Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Ismétlem magam:
Írjátok be a kördiagram melletti mezőbe a gyerek által szerzett matek és magyar pontok összegét. Olvassátok le, hány diák írt 2021-ben legalább ennyi pontos írásbelit.
Ezután görgessetek le a a 2020-as év kördiagramjához. Nézzétek meg, ugyanennyi pontot TAVALY legalább hányan írtak. Ha a 2020 évi létszám magasabb, mint a 2021 évi, akkor növeljétek (ha alacsonyabb csökkentsétek) a pontszámot egészen addig, amíg azonos létszám nem jön ki. Ebből látszik, hogy ORSZÁGOSAN az összes gyereket figyelembe véve az a hely, ahol idén áll a gyerek, minek felelt volna meg tavaly, azaz nőhetnek-e vagy csökkenhetnek-e a behívási pontok és kb. mennyivel. Avagy hány ponttal állt volna az országos sor ugyanannyiadik helyén a gyerek az egyes felvételi években.
Példa: 6. osztályosunk szerzett 75 pontot.
Legalább ennyit 2021-ben 1359-en (17,4%) értek el az egész országban.
Ha ennyi pontot írt volna 2019-ben, akkor benne lett volna a legjobb 292 (3,3%) diák közt.
Ahhoz, hogy 2020-ben a legjobb közel 1386 (15,4%) diák között legyen, elég lett volna 64 pont.
Nem vitatom azt, ha az ember kényszerhelyzetben van, előbb utóbb kommunikálni fog. DE. Boldog-boldogtalan utazni fog, az is, akit egyáltalán nem a nyelvtanulás motivál az utazásra, hanem megy, mert EZ A NYARALÁS JÁR, (a nagy közös pénzeszsák meg ugye kifogyhatalan).
Félreértés ne essék, nem irigylem senki gyerekétől az élményt meg a zsebpénzt sem. Bárcsak mindenki ezen az úton kapna ihletet és táltosodna meg! Mi is küldtük a saját gyereket (8 évesen először) német nyelvterületre, mert hiszünk ebben a módszerben és a sarj szívesen beszélt már minimál szókinccsel is és (ez is fontos!) honvágy se gyötörte. DE ha a gyerek önbizalomhiányos vagy nem motivált vagy 9.-re se tud pár kukknál többet és ráadásul ketten hárman együtt lesznek elhelyezve, akkor kb. 100%, hogy egymás közt magyarul fognak beszélni. Másokkal meg szinte semmit.
:D
Persze, időarányosan biztosan. De ez olyan, mintha azt mondanád, hogy táncteremben partnerrel, tanárral sokkal könnyebb megtanulni tangózni, mint otthon a nappaliban egyedül :)
Szerintem IDŐARÁNYOSAN akkor tanulta a legtöbbet.
Az itthoni passzív tudást is aktiválta a kintlét, gondolom, így még látványosabbnak tűnik a fejlődés.
4.
A gyerekek 31,5%-a írt 72 pontos vagy annál jobb felvételit a négy évfolyamosoknál, ez a tavalyi 75 pontos felvételinek felel meg (akkor a gyerek 31,6%-a írt 75 pontot vagy annál jobbat).
Ezt honnan veszed?
Négy évig tanultam franciául, de messze az egy hetes csere alatt tanultam a legtöbbet.
Egy nyelvet legjobban úgy lehet megtanulni ha anyanyelvi környezetben élsz. Még a legjobb tanár mellett sem fejlődsz annyit.
Ismerősöm (férfi) születéstől kezdve csak németül beszél gyerekeivel. Persze jól tudnak németül, de amikor egy év Németország után találkoztunk velük, szomorúan állapította meg, hogy az enyémek sokkal jobban beszélnek németül mint az ő gyerekei.
Mi 14 évesen mentünk Franciaországba, a bulizás senkinél sem jött szóba.
mivel orvos nem rendelte el, kénytelenek voltunk
de én kórházi tesztekről is hallottam hasonlókat, ezért no comment, most hiszek abba, amiben tudok
8.
Igen, nagyjából a lányom ligájában egyenlítődik ki, idén 8808-an írtak 68-at vagy jobbat, tavaly 8953-an. És még ugye kb 10% nincs kijavítva, ha az hasonlóan oszlik el, akkor nagyjából egyenlő is lesz.
Tehát én a tavalyi szóbeli behívási határokra számítok idén is, ami nekünk pont határeset az első két sulinál. Na de természetesen ott maradnak a lista elején, reménykedünk és készülünk a szóbelire :)
A 2021 és 2019 év eredményeinek szórása az adott pontoknál igen minimális különbséggel (hajszálnyival magasabb az idei) megegyezik, így abból szerintem jobban lehet következtetni az idén várható behívási ponthatárokra.
A 2021 és 2017-es létszám valóban azonos, viszont az eloszlás nagyon eltérő, pl 2021-ben 78 pont fölött 966 gyerek írt, 2017-ben pedig csak 620.
Nyilván ezt némileg befolyásoljaa helyzetet, hogy a szülők hány iskolába adják be a jelentkezést (behívási pont emelkedés), illetve az adott évben felkapott iskolánál is lesz 1-2 pont extra emelkedés a szokásostól valamivel magasabb jelentkezők miatt.
8.
Érdekes, mert a mi kategóriánkban idén feleannyi gyereket ír a kördiagram, mint tavaly.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?