Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Amit te írtál az a költségtakarékosabb verzió (és figyelembe veszi az esetleges külföldi továbbtanulást is), ez vitán felüli!
Nem kötözködés volt, csak pontosítás: annyit írtál, hogy "Legkorábban 10.-ben javaslom letenni", de ez csak a nemzetközi vizsgákra vonatkozik. A magyar C1-et akár 8.-ban is lerakhatja valaki, nem fog elévülni, itthoni továbbtanulásnál jár érte a 40 pont bármeddig, cserébe külföldi továbbtanulásnál viszont nem nagyon fogadják el. A másikhoz meg a 10. osztály is korai lehet, teljesen igaz.
Tudjátok mit, csinálják szabadon a gyerekek a nyelvvizsgázást olyan ütemben, ahogy ők és a saját családjuk jónak látja. Mi a fenének kellett megint belekotyognom...
(a beszélgetés elején írtam, hogy hátha külföldi egyetem lesz a jövőbeli kifutás)
Nem néztem, hogy a többi nyelvből mi a helyzet, de angolból van C2 is. Úgyhogy nem olyan nagy tragédia, ha megcsinálja érettségi előtt 2-3 évvel a C1-et és nem teszi le lantot, hanem 11 vége felé megcsinálja a C2 vizsgát is. Így nem lesz két évnél régebbi a vizsgája, ha valahol nézik és van némi külső motiváció is, hogy tovább gyarapítsa a nyelvtudását.
Mondjuk o nem irta, hogy rögtön nemzetkozit szeretne. A magyar c1 meg nem evul el, ha csak itthonra kell.
Nagy szívás és drága is a nemzetközi felsőfokot újra csinálni. Okuljon belőle mindenki. Van, hogy visszaüt a törekvés, hogy mielőbb legyen C1-es papírja a sarjnak.
Köszönöm. Igen, tudom. Ismerős gyerek (egyetemista) úgy járt, hogy újráznia kellett.
Lányom 2 év múlva 11.-es lesz, de szerintem nem fogja elsietni. :)
Legkorábban 10.-ben javaslom letenni, hátha külföldi egyetem lesz a jövőbelu kifutás, oda sok esetben 2 (3) éven belüli nyelvvizsga számít csak.
nálunk is botrányos volt az első kompetencia
a lányom kitöltötte a tt-t, azt mondta könnyű volt, jól ment, majd kidobta a rendszer, újra ki kellett töltenie, végén a rendszer mentett, nem ők, ezért kétséges, rögzítette-e a válaszokat
azt mondta, felírták ezt, de hogy ez így mire jó...
Nem. :) Ő már szeptemberre besorolódott a legerősebb csoportba. Tudod, cél a C1 legkésőbb 2 év múlva.
Ez így tényleg nem sokat ér, de legalább megpróbálták. Nem tehetnek róla a gyerekek, hogy nem megfelelőek a körülmények.
8: Nálunk is megvolt a lányomnál (ált. suli) a tt és a német. TT folyton kidobta őket és mindig újra kellett írni, amit már befejeztek. A végén is, így nem tudni, mi került rögzítésre. A német hanganyag egyáltalán nem volt hallható senkinek, így az a rész nulla. A feladatokat ő is könnyűnek találta. Fiamnál a Trefortban többnyire jól működött a rendszer, ők már mind megírták, szerinte is elég könnyű volt. Szóval a kettő különbsége miatt biztosan nagy a suliknál az informatikai háttér szerepe, ami a lányoméknál az utolsó pillanatra összekönyörgött gépekből állt, teszt nélkül. Így nem lesz túl korrekt az iskolák összehasonlítása.
Ja, hogy nem is a lányodról van szó?! :D
Mármint nekünk favorit tanárunk? Nincs olyan. Viszont úgy tudom (lehet, hogy rosszul)van olyan "szokás" a gimiben, hogy melyik tanár milyen szintű csoportokban "szokott" tanítani.
A csoportbeosztás szerintem max. a gyerekeket fogja majd érdekelni, hogy kikkel fognak egy csoportba járni. Ugyanis már most is aktívan chatelnek osztálycsoportban. Állítólag enyémgyerek is, amin kicsit meg is lepődtem.
Sziasztok
Nagylánynál ma megvolt a természettudomány-angol kompetencia mérés. Gyerkőc szerint sokkal gördülékenyebben ment mint tegnap, nem akadozott annyit, lassú sem volt.
Pár szabad hely még van egy Erasmus+ programban. Ha érdekel valakit.
[link]
Feltételezem az se lenne annyira fontos, hacsak nem a tanárok miatt - ha esetleg van favorit.
...ahol nagyon nem működött a rendszer.
Hacsak nem lehet arányosítani a pontokat, bár az sem lenne igazságos.
Képzelem milyen vad eredmények lesznek ott ahol n
Ja, neeem. :)
Csak annyi, hogy melyik szintű angolcsoportba kerülnek. Fiamét amúgy lányom ofője javította, de nem emlékszik rá, hogy milyen lett.
Persze nyilván. Csak a sulikat még hátrányosan is érintheti (esetleg), ha ennyire kezdetleges és bizonytalan a system, a gyereket nem.
Puszta kíváncsiság miatt vagyok kíváncsi az eredményre, a gyerek családban betöltött pozíciója nem fog változni ennek tudatában :)
A komp. mérés fontosabb az iskoláknak, mint a gyerekeknek. A sulikat eszerint (is) minősítik, a gyerekek tanulmányi karrierútján nem oszt-nem szoroz, mit produkálnak.
Ja, azt nem írtam, a lányom nyolcadikos. A hatodikos fiaméknak jövő hétre van betervezve a kompetenciamérés.
Nálunk hétfőn és kedden írták. A matek-magyarnál elviselhető volt még a rendszer sebessége, de kedden a term.tud és az angol kritikán aluli volt. Az angolnál rendszeresen kiléptette őket a rendszer, de egyszerre az összes gyereket, ez a hallgatós feladatoknál különösen idegesítő volt, mert azt a feladatot újra kellett kezdeni. Nagyon elfáradtak emiatt, mert rengeteg küzdés volt. Az angol-termtud a lányom szerint nevetségesen könnyű volt, a matek-magyar "normál". Eredmény ugyanúgy nagyon sokára, jövő februártól lesz elérhető (az online módszer semmit nem gyorsít a kiértékelés sebességén) a háttérkérdőíves papíron ez van, de a tanároktól is ez az info jött.
Szegények, így a matek szerintem értékelhetetlen, vagy legalábbis nagyon nem a valós képet fogja mutatni. :(
Vajon most is kell 1 év a kiértékeléshez, vagy esetleg hamarabb lesz eredmény?
Gondolom inkabb csoportbeosztas lehet, nem?
Annak mi tétje? Gondolom, hogy ha eltanácsolás lenne a tétje, akkor nem évnyitó előtt mondanák meg.
Igen, anno lányoméknak hatodikban még a suli vége előtt megmondták az angol eredményét, mert azt a suliban javítják. A többit központilag.
Engem most a gimis nyelvi szintfelmérő eredménye jobban érdekel, de azt sajnos csak aug. legvégén vagy szept. elején fogják megtudni. 😊🙈
További ajánlott fórumok: