22. 20:40

Sziasztok! Mi nem álltunk neki átnézni. Majd ha látjuk a pontszámot...

A magyar első feladat nálunk sokkoló volt. Rögtön 4 pont veszteség... és kevés idő. A fogalmazás végére letette a pontot és azonnal beszedték. Pedig az idővel nem szokott gond lenni. Nehéznek jellemezte.

A matekkal hamar végzett. Volt ideje átnézni. Azt mondta jó lett. Ez persze nem jelenti azt, hogy jók is a megoldások...

35991. Aquarius76 (válaszként erre: 35984. - Macskajanos)
2019. jan. 22. 20:31

Jó cikk. Nem tudom mi lenne jó megoldás. Gyerekeim kifejezzeten örülnek, hogy nálunk felsőben a matek, magyar képesség szerinti bontásban van. Ha nem lenne különbség gimik között, mindenféle tudású diák járna egy intézménybe hogy dőlne el, hogy pl. ki tanul utána mérnöki karon és ki sehol, ha a jó képességűt visszahúzza a közeg.

Viszont a felvételi rendszer sem igazán jó, bár én azt sem tartanám igazságosnak, ha csak a vitt osztályzatok számítanának.Ott is lehet, hogy gyengébb ált.suliból jön a diák ahol ötös, viszont a tudása alatta van egy erős suliból jövőnek.

Nekem nem a rendszerrel van a bajom, hanem hogy kis túlzással évről évre több ( néha nehezebb) feladat van.

35990. szilvih2 (válaszként erre: 35952. - Sim simma)
2019. jan. 22. 20:30

SIM summa az én gyerekem is együttműködő volt. Szinte egész nyáron a feladatlapokat oldottunk, még nyaralni is vittük őket. Ősszel is. Téli szünetben is. Háromféle előkészítőről jart. Ő kérte, hogy csináljuk,, akarta, azzal álmodott, hogy bekerül az áhított suliba. Nem jött be, bestresszelt, viszont amikor hazajöttünk, mindegyiknek vágta a megoldását. Így nekünk egy életre szóló negatív élmény lett. Mindkettonknek. Lehet, hogy egy életre elvette a kedvét a tanulastol.

Úgyhogy szerintem sokaknak borzoltad az idegeit a hozzaszolasoddal. Az én gyerekem is keni-vagja az egyenleteket. Lehet, hogy többet tanultunk, mint Ti, és nem a tudása miatt nem lett jó, hanem a személyisége miatt. Sajnos ő nem azt a tanulságot vonta le, hogy a kemény munkának megvan a gyümölcse, hanem azt, hogy ha semmit sem tanult volna, akkor is ilyet írt volna. Mert így is van. Köszönjük, magyar felvételi rendszer!

Oruljetek, hogy Nektek sikerült, de légyszi ne úgy tuntesd fel magad, hogy Te tetted csak meg a maximumot a gyerekedert.

35989. eth (válaszként erre: 35985. - KicsiVero)
2019. jan. 22. 20:29

Nálunk a gyerek szerint a matek könnyű volt, a javítókulcs alapján 47-48 pontot szerzett. De nem tudjuk, nem írt-e el valamit, amit egyebként jól számolt ki.

A magyart nehéznek érezte, 6 pontot biztos bukott a fogalmazás nélkül (ahol a külalakra még biztos –1), pedig abból max. közelében szokott lenni.

35988. anni9273 (válaszként erre: 35985. - KicsiVero)
2019. jan. 22. 20:28
Én tanár ismerőstől aki javít, úgy hallottam, hogy huszon-harminc közti a matek pontszám átlag.Elég jó 8 osztályos gimiben...
35987. eth (válaszként erre: 35986. - Macskajanos)
2019. jan. 22. 20:17
Tavaly ilyenkor a Herman már kirakta. :(
35986. macskajanos (válaszként erre: 35985. - KicsiVero)
2019. jan. 22. 20:04
Mi úgy gondoljuk, hogy nehéz volt. De nem tudunk pontokat. Mint az alábbi cikkben a tanárok is jelezték: mind a magyar, mind a matek nehéz volt, és az első feladatok rögtön sokkolhatták a gyerekeket. Volt, aki beragadt emiatt, volt akit végig frusztrálhatott az első "élmény" - szóval szerintem idén jóval alacsonyabbak lesznek az átlagos pontszámok a tavalyinál. Nekem ezek a várakozásaim: de semmi konkrétumot nem tudunk egyelőre...
35985. kicsiVero
2019. jan. 22. 19:56
Sziasztok! Akinek nyolcosztályos gimibe írt felvételit a gyerkőc, hogy sikerült? Nagyjából tudjátok a pontokat? Hogy érzitek, nehéz volt, vagy könnyű? Köszi a válaszokat!
2019. jan. 22. 19:56

Nem tudom, ez volt-e már. Tanulságos cikk: tanárok véleménye a felvételikről.

[link]

35983. moil (válaszként erre: 35977. - Szilvih2)
2019. jan. 22. 19:39
Holnapra utánanézek, de ilyen típusú feladatok - nem ilyen nehézségű, de a fogalmak, gondolatmenet gyakoroltatása - már a hatodikos felvételi előkészítős feladatok között szerepel.
35982. hampa (válaszként erre: 35922. - Micoka75)
2019. jan. 22. 18:39
Azért ha készülés nélkül 75 pontot írt a gyerek, olyan nagy gond nem lehet vele... nem feltétlenül a kitűnő tanulókkal járnak jól az iskolák, és nem is az számít, hogy az iskola kivel jár jól, az iskola van a gyerekért, nem fordítva.
35981. hampa (válaszként erre: 35905. - Levia)
2019. jan. 22. 18:28
Szerintem az átlagon felüli és átlagon aluli tudásúaknak jól jön a nehéz feladatsor, az átlagosaknak nem annyira. Az átlagon felüliek úgyis megírják jól, az átlagon aluliak pedig nem maradnak le annyira a tömegtől. Én mindenesetre a nehéz feladatsort pártolom.
35980. Borian (válaszként erre: 35971. - Bbddnn)
2019. jan. 22. 18:26
Nem rád gondoltam. :-)
35979. Aquarius76 (válaszként erre: 35978. - Aquarius76)
2019. jan. 22. 17:50
A magyart csinálták végig, ez kimaradt az előbb.
35978. Aquarius76
2019. jan. 22. 17:49

Hetedikes lányomék tegnap órán 45percben megcsinálták a nyolcadikos felvételit. Tanár mondta, hogy fog érte adni osztályzatot, más tét nem volt. Viszont készülés sem. Ma visszakapták. 41 pont, max. pontos érveléssel, a hibák a helyesírási és/vagy kevesebb pontos feladatokban voltak. Lányom szerint nem volt nehéz. Persze jövőre élesben majd...

Sajnos matekból csak tanárral közösen volt 1-2 feladat, ráadásul a nehezebbek nem. Pedig jó lett volna, ha elmagyarázza nekik a megoldás módszerét.

35977. szilvih2 (válaszként erre: 35974. - Moil)
2019. jan. 22. 17:43
Kedves Moil! A 7-es feladatot hányan oldották meg matekból? :)
35976. levia (válaszként erre: 35975. - Ridamama)
2019. jan. 22. 17:27

Most erről szegény óvó nénink jutott eszembe. Hányszor mondta, hogy minek annak a szegény gyereknek hatévesen nyelvet tanulni, nem fogja bírni a terhelést. Mennyivel jobban érezné magát ha csak a sima egyszerű alap osztályba íratnánk...

Szerencsére nem jött be a jóslata :-)))

35975. ridamama (válaszként erre: 35973. - Vendel)
2019. jan. 22. 17:18
Nálunk se támogatják. Már tavaly elkezdték kérdezgetni, hogy ki akar elmenni, utána egyesével mindenkinek elmondták, hogy miért nem való 6 osztályos gimibe. Közben egy matek szakkört nem tudnak biztosítani felsőben, mert nincs elég tanár.
35974. moil (válaszként erre: 35903. - Viku04)
2019. jan. 22. 17:17
Mint Árpádban tanító tanár válaszolnék: igen, ki fogjuk tennia jövő héten.A dolgozatok már ki vannak javítva (hétvégi nem kis munka), de az adminisztráció elég hosszadalmas. A statisztika nálunk is hasonló, mint a Földesben,(talán kicsivel jobb), de erről nincs pontos infom, csak azoknak a dolgozatoknak az alapján, amiket én javítottam. Talán segítettem.
35973. Vendel
2019. jan. 22. 16:53
A mi általánosunkban gőzerővel folyik az ellenpropaganda a tanárok részéről. Mindenki próbálja lebeszélni a hatodikosokat a váltásról. Ráadásul az utolsó hetekben nem teljesen gerinces módon elkezdték lerontani az átlagokat. Szomorú, ha egy 12 éves gyereknek így kell megtapasztalni az életet.
35972. gligeti (válaszként erre: 35950. - Borian)
2019. jan. 22. 16:38
"De a megoldó kulcs szerint csak egyetlen megoldás létezik a 13x-es..." -- nem, a megoldókulcs is úgy írja, hogy "egy *lehetséges* megoldás", és bemutat egy másik lehetséges megoldást is -- és ezzel ad iránymutatást, hogy milyen alapon lehet részpontokat adni, ha esetleg valaki más (de jó) irányba indul el, csak nem jut végig.
35971. bbddnn (válaszként erre: 35969. - Borian)
2019. jan. 22. 16:15

Nem akartam kioktatni senkit. :)

Csak megértéssel fordulni azokhoz a felvételizőkhöz, akik nem tudták. Mi is benne vagyunk, és biztos érzékenyebb vagyok. :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook