Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ha csak az egy eredményt vesszük amit a miskolci gimi közzétett akkor 2018- as eredmény lesz (hatodikos) ??? Ajaj? Akkor a mi sulinkba 82-től hívtak be:( Persze kérdés hogy a magyar hogy ment, de a
Magyar mindig legalább 10 ponttal jobb.
Na, ez is vicces volt tavaly. A gyerek nagyon jó matektanára tanított neki egy módszert egy bizonyos kombinatorika példa megoldására. Összesen két gimibe jelentkeztünk szóbelire. Igazából csak az egyikbe szerettünk volna menni, a másikat csak azért írtuk be, hogy ha a vágyott gimibe nem hívják be, akkor is legyen szóbeli tapasztalata.
Pont a tanult példát kérdezték tőle a nem vágyott gimiben, a gyerek meg örömmel megoldotta a tanult módon. Levezette a megoldást, mire a tanár azt mondta, hogy ez így túl bonyolult, inkább próbálgatással kellett volna megoldania:) Ebből értette meg végül a gyerek, miért várnánk meg inkább a 6. osztályt, ha csak a nem vágyott gimibe jutna be:). Hozzáteszem, mi egy negyedik év közben történt sürgősségi váltás után nagyon jó általános iskolában voltunk akkor már, ha olyan lett volna a helyzet, hogy menni kell az általánosból, más lett volna a gondolkodásunk.
Igen, lehet. A nagyon jó matekos tavalyi versenyzőm akkor ott, a felvételi stresszében a számegyeneses példát rontotta el. Nem értette meg, azt hitte, valami csavar van benne, nem hitte el, hogy annyira egyszerű... Ezen kívül egyetlen apró elszámolassal vesztett egy pontot, de az a feladat ugye eleve 4 pont volt. Mondjuk ez nem is szövegértés volt, hanem stessz. Idén elé raktam a feladatot újra, amikor a kisebb oldotta meg azt a sort, és most már azt nem érti, tavaly mit nem értett rajta...
Visszatérve az idei felvételizőhöz: a végén úgy tűnik, nem is volt hibája, persze nem emlékszik 100%-ban a számokra, de egyelőre a hibákat az eleje felé azonosítottuk. Aztán jöhetnek nálunk is a meglepetések;)
Szerintem nem szükséges, hogy szétváljon évfolyam szerint a fórum, nagyon sok infó mindenkire vonatkozik, és úgyis csak pár hétig van ekkora pörgés.
Egy javaslat: esetleg érdemes az évfolyamspecifikus hozzászólások elején feltüntetni, hogy kikre vonatkoznak (4/6/8.:).
Igen, én is úgy vagyok vele, hogy maga a helyzet és a felkészülés is nagy dolog ennek a korosztálynak. Az enyémek is csak most lesznek 10 évesek.
Nálunk is buktak szerintem sok apróságon, de nyilván csak a megtekintésnél fogom látni, hogy mit értek el. Nagyon reménykedem abban, hogy mindkettő bejut szóbelire.
Az egyik fiam általában jobb eredményeket produkált a felkészítés során, 38-45 pontokat masszívan hozott. A másik a magyarnál tudta ezt a színvonalat általában képviselni, a mateknál nagyon hullámzó volt, 30 és 43 pont között minden volt... A hozott pontjaikból megvan a maximum.
Most várhatunk 1 hetet újra, szépen csendben izgulva. :)
Gondolkodtam, hogy beírjam-e, de látom, mások is csináltak ilyet, úgyhogy: Tegnap délután a 6.-os lányom itthon, tét nélkül megírta a matek feladatlapot. A 45 percet néztük, de itthon volt, nem volt tétje, úgyhogy ez azért nagyon más. 48 pontja lett (az 5. feladathoz csak 3 számot írt).
A jó eredmény miatt volt kedve a magyart is megírni (előtte ettől félt, mert a suliban nem a "normál" tanrend szerint haladnak nyelvtanból, és egy csomó mindent nem vettek). 33 perc alatt végzett, a fogalmazást nem írta meg ("az úgyis jó lenne", mondta szerényen), hibátlan lett, de tény, hogy alig volt benne nyelvtan.
(Élesben, negyedikben 49 pontos matekot és 41 p magyart írt.)
Szerintem ez alapján viszonylag könnyű volt a hatodikos felvételi, de nem igazi az összehasonlítási alap, mert nagyon más itthon, nyugalomban, "játékból" megírni.
A matek tanárunk is azt írta, hogy nem volt vészes szerinte sem, de voltak benne buktatók.
Én is bízom ezekben, amiket írtál. :D
Nálunk sem kedvezett a karantén a haladásnak, de alapvetően sajnos nem ez jelentette a legnagyobb gondot, hanem, hogy a gyengék diktálják az iramot és a színvonalat, a jobb tanulókat is visszahúzva. Az iskola semmilyen formában nem támogatja a felvételizőket, sőt...
Így kénytelenek voltunk kezelésbe venni a dolgot, és különórákon felkészíteni őket egy teljesen más gondolkodásra és más feladatok megoldására. De gondolom ez sok esetben így van, más iskoláknál is.
Nálunk a férjem a jó matek, én a jó magyar oldalt képviseljük, de úgy, hogy a másik tárgy viszont mindkettőnk gyengéje. Tegnap szó volt arról itthon, hogy a kicsi a matekból is a szövegértésen bukott pontokat. A férjem erre azt mondta, hogy milyen dolog már, hogy matekból is a jó magyarosok voltak előnyben, és nem a matekra ment rá a feladatsor. Hanem hogy érted-e, hogy pl. oda-vissza.
Először lesöpörtem az érveit, mondván, hogy csomó matek példa igazából szövegértés, de aztán elgondolkodtam... Nem tudom, igaza van-e. Lehet matektudást szövegértés nélkül mérni egyáltalán? Mit gondoltok?
Az igaz, hogy a férjem hátrányos magyar helyzetből matek versenyeket nyert, és a gyerek szuper matek tanára is diszlexiás, ezért gyerekként majdnem bukdácsolt a suliban. Tehát ők gyengébb magyar tudással szárnyaltak matekból. De lehet ilyen kicsi (inkább most a 4.-es korosztályról beszélek) korban is a matek aspektusát kiemelni egy sornak?
Szia!
Szeretnék én is kérni linket.
Köszönöm
Timi
Ez komoly?
Pedig szerintem ez most könnyű matek volt. Lehetséges, hogy a tavaszi karantén miatt kevésbé tudott felkészülni az átlagos gyerek, mint békeidőben?
Viszont a felső réteg szintjén nem várok visszaesését,ezért ott a könnyű feladatsor miatt nehezebb lehet sorrendet felállítani. Idén ott inkább a magyar fog rangsorolni. (Mondjuk sárga övesként...)
Az én gyerekem szerint is a 4. osztályos nagyon könnyű volt. Ennek ellenére mind magyarból, mind matekból hibázott sok aprót... Macska (kő) nem ugrott be neki (a szamár viszont neki eszébe jutott), a vonatjegy árát egyszer számolta, nem oda-vissza, a kosár szélességét kihagyta (csak ez maradt üresen), mert szerinte ezt nem lehetett érteni, hiszen minden sorban más a szélessége...
Én úgy vagyok ezzel, hogy ő még olyan kicsi (még tíz sincs), egy vadidegen helyre kellett egyedül bemennie, azon is aggódtam, ezt a helyzetet hogy fogja kezelni. Örülök, hogy túl vagyunk rajta, aztán meglátjuk, mennyi az annyi jövő héten.
Sajnos én is tartok attól, hogy magas lesz a ponthatár. De most egy ideig csak várni tudunk...
Köszi! Nekünk kb 85-87 pont körül lesz kb szerintem, ami gyanus volt, de akkor ezért. Pedig már úgy örültem.
A suli ponthatárait egyszerűen sehol nem találom, csak a tavalyit, így ötletem sincs, jogy ez mire lesz idén elég.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?