Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Nem, általában az írásbeli is éppenhogy a jó matekosoknak kedvez.
Az érettségi eredmény szerintem annyira szubjektív, hogy én nem venném alapul. Ezzel jól fel lehet húzni egy iskolát, esetleg meglévő tudás nélkül (valaki emlitette h Kassák Lajossal a top gimibe járó gyerek az érettségin találkozott először...) A HVG listán ezek az oszlopok be vannak színezve, gondolom nem véletlenül.
Értettem. És részben igazad is van benne, én csak azt írtam, hogy az írásbeli meg általában ellentétes előjellel igazságtalan.
Nagy kár. 44 pontot írt matekbol, talán menne neki, de nem tudom h menne-e neki. Meg gondolom akkor ez az osztály szinte csupa fiukbol all :(
Nyolcadikisok sokkal többen vannak, mint máskor.
Arra írtam, hogy egy tárgyból van szóbeli az összes tagozatra. ínem arra, hogy milyen nehéz az írásbeli.
Most épp sehol. Karbantartás miatt jelenleg elérhetetlen az OH vonatkozó statisztikája.
Eddig nem az volt a mondás, hogy kevesebben írtak mint tavaly? Vagy ez nem mindegyik evfolyamra vonatkozik?
Ezzel nagyon egyetértek!
Pár éve még két felvételi tárgyat kellett megjelölni, amiből a gimi választotta ki a szóbeli szakmai tárgyat.
Sokkal igazságosabb volt.
HELP!
Megírnatok, hogy hol találom a középiskolák érettségi eredményeit? Hol mennyien irtak emelt szintű érettségit?
Köszönöm!
Két éve a 6 osztályoson meg pont fordítva volt. Annyira könnyű volt a matek, hogy azt még a gyengébb matekosok is meg tudták írni, a matekosok nem tudtak előnyt szerezni. És tulajdonképpen ugyanez volt idén a nyolcadikos felvételin. A matek relatíve könnyebb volt, a magyar meg nehezebb, így a jó magyarosok kerültek előnybe. Egyébként még így sem olyan könnyű bejutni az E5-be.
A Berzsenyiben a 6 osztályos verzióban csak spec mat van? Nincs általános?
Valószínűleg mindből ötös. De tényleg szokatlan lenne, ha egyformán érdekelné mind a három.
Ezt már ne csökkentsed, hagyd nyugodtan.
Hátha többeket érdekelhet rontott felvételi, vagy más miatt.
Nem általánosan ismert, de van egy spéci eset.
Az, aki NYEKre megy, az a nyelvi előkészítő évében újra jelentkezhet központi felvételire, mint a nyolcadikosok (csak a szülőnek kell a papírokat intézni). Hiszen nem kezdte meg a 9. évfolyamot, így jelentkezhet 9.-kel kezdő négyévfolyamos gimibe.
[link]
A lányomnak szinte mindegy volt, hogy melyik szakra, csak be szeretett volna jutni az Eötvösbe. Ő is a NYEK-et preferálta, de a többivel is boldog lett volna.
Úgy-úgy. Viszont az nem képtelenség, hogy valaki minden áron az E5-be akarjon járni, bármelyik szakra.
Na nem kezdem újra :)))
Szerintem meg nagy igazságtalanság. :) Így nyomják ki a jó matekosok humánról az igazán jó humánosokat, akiknek azonban nincs olyan sok hozott pontjuk. Merthogy a matek felvételire készülni sem kell igazság szt annak, aki jó benne, a magyar/töri meg nagyon sokesélyes.
De az is képtelenség, hogy valakit ugyanúgy érdekeljen a magyar, a matek és a kémia :-)
Ez nekünk is 4 felvételi, ezt szeretném csökkenteni. Mi csak NYEK-eket írtunk be, így okafogyott egy-egy iskolából többet.
Igen, ez benne van. De képtelenség az Apáczaiban 3 szakra 6 tárgyból készülni a szóbelire.
Idén közel 25%-kal többen felvételiznek, az is befolyásolhatja a ponthatárokat. Egyébként a 6 suli a sok, nem a 7 tagozat. Nálunk az 5 suliból a biztonsági tartalékban nem volt szóbeli, így 4 helyre kellett "csak" mennünk.
Persze, de ha ront akkor mindegyiket bukja.
Én 6 suliban 7 tagozatot, de sokallom.
Azért az nagy előny, hogy bármelyik szakra a kedvenc tárgyból lehet szóbelizni. Ehhez képest pl. az Apáczaiban minden tagozatra más tárgyakból kell szóbelizni, ami nagyjából a lehetetlen küldetés kategória.
Milyenek azok az "igazi gimis évek"?
Tényleg érdekelne, ki mit ért ezen.
Azt vedd figyelembe hogy pl. az E5-ben ha az összes tagozatot beírod akkor is csak egy tárgyból van felvételi, ill. nyek esetén nyelvből is. Ha jól sikerül akkor szuper, de ha rosszul akkor az valamennyi tagozatos pontszámot lehúzza. És oda a magas írásbeli pontszám is csak beugró, nem garantálja a sikeres felvételit.
Miért húznál le bármit is? Nem kerül semmibe. A lényeg, hogy olyan sorrendben írjátok be a sulikat, amilyen sorrendben választanátok. Nem kell számolgatni, azt majd a rendszer megteszi helyettetek. Mi tavaly 14 szakot írtunk be a lányomnál 5 suliban.
Hát azért nagyjából lehet látni a statisztikákból hogy mo várható. Általánosságban a 4. és 8. osztályosok átlaga hasonló lesz mint tavaly. Náluk megközelítőleg az várható mint tavaly, topokban némi emelkedés is lehet. Hatosoknál tavalyhoz képest 10 pontos emelkedés valószínűsíthető.
Iskolán belül tagozatoknál az arányok a tagozat népszerűségének függvényei. Csökkenés várható még olyan esetben ha plusz létszámot vesznek fel mert engedélyt kapnak a férőhelyek bővítésére.
Mióta van a táblázat azóta szerintem az is képes trendeket indítani, népszerűséget generálni egy-egy tagozatnak hogy a kalkulátorból kiolvasható ha oda kevesebben jelentkeztek a korábbi években. Akkor a következő évben sokan beírhatják.
További ajánlott fórumok: