Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

68310. Opet (válaszként erre: 68307. - Etti76)
2021. jan. 24. 08:46
A 2018-as extrém könnyű feladat sor volt, matek tekintetében. Akkor a magyaron végeztek el sokan emlékeim szerint.
68309. Remedios78 (válaszként erre: 68305. - Könyvmoly_)
2021. jan. 24. 08:42
Magas volt nekik:), en bevallom szinten nem vagyok jo kombinatorikabol. Csak annyira hogy tudjam hogy nagyon nincs rendben hogy a tanito neni szerint ez arrol szol, hogy egyetlen verziot kell leirni. A lanyom valahogy az elejetol osszehozta ezeket, en meg orultem hogy nem kell elmagyarazni. Viszont ha eselyes lesz a szobelihez keresek neki tanart. Mert erosem erzem a korlataimat.
68308. valerián
2021. jan. 24. 08:42
8. osztályosok: Ha idén csakugyan 12 ezerrel (?) többen jelentkeztek, mert ennyivel többen vannak, akkor mi lesz ezzel a rengeteg gyerekkel? Tudtok olyan sulikról, ahol plusz osztályok indulnak? A ponthatárok sokkal magasabban lesznek, mint az átlag alapján várható lenne, az biztos. :(
68307. etti76
2021. jan. 24. 08:38

Ha csak az egy eredményt vesszük amit a miskolci gimi közzétett akkor 2018- as eredmény lesz (hatodikos) ??? Ajaj? Akkor a mi sulinkba 82-től hívtak be:( Persze kérdés hogy a magyar hogy ment, de a

Magyar mindig legalább 10 ponttal jobb.

68306. Remedios78 (válaszként erre: 68300. - Eth)
2021. jan. 24. 08:35
Szerintem se lenne olyan jo ha szetvalna. Nagyon hasznosak a nagyobbak tapasztalatai. Meg nekem segit abban is, hogy ne csak 8osztalyosban gondolkozzam. Annyi lehetoseg van utana is...
68305. Könyvmoly_ (válaszként erre: 68303. - Remedios78)
2021. jan. 24. 08:32

Na, ez is vicces volt tavaly. A gyerek nagyon jó matektanára tanított neki egy módszert egy bizonyos kombinatorika példa megoldására. Összesen két gimibe jelentkeztünk szóbelire. Igazából csak az egyikbe szerettünk volna menni, a másikat csak azért írtuk be, hogy ha a vágyott gimibe nem hívják be, akkor is legyen szóbeli tapasztalata.

Pont a tanult példát kérdezték tőle a nem vágyott gimiben, a gyerek meg örömmel megoldotta a tanult módon. Levezette a megoldást, mire a tanár azt mondta, hogy ez így túl bonyolult, inkább próbálgatással kellett volna megoldania:) Ebből értette meg végül a gyerek, miért várnánk meg inkább a 6. osztályt, ha csak a nem vágyott gimibe jutna be:). Hozzáteszem, mi egy negyedik év közben történt sürgősségi váltás után nagyon jó általános iskolában voltunk akkor már, ha olyan lett volna a helyzet, hogy menni kell az általánosból, más lett volna a gondolkodásunk.

68304. Remedios78 (válaszként erre: 68294. - Könyvmoly_)
2021. jan. 24. 08:30
Koszi. Csomot fogok izgulni miatta, a lanyom nem. O egyebkent a legtobbet a szunetrol meselt. Kivel-mit beszelt. Melyik terembe ment at. Melyik osztalytarsat, ismeroset sikerult megtalalnia. Mozgalmas 15 perce volt( ahhoz kepest hogy mondtam neki hogy valoszinu, hogy pisilni is csak egyenkent, mehetnek ki) ... De vegul is most mar nincs mit tenni szulokent, itt tamogatjuk kicsit egymast amig meglesznek a pontok:).
68303. Remedios78 (válaszként erre: 68297. - L&zs)
2021. jan. 24. 08:20
Igen, nalunk is a gyengekhez igazodik a haladasi tempo ezert gondolom hogy mennie kellene a lanyomnak a sulibol. Es szerintem matekbol jobb a lanyom az egyebkent szeretett tanitonenienel...(Pedig nem kiemelkedo a lanyom 35-40 pontokat szokott irni, igaz en bolcsesz anyukakent eleg benan segitettem a feljeszuleset). Ha kombibatorika feladat van a matek konyvben az iskolai tanito neni csak azt adja fel hogy irjanak fel egy verziot az osszes lehetseges kozul:(.. szerintem nem erti szegeny...
68302. Mickey2 (válaszként erre: 68179. - Levia)
2021. jan. 24. 08:18
Szia! El tudnád küldeni a titkos táblázat linkjét! Köszönöm előre is!
68301. Könyvmoly_ (válaszként erre: 68296. - Remedios78)
2021. jan. 24. 08:16

Igen, lehet. A nagyon jó matekos tavalyi versenyzőm akkor ott, a felvételi stresszében a számegyeneses példát rontotta el. Nem értette meg, azt hitte, valami csavar van benne, nem hitte el, hogy annyira egyszerű... Ezen kívül egyetlen apró elszámolassal vesztett egy pontot, de az a feladat ugye eleve 4 pont volt. Mondjuk ez nem is szövegértés volt, hanem stessz. Idén elé raktam a feladatot újra, amikor a kisebb oldotta meg azt a sort, és most már azt nem érti, tavaly mit nem értett rajta...

Visszatérve az idei felvételizőhöz: a végén úgy tűnik, nem is volt hibája, persze nem emlékszik 100%-ban a számokra, de egyelőre a hibákat az eleje felé azonosítottuk. Aztán jöhetnek nálunk is a meglepetések;)

68300. eth
2021. jan. 24. 08:16

Szerintem nem szükséges, hogy szétváljon évfolyam szerint a fórum, nagyon sok infó mindenkire vonatkozik, és úgyis csak pár hétig van ekkora pörgés.

Egy javaslat: esetleg érdemes az évfolyamspecifikus hozzászólások elején feltüntetni, hogy kikre vonatkoznak (4/6/8.:).

68299. l&zs (válaszként erre: 68284. - Könyvmoly_)
2021. jan. 24. 08:15

Igen, én is úgy vagyok vele, hogy maga a helyzet és a felkészülés is nagy dolog ennek a korosztálynak. Az enyémek is csak most lesznek 10 évesek.

Nálunk is buktak szerintem sok apróságon, de nyilván csak a megtekintésnél fogom látni, hogy mit értek el. Nagyon reménykedem abban, hogy mindkettő bejut szóbelire.

Az egyik fiam általában jobb eredményeket produkált a felkészítés során, 38-45 pontokat masszívan hozott. A másik a magyarnál tudta ezt a színvonalat általában képviselni, a mateknál nagyon hullámzó volt, 30 és 43 pont között minden volt... A hozott pontjaikból megvan a maximum.

Most várhatunk 1 hetet újra, szépen csendben izgulva. :)

68298. eth
2021. jan. 24. 08:13

Gondolkodtam, hogy beírjam-e, de látom, mások is csináltak ilyet, úgyhogy: Tegnap délután a 6.-os lányom itthon, tét nélkül megírta a matek feladatlapot. A 45 percet néztük, de itthon volt, nem volt tétje, úgyhogy ez azért nagyon más. 48 pontja lett (az 5. feladathoz csak 3 számot írt).

A jó eredmény miatt volt kedve a magyart is megírni (előtte ettől félt, mert a suliban nem a "normál" tanrend szerint haladnak nyelvtanból, és egy csomó mindent nem vettek). 33 perc alatt végzett, a fogalmazást nem írta meg ("az úgyis jó lenne", mondta szerényen), hibátlan lett, de tény, hogy alig volt benne nyelvtan.

(Élesben, negyedikben 49 pontos matekot és 41 p magyart írt.)

Szerintem ez alapján viszonylag könnyű volt a hatodikos felvételi, de nem igazi az összehasonlítási alap, mert nagyon más itthon, nyugalomban, "játékból" megírni.

68297. l&zs (válaszként erre: 68282. - Remedios78)
2021. jan. 24. 08:06

A matek tanárunk is azt írta, hogy nem volt vészes szerinte sem, de voltak benne buktatók.

Én is bízom ezekben, amiket írtál. :D

Nálunk sem kedvezett a karantén a haladásnak, de alapvetően sajnos nem ez jelentette a legnagyobb gondot, hanem, hogy a gyengék diktálják az iramot és a színvonalat, a jobb tanulókat is visszahúzva. Az iskola semmilyen formában nem támogatja a felvételizőket, sőt...

Így kénytelenek voltunk kezelésbe venni a dolgot, és különórákon felkészíteni őket egy teljesen más gondolkodásra és más feladatok megoldására. De gondolom ez sok esetben így van, más iskoláknál is.

68296. Remedios78 (válaszként erre: 68292. - Könyvmoly_)
2021. jan. 24. 08:03
Ha ez igy van, akkor szerintem sok iskola nem orult ennek a sornak, mert ok jo matekosokra vagynak...a legvegen volt egy szamolos mindenfajta szoveg nelkul(ott nem.szamitott). En ugy erzem foleg szovegertesre, bonyolult megfogalmazasra mennek ra 4.ben a matekok egyebkent is sokszor.
68295. Bzsd25 (válaszként erre: 68275. - Vau)
2021. jan. 24. 07:58
Na ez simán lehet, kicsit belterjes a specmat világ. ;)
68294. Könyvmoly_ (válaszként erre: 68288. - Remedios78)
2021. jan. 24. 07:58
Ez a meglepetés, ez cuki:))). Hát én tavaly meglepődtem rendesen, mikor megláttam az akkor felvételiző gyerekem magyar pontjait... Neked ellenkező irányú meglepetést kívánok;)
68293. Remedios78 (válaszként erre: 68289. - Antimnor)
2021. jan. 24. 07:56
:)
2021. jan. 24. 07:54

Nálunk a férjem a jó matek, én a jó magyar oldalt képviseljük, de úgy, hogy a másik tárgy viszont mindkettőnk gyengéje. Tegnap szó volt arról itthon, hogy a kicsi a matekból is a szövegértésen bukott pontokat. A férjem erre azt mondta, hogy milyen dolog már, hogy matekból is a jó magyarosok voltak előnyben, és nem a matekra ment rá a feladatsor. Hanem hogy érted-e, hogy pl. oda-vissza.

Először lesöpörtem az érveit, mondván, hogy csomó matek példa igazából szövegértés, de aztán elgondolkodtam... Nem tudom, igaza van-e. Lehet matektudást szövegértés nélkül mérni egyáltalán? Mit gondoltok?

Az igaz, hogy a férjem hátrányos magyar helyzetből matek versenyeket nyert, és a gyerek szuper matek tanára is diszlexiás, ezért gyerekként majdnem bukdácsolt a suliban. Tehát ők gyengébb magyar tudással szárnyaltak matekból. De lehet ilyen kicsi (inkább most a 4.-es korosztályról beszélek) korban is a matek aspektusát kiemelni egy sornak?

68291. Remedios78 (válaszként erre: 68287. - Antimnor)
2021. jan. 24. 07:53
Akkor tenyleg konnyu lehetett. Ha keszules nelkul ilyet tudtak irni. Lamyom szerint mindenki akivel bent beszelt, azt mondta konnyu volt.
68290. timirolo (válaszként erre: 68249. - Levia)
2021. jan. 24. 07:51

Szia!

Szeretnék én is kérni linket.

Köszönöm

Timi

68289. antimnor (válaszként erre: 68288. - Remedios78)
2021. jan. 24. 07:51
Lányom szerint a mama is ment ha ő vette meg a jegyeket :)
68288. Remedios78 (válaszként erre: 68284. - Könyvmoly_)
2021. jan. 24. 07:48
Nalunk is ment a szamar, es a macska nem. Szerintem az sokaknak nem mehetett. Iletve a vonatjegyet o is elrontotta "de.hat megvette oda utra a nagymama, csak masik reszet kellett kifizetniuk:)"Nem neztuk meg a matekot, a magyart vegul igen amikor elkezdtem kerdezgetni a szamarpadot meg a tobbit. Az alapjan nem lesz rossz de a szovegertest nem neztuk meg. Kulomben is azt szeretne hogy meglepetes legyen nekem hogy hany pontot kapott.amikor bemegyek az iskolaba:). Hat az lesz...A pontossag es a precizizas miatt aggodok a matek miatt.
68287. antimnor (válaszként erre: 68286. - Remedios78)
2021. jan. 24. 07:38
Igen, 4. Osztály.
68286. Remedios78 (válaszként erre: 68283. - Antimnor)
2021. jan. 24. 07:37
Megkerdezhetem hogy hamyadikosak?4.?
68285. Borian (válaszként erre: 68253. - MaNap)
2021. jan. 24. 07:37

Ez komoly?

Pedig szerintem ez most könnyű matek volt. Lehetséges, hogy a tavaszi karantén miatt kevésbé tudott felkészülni az átlagos gyerek, mint békeidőben?

Viszont a felső réteg szintjén nem várok visszaesését,ezért ott a könnyű feladatsor miatt nehezebb lehet sorrendet felállítani. Idén ott inkább a magyar fog rangsorolni. (Mondjuk sárga övesként...)

68284. Könyvmoly_ (válaszként erre: 68279. - L&zs)
2021. jan. 24. 07:36

Az én gyerekem szerint is a 4. osztályos nagyon könnyű volt. Ennek ellenére mind magyarból, mind matekból hibázott sok aprót... Macska (kő) nem ugrott be neki (a szamár viszont neki eszébe jutott), a vonatjegy árát egyszer számolta, nem oda-vissza, a kosár szélességét kihagyta (csak ez maradt üresen), mert szerinte ezt nem lehetett érteni, hiszen minden sorban más a szélessége...

Én úgy vagyok ezzel, hogy ő még olyan kicsi (még tíz sincs), egy vadidegen helyre kellett egyedül bemennie, azon is aggódtam, ezt a helyzetet hogy fogja kezelni. Örülök, hogy túl vagyunk rajta, aztán meglátjuk, mennyi az annyi jövő héten.

Sajnos én is tartok attól, hogy magas lesz a ponthatár. De most egy ideig csak várni tudunk...

68283. antimnor
2021. jan. 24. 07:31
Nekem a lányok nem írtak idén felvételit. Tegnap azért megirattam velük délután a feladatlapot és ami feltűnt, hogy a matek nagyon könnyű volt. Még a hitvány matekos lányom is 30 pont körül összekapált a másik kislány 40 körül. Viszont a magyar nekik nem ment úgy olyan 25-30 pont között lehetnek. Szerintem a magyar fog dönteni a felvételizők között. Sokan lesznek matekból 40 plusz és ezért nem lesz akkora a szórás legtöbben szerintem 70-75 körül lesznek.
68282. Remedios78 (válaszként erre: 68279. - L&zs)
2021. jan. 24. 07:31
Szia. Nekem is konnyunek erezte. De ugye irtak tobben hogy azert voltak becsapos reszek. Szerintem max. 5 ponttal emelekednek a ppnthatarok.(En.azert bizom benne, hogy kevesebb picit a gyerek 4.ben iden, es a digitalis oktatas se tett mindenkinek jot).
68281. mikkamakkaa (válaszként erre: 68280. - Besti)
2021. jan. 24. 07:29

Köszi! Nekünk kb 85-87 pont körül lesz kb szerintem, ami gyanus volt, de akkor ezért. Pedig már úgy örültem.

A suli ponthatárait egyszerűen sehol nem találom, csak a tavalyit, így ötletem sincs, jogy ez mire lesz idén elég.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook